„24 часа

Борисов нареди проверка за царските конюшни

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация – София-град по повод извършена сделка с имот – държавна собственост (т. нар. царски конюшни). Това съобщиха от пресслужбата на правителството. Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град.

„Труд”

Брюксел натиснал България да спре „Южен поток“, не САЩ

САЩ нямаха никаква роля при вземането на решение за изграждането на проекта за газопровод „Южен поток“. Решението за спирането му дойде от Европейската комисия. Тя помоли България да спре изграждането на „Южен поток“, за да може той да отговаря на Третия енергиен пакет и правилата, които са валидни в ЕС. Това казва заместник-помощник на държавния секретар Мери Уорлик пред сръбкото издание „Политика“.

Мери Уорлик е бивш посланик на САЩ в Сърбия и съпруга на бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик.

 „Стандарт”

Приемат по адрес първолаците

Приeмът в първи клас става централизиран от догодина. Това означава, че основен критерий ще бъде близостта от дома на детето до училището. В Бургас това вече е практика, а в София и Варна се работи в тази посока, съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

„Монитор”        

Безплатен адвокат за бедните българи

Бедните българи ще имат право на безплатна консултация от адвокат. Това предвиждат поправки в Закона за правната помощ, публикувани за обществено обсъждане от правосъдното министерство. Така всеки гражданин с доходи под официалната линия на бедност ще може да получи юридическа консултация стига обаче да представи документ за месечния си доход, който не бива да надвишава 300 лева. Консултации гражданите ще могат да получат в някои от регионалните центрове към Националното бюро за правна помощ.

 „Сега”

Законното подслушване е спаднало двойно през 2015 г.

Почти двойно е намаляло законното подслушване през 2015 г. в сравнение с предишната година, а съдилищата вече масово отказват на полицията, прокуратурата и ДАНС. Това пише в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), приет от парламента вчера.

 

Подслушвани са 2638 души, а година по-рано те са били 4202. Спадът е особено осезаем в сравнение с 2011 г., когато са били контролирани 8184 души.

„Дума”

Властта панически „разчиства” конюшните

След разкритието, че областният управител на София от РБ и заместникът му от ГЕРБ са продали 7,5 дка имоти в центъра на столицата за по 90 лв. квадрата, властта се втурна да "разчиства" след скандала. Бойко Борисов поиска оставката на реформатора Веселин Пенев и сезира прокуратурата.

Министрите Лиляна Павлова и Десислава Танева обвиниха Пенев, че не се е съобразил със становищата им да се изчака приключване на съдебните дела. Румяна Бъчварова излъга, че няма отказ на МВР от имотите, а само била поискала да бъдат "актувани", за да може след това МВР да мисли какво да прави. Тя изпусна нервите си и започна да обижда БСП и Корнелия Нинова.

„Капитал дейли”

Градове на ръба на нервна криза

Нова вълна недоволство залива България. След екопротестите, антиолигархичните и политическите протести сега идва ред на градоустройствените.

За последните няколко месеца напрежение избухна във варненския квартал "Чайка", където от пролетта граждани протестират срещу предвиденото застрояване в новия подробен устройствен план на квартала. Преди месец хората излязоха на улицата в софийския "Младост" - първо срещу един строеж, след това срещу втори, а след няколко дни ще представят и искане за местен референдум срещу строителството. Последваха протести в "Изгрев" и "Оборище" в столицата. Пловдивчани се борят месеци наред срещу обезобразяването на тютюневите складове в града, в Бургас - в комплексите "Лазур", "Славейков" и "Изгрев", има недоволство срещу бъдещо строителство, а жителите на Стара Загора протестират срещу застрояването на втория по големина парк в града - "Бедечка".