"24 часа"

Колите ще се движат с 30 км по уличките в центъра на София

От март догодина София ще има нови пешеходни зони. “Витошка” ще се разшири с участъка от ул. “Алабин” до бул. “Стамболийски” и така по цялото ѝ протежение от НДК до църквата “Св. Неделя” ще се движат само пешеходци и трамваи. За коли ще се затвори и част от ул. “Георг Вашингтон” - между улиците “Трапезица” и “Пиротска”.

Разширението на “Витошка” скара общинските съветници, а дебатите продължиха 2 ч. Критики заради кратки доклади без анализ отнесе зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, а Борислав Бориславов от СДС предупреди, че другия път това ще е мотив за искане на оставка.

"Стандарт"

Брат спасява Джобния Херкулес

Битката за живота на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу стана тема №1 за Турция. Трикратният олимпийски шампион е с остра цироза и дори беше поставен в медикаментозна кома. Той спешно се нуждае от трансплантация на черен дроб в близките часове, за да оцелее. Най-вероятно негов донор ще стане брат му Мухарем, стана ясно от думите на друга легенда в щангите Халил Мутлу, който също е роден в България. Лично турският президент Ердоган следи драмата с Наим, а в болницата дежури спортният министър Осман Ашкън Бак.

"Монитор"

"ЕМКО" дължи 3,6 млн. лева на МО

3,6 млн. лева без ДДС дължи оръжейната фирма "ЕМКО" на министерството на отбраната. Това съобщиха от военно ведомство на запитване на "Монитор". Оръжейната фирма "ЕМКО" е собственост на скандално известния бизнесмен и авер на забегналия в чужбина ексбанкер Цветан Василе - Емилиян Гебрев.

Дългът е само за един месец - от 1-ви до 31-ви юли 2017 година. Сумата е за направените разходи от военните формирования за съхранение и обслужване на закупените от дружеството, но не извозени боеприпаси, пишат от МО.

"Сега"

Осигуровките ще се вдигнат с повече от планираното за 2018 г.

Осигурителната тежест догодина за работещите ще се вдигне по две направления. Освен заложеното в закона увеличение на вноската за пенсия с 1 пункт до 19.8% минималните осигурителни прагове догодина също ще бъдат повишени административно с 3.9%. Това съобщи министърът на труда Бисер Петков на синдикатите и работодателите на заседание на тристранката вчера, като по думите му това е нежелано решение, но единственото възможно на този етап. Решението на Петков е заради провалените преговори за праговете за втора поредна година. Работодателите отново бойкотираха договарянето, защото все още няма формула за определяне на минималната заплата, а и настояват минималните прагове да отпаднат. Миналата година кабинетът на ГЕРБ обаче не увеличи административно минималните осигуровки.

"Дума"

Закриват пожарни, няма кадри

За да гарантира законовото задължение екипите на пожарната да са от трима души, вместо да разкрие нови щатове, МВР е решило да закрива противопожарни служби и участъци с мотива, че не са достатъчно натоварени. От синдиката "Огнеборец" към КНСБ алармираха, че това застрашава живота и здравето на хората. Времето за реакция пък ще се увеличи в пъти, което ще доведе до по-големи материални щети и до загуба на човешки животи. Синдикалистите изпратиха писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Димитър Главчев.

"Капитал дейли"

Извънпарламентарни партии призовават БНБ да не допусне Мавродиев в ББР

Пет извънпарламентарни десни партии призоваха ръководството на БНБ в открито писмо да не одобрява Стоян Мавродиев за член на управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), защото той не притежава необходимите качества да управлява банка и заради съмнения в неговата надеждност.

Партиите "Да, България", ДСБ/"Нова република", Зелените, БЗНС и ДЕОС са изложили позицията си до подуправителя на БНБ Димитър Костов, който е ръководител на управление "Банков надзор", с копие до управителя на БНБ Димитър Радев и до членовете на УС на банката.