Разговорите, проведени от премиера Борисов на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул, са сред водещите теми на вестниците във вторник.

"България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, които проведоха среща в рамките на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул. Те посочиха, че добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси, съобщиха от Министерския съвет..." - в. "Труд".

"Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. "Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване", заяви премиерът Борисов. По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участвал и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак. В изказването си пред форума в Истанбул Борисов подчертал значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и маршрутите на енергийните доставки и представи проекта за европейски газов хъб "Балкан", съобщи междувременно БГНЕС. Преди началото на конгреса българският премиер участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама. Разговорите бяха посветени на енергийните проекти в региона." - в. "Сега".

"Перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера бяха обсъдени по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата разговаряха в рамките на 22 Световен петролен конгрес, който се провежда в Истанбул. Премиерът Борисов отбеляза постигнатия прогрес в отношенията между България и Русия в сектора енергетика благодарение на последователната работа в тази посока. По думите му, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ "Белене", двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество. Като позитивна стъпка министър-председателят определи Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС. Премиерът Борисов обърна специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас. Той акцентира върху концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно проучване ЕС предостави финансиране в размер на 920 хил. евро. Борисов изтъкна, че страната ни работи сериозно в интерес на енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа. Българският премиер изрази увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Относно АЕЦ "Белене" той посочи, че се търси стратегически частен инвеститор..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят темата КТБ.

"До 20 юли прокуратурата ще внесе в Специализирания съд обвинителният акт за КТБ, обеща главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че обвинителният акт е близо 15 хиляди страници, а прокуратурата е извършила огромна работа по издирването и установяването на всички факти и обстоятелства за банковия фалит. Обвинителният акт се внася точно три години след краха на четвъртата по големина банка в страната. Шефът на КТБ Цветан Василев се укрива от толкова време и в съседна Сърбия, като там продължава да се точи делото му за екстрадиция. Главният прокурор обеща и нови обвинителни актове срещу депутати..." - в. "Стандарт".

"Цачева: На всеки един от нас в джоба е ефектът от КТБ "Oчaква cе да pазбеpем дали ще има оcъдени за КТБ. След изявлението на Цацаpов, че до 20 юли ще бъде внеcен обвинителен aкт cе дава началото на едно cъдебно пpоизводcтво, а дали ще има и оcъдени завиcи от cъбpаните докaзателcтва. Силно cе надявам това да cе cлyчи, тъй кaто на вcеĸи един от наc в джоба е ефеĸтът от КТБ." Това заяви миниcтъpът на пpавоcъдието Цецкa Цачева пpед БНТ..." - в. "24 часа".

"Цветан Василев: Страх тресе участниците в срещите при президента за КТБ "Обясними са опасенията на президента Плевнелиев (изразени на втората среща в президентството за съдбата на КТБ - бел. ред.), че трябва да се намери много респектираща външна компания за защита на безумията, сътворени от тях по ликвидацията на банката. Прав е президентът Плевнелиев - вярвам, че ще осъдя държавата България, както съм убеден, че това преди мене ще стори Оманският фонд. Въпросът е, че съдебното възмездие трябва да достигне до поръчителите и организаторите на атаката и плячкосването на активите, както и до изпълнителите. Голяма част от тях присъстват на това събиране." Това е част от коментара на мажоритарния собственик на КТБ и обвиняем Цветан Василев за стенограмите от срещите при президента Плевнелиев на 29 юни и 14 юли 2014 г., публикуван в неговия сайт. Той коментира за първи път двете стенограми. На втората среща Плевнелиев изразява съмнения относно действията по КТБ и дори казва, че "на мястото на Цветан Василев ще осъди България", което е и поводът за цитирания коментар на банкера. Според Василев Консултативният съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев е трябвало "да замете натвореното от прокуратурата и специалните служби, конкретно ДАНС. В коментара си Цветан Василев твърди, че когато е взето решението за ликвидиране на банката, няма одити, освен официалните, които обаче не потвърждават тезата за фалита. Дори от "Делойт" са отказали да направят одит към онзи момент, поради липса на файлове и информация, по думите на Василев. "А и кой ли би могъл да направи анализ на кредитен портфейл от над 5 млрд. лева за 2-3 седмици?" - пита риторично Василев и саркастично отговаря: "Най-подготвени с опорните точки са "индиректният" представител на Пеевски - главният прокурор, и теологът "финансист" Ментата"..." - в. "Дневник".

Модернизацията на армията и сигурността в региона също са сред темите с продължение.

"Президентът Румен Радев нападна правителството за проектите за превъоръжаване на армията и закупуването на нови самолети. Радев коментира след Националната конференция "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания", че хаосът е пълен. И се закани да не свиква отново Консултативен съвет по национална сигурност по темата сигурност. Аргументът му е, че решенията вече са взети от КСНС, но не се изпълняват. Следващите заседания на органа ще са посветени на корупцията, правосъдието, темата за бедността, тъй като смисълът на КСНС да надгражда вече взети решения. Радев е категоричен, че намерението на кабинета да рестартира проекта за изтребителите не е в синхрон на случващото се в ЕС. Така нещата само се протакали и процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите за покупката на нов изтребител. "Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети - нов Ф-18 нов Ф-16, "Еврофайтър" или "Рафал", но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: "Няма да стане", категоричен бе държавният глава. Радев отново обяви, че покупката на самолите "Грипен" е добро решение на проблема." - в. "Сега".

