24 часа

Бандата на Пелов уличена в убийства и палежи по слухове

Тихомир Миков от Ботевград може да е поръчал убийството на бизнесмена Семко Семков, а извършител да е Владимир Пелов. Това заявил пред разследващите един от свидетелите Павлин Ангелов. Друг от разпитаните - Тихомир Маринов, си спомнил за разговор с неговия познат Деян Георгиев.

"Нали знаеш, аз поръчах убийствата на Цецо и Марко. Платих на Перуката и той прати Пелов да ги очисти", казал му Георгиев. Той обаче не е бил разпитван за тези думи, преразказани в разпит от Маринов.

Труд

Лекуваме Европа с родни билки

България е най-големият износител на диворастящи билки в Европа. Родни предприемачи търгуват с над 100 различни вида билки, като основно изнасят продукцията зад граница. Това обясни за "Труд" зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Страната ни изнася над 10 хил. тона билки, като в това число се включват и култивираните. Количеството би могло да бъде в пъти по-голямо, но липсват достатъчно берачи, които да събират ценните растения, обясни Тонев.

Най-много от диворастящите билки се изнасят за Германия. Те не само са голям пазар, но и търговска нация. Предлагат родните растения като краен продукт на чай или ги влагат в хранително-вкусовата и козметичната промишленост, фармацията. Основната част обаче се преработва, пакетира, превръща в краен продукт и се реекспортира за далечни пазари като САЩ и Япония, обясни Тонев.

Монитор

Лапсус родил "радиацията" на плажа Вромос

Тиражираната преди дни от пресата и телевизиите новина за опасна радиация на Вромос, създаде голямо напрежение сред местните хотелиери и жителите на Черноморец. Те окупираха кметството в курортното градче и обявиха, че са изправени пред фалит. "Заради тази фалшива новина туристите масово отмениха резервации, дори и такива направени още през зимата. Омръзна ни с тези манипулации - всяко лято по това време някой обявява как тук се е появила опасна радиация. Това е удар срещу местния бизнес", обявиха протестиращите. През последните два дни в курорта тече подписка, която е подкрепена от повече от 600 души. Хората настояват независима лаборатория да извърши замервания и да оповести публично резултатите.

Стандарт

Частни здравни каси може да поемат осигуряването на здравеопазването

Демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пълно завладяване на пазара от частни здравни осигурители - това е една от възможностите, които управляващите обсъждат. Информацията бе изпусната в ефира на БНР от председателката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Това се случи три месеца преди министър Кирил Ананиев да е готов с обещаните два варианта на стратегия за бъдещето на общественото здравеопазване.

Дариткова съобщи, че засега не се очаква увеличение на здравната вноска, която ще продължи да бъде 8 на сто от дохода.

Сега

Кардиолози призовават да няма паника с изтеглените лекарства

Кардиолози от Медицински университет - Варна призоваха да няма паника със спрените от продажба лекарства. Това стана чрез съобщение, разпратено до медиите от пресцентъра на вуза. В него е цитиран проф. д-р Светослав Георгиев, зам. ректор на университета и ръководител на клиниката по инвазивна кардиология в местната УМБАЛ "Св. Марина".

В съобщението се казва: "По повод изнесената информация на сайта на EMA (European Medicines Agency) и предприетите мерки от Изпълнителната Агенция по Лекарствата (ИАЛ) от 05.07.2018 г. във връзка с възможни следи от N-нитрозодиметиламин (NDMA) в медикаментите, съдържащи активна субстанция Валсартан, произведена в заводите на Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Китай, кардиолозите обясняват, че място за паника няма.

Капитал дейли

Ранното пенсиониране на съдии - привилегия, чистка или лична услуга

Опитът за чистка на върховните съдии в Полша чрез въвеждане на ранното им пенсиониране е един от актуалните политически скандали в Европа, повод за конфликт с Брюксел и заплахи за наказателна процедура от ЕК, а бившият полски президент Лех Валенса тия дни дори призова "Ролинг Стоунс" да вдигнат глас срещу тези реформи. По същото време в България депутатът от ДПС Хамид Хамид внесе изненадващо предложение, което стъписа хората от системата - без никакво предварително обсъждане и без изобщо някога да е бил повдигана такава тема, той предложи магистратите да получат право на ранно пенсиониране само със стаж, независимо от възрастта. Преференцията ще важи две години, след което ще отпадне.

Дума

Националното радио излиза на протест

Работещи в БНР излизат днес на общ протест, в който ще се включат журналисти, музикалните състави и техническите специалисти, съобщи председателят на Радиосдружение "Подкрепа" в БНР Дарина Григорова. Протестът е срещу ниските заплати, авторитарното управление на генералния директор Александър Велев, безпринципните назначения, обезкръвените откъм журналисти и специалисти звена.

На поредна разправа бе подложена вчера известната журналистка Лили Маринкова, която Велев уволни преди 2 години, но съдът я върна на работа. Чиновничка в БНР й връчи едновременно заповед за възстановяване и друга - за пенсиониране. Според работещи в БНР, Велев се заканвал да не я пусне изобщо в сградата, но дошлите телевизионни екипи променили това решение.