ДАНС

 

"Дневник":


Борисов заплаши да закрие "медийния проект" ДАНС


"Ако излезе, че ДАНС е била създадена само да генерира скандали и да създава проблеми, може и да бъде закрита." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред "Нова телевизия" в понеделник сутринта.

Той допълни, че очаква "в рамките на деня главният прокурор да повдигне обвинения на длъжностните лица, които са допринесли за сегашната ситуация", визирайки вероятно предшественика си Станишев, когото в събота обвини, че е изнесъл от Министерския съвет доклад на агенцията за национална сигурност "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация". Прокуратурата не успя да се вмести в посочения от Борисов срок за повдигане на обвинение, а от своя страна Сергей Станишев обяви чрез пресцентъра на БСП, че при поискване от обвинителите ще се откаже доброволно от депутатския си имунитет.

 

"24 часа":


И "Невестулка" изчезва от ДАНС - подкуп за ексминистър

 

Разработка с кодовото име "Невестулка" е изчезнала от ДАНС при предишното му ръководство, научи "24 часа".

Разработката е срещу министър от правителството на Сергей Станишев, но не от квотата на БСП.

"Невестулка" е трябвало да установи взел ли е въпросният министър 100 хил. евро комисиона за реализирането на голям проект от чужда фирма в няколко български ведомства.

"24 часа" научи, че сигналът срещу въпросният министър в ДАНС е подаден от бивш държавен служител в Министерство на финансите, който след напускането на тази работа се занимава с частен бизнес.

Бизнесът му включвал реализиране на подобни проекти, но бил отхвърлен от въпросния министър като изпълнител, защото не му дал комисиона.

 

"Монитор":

Станишев на разпит за оня доклад

 

Бившият премиер Сергей Станишев ще бъде разпитан в прокуратурата до няколко дни, съобщиха вчера пред "Монитор" магистрати. Разпитът ще бъде воден от обвинител от секретния отдел, а на него ще присъства и градският прокурор Николай Кокинов. Станишев ще даде показания по образуваното дело за изнесения от Министерския съвет доклад на ДАНС, който касае корупция по високите етажи на властта.

Разследването цели да установи кой е отговорен за изтичането на класифицирана информация.

 

 

Магистрати подадоха оставки заради Красьо черничкия

 

"Дневник":

Магистратите на Красьо се разбягват

 

Скандалът в съдебната система, завъртял се около "черничкия Красьо с ланците" и търговията с постове, в понеделник навлезе в нова фаза. Двама високопоставени магистрати, контактували с лобиста, избраха сами да подадат оставки. Председателят на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и шефът на окръжната прокуратура в града Ангел Ангелов поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат освободени.

 

 

Конфликт на интереси

 

 

"Сега":

Петима министри декларират възможен конфликт на интереси

 

Петима министри от кабинета на Бойко Борисов са обявили, че могат да се озоват в конфликт на интереси със свои близки заради участието им във фирми и сдружения, които съвпадат с техния ресор. Някои дори са признали, че към момента на подаване на декларациите за конфликт на интереси има несъвместими за длъжността им обстоятелства, тъй като са били управители или прокуристи на фирми, с които като министри ще имат взаимоотношения.

Нито един обаче не е посочил като свързани лица свои политически или бизнес партньори, от които може да изпадне в зависимост.

 

 

Такса "спокойствие" искали братя Галеви 

 

 

"Новинар":

Братя Галеви искали 1500 лв. такса "спокойствие"

 

1500 лева месечно „такса спокойствие" са искали братя Галеви от собственик на таксиметрова фирма в Дупница. Това съобщи в съдебната зала в Кюстендилския окръжен съд свидетелят Пламен Миланов, собственик на фирмата.

Таксата е била плащана в продължение на близо три години - от 2003 до края на 2006 година. В края на 2006 година Пламен Миланов купува и втора таксиметрова фирма. Малко след това той е привикан на среща с Пламен Галев, който поискал 50% от печалбата на двете фирми, както и 50% от собствеността им. Бил е определен и съдружник на Миланов - Апостол Чакалов. Миланов има предявен граждански иск срещу подсъдимите в размер на 1,2 млн. лв.

 

 

Станишев хвърля имунитет


"Дума":

Станишев се отказва от депутатския си имунитет


Председателят на НС на БСП Сергей Станишев няма намерение да се ползва от имунитета си на народен представител по повод изнесения доклад на ДАНС. Това съобщиха официално вчера от "Позитано" 20. При поискване от прокуратурата Станишев ще се откаже от имунитета си, воден от желанието за истинска проверка по случая, уверяват от централата на левицата. Бившият премиер ще окаже пълно съдействие за бързо изясняване на истината около "прочутия" доклад, защото смята, че много от важните проблеми на обществото като социалната сигурност и защита на хората в кризата остават на заден план, се посочва в официалното становище на БСП.

 

По следите на похитителите

 


"Сега":

МВР откри изгорял буса, с който бил отвлечен Гунински

 

Полицията е открила в неделя опожарен микробус, с който се предполага, че е бил отвлечен синът на правешкия бизнесмен Румен Гунински. Това съобщи при вчерашното си посещение във Велико Търново премиерът Бойко Борисов. По-късно вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди информацията, като уточни, че номерът на рамата на возилото съвпадал с този на откраднат преди време от София бял бус.

 

Клир

 

"Труд":

Църквата вдига такса "развод"

Цената на църковния развод в столицата ще скочи тройно, ако Софийската митрополия изпълни замисъла си да вдигне таксата от 12 на 30 лв.
В момента в столицата годишно се издават около 100 решения за разторгване на венчавка. В по-малките епархии те са по-малко - във Варна м.г. са били 39, а във Враца едва 6.
При сватби хората се сещат за красивия ритуал в храма, но при разводи забравят - или не знаят, че трябва да се разведат и пред Бога. Иначе не могат да встъпят във второ венчило. Църквата позволява до 4 брака.