Мониторинг. 

"Сега":

Брюксел ще свали мониторинга за България, когато има осезаемо подобрение

Ние очакваме осезаеми резултати - това е, което искаме и, което трябва да видим, за да се прекрати Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България. Това заяви на брифинг в София еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова, предаде БГНЕС.
Йоурова се срещна с правосъдния министър Екатерина Захариева. По време на разговора си двете са обсъдили Службата на европейския прокурор, двете директиви за онлайн продажбите, Истанбулската конвенция, както и правосъдната реформа у нас.
Запитана как се отнася към искането на българските евродепутати да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка към България, еврокомисарят поясни, че го вижда по-скоро като инструмент за сътрудничество и смята, че той е доста балансиран. „Дали Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде прекратен за България зависи от развитието на нещата в държавата ви и от постиженията на България. Има няколко критични цели за тази година, които трябва да се постигнат от страната ви. Някои от тях са изостанали от 2015 г. От разговорите, които имах с главния прокурор и с министър Захариева останах с много добри впечатления, че сте на прав път”, каза Йоурова.

 

Мерки. 

"Монитор":

Пускат кучета да душат за бомби по автогарите

Едва 30% от фирмите следят за пияни шофьори, тръгващи на път
Кучета, обучени да надушват експлозиви, да патрулират с полицаите по автогарите. Това предлагат автомобилни превозвачи, съобщи инж. Георги Милошев, председател на Българската федерация „Пътнически транспорт”. Според него това е съвсем лесно приложимо и ще повиши безопасността на пътниците.

„Всяка важна автогара в Европа се охранява така”, зави още Милошев. Друго, което трябва да се направи за повече сигурност по автогарите, е да се забрани снимането във и около сградите. Ограничението трябва да важи както за пътниците, така и за придружители. От бранша предлагат още по автогарите на окръжните градове с над 50 хил. жители.

 

Скандали.

"Дума":

Немски чиновник от ЕК замесен в скандалите за селските райони

Немски чиновник от Европейската комисия бил замесен в скандалите във фонд "Земеделие". Анонимен сигнал за престъпна корупционна схема във фонда, която е действала от 2010 г. до лятото на 2015 г., е подаден до Европейската комисия миналата година, съобщи сайтът Медиапул. Основните участници в схемата, според анонимния доклад, са Министерството на земеделието и храните и изпълнителният директор на фонд "Земеделие". Схемата е работила под стриктния контрол и с участието на служители на ЕК и по-конкретно на Волфганг Кахленборн от Генералната дирекция "Земеделие", който е ръководил одитните мисии в България, е посочено в сигнала. Схемата е действала за средствата от стария програмен период 2007-2013 г. Очакванията са с леки модификации тя да продължи да работи и през новия (2014-2020 г.).

Най-общо схемата се е състояла в надписването на стойността на обекта чрез т.нар. количествено-стойностна сметка. По правило е печелела най-скъпата оферта. Комисионата идва от разликата между реалната цена и надписаната. Тя е отивала за разпределянето на подкупи за шефовете във фонда и земеделското министерство и покриването на евентуални финансови корекции. Според анонимния доклад нанесените щети на бюджета са за милиони евро. Посочва се, че проектите на ключови общини са били под опеката лично на шефа на фонд "Земеделие" и "определени политически партии". В доклада се говори и за липсата на достатъчен контрол от страна на Европейската комисия.

 

"Досиетата от Панама".

"24 Часа":

#Panama Papers: Тодор Батков имал по 1 акция от 1 долар в 3 офшорки на Чорни

Глобалното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година и са предоставили на колегите си от консорциума.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появят в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

 

Присъда. 

"Труд":

3 години затвор за шефка на агенция, Виолета Николова е болна от рак и живее в Англия 


Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова да лежи три години в затвора, защото е присвоила 53 000 лв. бонуси, реши Софийският апелативен съд.

Делото срещу висшата чиновничка се водеше задочно, тъй като тя не се явяваше в съдебна зала по болест. Адвокатите й представиха медицинско свидетелство, че се лекува от онкологично заболяване в Англия. Съдиите поискаха от експерти да кажат дали въпреки заболяването си тя може да лети до България. Вещите лица отговориха положително, но Николова така и не дойде в съда.

Скандалът с бонусите гръмна в началото на 2012 г., когато стана ясно, че за година Николова е прибрала 72 000 лв. като допълнително материално стимулиране ( ДМС). Оказа, че 24 000 лв. от тези пари са били преведени по нейната сметка по заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова. Другите 48 000 лв. Николова прибрала по своя преценка, а 5000 лв. раздала на трима подчинени. Прокуратурата твърди, че това е в разрез с Наредба № 2 от 5 ноември 2004 г., според която само правосъдният министър определя паричните поощрения на ръководството на агенцията.