Еврозона. 

"Дума":

Борисов настоя, че еврозоната е задължителна

 

Еврозоната е задължителна, когато сме влизали в ЕС, ясно е записано, че трябва да приемем еврото. И като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще влезем в чакалнята и в еврозоната. Иначе не трябва да се сърдим кой ще ни е виновен, че ще има две скорости в ЕС. Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания, за да ни кажат какво не сме свършили. Така Бойко Борисов настоя за въвеждането на еврото у нас. Според него "всички там са ни приели" за Шенген, само в една страна имало някакви ангажименти, които били спънка. Ако за шенгенското пространство не всичко зависи от нас, то за еврозоната е обратното.

По-късно в дискусията министър Лиляна Павлова подчерта, че европредседателството е шанс България да промени своя имидж, но и да докаже, че отговаря на критериите за Шенген. "Работим усилено за това, но това трябва да се прави интелигентно, без да се шуми много, трябва да сме много внимателни. Това, че не го говорим, не значи, че не работим по темата", коментира тя.

 

Резултати. 

"Монитор":

Без пълни отличници на миниматурата по български

 

Над 80 столични седмокласници са изкарали максималните 100 точки на националното външно оценяване, но за сметка на това на този етап няма данни за нито един, който да е постигнал пълен отличен по български език, научи "Монитор" Към този момент все още не е ясен средният успех на випуска от НВО-то по български език и математика, защото няма окончателни статистики. В момента, в който те са готови, ще бъдат качени на сайта на Регионалния инспекторат по образование.

Както "Монитор" вече писа, според предварителните проверки седмокласниците са се представили по-добре на първите модули на двете национални външни оценявания, в сравнение с предходния випуск. Тази година за първи път балът за гимназия ще се изчислява единствено и само в точки. Досегашният максимален бал 36 ще се равнява на 100 точки. За да могат да сравнят баловете с миналогодишните, обаче родителите използват таблица и формула за превръщане на точките в оценки.

 

ЕС. 

"Сега":

БАН: Равносметката от първите 10 г. от членството на България в ЕС е противоречива

"Без никакво съмнение членството в ЕС донесе много ползи за страната - както в икономически, така и в политически план. Въпреки че по редица показатели България заема последното място в рамките на съюза, самият факт на членството е основание за национална гордост". Това става ясно от Годишния доклад за икономическото развитие и политики на България на Института за икономически изследвания при БАН.

Самодоволството от този факт обаче е крайно неуместно и именно поради тази причина се налага една трезва оценка. Постигнатите успехи трябва да бъдат оценени по достойнство, но много по-важно е да се види в кои области изоставаме, защо изоставаме, и какво може и следва да се направи, се посочва още в доклада.

Специалният фокус в него е посветен на пътя на страната ни към ЕС и равносметката от първите 10 години членство в ЕС.

Икономиката е силно инерционна система и следва свой собствен ход на развитие, който не може лесно и бързо да бъде повлиян от външни шокове, дори и ако са силно позитивни. В тази връзка трябва обезателно да се направи уговорката, че анализът на икономическото развитие през последното десетилетие, в което България е пълноправен член на ЕС, невинаги и не задължително трябва бъде обвързван със самото членство.

 

Мигранти. 

"Труд":

Чужденци командвали канала с микробуса ковчег

 

"Moжe дa ce oкaжe, чe opгaнизaтopитe нa кaнaлa, пpeз кoйтo ca влeзли зaгинaлитe нa мaгиcтpaлa "Tpaкия" бeжaнци, ca чyжди гpaждaни. Haй-вepoятнo opгaнизaтopитe нa кaнaлa ca влeзли y нac кaтo бeжaнци и пocлe ca пoлyчили cтaтyт. B мoмeнтa cлyжбитe paбoтят c чyжд гpaждaнин". Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. В неделя призори микробус със 17 нелегални мигранти катастрофира в дърво на 98-ия километър на магистрала "Тракия". Загинаха 9 чужденци и 16-годишният шофьор Трайчо, който нямал книжка.

Според главния прокурор в мoмeнтa разследващите изяснявали три мoмeнтa - нaчaлoтo, кpaйнaтa тoчкa и ocигypявaнeтo пo маршрута на мигрантите oт дpyги xopa. Сотир Цацаров обяви, че тeзи кaнaли мoжe дa ce изпoлзвaт дa влязaт и xopa, кoитo ca oпacни както зa нaшaтa cигypнocт, така и за Западна Европа.

 

Проверка. 

"Дума":

Прокуратурата влезе в мина "Оброчище" 

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов е започнал общонадзорна проверка на мината в Оброчище. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Тя се осъществява, като заедно с прокуратурата действат органите на ДАНС, Областната дирекция на полицията, Държавна инспекция по труда и НАП. Проверява се спазването на законите, действащи и данъчни, и дори тези, свързани със замърсяването и опазването на околната среда, от концесионера на мината.

Окръжният прокурор е казал, че е започнало разследване дали количествата манганова руда, които са добити и декларирани пред данъчните като добив и печалба, съответстват на действително добитите. От вчера сутринта прокуратурата е вече на територията на мината, иззета е цялата счетоводна документация на фирмата концесионер и управлението на мината е блокирано до установяване на данни за престъпление. Общонадзорната проверка е една, след която, ако има нужда, ще се заведе досъдебно производство срещу концесионера, информират магистратите.

Преди няколко дни миньорите от "Оброчище" слязоха в знак на протест за трети пореден път под земята. "Опитваме се да ликвидираме последиците от един, може би, недобросъвестен концесионер. Ако тръгнем от началото, ще стигнем до т.нар. приватизационни досиета. Нека си зададем въпроса кога е приватизирана мината и на каква сума. Доколкото зная, добивът от нея е твърде богат, въпреки че е декларирано че мината работи на загуба", коментира Цацаров.