Сътресения. 

"Сега":

Борисов раздруса коалицията и заповяда парламентът да работи

Поредната драма с елементи на водевил се разигра вчера в управляващата коалиция. Два дни след като поиска парламентът да излезе във ваканция заради предизборната кампания, премиерът Бойко Борисов изведнъж се възмути от неработещото НС и разпореди депутатите да се върнат в залата, за да гласуват всички предложения на опозицията. След това изнесе гневна реч срещу Реформаторския блок и свика спешно заседание на кабинета, на което министрите трябваше да положат клетва за вярност към премиера. Министрите от РБ не го разочароваха и обещаха да се постараят повече в името на коалиционния мир. И.д. шефът на Народното събрание Димитър Главчев пък веднага насрочи извънредни заседания във вторник и в сряда, на които ще се гледат отмяната на ваканцията на парламента, създаването на анкетна комисия за АЕЦ "Белене", промени в правилника на НС, данъчни закони, търговското споразумение между Канада и ЕС, както и промени в Изборния кодекс.

 

 

Прогнози. 

"Дума":

"Галъп": При балотаж генералът печели

 

Ако след президентските избори на 6 ноември се стигне до балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев, кандидатът на БСП ще спечели. Това показва изследване на електоралните нагласи, проведено от "Галъп интернешънъл" от 4 до 12 октомври сред 998 души чрез преки полустандартизирани интервюта "лице в лице". Според него при втори тур Радев ще спечели 29,6% от гласовете срещу 26,4% за Цецка Цачева. 22,8% от запитаните са посочили "не знам/колебая се/без отговор", а 21,2 на сто са посочили, че няма да гласуват.

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент, защото разликата е минимална, посочват социолозите. Те отчитат, че на този етап е трудно предвидимо как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н.

Ако първият тур на изборите беше сега, за Цецка Цачева щяха да гласуват 19,2%, а на второ място щеше да бъде Румен Радев с 15,1% от имащите право на глас.

 

Разследване. 

"Труд":

Евродепутат поиска проверка на транспортните разходи на Кристалина Георгиева във връзка с кандидатурата й в ООН

 

Британският евродепутат Дейвид Кембъл Банерман поиска Европейската сметна палата (ЕСП) да прегледа транспортните разходи за последните две години на вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева, тъй като според Банерман през този период тя е водила своята кампания за поста на генерален секретар на ООН, съобщава "ЮРактив", цитирани от БГНЕС.

Евродепутатът още на 12 януари подава парламентарно запитване до ЕК защо Георгиева прави чести международни пътувания за сметка на ЕС. По думите му подобни дейности не отговарят на нейното портфолио като отговаряща за бюджета и човешките ресурси.

 

Медицински университет. 

"24 Часа":

Запор на сметките на Медицинския университет

 "Направено е предложение за временно преустановяване на разпореждане със средства на Медицинския университет в София. Предложението е прието от министъра на финансите. Това е временна мярка до изясняване на ситуацията и има за цел да предпази бюджета от нерегламентирано разходване насредства." Това обяви главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев на извънредна пресконференция за проблемите на вуза. На тайно заседание на общото събрание на 11 октомври проф. Вихра Миланова беше свалена от ректорския пост от своите противници, организирани от бившия ректор Ваньо Митев, а на нейно място беше избран проф. Виктор Златков.

 

"Бобов дол".

"Монитор":

Край на миньорските протести в Бобов дол, управителят подаде оставка 

Приключиха миньорските протести в Бобов дол, след като от четвъртък късно вечерта започна изплащането на заплатите на работниците. Масовото недоволство завърши и с излизането на близо 140 миньори, които останаха под земята в продължение на три дни. Те бяха посрещнати от колегите си с думите "Българи, юнаци", ръкопляскания и прегръдки.

Малко преди да се стигне до развръзката обаче последва и нахлуване на част от протестиращите в сграда, които се почувстваха излъгани от ръководството. Намеси се и премиерът Бойко Борисов, който настоя да бъде отнета концесията за рудника на бизнесмена Христо Ковачки, ако парите на миньорите не бъдат платени. Последва и реакция от омбудсманът Мая Манолова, която влезе при протестиращите миньори на 500 метра под земята и остана там близо 8 часа.

Част от миньорите обявиха, че има опити за заплахи към тях за тръгването на съдебен процес.Причината била загубени ползи.