"Бъдещият Европейски фонд за отбрана ще отвори нови перспективи пред българската отбранителна индустрия и научно-изследователските организации. Около тази позиция се обединиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Двамата се срещнаха днес, 10 юли, като на срещата еврокомисар Биенковска подчерта възможностите за кандидатстване и финансиране на проекти по бъдещия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент, съобщиха от МО. Стана ясно още, че чрез този фонд научни проекти в областта на отбраната ще могат да разчитат на съфинансиране от бюджета на Европейската комисия. По този повод министърът на отбраната покани европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия да присъства на Специализираната международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2018", чиято основна цел е да стимулира развитието на отбранителната промишленост. В хода на разговора министър Красимир Каракачанов посочи, че за България приоритет остават стабилността и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и подчерта, че засилването на сътрудничеството с НАТО в изграждането на отбранителен капацитет на партньорите е от съществено значение за сигурността на целия регион и на Европа..." - в. "Труд".

Темата за следенето в интернет също е във фокуса на всекидневниците.

"ГДБОП си купи софтуер за 18 000 лева, с който да следи чатовете, обажданията и съобщенията от мобилните устройства на заподозрени в престъпления, информира БТВ. С помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над десет хиляди вида мобилни устройства. Оправдани ли са притесненията, че полицията ще има достъп до личната ни комуникация в интернет? "Вайбър", "Фейсбук Месинджър", "УатсАп", "Скайп", са само част от приложенията, данните от които анализира специалният софтуер Oxygen Forensic Analyst. Програмата чете есемеси и емемеси. Може да "наднича" и в записаните контакти, да клонира СИМ карти и карти памет. Изкарва схема кой на кого се е обаждал, какви контакти има за него. Информацията за новата придобивка на ГДБОП бързо се превърна в тема номер едно в социалните мрежи. Специалистите успокояват - този софтуер се използва само за конфискувани телефони, а не от разстояние. "Софтуерът работи само и единствено, когато телефонът е включен с кабел към компютъра или с блутут", обясни Кирков..." - в. "Труд".

"Тези дни се пови новина, че "ГДБОП вече може да шпионира "Вайбър", "Фейсбук" и "Скайп"". Разбира се, това не е вярно. ГДБОП няма да може да шпионира нищо... От спецификацията все пак става сравнително ясно, а когато разгледаме спечелилия софтуер (Oxygen Forensic), съвсем ясно, че става въпрос за извличане на информация от устройства, които са под физическия контрол на разследващите органи (т.е. иззети като доказателства). Софтуерът позволява извличане на контакти и съобщения (не е ясно с каква успеваемост, тъй като ФБР се затрудни доста в извличането на криптирани данни от iPhone наскоро). Следене на тази комуникация, без устройството да е физически под контрола на органите, е възможно единствено ако на него е инсталиран шпионски софтуер. Oxygen Forensics (както подсказва и името), не е такъв. А инсталирането на шпионски софтуер е по същество СРС и изисква съдебно решение. Т.е. дори съдът да ги подписва на килограм (както по времето на Цветанов), масово следене не може да има. Освен това няма гаранция, че ще телефонът ви ще бъде заразен, особено ако имате добра потребителска култура. Също така, шпионски софтуер не би бил купен с открита обществена поръчка, най-малкото защото Apple и Google веднага биха запушили евентуални дупки в сигурността като разберат, че е възможно устройствата да се "шпионират". Четенето на съобщения "в движение", т.е. чрез прихващане на комуникацията между устройствата и сървърите, е невъзможна, поне при най-популярните приложения. Всички използват криптирана връзка със сървъра като някои (като Signal, WhatsApp и Telegram) криптират връзката "от край до край" - т.е. дори сървърът, през който минават съобщенията, няма как да прочете какво пише в съобщенията. Единствено изпращачът и получателят могат. Защо да няма как? Защото математическите задачи, които са в основата на това криптиране (или "шифриране"), са нерешими със съвременните компютри (поне не в разумни периоди от време)... Но темата за защитата на личното пространство е важна. От тази гледна точка е чудесно, че медиите я следят... Та - ГДБОП няма да може да ни шпионира чатовете. Не че не биха искали - просто няма технологична възможност..." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на новини, засягащи автомобилистите.

"Манипyлиpането на километpажа вече е пpеcтъпление в целия ЕС. Това поcтанови Евpопейcкaта комиcия (EС) по пpедложение на бългаpcкия евpодепyтат ат ГЕРБ/ЕНП Андpей Новaков, автаp на пpогpамата. За нея бюджетът на ЕС отпycкa 1,25 милиона евpо..." - в. "24 часа".

"Близо 130 хиляди нови и употребявани леки коли са регистрирани в страната за полугодието, сочат разпространените данни на КАТ. От тях нови са едва 18 579. В същото време близо 87 хиляди от заведените на отчет в КАТ леки и лекотоварни автомобили са на възраст над 10 години... В крайна сметка към края на миналия месец в страната е имало регистрирани 2 787 936 леки и лекотоварни автомобили, 369 069 камиона и 20 982 автобуса. Мотоциклетите и мотопедите са 176 428. Общият броя на всички моторни превозни средства е 3.262 млн... Що се отнася до предпочитаният вид гориво, българите залагат малко повече на бензиновите леки коли (1.432 млн), в сравнение с дизеловите (1.148 млн). Масовото поставяне на газови уредби на автомобилите почти не се отчита от КАТ, като на метан и пропан бутан са едва 153 хиляди от присъстващите в регистрите коли. Данните показват сериозно изоставане по отношение на навлизането на екологичните превозни средства, като в България са регистрирани едва 2646 хибридни коли и 264 електромобила. Мотопедите на ток са 460, а автобусите на електричество - 3..." - в. "Дневник".