„Съветът на коалицията решава за газовия договор в сряда", извежда на първа страница  „Дневник"

Съветът на коалицията трябва да реши в сряда дали правителството да прекрати сегашния договор за доставка на природен газ с "Газпром", или ще откаже на руската компания подписването на нов дългосрочен контракт преди изтичането на настоящия. "Нашето правителство трябва да вземе стратегическо решение дали да отстоява до последна възможност изгодния до момента за България действащ транзитен договор, или да се опита да осигури икономическа стабилност с нов дългосрочен договор", заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него и двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Предстои ни да вземем изключително важно решение, заяви още Овчаров.

Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски ще разгледат в сряда проектомеморандум между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", съобщи пресдирекцията на Министерството на икономиката и енергетиката. Лидерите на партиите в управляващата коалиция ще изслушат министър Румен Овчаров за развитието на преговорите с руската компания по промяна на договора за транзит, който изтича в края на 2010 г., съобщиха още от ведомството. Документът е изготвен след близо едногодишни преговори между двете компании и урежда основните въпроси по доставката и транзита на руски природен газ до 2030 г., се посочва в съобщението. Ако проектът бъде одобрен от лидерите на НДСВ, БСП и ДПС, ще послужи като основа за промяна в договора.

В меморандума са записани онези въпроси, по които е постигнато съгласие с руската страна - плавно увеличение на цените на природния газ до 2012 г., гарантиране и увеличение на сегашните количества на транзит и графикът за поскъпването. Все още не са уточнени размерът на поскъпването и графикът за увеличаването на транзита, обясниха източници, близки до преговорите. "Газпром" иска транзитната такса, която получава България с евтин газ, да бъде заменена с плащане в брой. В момента "Булгаргаз" вместо транзитна такса получава около 1.4 млрд. куб. м газ годишно по цена 83 долара за 1000 куб. м. За газа, който получаваме по договора за доставки, държавната компания плаща по 221.57 долара за 1000 куб. м. Бартерът позволява да се намали средната цена на газа на вътрешния пазар.

Още в края на 2005 г. генералният директор на "Газекспорт" Александър Медведев ултимативно поиска промяна на транзитния договор от началото на 2006-а. Приемането на искането на руската компания щеше да доведе до увеличение на цената за потребителите на вътрешния пазар с близо 40%, се посочва още в съобщението на икономическото министерство. Преговорите за евентуална промяна на транзитния договор започнаха през февруари след посещение на министър Румен Овчаров в Москва. Позицията на руската страна беше сериозно смекчена на срещите на министър Овчаров с министъра на енергетиката и промишлеността на Русия Виктор Христенко и с мениджмънта на "Газпром", твърди икономическото министерство.

„Досиетата на началници в разузнаването остават затворени", информира „Дневник"

Заемалите длъжност началник на отдел и сектор в служба "Военна информация" към Министерството на отбраната и в Националната разузнавателна служба (НРС) след 16 юли 1991 г. няма да бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това е текстът - компромис между БСП и партньорите й във властта, който ще влезе в заключителните разпоредби на закона за разсекретяване на архивите на комунистическите тайни служби.

Новината дойде във вторник след заседанието на вътрешната парламентарна комисия. Депутатите се събраха извънредно след срещата в понеделник при премиера Сергей Станишев, на която представителите на НДСВ и ДПС отстъпиха пред упорито повтаряното от социалистите и от спецслужбите искане да не бъде проверяван вторият ешелон в цивилното и военното разузнаване. Депутат от левицата обеща, че въпросът ще бъде уреден в бъдещ закон за НРС, но не уточни нито как, нито дали подобен проект ще бъде гледан скоро.

Във вторник беше решено документите, които няма да се оповестяват заради заплаха за националната сигурност, да бъдат регистрирани в отделен фонд в централния архив, който е на пряко разпореждане на председателя на комисията по досиетата, която ще бъде създадена с новия закон. Татяна  Дончева от БСП заявила, че ще оттегли идеята си да не се оповестяват данни за дипломати, ако това ще навреди на националната сигурност. Точно направеното от нея предложение предизвика възраженията на царистите и на хората на Доган и прекъсна миналата седмица окончателното приемане на закона. Депутатите ще продължат второто четене в сряда.

След заседанието политици от мнозинството и от опозицията се разминаха в коментарите си. Касим Дал от ДПС, който е от авторите на проекта, заяви, че поправката няма да промени заложения принцип. Това обезсмисля закона, контрира лидерът на ДСБ Иван Костов. Той не се съгласи с аргументите на ДПС, че не искат да бъдат обвинявани като разрушители на българското разузнаване. Ахмед Доган смята, че комисията по досиетата ще има основна роля да разкрие всичко до 16 юли 1991 г., а  "след това от гледна точка на сигурността на държавата трябва да бъдем по-внимателни". "На една от службите връзката в ДС се оказа прекалено голяма на седемнайсетата година от прехода", каза Дончева, която от няколко дни предупреждава за натиск върху народните представители да стеснят действието на разпоредбите.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че трябва да има ясно разграничаване между миналото на службите за разузнаване и тяхната съвременна дейност в демократична България. Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова заяви пред БНТ, че "нито е толкова страшно, нито опасно", ако хора, които са сътрудничили на бившата ДС, са получили сертификат за допуск до секретна информация на НАТО. Филип Димитров (СДС) обаче коментира, че е шизофреноподобно състояние в ЕС и НАТО да ни представляват активните борци срещу тях и световния империализъм.

Бивши разведки заподозряха натиск от чужди служби за приемане на закона за досиетата с цел да се навреди на българското разузнаване. Този закон е лустрационен, противоконституционен и поставя под заплаха националната сигурност и държавността, обявиха на пресконференция във вторик представители на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация "Сигурност". Натискът отвън не е заради доносниците, а заради разузнаването, каза Горан Симеонов, шеф на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Той допълни, че не вижда кой чужд гражданин би се съгласил да сътрудничи на България след влизането на текстовете в сила. Според ораторите законът не дава отговор на главния въпрос за обществото - къде са отишли парите му и кой е разграбил страната.

Германия удължи срока на закона за достъп на архивите на ЩАЗИ, но ограничи обхвата на лицата, проверявани за връзки с бившите източногермански тайни служби. Германският закон влезе в сила през 1991 г. и трябваше да изтече след 15 години, което наложи Бундестагът да приеме в края на миналата седмица нов законопроект за следващите 5 години. За съпричастност към ЩАЗИ ще продължат да се проверяват политици, висши чиновници, съдии, спортни функционери, общински съветници, както и граждани, кандидатстващи за някои от тези постове. Мнозинството от средния ешeлон в администрацията обаче няма да подлежи на проверка за разлика от досега. Във вторник пълономощникът за документите на ЩАЗИ Мариане Биртлер оповести, че в сферата на полицията все още работят 1800 бивши агенти на службите на ГДР. Според официалната статистика общо над 1.5 млн. германци са поискали достъп до архивите.

"Чисти гласове" искат граждански контрол над новата комисията за досиетата", четем още в „Дневник"

Гражданската инициатива "Чисти гласове" призова във вторник  "за последна битка на медиите с Държавна сигурност, като покани граждани и журналисти на мълчаливо присъствие пред парламента в сряда, когато ще се обсъждат последните текстове от закона за досиетата. Целта е да се окаже обществена подкрепа на народните представители, които да приемат законовите текстове във вида, в който са внесени, обясниха организаторите, сред които медийният експерт доц. Георги Лозанов и журналистът Асен Григоров.

Григоров допълни, че парламентът се нуждае от подкрепа срещу "неидентифицирана сила, определена от депутата Татяна Дончева като "нещо", което стои над него с власт и ресурси". От "Чисти гласове" отново настояха за пълно отваряне на архивите. Клишето за запазване на националната сигурност се ползва само за защита на фигури от бившата ДС, ако тези хора бъдат изключени от сферата на публичност, законът ще работи срещу цялото общество, заяви Лозанов. От инициативата предупредиха, че съпротивата срещу закона ще продължи и след приемането му, при избиране на състава на комисията, която ще отваря архивите. Заради това трябва да се въведе граждански контрол за членовете на бъдещата комисия, настояват от "Чисти гласове".

