Разкрития. 

"Сега":

Божков намекна с комикс, че е плащал 20% такса спокойствие

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков намекна, че е плащал 20% от печалбата от "Национална лотария" под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин. Той публикува няколко илюстрации с разказ към тях, в който не се споменават имена.

"Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. През 2013 г. той открил нова пещера - "Национална лотария". Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал "10% данък, като всички останали", започва историята. На картинката са нарисувани премиерът Бойко Борисов, а депутатът Делян Пеевски е изобразен като паяк-прасе. Али Баба е самият Васил Божков, нагласен с чалма и тениска с череп.

"Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум", продължава разказът. Сюжетът подсеща за 2013 г., когато Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, предлага организаторите на игри със залагания да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн залаганията таксата да е 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби

Изпити. 

"Монитор":

3000 на поправка на матурата по български през август

Близо 3000 зрелостници пропуснаха матурата по български език и литература и ще ходят на поправка в края на август. Заявления да се явят на изпита бяха подали 48 582 души, а реално го проведоха само 45 616, показват данните на образователното министерство.

Коронавирусът е възпрепятствал 18 от желаещите да се явят на матурата, тъй като са били поставени под карантина. Сред тях е имало както ученици от тазгодишния випуск, така и мераклии, които са били скъсани или не са полагали изпита, когато са завършвали.

В столицата не се явиха 114 зрелостници, посочи шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева пред "Монитор". Двама от тях са били под карантина. Друг от учениците пък е пристигнал в училището, след като са разпечатали варианта и затова не е бил допуснат, обясни Кастрева. Според нея повечето неявили се на матурата изчакат поправителната сесия, за да могат да се подготвят по-добре. Имало е и ученици, които са си забравили личните карти, но са влезли в изпитните зали след координация между школата, в които учат и тези, в които се е провел изпитът.

Здравеопазване. 

"Дума":

15% от българите са имали трудности с достъпа до медицинска помощ по време на извънредното положение

Около 15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска помощ в извънредното положение заради коронавируса, а 28% - с осигуряването на лекарства и консумативи. Това показва социологическо изследване, проведено след падането на извънредното положение от агенция "Галъп интернешънъл" съвместно със специализирания сайт clinica.bg. Проучването е част от инициативата "Индекс на болниците", чиято цел е да повиши прозрачността в работата на лечебните заведения при някои социалнозначими заболявания.

Според изследването, медицинските услуги са отлагани или са отпаднали по лична преценка на пациента, или на лекуващия лекар.

Сред зададените в изследването въпроси са "Имахте или нямахте досега някакви затруднения заради ситуацията с коронавируса..." с изброяване на възможности по отношения на медицинска грижа или лекарства и консумативи. Общо 77% са хората, които свидетелстват, че не са имали затруднения (или не са имали повод) да търсят медицинска помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. Това означава, че поне 15% от пълнолетните българи - или над 800 хиляди души - са имали някакво затруднение с достъпа до медицинска грижа.

Най-много пречки е имало в достъпа до лични лекари и специалисти. Най-често хората са срещнали трудности в достъпа до извънболнична помощ. Това е обяснимо, тъй като този сектор поема основния поток от пациенти, а напливът към болниците е по-малък.

Респондентите са имали възможност да дават повече от един отговор. 7% на база всички запитани, или условно над 350 хиляди пълнолетни българи, споделят, че са имали проблеми с посещението при лекар-специалист. 6% или над 300 хиляди души, казват, че е имало затруднения по отношение на достъпа им до личния лекар. 4% или над 200 хиляди души са срещнали пречки по отношение на посещенията си при зъболекар.

Карантина. 

"24 часа":

Ананиев отменя карантината на част от идващите от ЕС, Сърбия и Северна Македония

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19.

Под карантина остават всички лица, които в периода от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. са влезли на територията на България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването