Властта разчиства сметки с бандидите

 

"Труд":


300 бандити тормозят България, гонят ги 70 хиляди

 

250-300 бандити тормозят България. Срещу тях са изправени 70 000 полицаи, следователи, прокурори, агенти от ДАНС, експерти от комисията "Кушлев"...

Тази равносметка направи вчера премиерът Бойко Борисов, след като присъства на националното съвещание на областни директори на МВР, окръжни и апелативни прокурори и представители на ДАНС.

"Става дума за знакови и емблематични фигури от престъпния свят, срещу които в минал период не е имало адекватни действия от правоохранителната система. Недопустимо е за подобни лица, които са известни на абсолютно всички по места, да се отчита, че работата по тях е започнала в края на 2009 г. Разберете, подобна практика повече няма да търпим!", закани се вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

 


"24 часа":

Дават на съд 300 топбандити

 

До месеци 250-300 бандити, които най-много тормозят обществото, ще бъдат изправени на съд. Това се зарекоха вчера представители на МВР и прокуратурата. Сред тези бандити има знакови лица от престъпния свят, по които не е работено от 10 г., заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след национално съвещание на МВР. На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, както и шефове в прокуратурата и ДАНС.

Част от лидери на подземниясвят са легализирали бизнеса си, някои от тях са крупни инвеститори в енергетиката и строителството, научи "24 часа".

"Срещу тези 300 престъпни лица има поне 70 хил. полицаи, прокурори, съдии, агенти на ДАНС и представители на най-различни комисии, включително и "Кушлев", подчерта премиерът Борисов. Той добави, че има политическа воля за справяне с престъпността и корупцията и няма да има компромис към никого.

 

 

Оневиниха Желева

 

"Монитор":

Страсбург решава в полза на Желева

 

Становището на правния отдел към Европарламента, което ще бъде оповестено официално днес, ще опровергае окончателно твърденията,че кандидатът ни за еврокомисар Румяна Желева е била в конфликт на интереси, докато е заемала поста на депутат в Страсбург. Това обяви пред "Монитор" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. По думите му не просто се очаква положителен за Желева резултат от проверката, придружен от заключение, че няма пречка БГ министърката да стане комисар, но от ЕНП дори са убедени в това. Колегите му в най-голямата формация в ЕП прогнозирали, че в крайна сметка казусът ще се реши в полза на Желева.

 


"Стандарт":

Брюксел отсече: Желева е чиста

 

Юридическата служба на Европарламента сложи точка в спора покрай Румяна Желева. Въпреки че съдържанието на становището не бе официално оповестено, "Дойче веле" съобщи, че то оневинява българския кандидат за еврокомисар за възможен конфликт на интереси. Според юристите на ЕП данните за времето на мандата й като евродепутат от 2007 до 2009 г. са "коректни", съобщи немската медия.
Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма план Б, ще я защитаваме докрай и тя ще стане еврокомисар. Това е заявил лидерът на ЕНП Жозеф Доул след снощното заседание на парламентарната група на партията.

 

"Дневник":

Казус с друга фирма на Желева

Външният министър и кандидат за еврокомисар Румяна Желева все още се води управител на фирмата "Етко - Шнайдерс" ООД. Това съобщи електронното издание "Медиапул", като се позова на актуалното състояние на дружеството - към 18 януари 2010 г., с което разполага.

"Дневник" поиска информация от външно министерство дали Желева все още е управител на "Етко - Шнайдерс" ООД и дали дружеството развива дейност. Фирмата не е пререгистрирана в Агенцията по вписванията, затова и няма информация за нея в търговския регистър. Според цитираната от "Медиапул" справка Желева е вписана като управител на 1.06.1999 г. и до този момент няма промяна в това състояние. В неофициалния раздел на Държавен вестник последната регистрирана промяна е от 2005 г., когато е напуснал другият управител на фирмата.

 

 

Президентът пише стратегия

 

"24 часа":

Първанов пише стратегия за България до 2020 г.

 

Президентът Георги Първанов е избрал да отбележи отминаването на третата година от втория си мандат на поста с дискусия на 22 януари. Темата, която е определил, е "България - накъде след кризата", съобщиха от президентския прессекретариат вчера.

Според съобщението от "Дондуков" 2 целта на дискусията е да сложи началото на широко обсъждане на приоритетите в различните области на обществения живот и на тази основа да бъде изработена национална стратегия за развитие на страната през настоящото десетилетие - "България 2020".

 

Пенсия по избор 

 


"Труд":


Излизаме в пенсия по избор

Да се пенсионираме по желание, вместо да се вдигат годините за излизане в пенсия. Това обмислят специалисти от Консултативния съвет по пенсионната реформа. Идеята е да не се слага точна граница на възрастта, след която човек придобива право на пенсия, а да се определи период за това. Примерно между 60-65 г. или между 63-65 г. Така хората по-леко ще възприемат промяната и ще решават сами кое е по-изгодно за тях, смятат експерти от съвета.

Промените предвиждат още само коректният бизнес да запази занапред намаления с 2% размер на осигуровките. За другите той да бъде отменен.

 

 

Недоволство

 


"Новинар":

Яйца летяха към Караджова, заплюха Младенов

 


Министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на отбраната Николай Младенов се оказаха в епицентъра на недоволството на старозагорци. Двамата посетиха Стара Загора, но по време на срещата им с областната управа в града около 200 души се събраха на протест пред сградата. Гражданското недоволство ескалира и яйце се разби на метър от Нона Караджова върху вратата на областната управа. Николай Младенов пък беше заплют от протестиращ.

Недоволните старозагорци бяха с маски на лицата и транспаранти "Чист въздух и ясен отговор за Стара Загора!", "Спрете геноцида за децата ни" и др. Те протестираха срещу обгазяването на района и бездействието на властта.

 

 

Здравни трикове

 

 

"Стандарт":

Фантоми в болниците


Фантоми с бели престилки предлагат спасение на малките болници. Срещу 3 бона на ръка доктори сключват фиктивни договори с лечебници, които са пред закриване. Така закъсалите клиники си осигуряват на книга нужния лимит от специалисти, без който не могат да сключат договор със здравната каса. В противен случай ги очаква фалит. За новия трик алармира шефката на Общинската болница в Бяла Слатина д-р Ивка Георгиева. Вече двама доктори й предложили да ги наеме фиктивно. "За услугата единият поиска 3500 лева кеш. На практика ми предложиха да ги вкарам в щата като "мъртви души", възмутена е д-р Георгиева. Тя категорично е отказала да се възползва от такава криминална помощ, но не изключва, че колегите й ще прибегнат към този номер.