„Зейна пролука в закона за досиетата", според  „Сега"

След серия от скандали и пазарлъци и среща при премиера Станишев депутатите от вътрешната комисия в НС приеха спорен текст в новия закон за разсекретяване на досиетата. Онзи ден трите управляващи партии се споразумяха досиетата на средния ешелон на разузнаването да не се отварят. Не е ясно обаче колко и какви хора ще попаднат под закрилата на този текст, коментираха недоволни парламентаристи вчера. Въпреки клетвите на властта, че скрити агенти няма да има, освен с оглед на националната сигурност, от опозицията заподозряха, че в графата ще влязат и много хора, които иначе ще трябва да бъдат оповестени според закона.

Окончателните поправки гласят, че няма да се проверяват бившите и настоящи шефове на отдели или сектори в Националната разузнавателна служба и в служба "Военна информация" към министъра на отбраната. Документите, които няма да се пипат, ще се регистрират в отделен фонд на пряко подчинение на шефа на бъдещата комисия по досиетата.

След близо 3-часови скандали депутатите от вътрешната комисия приеха спорния текст с 15 срещу 6 гласа. Единодушно един срещу друг гласуваха управляващи и опозиция. Шефът на комисията Николай Свинаров пък отказа всякакъв коментар и си тръгна гневен. Касим Дал от ДПС обеща, че няма да има скрити агенти. Според Иван Костов новите текстове обезсмислят на практика закона. "За определени лица той няма да важи", заяви лидерът на ДСБ. Всеки, който попада в защитената графа, нямало да бъде обявен, независимо че по-късно е бил посланик или депутат. Костов заподозря задкулисна сделка в управляващата коалиция за промяна на формулата 8-5-3. Според Йордан Бакалов от ОДС поправката показва, че не са извършени никакви реформи за последните 17 г. и в разузнаването работят същите хора от бившата Държавна сигурност.

Татяна Дончева от БСП обясни, че се въвежда допълнителна гаранция за спецслужбите, "за да не се ровят невежи ръце" в архивите им. Тя призна, че в закона е направено изключение за разузнавачите. Затова трябвало незабавно да започне работа по закон за спецслужбите, в който това да се регламентира. Според нея настоящите дипломати, които в момента работят в разузнаването, трябва да бъдат извадени от активно сътрудничество и да бъдат обявени като бивши агенти на тоталитарните служби. "В една служба са установили, че имат проблем с връзката им с ДС", допълни Дончева. С новия текст в закона тази служба е признала проблема си.

Дончева, която само преди дни смени "с отвращение" позицията си и обяви, че не трябва да се отварят досиетата на дипломатите, бе категорична вчера - първите списъци трябва да излязат още напролет. Тя обаче призна, че проблемите тепърва предстоят - избирането на членовете на комисията и предаването на архивите от службите и министерствата на новия орган.

Днес се очаква законът за досиетата да бъде окончателно приет в парламента. Той няма да мине леко, тъй като промените не се приемат еднозначно в самата левица. Депутатът от БСП Апостол Димитров открито заяви, че няма да участва във вота, защото законът противоречал на вижданията му. Според него досиетата не трябва да се пипат поне 30 г.

ЗАДОВОЛСТВО

"Намериха се разумни решения, които да гарантират ефективността в работата на НРС и служба "Военна информация", коментира премиерът Сергей Станишев. Според него това са две важни за страната служби и като премиер е длъжен да гарантира, че тяхната дейност ще бъде ефикасна. "Надявам се това да бъде направено, без да се промени принципът на законопроекта за достъп до досиетата", допълни Станишев. Той настоя за ясно разграничаване между миналото на службите и тяхната съвременна дейност, особено в региони с важно за страната значение.

„Отварят всички досиета до 1991 г.", е водещото заглавие на  „Дума"

Постигнат е консенсус между партиите от управляващата коалиция и разузнавателните служби да бъдат разкрити всички досиета за периода до 16 юли 1991 г. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган след заседание на ръководството на групата в парламента. По думите му след този период, от гледна точка на националната сигурност, не се оповестяват досиетата на действащите разузнавачи в чужбина. Възприета била и идеята да се разсекретят досиетата на посланиците и на началниците на отдели в спецслужбите.

Трябва да има ясно разграничаване между миналото на службите за разузнаване и тяхната съвременна дейност в демократична България, особено в региони, които са от важно и чувствително значение за нас, заяви и премиерът Сергей Станишев. Според него има малко объркване между темата за публичните личности, които влияят в политиката, и формирането на общественото мнение върху ключови решения на държавата и дейността на офицери от българското разузнаване, които не попадат в тази категория.

Националната разузнавателна служба и Служба "Военна информация" са две важни институции за България и аз като министър-председател съм длъжен да инициирам и гарантирам, че тяхната дейност ще бъде ефективна. Това ще бъде направено, надявам се, без да се промени принципът на законопроекта за достъп до досиетата, допълни още Станишев.

Окончателното решение за текста в закона за досиетата ще бъде взето на заседанията на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

РАЗВЕДКИТЕ:Първо главно никога не е имало свои задгранични дружества

Натискът отвън е не за доносителите, а за разузнаването и военното разузнаване. Първо главно управление никога не е имало задгранични дружества, те винаги са били външнотърговски. Това заяви вчера Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите. Думите-капсули от зората на демокрацията за пазарна икономика и разграждането на спецслужбите всъщност дадоха "зелена улица" за разграбването на държавата, което още не е свършило, допълни той. Архивите по целия свят се градят върху секретност и давност, а у нас с предлагания закон се лансират вътрешно-политически, частни, корпоративни интереси на някои представители на различни политически сили, каза още Симеонов. Пълното разкриване на личните данни ще лиши службите за сигурност от агенти, това ще навреди на България. Говорим за хора, работили на прикритие, последствията за тях и семействата им ще са тежки, много е възможно да са и фатални, смятат ексразведките. Бъдещият нормативен акт е лустрационен, защото дели гражданите на "принадлежали" и "непринадлежали" към бившата ДС. Не се ли сещат господа политиците, че има хора и в ЕС, и в НАТО, които са сътрудничили на българските служби, с какво право ще огласяваме това след години, риторично попита председателят на асоциацията.

Военното ни разузнаване е създадено през 1947 г. заедно с доктрината Труман като мярка срещу евентуално военно нападение, обясни ген.-полк. Васил Зикулов, ексшеф на службата. Никога през тези години не сме имали вътрешни функции, основна задача пред нас беше отбранителната, допълни той. О.з. генералът припомни, че колегите му не приемат закона за отварянето на досиетата по оперативни съображения и поясни, че стотици български турци, без дори да са били агенти, са сътрудничили на службите. Чешкото военно разузнаване не е съвсем безгрешно, унгарското, полското, на ГДР - също, поради събитията, които се случваха там. Нищо подобно у нас нямаше, беше категоричен ген. Зикулов. Законът задълбочава противоречията, пропастта и озлоблението в българското общество, каза още той, и призова за национално помирение. Гордея се, че съм служил на държавата си. Ако от нещо се срамувам, то е, че работих под крилото на тоталитарната БКП, сподели Пламен Кръстев и заподозря, че новият закон цели включително освобождаване на места в политиката от хора, работили за България. Службите винаги участват в обществения процес, и на Запад, ако не си работил в тях, не заемаш дори средно професионално ниво, поясни той.

