Проекти. 

"Дума":

Борисов заговори за "Български поток"

 

Втората тръба от "Турски поток", която ще минава през България, е "Български поток", смята премиерът Бойко Борисов. Той коментира съобщението на "Газпром" от днес на летище София, щом се завърна от Мароко. За Борисов по този начин "се върви в посока "Български поток" и трябва да го построим много бързо, за да не бъдем изместени".

Сърбите, унгарците, австрийците очакват максимално бързо да си свършим работата, обобщи премиреът.

Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща, заяви Борисов.

За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиера Томислав Дончев, както и "Булгартрансгаз" са работили много активно по този въпрос.

Премиерът подчерта, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на "Турски поток" през страната ни не е само български интерес, защото зад нас чакат сърбите, унгарците и австрийците. Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа, допълни Борисов.

 

Правила. 

"Монитор":

300 лв. глоба за шум след 22 ч. в София от утре

 

До 300 лв. може да стигне глобата за вдигане на шум между 22 и 8 часа в София. Това предвижда изцяло нова наредба за обществения ред в столицата, която влиза в сила от събота.

Общинарите приеха документа в края на септември, според които ще бъдат налагани глоби на гражданите, които вдигат шум между 22 часа и 8:00 сутринта, а също и за нарушения във времето между 14 и 16 часа. Глобите ще са в размер от 100 до 200 лв. и съответно от 200 до 300 лв при повторно нарушение. Забраняват се и фойерверки след 22 часа. Изключение има само за Нова година, когато тишината трябва да се възцари след 1 часа.

 

Баневи. 

"24 часа":

Баневи си идват по Никулден

Николай и Евгения Баневи се връщат в България по Никулден, научи Dir.bg от дъщерята на Дочка Банева - Раиса Иванова. Двойката си идва в родината без децата си, защото наследниците на Баневи учат в чужбинско училище, за което вече била изплатена едногодишната им такса за обучение. Майката на Банев - Мария Банева е във Франция, за да се грижи за тях и да намери по-евтина квартира за пребиваването им там, тъй като семейството било във... финансова криза?

Баневи все още не били платили на френския си адвокат, с оправданието, че... нямат пари.

 

Конфликт. 

"24 часа":

Президентът Радев: Европа не трябва да става заложник на украинските амбиции

"Рискът от ескалация на този конфликт е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции". Така президентът Румен Радев отговори днес в Стара Загора на журналистически въпрос за кризата между Русия и Украйна. И добави: "Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Затова аз се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. А обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници".

 

Студ. 

"Дума":

Поледицата прати 720 души в "Пирогов"

 

Близо 720 души са преминали през спешните кабинети на "Пирогов" за последното денонощие. Повечето от тях са пострадали от поледиците.

За последното денонощие през спешното на "Пирогов" са преминали над 720 души. Тези, които са потърсили помощ в травматологията са близо 120, от които оставени за лечение са 15, уточни говорителят на "Пирогов" в ефира на БНР.

Най-честите наранявания са в областта на глезените и китките както и поясните прешлени на гръбначния стълб.

Съветът към по-възрастните и трудно подвижни хора е да стоят предимно вкъщи през следващите дни.

Леденото време продължава и днес. Температурите в по-голямата част от страната няма да се вдигнат над нулата през целия ден. Жълт код за ниски температури е обявен за цяла Северна България. За ледено студен вятър и поледици предупреждават синоптиците. Най-студено ще бъде тази нощ срещу събота сутрин, когато градусите се очаква да паднат под -15.

 

Иванчева. 

"Сега":

Спецсъдът се засегна, че го проверяват заради делата на Иванчева

 

11 съдии от Апелативния спецсъд, начело с председателя си, търсят защита от Висшия съдебен съвет заради наредената от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка на делата за ареста на Десислава Иванчева, гледани там. За сметка на това на тези 11 съдии изобщо не им прави впечатление, че от прокуратурата се опитаха да осуетят проверката. И не искат защита от съвета срещу намесата на държавното обвинение.

От заповедта на Панов не става ясно какви точно медийни публикации са провокирали проверката, пишат съдиите. (Председателят им Георги Ушев преди години се прочу, когато поиска да чете публикациите на медиите за съда преди публикуването им).

"Молим ви да изразите становище правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка включваща и неприключило производство, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет", пишат спецсъдиите. Те искат и становище дали Панов няма тенденциозно отношение към специализираните съдилища, тъй като подобна проверка не е нареждана за никой друг съд.