Борисов и Юнкер. 

"Сега":

Борисов: Юнкер още пази газовите чертежи, които му дадох през 2015 г.

 

Жан-Клод Юнкер все още пази чертежа на газовите пътища, които през 2015 г. му начертах, когато все още бяха само идея. Това написа в официалния си профил във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Днес част от енергийните връзки са завършени, а реализирането на газовия хъб "Балкан" е все по-близо", пише още премиерът.

България не е нова страна, аз бях онзи, който подписа Договора за присъединяване през 2005 г., защото бях председател на Европейския съвет. Беше трудна задача да се ръководи съветът, но проведохме много добри дискусии днес във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БГНЕС. Харесва ми мотото на българското председателство "Съединението прави силата", вярно е и трябва да се показва и доказва. България ще бъде столицата на Европа през идните 6 месеца. Важно е България да докаже, че българите знаят за какво става дума, когато се отнася до Европа, защото Европа е част от ДНК-то на България, добави Юнкер. Той подчерта, че са обсъдили днес най-вече темата за високоскоростните влакове.

 

Вот. 

"Дума":

Вотът на недоверие ще еслед приемането на бюджета

 

Парламентарната група "БСП за България", подкрепена от ДПС, ще внесе вот на недоверие към кабинета след окончателното приемане на бюджета за догодина. Това стана ясно вчера след консултации в парламента между представители на двете партии. По всяка вероятност бюджетът, който вече се обсъжда в пленарната зала, ще бъде гласуван в последните работни дни преди коледната ваканция на депутатите. Това означава, че вотът на недоверие ще бъде внесен в началото на новата година.

"И БСП, и ДПС имат решения на своите органи на най-високо ниво, че водената от този кабинет политика е вредна и опасна за страната. Депутатите от двете партии са упълномощени да ползват всички демократични парламентарни средства за свалянето на правителството от власт", заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Жельо Бойчев.

 

Кандидатура. 

"Сега":

Градските съдии издигнаха Величка Цанова за свой шеф

Велчика Цанова беше номинирана днес от колегите си за участие в конкурса за председател на Софийския градски съд. От 75 присъстващи на общото събрание на съда с право на глас, "за" нея са гласували 61 съдии. Гласове против е нямало, а 14 са се въздържали, съобщиха от съда.

Кандидатурата на Цанова беше предложена на общото събрание от 43-ма съдии. От тяхно име съдия Златка Чолева мотивира предложението с думите, че Цанова е от 11 години в СГС, тя е мъдър и диалогичен човек, умее да отстоява независимостта на съда, има уши да чуе проблемите на съдиите и има сила и смелост да ги разреши. 

 

Запор. 

"Монитор":

Община Сливен отказва да върне 4,5 млн лв на МОСВ

 

Община Сливен не възнамерява да преведе исканите от МОСВ 4,5 млн лв, заради които частен съдия изпълнител блокира сметките и наложи възбрана върху автомобилите, съобщи кметът Стефан Радев.

Според него искането на ековедомството било неоснователно, тези пари били предоставени авансово по програма ИСПА по договори от далечните 2008-2010 година за т.нар. първи цикъл от големия воден проект. Въпреки всички перипетии проектът в крайна сметка е бил реализиран, с тях е била завършена пречиствателната станция за отпадни води и част от канализацията.

 

 

Дело. 

"24 Часа":

Пускат предсрочно от затвора Йоско Сливенския

Известният в сливенския ъндърграунд герой Йосиф Йосифов - Йоско Сливенския да бъде пуснат предсрочно от затвора 4 месеца и 7 дни, преди да е излежал 6-годишната си присъда за убийство на 2-ма души на пътя. Това реши съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд. Мотивите й са, че Йоско се е поправил зад решетките и е изтърпял не по-малко от 1/2 от наказанието си.