"ЧИСТИ ГЛАСОВЕ":Малко сме, но сме качествени

Проектозаконът за архивите претърпя толкова корекции и допълнения, че ако не бъдат огласени дори част от имената на бившата ДС, това ще работи срещу обществото. Това заяви Георги Лозанов от Българската медийна коалиция, инициирала повик за отварянето на всички досиета "Чисти гласове". Законът беше плод на граждански консенсус, свързан и с нашите гласове, затова продължаваме да искаме отварянето на всичко без изключение, допълни г-н Лозанов. Нормативният акт беше много хубаво замислен, за да се случи, каза още той и обяви, че ако българският парламент не приеме закона в неговата цялост, ще е изразител не на исканията на хората, изпратили там народните представители, а на службите. Затова търсим медиите за последната им битка с Държавна сигурност, призова Георги Лозанов, и поясни, че онази държава, на която е служила ДС, не е държавата, която обитаваме сега. Той подозря, че проблемите в обществото ще продължат и след приемането на закона, защото персоните в бъдещата комисия по архивите ще бъдат политически избрани, а самите архиви ще останат частично затворени.

Народната представителка Татяна Дончева обяви, че има натиск от "нещо, което стои с много власт над парламента", припомни Асен Григоров. Затова "Чисти гласове" ще дадем обществена подкрепа за 30-40 минутно стоене пред Народното събрание и сме с надежда, че това ще се отрази върху волята за пълното отваряне на архивите, обясни той. Това може да стане например в сряда в 8,30 сутринта - ние сме малка, но качествена група, и ще покажем, че можем да теглим черта между НРБ и Република България, между ДС и националната сигурност, беше категоричен колегата Григоров. Той призова журналистите да подпомогнат парламента в неговата битка с неидентифицираната, спомената от Дончева сила.

От "Чисти гласове" заявиха още, че законопроектът е манипулиран, че се "извиват ръцете на народните представители", че "се прави политика под масата". Те твърдят и че има "реставрация" на хора от бившата ДС, а спецслужбите ни все още се управляват от хора, учили в Москва и работили в Първо главно управление.

Българското разузнаване няма сайт, както е например в САЩ, не знаем и бюджета му, възмути се Явор Дачков и призова медиите да се присъединят към "Чисти гласове". От Българския хелзинкски наблюдател пък призоваха в бъдещата комисия по отварянето на архивите да има граждански наблюдатели.

Журналистиката не е така чиста, какти ни се иска, но ни води не гузност, а желание да няма табута, беше категорична Лили Маринкова.

„Дипломати агенти излизат на светло", отбелязва и „Труд"

Досиетата на посланиците с агентурно минало ще бъдат извадени на светло. Принадлежността към бившата Държавна сигурност на шефовете на отдели или сектори в служба "Военна информация" към Министерството на отбраната и цивилното разузнаване обаче ще останат засекретени."Защитата" ще важи за лица, заемали или заемащи длъжността след 16 юли 1991 г., когато е била закрита Държавна сигурност. Това решиха вчера депутатите от вътрешната комисия в парламента. Текстовете минаха с гласовете на НДСВ, БСП и ДПС.

„Отваряли папките, за да подменят елита", продължава изданието

Целта на новия закон за досиетата е да се подмени политическият елит и ще засегне поне 40 на сто от него. Това заяви вчера Пламен Кръстев от асоциация "Сигурност". 9 г. той е работил за II главно управление на ДС. На съвместен брифинг с Асоциацията на бившите разузнавачи вчера двете формации алармираха, че законът има сериозни слабости, които ще навредят на спецслужбите ни. В закона имало скрита лустрация, защото разделя обществото на принадлежали и непринадлежали на службите, въпреки че достойно са работели за България. Кръстев бе категоричен, че службите не са създали политическия ни елит, както и че ДС не е участвала в раждането на партии.

„Осветяват пенсионери, разузнавали до 16.07.1991 г. - края на ДС", пише по темата „24 часа"

БСП готова да отворят досиета на посланици, а НДСВ и ДПС спасяват действащите днес агенти на спецслужби извежда в подзаглавие вестникът.

Досиетата на действащите днес разузнавачи, които са били млади офицери на 16 юли 1991 г., когато е закрита Държавна сигурност, няма да бъдат огласени. Става дума за шефове от средния ешелон на Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация". Това е финалният компромис, около който се обединиха управляващите след заседание на вътрешната комисия вчера. "Ако лицето Х е било шеф на сектор в НРС през 1994 г., а днес пенсионер, го огласяваме", даде пример Татяна Дончева.

„Крият досиетата на втория ешелон разведки", четем в  „Стандарт"

София. Досиетата на лицата, които са заемали или заемат по-ниски началнически длъжности в разузнаването и служба "Военна информация" към министъра на отбраната, няма да се отварят. Тези хора няма да се проверяват по закона за досиетата. Това се договори властта на извънредно заседание на вътрешната комисия в парламента вчера. Въпреки обявеното съгласие да се отворят всички досиета управляващото мнозинство преви гръб пред БСП и реши да не огласява част от папките. Формално тройната коалиция съобщи, че досиетата на дипломати и началници в спецслужбите ще се огласяват. Но в същото време ще има нов секретен архив. В него ще се пазят документите за лица, "свързани с националната сигурност". В този архив може да попаднат и депутати, и посланици. Папките за тях ще се отварят само по преценка на комисията по досиетата. Текстът е бил одобрен само с гласовете на управляващите. Червената юристка Татяна Дончева обясни, че законът е показал, че една от службите има проблем - прекалено голямата връзка с Държавна сигурност на 17-ата година от прехода, и ръководството на службата носи вина, че не е предвидило този проблем. Дончева коментира, че предстои да бъде направен и специален закон за службите, които вече 17-а година действат без нормативна уредба.

Новите текстове обезсмислят отварянето на досиетата, скочи опозицията. Взривиха закона, възмути се лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него компромисният вариант е бил изтъргуван в тройната коалиция, но не е ясно на каква цена. Предполагам, че е нещо във формулата 8:5:3, уточни лидерът на ДСБ. От управляващото мнозинство отказаха да коментират дали текстът е бил обект на договорки, но бяха категорични, че промяната в позицията на НДСВ и ДПС не е свързана с царските имоти.

 „БСП глътна горещия картоф с досиетата", анализира изданието

Неуспешният опит да се отворят досиетата показва, че нито мнозинството в Народното събрание, нито управляващата коалиция, нито който и да било в най-голямата българска партия БСП знаят какво правят. Без да е известно официално какъв точно текст ще се гласува днес в парламента, отсега е ясно - опитът да се разсекретят всички досиета ще бъде неуспешен. Той се провали съвсем закономерно и сега резилът е по-голям, отколкото ако никой не беше правил нищо по въпроса.

Защото голямото удряне в гърдите, че ще се отворят всички папки, ще се окаже много шум за нищо. И хората ще се почувстват излъгани.

Както е казал народът - да би мирно седяло, не би чудо видяло. В нормалните страни, когато някоя политическа сила тръгне да прави нещо, обикновено добре знае каква цел преследва. Тоест - резултатът трябва да е нещо много по-положително, отколкото състоянието на нещата преди взимането на решения. В случая с досиетата се получи обратното, БСП тръгнаха нещо да вършат, след това се уплашиха, че правят огромен гаф. И изпаднаха в позиция на малцинство в парламента,  тъй като всички други бяха готови да гласуват против тях. След което го удариха на унизителни молби в тайни преговори с коалиционните партньори, за да се минимизират щетите.

Сега БСП обира всички негативи. Защото те, инициаторите за въвеждането на пълна прозрачност, се противопоставят на разкриването на всички тайни. Каквито са очакванията на повечето българи.

Защо изобщо БСП се захвана с този въпрос? Социологически проучвания показваха, че 17 години след прехода на хората вече им обръгна от темата за досиетата и мишлетата. От Брюксел абсолютно

никой не ни поставя условия да отваряме архивите на бившите тайни служби. Нещо повече, редица висши представители на България имат натовски допуски за работа с най-секретни материали, въпреки че са признали работата си в системата на ДС. Нещо, което вчера потвърди и Цвета Маркова.

