Закон. 

"Труд:

Борбата с тероризма - като прогнозата за времето 

Агенти от ДАНС, военни и полицаи ще обявяват цветови степени за готовност да действат срещу подготвян или извършен терористичен акт на територията на страната. Това предвижда нов Закон за противодействие на тероризма (ЗПТ), чийто проект бе пуснат за обсъждане в сайта на МВР.

 

Кодовете са същите като при прогнозата за времето - зелен, жълт, оранжев и червен. При най-ниската зелена степен спецслужбите ще извършват превантивна дейност, а при жълта ще наблюдават конкретни параметри с повишена готовност за прилагане на допълнителни мерки за сигурност. Когато цветът е оранжев, ще бъдат пускани в действие специфични мерки, а стане ли червен - влизат в сила плановете за противодействие на тероризма.

 

Избори. 

"Монитор":

БСП ще прави вътрешно допитване за кандидата за президент

Вътрешно допитване в БСП ще реши съдбата на кандидатите за президент и вицепрезидент на левицата. Това стана факт, след като 93 бяха за предложението, 2–ма против и 20 членове на БСП се въздържаха по време на гласуването, което се проведе по време на заседанието на пленума на левицата, съобщи БГНЕС.

Проектът на бюлетина за вътрешното допитване относно обсъждане на решение за провеждане на вътрешнопартийно допитване за участие на БСП в президентските избори съдържа два въпроса. Единият е по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. Вариантите са 4 - в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация или като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Вторият въпрос е свързан с кои от партиите е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президентска двойка. Вариантите са: партии от коалиция БСП-лява България, АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ или други партии и организации.

 

ДПС.

Мустафа Карадайъ: Предстоят ни различни избори, ДПС е готова

Предстоят ни различни избори и ДПС е готова за тях. Всички онези, които размитат и имат, най-меко да кажа, въжделение за слабо ДПС, такова нещо няма да се получи. Ще ги видим на различните избори, които ни предстоят.

Това коментира тази вечер при посещението си в Русе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него добрата новина за България е, че ДПС е стабилна, консолидирана организация, независимо кой и чрез какви внушения се опитва да си гради имидж. По думите му някои хора, които са се отделили от партията, са се опитвали да внушат, че имат някаква сила.

„По време на майските събития и особено след Джебел, всички сме свидетели, че тях ги няма. Нещо повече, преди две седмици бяха обявили, че ще правят мероприятие в Медовец. Вчера видяхме в Медовец - за тяхното мероприятие имаше малко повече полицаи, отколкото бяха самите хора. Мисля, че бяха 23-24 човека на площада. Безспорно бяха тръгнали на мероприятие и се върнаха. Балонът им се спука”, каза Карадайъ. Той бе категоричен, че за 27 години избирателите и симпатизантите на ДПС винаги са разпознавали ментетата и сега няма да се поддадат на внушения.

 

Катастрофа.

"Сега":

10 футболисти са ранени при катастрофата в Ришки проход

Автобус и турски тир катастрофираха на Ришкия проход.
Катастрофата е станала около 16.15 часа на около 10 км от карнобарското село Лозарево, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Автобусът е с пловдивска регистрация и него са пътували 16 футболисти от футболен клуб „Сокол”-Марково. Те са на възраст 14 – 16 години.
До катастрофата се стигнало, след като автобусът навлязъл в насрещното пътно платно и се блъснал челно в движещия се в посока Бургас тир. Причините за произшествието все още не са изяснени.
Ранени са 10 души.
Сред тях са седем деца на възраст между 14 и 16 години и трима възрастни – старши-треньорът, помощник-треньорът и шофьорът на автобуса на пловдивския тим.

 

Порой. 

"Сега":

Порой наводни Перник

Пороен дъжд е наводнил Перник, съобщава кореспондентът на БГНЕС. В резултат на разразилата се в следобедните часове буря, е наводнен районът на автогарата. Някои улици в ниските части на града са заприличали на реки.
Дъждът е наводнил и приземни етажи. За бедстващи хора засега не се съобщава.
Завирявания са се образували на места на външно-градската магистрала. Заради наводнението автомобилите се движат в колона.

 

Мярка. 

"24 Часа":

Полицаят Караджов остава в ареста с обвинение за двойно убийство

Окръжният съд остави зад решетките полицая Венцислав Караджов, обвинен в предумишлено убийство с користна цел на родителите си Цветан и Божурка. Заседанието в съда продължи 8 часа, с пледоариите на окръжния прокурор Стефани Черешарова и адвоката на обвиняемия Зоя Тошкова, съобщава TrafficNews.bg.

Въпреки обясненията, дадени от Караджов в съдебна зала, везните явно са натежали в полза на обвинението, защото съдия Захова постанови постоянна мярка. Според магистратите има достатъчно доказателства, че той е извършил престъплението.

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд.