България и ЕС

"Труд":

350 млн. глоба ни гласи Европа

 

Глоба от 350 млн. евро, или 1% от БВП, потенциално заплашва България. Наказанието може да ни бъде наложено, ако страната ни наруши изискването бюджетният дефицит да не надвишава 3% от БВП. За тази година дефицитът у нас ще е 3,8%.

Санкции се предвиждат за всички държави, които не отговарят на списък от показатели, свързани с конкурентоспособността на икономиката, както и ако не поддържат бюджетната дисциплина.

 

"Сега":

Шефът на МВР разгневи Брюксел с изказване за ромите


Вътрешният министър Цветан Цветанов успя да разгневи Европейската комисия с изказването си, че ромската общност е инкубатор, който генерира престъпност. Думите на вицепремиера бяха окачествени като неприемливи. Помолена от български журналист за коментар на казаното от Цветанов, говорителката на ЕК Пиа Аренкилде заяви лаконично: "Отговорът е не!" Повод за скандала стана интервю на шефа на МВР пред "24 часа", в което той призова "да се направи сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор, който генерира престъпност".

 

Сайт контролира властта

"Новинар":

"Бойкометър" следи онлайн обещанията на властта

 

Сайт ще следи дали се изпълняват обещанията, дадени от политиците. Да се спре „говоренето на ишлеме", това е основната цел на politikat.net, обясни вчера един от неговите създатели Константин Павлов. Така блогърите се надяват политиците да станат по-предпазливи в своите изказвания. Освен разделите „Истинометър" и „Ветропоказател" ще има и отделен раздел, посветен на премиера Бойко Борисов и неговите изказвания, който ще носи името „Бойкометър".

 

АЕЦ "Белене" 

"24 часа":

Москва: Бързо да започнем АЕЦ "Белене"

 

Русия разчита до края на годината да съгласува с България план за действие за строителството на АЕЦ "Белене", съобщи шефът на "Росатом" Сергей Кириенко, който придружава президента Медведев на посещението му в Китай. "Очакваме съвсем скоро да бъде възобновено изграждането на аеца", каза той.

Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич пък заяви вчера, че Сърбия очаква от София официално предложение за участие в строителството на "Белене".

 

Ромите от бл. 20 

"Новинар":

Ромите от бл. 20 под наем в български семейства


Ромите от печално известния блок 20 да живеят под наем при български семейства. Тази идея е била лансирана от социалното министерство на среща с общински съветници от Ямбол и представители на партия ДРОМ. Илия Илиев от ДРОМ съобщи за "Новинар", че именно министърът предложил тази авангардна стъпка. Според него останалите без жилище роми можели да живеят на поносим наем при български семейства.

По време на срещата е бил обсъден и вариантът изгонените от блок 20 да получат еднократна помощ от държавата, за да посрещнат първоначалните си нужди за новите си жилища. 

Темида 

"Сега":

Съдът върна прокуратурата на поправителен и за делото "Наглите"

Делото "Наглите" - голямата гордост на МВР, претърпя частичен провал в Софийския градски съд, още преди да му е дадено ход.

Съдия Виолета Магдалинчева върна на прокуратурата обвинителния акт, тъй като откри съществени процесуални нарушения при разследването на общо 11 отвличания. Според съда са нарушени правата на един от деветимата обвиняеми - Павел Петков.

 

Доган не подкрепи БСП 


"Стандарт":

Доган издъни червените за вота


Движението за права и свободи не е подгряваща група на БСП. Ще се включим във вота на недоверие към кабинета по тема, която е значима за обществото. Това обяви в Разград депутатът от ДПС Хасан Адемов. Така той коментира зациклилите консултации с БСП за вот на недоверие.
Адемов допълни, че след допълнителни разговори хората на Ахмед Доган ще решат дали темата за вота ще е свързана с проблемите в здравеопазването, както настояват червените. Управленската немощ на ГЕРБ доведе здравната система у нас до колапс, съпоставим с времето на Жан Виденов, смятат още от движението.

 

На прага на бедността 

"24 часа":

500 000 българи вземат под 270 лв.

 

500 000 наети в частния сектор сега получават под 270 лв. месечно, обяви вчера министър Тотю Младенов  на откриването на националната седмица за борба с бедността и социалното изключване. Това значело, че много от тях са и под официалната линия на бедност от 211 лв.

Все още има шанс минималната заплата догодина леко да се повиши, обясни той. Преди време социалното министерство поиска тя да се вдигне от 240 на 270 лв., но финансовото отхвърли идеята. Преговорите продължавали и напоследък сигналите били добри. Бизнесът и синдикатите имали различия за новия механизъм за минималното възнаграждение, но правителството щяло да се намеси.