Остава впечатлението, че отделни лидери на левицата просто бяха подхлъзнати от събитията бяха подмамени от измамното чувство, че подобен акт ще им се запише като личен актив пред някой на Запад. Другата хипотеза е, че в БСП всеки лидер прави, каквото си иска. Тази партия е  като една голяма детска градина. Абсолютно никой в изпълнителната власт не следеше законодателната работа, която почти доведе до приемането на закон за пълно разкриване на досиетата в края на миналата седмица. Сякаш ведомствата нямат парламентарни секретари, сякаш ще се разкриват досиетата в някоя друга държава, не в България. Когато ножът допря до кокала обаче, което се разбра от медиите, засегнатите ведомства изпищяха Наложи се премиерът на пожар да спасява, каквото може. Разни асоциации на бивши разузнавачи също се активизираха, когато вече беше късно. Егати разведките, щом и те не бяха разбрали какво им готвят.

След тези монументални гафове, след несъмнената вреда в електорален план, която БСП ще понесе от своите необмислени ходове, наказани няма да има. Всичко е точно, другари.

Върху „Грозен софийски финал на лов за фалшиви паспорти" акцентира "Дневник"

"Търсенето ми приключи по грозен начин в България, която има репутацията на източник на фалшиви документи с най-добро качество. Там срещнах албански гангстер, който обеща да ме снабди с пет фалшиви паспорта. Не получих паспортите, но албанецът ме обра с нож, опрян в гърлото."

Това разказва британски разследващ журналист в излъчено в понеделник вечер предаване на прочутата програма "Панорама" на Би Би Си, нашумяла с филма си за корупцията в олимпийското движение, довел до отстраняването на Иван Славков. В продължение на пет месеца Шахида Тулаганова, британски гражданин от узбекски произход, обикаля пазарите за фалшиви документи из цяла Европа и успява да се сдобие с паспорти от 20 от 25-те страни - членки на ЕС. София е последната спирка и Талаганова прекратява тук разследването си, щастлива, че поне е останала жива.

"Бях казала на албанеца, че се нуждая от тях, за да ми помогнат в извършването на измама във Великобритания и той ми повярва. След три седмици преговори в предградията на София сделката беше уговорена. Късно една нощ отидох на среща с албанеца с кеш в ръка и свито сърце. Бях права да бъда нервна - албанецът не носеше паспортите. Когато отказах да платя, извади остър нож и ми отмъкна парите. В не толкова красивия център на София реших да приключа моя лов на паспорти, като сметнах, че съм се разминала леко. Двадесет фалшиви паспорта ми стигаха, за да докажа тезата си."

Този път "Панорама" не се фокусира върху България, но я включва в разказа на шокиращата история на Талаганова, която успява да се сдобие с фалшиви паспорти на почти всички страни от ЕС без Унгария, Малта, Кипър, Люксембург и Ирландия.

Узбекистанската журналистка, която има британски паспорт, тъй като е практикувала професията си на Острова десет години, започва търсенето в Лондон.

В местен вестник на руски език открива малка обява със съдържание, което според нея е кодово за предлагане на фалшиви паспорти, и се оказва права. Снабдява се с фалшив чешки паспорт, като за целта е нает човек, който прилича на нея и подава молба за паспорт, но с нейната снимка. Отнема й само две седмици да го получи. Цената по нейните думи е едва 1500 британски лири.

След това журналистката отива в Украйна, която въпреки че не е член на ЕС, е основен производител на фалшиви паспорти заради големия брой желаещи да емигрират. После във Варшава от човек на човек намира първия от веригата на открит базар за всякакви китайки стоки, който я препраща до двама пенсионери, обещаващи фалшификата само за 300 евро. Въпреки че сделката пропада, там тя скоро се сдобива с един полски и един латвийски паспорт. Една снимка - две самоличности.

Талаганова продължава да обикаля континента и къде бавно (до две-три седмици), къде по-бързо (понякога само за денонощие) да се сдобива с различни самоличности. Някои от документите са крадени, други са съвсем нови. Срещите са както в градските градини, така и в мрачни предградия, метростанции, частни квартири. Случката в София е последна за търсенето й.

След това Шахида предприема още по-рискован ход преминава британската граница с фалшивите паспорти. Два пъти. Веднъж по море от Испания и веднъж с влак от Брюксел. Първите съвети как да мине през британската граница Талаганова получава още в Полша: "Опитвай се да изглеждаш интелигентна и уверена, избягвай летищата и ако е възможно, не носи много багаж." Корабът е още по-опасен, защото тя преминава с краден паспорт, а за тях по презумпция Интерпол поддържа база данни по всички граници. Наказанието за притежание на краден или фалшив паспорт е 10 години затвор. Талаганова минава успешно и двата пъти.

Въпросите, които Би Би Си задава на британското вътрешно министерство след разследването си, не получават отговор. Получават единствено изявление: "Британските власти полагат огромни усилия за предотвратяването на измамите с документи за самоличност. Те работят в тясно сътрудничество с другите страни от ЕС за справяне с този вид престъпност. Само през 2004 г. 8285 фалшиви документа са били иззети от граничните власти." Неофициалните цифри сочат обаче, че след присъединяването на десетте нови страни към ЕС през 2004 г. във Великобритания са влезли и останали близо 600 хил. граждани от новите страни. Колко ли от тях са били наистина граждани на новите страни обаче, пита Талаганова.

Отчетът на българското външно министерство за първата година от мандата на правителството сочи, че на българските гранични пунктове при опити за нерегламентирано преминаване с фалшиви или подправени документи са задържани 889 български и 425 чужди граждани. На сайта на министерството за изминалата година са публикувани две съобщения за разбити престъпни групи, занимаващи се с фабрикуването на фалшиви паспорти - и в двата случая за издаване на български паспорти, като при единия "работилницата" е част от широка мрежа за трафик на хора от Близкия изток към ЕС. Иззети са "компютърна конфигурация, в чиято памет се съхранявали над 100 файла с данни и снимки на български и чужди граждани, принтер, ламинатор, скенер, много лични карти, български и чужди паспорти, свидетелства за управление на МПС, празни бланки от страници на чуждестранни паспорти, печати от ГКПП в страната и чужбина и различни технически пособия".

„Излишъкът в бюджета надмина 2.3 млрд. лева",  отбелязва  „Сега"

Два месеца преди края на 2006 г. бюджетът счупи серия рекорди. Излишъкът в хазната вече е надхвърлил безпрецедентните 2.32 милиарда лева, сочат данните на Министерството на финансите към 31 октомври. До Нова година вероятно сумата ще набъбне още. В закона за тазгодишния бюджет бе заложен едва 387,9 млн. лева излишък.

Много успешно върви събирането на преките данъци. Планът за 2006 г. е преизпълнен и към края на октомври приходите от облагане на доходите на фирмите и на гражданите са с 5% повече от предвидените за цялата 2006 г.

Отличната реколта идва напук на черногледството на финансовото министерство. Орешарски и екипът му се притесняваха за постъпленията, след като ставките на подоходните данъци и за бизнеса, и за наемния труд бяха намалени и се въведоха облекченията за родители. Намаляването на ставката върху печалбата насърчи инвестициите и деловата активност и избели част от сивата икономика, а това доведе до ръст на печалбите на компаниите и на постъпленията от корпоративен данък, отчита сега финансовото министерство.

И постъпленията от данъка върху доходите на физически лица надхвърлят прогнозите въпреки понижените ставки и старта на семейното облагане. Заявките за ползване на данъчно облекчение за деца са на стойност 71.6 млн. лв.

Като цяло постъпленията от преки данъци бележат 16% ръст спрямо същия период на 2005 г., което е 331 милиона лева повече.

Още по-голям е скокът при косвените данъци. Приходите от ДДС, акцизи, мита са с 18.6%, или с 1.098 млрд. лева повече. Към 1 ноември данъчните органи са възстановили след прихващане за други задължения 3.128 млрд. лева ДДС. Това е с 29% повече спрямо 2005 г. През отчетния период 80% от декларирания данъчен кредит е ефективно възстановен.

Данъчните приходи за 2006 г. вероятно ще бъдат преизпълнени с рекордните 12.5%, обяви вчера шефът на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Тя припомни, че досегашният рекорд е от 2000 г., когато постъпленията надминали с 9.8% заложеното в бюджетния план.

„Още 20 години сме на руски газ, но по-скъп", съобщава „Стандарт"

Още 20 г. доставка на руски газ договори Румен Овчаров. Енергийният министър ще представи днес споразумението с "Газпром" на лидерите на тристранната коалиция. Станишев, Доган и Сакскобургготски ще трябва да решат дали да приемат договорката. Предстои меморандумът да бъде разгледан и приет от Министерския съвет. Ако бъде одобрен, той ще послужи за основа за изменение на сега действащия транзитен договор, който е в сила до края на 2010 г.

"Правителството трябва да реши дали да отстоява до последна възможност изгодния до момента за България действащ транзитен договор, или да се опита да осигури икономическа стабилност с нов дългосрочен договор", заяви министър Овчаров.

Екипът му не пожела да разкрие на какви цени ще купуваме газа още 20 г. Увеличение на цената при всички положения ще има. Първоначалното предложение на руснаците бе за поскъпване с 40% за вътрешния пазар. То обаче е заменено в хода на преговорите, които текат близо година. Най-приемливият вариант засега е плавното стъпаловидно поскъпване на синьото гориво. Цената ще се вдигне на няколко пъти догодина до изравняване с пазарн

„Лизингът поскъпва", е водещото заглавие на  „Дневник"

Пазаруването на лизинг поскъпва от Нова година. Причината е, че целият ДДС трябва да се плати още с първата вноска. Такива са правилата в Евросъюза, отсече бюджетната комисия на парламента.

Сега данъкът от 20% се издължава на части при всяко плащане на вноска. Ако догодина си купите кола за 30 хил. лева на лизинг, налогът убиец от 6 хил. ще трябва да се внесе в хазната веднага след като получите ключовете. Сега трябва да платите малко над 3 бона.

В случай че клиентът не може да извади парите накуп, данъкът може да се поеме и от продавача.

Но така с месечните си вноски купувачът ще трябва да плаща лихви - не само върху цената на колата, но и върху ДДС. От 2007 г. за старите коли от Евросъюза няма да се плаща ДДС. Така хората ще предпочитат да си вземат автомобил втора ръка, вместо нов на лизинг, опасяват се от компаниите.

„Лидия Шулева: Не Европа ни вдига цените" четем в „Дума"

Според наблюдателката от Европейския парламент и бивша министъръка на икономиката Лидия Шулева цените в България ще се увеличат, но на базата на обективни условия - главно заради увеличените цени на енергоносители и на инфлацията, която генерират определени стоки и услуги. По думите й инфлация заради влизане в ЕС, т.е - повишение на цените само заради влизането в ЕС, не би следвало да се очаква. Това е заявила в Ловеч Шулева, цитирана от БТА.

Понякога очакванията за случване според икономическата теория водят до случване, каза Шулева и посочи за пример цените на недвижимите имоти. От очакванията за по-високи цени се повишиха цените на имотите, но това разбира се случи, защото имаше търсене. Ако нямаше търсене, всички очаквания за повишаване на цените нямаше да се случат, каза тя. Според нея всичко зависи от това доколко има търсене, доколко има определени дефицити в търсенето и от конкурентния натиск.

С влизането в ЕС българският пазар ще се отвори за много повече европейски стоки, които ще могат да влязат тук на доста по-ниски и конкурентни цени, отколкото някои български стоки, и това е нещото, което трябва да притеснява българските производители, а не да се подхранва едно очакване, че българските стоки трябва да си увеличат цените, посочи Лидия Шулева. По-рано вчера бившият министър на промишлеността Александър Божков коментира, че държавата няма нужда да контролира цените след Нова година.

 „НАТО ни вдигна пробно по тревога"  четем в днешния брой на  „Стендарт"

Вражески самолет бе засечен в небето ни в нощта срещу вторник. Военновъздушните сили бяха вдигнати по тревога. Броени секунди имаха висшите офицери, за да издадат заповед за незабавно действие. Изтребител МиГ излетя за минути. Прехвана нарушителя и го ескортира до границата.

Този сценарий от холивудски филм наистина се разигра преди часове над страната ни. Стотици военни участваха в него, без да предполагат, че тревогата е учебна.

Едва вчера сутринта те разбрали, че самолетът не е бил на терористи, нито някой ни обявява война. А НАТО си играе на стражари и апаши с нас, за да провери готовността на българската бойна авиация.

Това е внезапна проверка на командването на военновъздушния компонент на НАТО в Измир за готовността в няколко държави по т.нар. еър полийсинг, обясни министърът на отбраната Веселин Близнаков. Справихме се изключително успешно. Въпреки остарялата техника се справяме с отговорността да контролираме въздушното си пространство, допълни Близнаков. Ако имаме модерни самолети, това ще става още по-добре, добави министърът.

В петък се очаква да пристигне третият вертолет "Кугар" за българските ВВС, доставен по договора с Юрокоптер, каза още Близнаков.

„НАТО изпробва бдителността на българските ВВС",  съобщава  „Сега"

Ръководството на НАТО внезапно провери готовността на бойната ни авиация, като нахлу във въздушното ни пространство със самолет, който не се обозначи.

"Преди денонощие е завършила внезапна проверка на командването на военновъздушния компонент на НАТО в Измир за готовността в няколко държави, включително и на българските ВВС, по т.нар. еър полийсинг във въздушното ни пространство", съобщи вчера военният министър Веселин Близнаков. Той отбеляза, че България се е справила изключително успешно, самолетът, имитиращ нарушител, е бил прихванат и ескортиран до напускане на територията ни.

В петък се очаква да пристигне третият вертолет "Кугар" за българските ВВС, доставен по договора с Юрокоптер, съобщи още министърът след официалната церемония по разформироване на контингента от ВВС, който участва в операцията на ISAF в Афганистан. Българските военнослужещи от 31 август тази година отговаряха за управлението на летището в Кабул.

"Засега няма вероятност да изпратим български контингент в Южен Афганистан, но към момента се преговаря с партньорите ни от операцията на ИСАФ в НАТО за новия български контингент", заяви министърът. Близнаков, който постоянно изтъква, че искаме бойците ни да са в Кабул, вчера уточни, че е възможно при изпълнението на някои задачи българските военнослужещи да излизат от града.

По думите на министъра българският контингент ще замине не по-рано от пролетта и не по-късно от началото на лятото. Близнаков каза още, че в момента тече усилена подготовка, включително и с военна техника, което оскъпява операцията.

Той коментира още, че въпросът за отпадането на националните ограничения за контингентите, изпълняващи задачи в Афганистан, вече е разгледан от Съвета по отбрана. Прави се всичко възможно да се пристъпи към него в най-кратък срок.

„Внезапна проверка на НАТО във ВВС", отбелязва и „Дума"

Ще изпратим наш контингент в Афганистан след съответното решение на парламента, не по-рано от пролетта и не по-късно от началото на лятото. В момента се водят преговори по въпроси свързани с периода на изпращане, бройката на рейнджърите и къде да бъдат разположени. Това заяви военният министър Веселин Близнаков по време на церемонията по разформироване на българския ВВС-контингент, който 4 месеца управляваше летището в Кабул.

Българските Военновъздушни сили са били проверени внезапно от представители на НАТО за готовността си да противодействат на самолет нарушител, каза още Близнаков. Преди денонощие наши изтребители били вдигнати по спешност по сигнал за самолет нарушител. България са справи изключително успешно, прихванаха самолета, който имитираше нарушител, и го ескортираха до напускане на територията ни, обобщи той.

Въпросът дали да пратим контингент в по-опасни места в Афганистан за сега не седял на дневен ред. Преговорите към момента са само за Кабул. Възможно е, допусна Близнаков, при изпълнение на някои задачи да се излиза извън столицата, но няма опция за сега наши рейнджъри да участват в Южната или Югоизточната част на страната.

Температурите и пясъчните бури съсипваха хората около месец и половина, коментира след церемонията и командирът на ВВС_контингента полк. Марин Начев. Всеки ден около 17,30 ч видимостта падала драстично, а въздухът се променял до неузнаваемост, което пречело на самолетите да излитат и кацат. Друго, което изненадало българите, е работата с ползвателите на летището. Там има пет различни агенции, които притежават част от него-стоянки, хангари и т.н., а за да се подобри безопасността на полетите, движението по пероните, трябваше да работим с тях, включително и с афганистанските ВВС, обясни полк. Начев. Трудност имало и в комуникацията с афганистанците, които не владеели добре английски език. С някои от тях се говорело дори на руски. Много усилия на нашите коствала и работата по посрещането на различните ВИП персони. За период от около два месеца, имало 26 официални посещения на кралски особи, генерали, министри и т.н.

Най-тежка беше рактната атака срещу летището, спомни си командирът на контингента. Тя била точно в момент, когато на аеропорта се подготвяла церемония по изпращане на тялото на загиналия летец от холандските ВВС. Но мисля, че се справихме успешно, обобщи той.

„От 1 януари край на компенсаторките", е водещото заглавие на „Труд"

От 1 януари 2007-а се спира издаването на всякакъв вид компенсаторни инструменти. Един месец - до 1 февруари, е преходният период, в който областните управи, земеделските служби и министерствата да приключат започнатите преписки. Това предвижда законопроект, който следващия четвъртък правителството се кани да обсъжда. Промяната в Закона за сделките с компенсаторни инструменти е подготвена от Министерството на финансите и съгласувана с Министерството на икономиката и енергетиката. Така от момента на членството ни в ЕС ще се прекрати издаването на поименни компенсационни бонове (за земи) и компенсаторни записи.

„23 нови произведения на матурата по литература" е водещото заглавие на „Сега"

Просветното министерство реши да вдигне летвата за задължителните матури, които ще се проведат за първи път през 2008 г. В конспекта за български език и литература са включени още 23 творби на наши автори. Промени има и в изпитите по останалите предмети.

През 2008 г. ще се полагат две задължителни матури - по български език и литература и предмет по избор. По желание могат да държат допълнителни изпити по неограничен брой предмети. Още не е ясно каква част от университетите ще зачитат оценките от тях за директен вход. По всяка вероятност първата година тези бележки ще се ползват само като балообразуващи.

Новите произведения в списъка по литература са главно стихотворения. С 3 повече ще са задължителните заглавия при Яворов - "Стон", "Песента на човека", "Маска". 4 са новите стихотворения на Вапцаров - "Песен за човека", "Сън", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока...". При Далчев са добавени "Камък" и "Дяволско", при Смирненски - "Да бъде ден" и "Йохан", при Дебелянов - "Миг", "Един убит", "Тиха победа". Промени има и при разказите на Елин Пелин - добавени са "Задушница", "Мечтатели", "Андрешко", при Йовков "Кошута" е сменена с "През чумавото". Вазов фигурира с 4 нови стихотворения - "Отечество любезно", "При Рилския манастир", "Елате ни вижте" и "Линее нашто поколение". Сменени са и две от стихотворенията на Багряна - на мястото на "Бретан" и "Ръцете" влизат "Потомка" и "Вечната".

"Основната причина да разширим конспекта е отсъствието на емблематични за съответните автори произведения", обясни Красимира Александрова, експерт по литература в МОН. При някои автори като Вазов изцяло са липсвали определени мотиви от творчеството им - като например преклонението пред природата. "Не сме сравнявали конспектите с тези на вузовете", обясни Александрова.

Продължителността на изпита също е увеличена от 3 на 4 часа, но отпадат част от задачите, които ще бъдат включени в него. На матурата по литература абитуриентите ще решават тест от 40 вместо 46 въпроса. Новост е и включването на въпроси с отворен тип отговор. От формата на изпита отпада създаването на текст по зададени параметри - автобиография, заявление, резюме и др. Тестът ще носи 70% от оценката, останалите 30% са за създаване на аргументативен текст върху цяло произведение или откъс от него.

Тестовете по биология и химия ще са с 50 вместо досегашните 35 въпроса, продължителността на изпита се увеличава от 3 на 4 часа. От 12 на 20 се увеличават въпросите в теста по история, отделно от него ще се пише текст по исторически въпрос или източник. Облекчение има за матурата по физика - въпросите падат от 60 на 50. В изпитите по езиците въпросите ще са 60 вместо 80, отделно има и задача за създаване на текст.

„Матурите ще са с тест и писане", съобщава и „Дневник"

След дългогодишното отлагане на матурите за завършване на гимназия те най-после получиха зелена светлина. Това стана с публикуването на учебно-изпитните програми по всеки един от предметите за зрелостните изпити в Държавен вестник вчера. Първите матури ще се проведат в края на учебната 2007-2008 г. и на тях ще се явят учениците, които в момента са в 11 клас.

Матурата ще включва два задължителни изпита, а всички останали ще са по желание. Броят на изпитите по желание няма да е ограничен. От задължителните единият ще е по български език и литература, а вторият ще е по един предмет от общообразователната подготовка.

Матурата по български език и литература ще се състои от две части. Първата ще включва 40 задачи, от които ще се получават максимално 70 точки. Задачите ще са във формата на тест, в който всеки въпрос ще има по четири възможни отговора и един верен. Част от въпросите в теста ще са със свободен отговор.

Втората част от изпита, която ще носи максимално 30 точки, предвижда учениците да създават аргументативен текст върху някое от литературните произведения в програмата. Наредбата въвежда промени в списъка на произведенията, върху които децата ще пишат, без да се правят размествания в списъка на авторите (виж карето). Изпитът по български език и литература ще е четири астрономически часа.

Изпитът по чужд език ще е писмен и ще е по английски, немски, френски, испански, италиански или руски. Матурата ще се състои от четири компонента - слушане с разбиране, четене, езикови задачи и създаване на текст. Първите три компонента включват решаването на задачи, които ще носят общо 70 точки. Въпросите ще са със затворен и отворен отговор. Четвъртият компонент - писането на текст, ще носи 30 точки.

По математика децата ще решават общо 28 задачи по алгебра и геометрия. Задачите са разделени в три групи - тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, тестови задачи със свободен отговор, както и задачи, които се решават с прилагането на аналитико-синтетични разсъждения. Общият брой точки и от този изпит е 100, а продължителността му е четири астрономически часа.

Сред останалите предмети, върху които учениците може да се явят на матура, са философия, психология и етика, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. С последните промени в Закона за народната просвета се предвижда от списъка с матурните предмети да отпаднат спортът и изкуствата.

Също така по идея на Министерството на образованието от списъка с предметите ще отпаднат и информатика и информационни технологии. Това предложение обаче противоречи на приоритетите в програмите за обучение на децата, според които компютърната грамотност е сред важните умения.

Темата на деня за „Стандарт" също са българските училища:  Ученици въртят бизнес с домашни

Днес може да се купи всичко - от хотел през футболен отбор та чак до домашно в училище. Излиза, че някои по-имотни деца предпочитат направо да си напазаруват готова тема от изобретателни свои връстници, вместо да се напъват да си научат уроците. Лошото е, че и учители участват в този неморален бизнес. Защото в крайна сметка един ден резултатите ще са трагични за самите деца.

Нов и уникален бизнес тръгна из училищата в страната. Отличници от горните класове пишат домашните на съучениците си срещу пари.

В столичната Първа английска гимназия например десетокласници решават задачи по математика за 50 стотинки. Есетата по литература и по английски вървят по левче. Явно обаче немският затруднява тийнейджърите, защото домашните по този предмет са с по-висока цена - между 1,50 и 2 лева.

