Приоритети. 

"Монитор":

Борисов: Българското председателство ще решава едни от най-тежките проблеми

 

В нашето председателство се падат едни от най-тежките за решаване проблеми, започвайки с многогодишната финансова рамка, енергийния пазар, Енергийния съюз, Брекзит, изтъкна премиерът Бойко Борисов. В рамките на Европейския съвет в Брюксел в петък сутринта той се срещна с колегите си от председателското трио, а именно с премиера на Естония Юрий Ратас и канцлера на Австрия Кристиан Керн.

Ръководителите на трите страни са утвърдили списъка с приоритети, които ще определят дневния ред на Съюза през следващата година и половина. Към българските ангажименти премиерът добави още цифровия пазар, растежа, конкурентоспособността и кохезионната политика. В тази поредица от теми той спомена и Балканите, а по отношение на бъдещето им присъединяване към ЕС, Борисов определи, че политическите елити в региона тепърва трябва да се докажат и да си напишат домашното, за да имат претенциите да влязат в Европейския съюз. В същото време гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, посочи той като доваби, че те не само физически са европейски граждани, но имат и перспектива за по-добър живот.

 

 

Измамница. 

"Сега":

Жена, представяла се за служител на ОЛАФ, влиза за 1 година в затвора

Софийският районен съд постанови осъдителна присъда спрямо Соня С., представяла се за служител в Европейска служба за борба с измамите - ОЛАФ. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. С първоинстанционната присъда на С. е наложено ефективно наказание "лишаване от свобода" за срок от една година.

С. е предадена на съд от Софийската районна прокуратура за измама, извършена при условията на продължавана престъпна дейност. В периода от 30 май 2014 г. до 10 юни 2014 г., в град София, С. възбудила и поддържала заблуждение у пострадалия П.С., че работи в Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, както и че познава главния секретар на Министерство на образованието и науката, като чрез него ще му съдейства да бъде записан синът му в първи клас на 73 СОУ "Владислав Граматик". Подсъдимата убедила П.С., че за да стане това по-бързо и да може тя да вземе лично документа за записването, е необходимо същият да осигури парични средства.

 

Ремонт. 

"Дума":

Бедствие със спешния телефон 112  

МВР ще даде над 13 млн. лв. с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания, позната у нас като телефон 112. Новите разходи на бюджетните средства се налагат заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност. Изпълнителят ще трябва да осигури и двугодишна поддръжка на системата.

Освен обновяване на техниката и софтуера, изпълнението на заданието трябва да осигури функционалност на системата с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър.

 

Взрив. 

"Труд":

Взривиха и обраха банкомат в Бургас

Неизвестни са взривили и обрали банкомат в Бургас. Устройството било монтирано на сградата на клона на ДСК в бургаския ж.к."Славейков". Ударът е извършен от професионалисти около 2:30 часа в нощта срещу петък.

Районът веднага е отцепен от полиция, в момента се свалят видеозаписите от охранителните камери на банката и съседните обекти. Извършен бе оглед в присъствие на служители на банката.

По първоначални данни, обраната сума е под 100 000 лева. После обаче се оказа чене е извършена кражба на парични средства, намиращи се в терминала.

 

Скандал. 

"Сега":

"Наказателни аптеки" на Марешки продавали евтино за монополизиране на пазара

В т. нар. "Наказателни аптеки на Марешки" лекарствата са продавани на цени с 10% по-ниски от доставните. Това са част от схемите, разкрити от прокуратурата.

По-рано днес главният прокурор поиска имунитета на народните представители от ПП "Воля" Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване, предаде репортер на БГНЕС.

От прокуратурата разказаха за схемата: В края на 2011 Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарствени продукти на територията на страната, затова е взел решение да използва свои служители и бизнес партньори, които да отговорят за различни аптеки в различни краища България. През 2012 г. стартира неговата идея за осъществяване на монополно положени в областта на лекарствените препарати и средства. Като с изключително съществено значение за осъществяването на неговия замисъл е, че през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ е бил назначен доктор, който е съпруг на негова служителка. След това, той самият е назначил множество служители в тази агенция, за които прокуратурата са събрали доказателства, че не притежават необходимия ценз.