Въпреки че това е масова практика сред учениците, много деца не са и чували за нея. Едно момче дори се чудеше кой си плаща, за да му пишат домашното. Трябва да е много глупав, отсъди детето. Учителките също гледат недоумяващо - не, не сме чували да има такова нещо. Това не е ли незаконно?

Учениците от 132-о СОУ в София са доста по-изобретателни. Те са си изработили точно определен ценоразпис за всички услуги. Една страница малък формат със задачи по математика е 75 стотинки, а голям формат - 1,50 лева.

Там умниците пишат не само домашните работи на съучениците си, но и контролните им. В зависимост от получената оценка и големината на листа, цената е различна. При получена тройка за страница голям формат мързеливците плащат 50 стотинки, а шестиците са цели 3 лева.

Няколко момичета от десети клас в 23-о СОУ печелят най-много от бизнеса на отличниците. За граматическите  упражнения по френски те получават по 5 лева.

В 31-ва гимназия пък се развива натуралната размяна. Там освен домашни срещу пари, отличниците получават и закуски от лавката, след като помогнат на връстниците си. Иначе цените и там варират между 50 стотинки и 2-3 лева.

„Даскали вземат по 10 лв., дават ги на прокурор"

Даскали също печелят от домашни. Скандалът гръмна във варненското училище "Димчо Дебелянов" след сигнал на възмутен баща. Той притиснал сина си да каже защо харчи толкова пари през седмицата в училище. Момчето си признало, че домашните му ги пишели даскали и получава шестици. Успехът му обаче струва скъпо.

Новата далавера завъртяла учителка от горния курс. За черния бизнес тя вербувала и колеги. Тарифата за написано домашно била 10 лв. Седем лева вземал съответният учител, а комисиона от 3 лв. прибирала посредничката. За да печелят повече, в края на срока даскалите нарочно претрупвали учениците с работа вкъщи и пишели двойки на всички без домашно.

В черния бизнес участвали преподаватели по физика, математика, химия, чужди езици. В по-лоша ситуация били най-вече учителите по български. Децата знаели паролата на платен сайт и теглели готови теми.

Между тийнейджърите също се въртяла търговия с домашни, като готова литературна тема излиза 2 лева. Цената растяла двойно за по-сложни и дълги разработки в горния курс.

Сигнали за домашни, писани от колеги, имаше и миналата година. Не се потвърдиха, а и нямам правомощия за такава проверка, каза директорката на СОУ "Димчо Дебелянов" Саша Тодорова. Още през 2005 г. сред колегите й имало много възмутени хора. Защо да даваме домашни на децата, щом ще ги пишат учители, питали те. Тодорова увери, че ще подаде сигнал в регионалния инспекторат на МОН във Варна.

Ще сезираме прокуратурата и ще настояваме за проверка и от Икономическа полиция. Случаят ще е изключително скандален, ако се потвърди, заяви пък шефката на инспектората Николинка Даскалова. Тя също разпореди проверка в училище "Димчо Дебелянов", а и в други варненски школа. След 10 дни ще ви уведомим за резултатите, обеща просветната началничка.

„Купуват теми само с един SMS"

Търговията с учебни материали процъфтява и в интернет, показа проучване на "Стандарт". Може да се купи всичко - есета, теми, реферати и дипломни работи. На referati.com, gotovi.com и десетки други сайтове се предлагат стотици разработки по литература, теми за кандидат-студенти, есета и реферати. Химия, математика, история, география - всякакви предмети са широко застъпени в сайтовете за пищови и контролни. Голяма част от разработките в мрежата са дори безплатни и всеки може да ги изтегли.

По-сериозните и качествени материали обаче се плащат, при това солено. Най-тънко минават най-малките. Те могат да изтеглят тема за класно  по литература, като пратят съобщение от мобилния си телефон. След минути получават уникален код. Цифрите се въвеждат в специално поле в сайта, след което вече е лесно.

При по-големите тарифите са по-солени. Кандидат-студент например плаща 60 лв. за комплект теми. Същото е и с курсовите и дипломните работи на студентите. Първите варират от 5 до 40 лева в зависимост от дължината и сложността, а вторите са от 65 лева нагоре.

Експерт: Децата не искат да мислят

За съжаление тази порочна практика не е обявена за незаконна и затова не може да бъде и прекратена. За мен точните мерки срещу готовите теми ще са да гарантираме истинското присъствие на изпитваните ученици във всеки един момент - не само физически, но и мисловно. Това коментира пред "Стандарт" Станислав Георгиев, старши експерт по български език и литература в МОН за София.

Личното ми мнение е, че в нежеланието на децата да осмислят, съпреживяват и интерпретират се коренят много от проблемите на българското образование изобщо, допълни той.

"24 часа" откри под водата 2-ма изчезнали", четем на първа страница на вестника

"24 часа" откри в морето вчера автомобила, с който преди повече от 2 години мистериозно изчезнаха касиерката на "Варна консерв" Петранка Лякимова и собственикът на цеха за мебели "Димана 64" Динко Вълканов. Белият фолксваген се беше закотвил на дъното край втора буна в морския град, видя фоторепортерът Орлин Цанев, който с водолазно оборудване рано сутринта вчера успя да се спусне до потъналата кола. По сигнал на репортера Лиляна Трънкова на мястото пристигнаха криминалисти, следователи и служители на Гранична полиция.

„Син на зам.-министър е арестуван за отвличане", съобщава  „Дневник"

Синът на зам.-министъра на земеделието Стефан Юруков е задържан в пазарджишкия следствен арест късно в понеделник по обвинение за отвличане и побой на двама ученици, съобщи полицията.

Илия Юруков е обвинен в саморазправа със 17-годишни възпитаници на Професионалната гимназия по икономика и туризъм във Велинград. Заедно с двама свои познати 32-годишният Юруков насила вкарал в автомобил момчетата, които чакали на автобусна спирка. Те били откарани в изоставена сграда край града и били малтретирани, докато не признаят участието си в кражба на цигари от магазин на единия похитител. Юруков е признал мотива за малтретирането.

Само преди месец синът на зам. земеделския министър е бил осъден условно на 3 години лишаване от свобода за опит за убийство, припомнят от МВР. За отвличането и побоя Илия Юруков може да бъде осъден на до 2 години затвор. Пред "Дневник" зам.-министър Юруков обясни, че синът му е пълнолетен и отговаря за постъпките си. Той е категоричен, че няма да се намеси по никакъв начин в следствените действия.

„Син на зам.-министър отвлича деца", отбелязва и „24 часа"

Илия Юруков (32 г.), син на зам.-министъра на земеделието и горите Стефан Юруков, е единият от похитителите на двете 17-годишни момчета, които в неделя вечерта бяха отвлечени и пребити във Велинград. Христо К. и Веско Т. са били натикани насила в кола от трима мъже, докато стояли пред автобусна спирка край икономическата гимназия в курортния център. Сигнала до полицията подават от велинградската болница, след като при тях постъпил за лечение Христо К., който бил смазан от бой.

„Син на зам.-министър в ареста за отвличане", четем и в „Сега"

32-годишният син на зам.-министъра на земеделието Стефан Юруков - Илия, бе арестуван във Велинград. Той, кумът му и още един велинградчанин са обвинени за отвличане и побой на две момчета на 17 г.

Инцидентът станал в неделя. Младежите били отвлечени от автобусна спирка, откарани в неизвестна посока, пребити и после ги пуснали. Едното от момчетата е още в болница с кръвонасядания и синини.

"Научих за този инцидент от медиите. Говорих вече с приятели на сина ми, които казаха, че наскоро е обран павилионът на кума на моя син. Ако действително е станала саморазправа, то тя е във връзка с този инцидент. Синът ми живее самостоятелно във Велинград и ако наистина е извършил това деяние, трябва да понесе последствията си", коментира зам.-министър Стефан Юруков пред "Сега".

Илия Юруков не за първи път попада в ръцете на правосъдието. Преди месец той получи 3-годишна условна присъда за опит за убийство.

„Патриарх Максим гони търговците край храма"  четем в „Труд"

Патриарх Максим поиска вчера от столичния кмет Бойко Борисов да изгони търговците край храма в центъра на София. Става въпрос за продавачите на антики пред Синодалната палата и пред катедралата "Св. Александър Невски". Дядо Максим и владиците от Синода написали на Борисов писмо, в което се оплакали, че "неуеднаквените щандове" пречат да се види значимостта на Синодалната палата. А изложените антикварни предмети представлявали "до голяма степен лоша гледка за многото чужденци, отправящи се към храм-паметника".

„Гонят търговците от храма "Ал. Невски",  отбелязва и  „Стандарт"

Търговците пред "Александър Невски" трябва да си отидат. Да се махнат сергиите от площада, поиска българският патриарх Максим. Вчера той написа писмо до столичния кмет Бойко Борисов. Главата на православната църква благодари на кмета за художественото осветление на черквата и на Синодалната палата. Според него обаче ефектът се губи "поради сергийното изложение с неуеднаквените щандове на изложените антикварни вещи".

Антикварният пазар беше настанен на това място преди 3 години от Стефан Софиянски, обясни шефът на общинското дружество "Пазари Изток" Стоян Трайков. Срокът на разрешителното е изтекъл преди месец. Предишният опит на Столичната община да премести сергиите се провалил, защото търговците организирали протести пред общината и се оплакали на депутатите и президента. Има идея антикварите да се разположат в красиви павилиони наблизо до "Александър Невски", но за това са необходими средства, смята Трайков. Гледката със сергиите на площада, през който минават чужди делегации и всички туристи, не е много красива, признава шефът на "Пазари Изток". Сега антикварите подписват договори за три месеца, които периодично се подновяват. Търговците на антикварни вещи не могат да се преместят на ул. "Париж", защото там пък художници са разположили стативите си почти един до друг, обяснява Трайков. Той предлага да се създаде обществен съвет, който да решава проблема.

„Театрали на бунт срещу пързалка", съобщава и  „Труд"  

Ръководството на Народния театър "Иван Вазов" се обяви срещу изграждането на ледена пързалка и търговски коледни къщички пред сградата им в центъра на София. Недоволството избухна вчера, след като без съгласие на театъра и Института по паметниците на културата фирма "БВГ синема" разтоварила техниката за съоръжението.  Министърът на културата проф. Стефан Данаилов незабавно поиска кметът Бойко Борисов да отмени разрешението за пързалката.

Според „Стандарт" „Пречат на Борисов за ледена пързалка"

Опит да лиши хиляди деца от забавления по Коледа направи Министерството на културата. Стефан Данаилов прати безпрецедентно писмо до кмета Бойко Борисов с искане да се забрани изграждането на временна ледена пързалка и коледно градче в близост до Народния театър. Единственият аргумент е капризът на шефа на театъра Васил Стефанов, че съоръжението щяло да пречи.

"Разрешил съм пързалката, ще я направя и ще я открия въпреки тях", зарече се Борисов вчера. Той е убеден, че децата трябва да имат къде да спортуват през ваканцията. Според него доволни ще са и родителите им, за които ще има куп изненади и културни прояви в коледното градче.

С изграждането на скъпото съоръжение се е заел голям инвеститор. Една площадка струва стотици хиляди евро. Още две ледени пързалки ще радват хлапетата. Площадката пред НДК вече събира любителите на кънките, предстои откриването на съоръжението в езерото "Ариана".

Протестът на Ламбо буди недоумение. Още повече че площадът точно пред храма на Мелпомена от години всяко лято се превръща в кебапчийница и това не смущава театъра. След затварянето на "Софияленд" за децата в София почти няма забавления. Ледените пързалки са традиция в западноевропейските столици. Хиляди лондончани вече се пързалят на временната площадка пред Историческия музей в британската столица. По примера на Западна Европа кметът на Пловдив също отваря пързалка на площада. Тя е два декара и вчера започна монтажът й.

Странно защо, всеки път когато кметът Борисов направи нещо добро за София, винаги се намира някой от властта да му пречи.

„Правят лудница в зарязан храм", пише в днешния си брой „Стандарт"

През последните 17 години бяхме свидетели на люти битки в родната православна църква. На разколи, анатеми, битки за свещоливници и яростни обвинения на тема кой е бил комунист и кой - ченге. А в това време разрухата в Божиите храмове, започвала по време на тоталитаризма, продължаваше с пълна сила.Банкови сметки:

Хеброс банк, клон Сердика

В лева: IBAN BG 70 ACBP 75271053078016

В евро: IBAN BG 73 ACBP 75271453078026

Няколко години един млад човек обикаля на автостоп из епархиите на България, за да събира свидетелства на човешката немарливост и бездушие. Това е Светлозар Стоянов, ученик във втори паралелен курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски Чудотворец". Страстта му към любителската фотография го води към най-забравените и закътани места в страната ни. А силната му вяра в Бога го прави все по-непримирим към човешката безотговорност и безпаметност, отпечатана в руините, които снима. Заснел е десетки храмове - порутени и изоставени църкви, манастири, параклиси от Софийска, Пловдивска, Видинска и Врачанска епархия.

Мечтата му е да види тези сгради обновени не само като архитектурни паметници, но и като средища на християнската духовност.

Покъртителните кадри бяха показана във фоайето на Богословския факултет на Софийския университет. Изложбата с най-ярките и красноречиви фотографии бе подготвена от Фондация "2000 години Рождество Христово", която стана инициатор за събиране на средства за възстановяването на българските светини.

"Дори да няма миряни, Господ трябва да има своя дом", твърди авторът на изложбата. Сред най-покъртителните снимки на Стоянов са тези на църква в Хасково, използвана за водохранилище, и на манастира край село Присово, Великотърновско, който днес е дом за психично болни.

Като скелет на покойник стърчи камбанарията на църквата край язовир "Огоста", Монтанско. Защото жилищата на хората, които някога са се молили в нея, са отдавна под водите на язовира. Тяхната житейска драма, както и съдбата на самата църква поне останаха в историята на българското кино чрез снимания тук през 1973 г. филм "Последно лято" по сценарий на Йордан Радичков и с незабравимия Григор Вачков в главната роля.

Сред случай, уловен от окото на камерата, е този в каварненското село Българево. Там изоставеният параклис е спасен от местните мюсюлмани, "преустроили" го в текке. Все пак някой се моли там. Макар на друг Господ.

Но от изложбата лъха и оптимизъм. Поне това е внушението от строителното скеле, опасало великотърновската църква "Св. св. Константин и Елена".

Явно родната църква няма сили да поддържа сама своите храмове. Дори и там, където те не са в обезлюдени села и махали, а в градовете.

Ясно е също, че всички тези църкви не могат да бъдат спасени. Но поне значимите от тях чакат своите спонсори. Или поне грижите на местните власти. Защото, както е казано в Евангелието, който руши храм, Бог него ще разруши.

„Все повече млади и образовани мюсюлманки в Европа избират да носят покривало", четем в днешния брой на  „Дума"

Холандското правителство неотдавна обяви, че се опитва да забрани носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места. Ватиканът заяви, че забраждането е проява на неуважение към местните култури и чувствителност. Властите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия се заканиха, че ще накажат учителките мюсюлманки, които носят забрадки въпреки наложената през май забрана. Във Великобритания Джак Стро наля масло в огъня с изказването, че този елемент от традиционното мюсюлманско облекло "разделя хората" и затруднява интеграцията. "Общуването изисква всеки от участниците да вижда лицето на другия, каза неотдавна бившият британски външен министър, демонстрирайки съвършено познаване на междукултурната чувствителност. "Вие не само чувате онова, което ви казват хората, но и виждате какво имат предвид". Британските мюсюлмани веднага се запитаха как бившият колега на Стро в кабинета - министърът на вътрешните работи Дейвид Бланкет, който е сляп по рождение - изобщо си е вършел работата.

Стро вероятно не е имал намерение да засегне никого. Седмицата и без това бе неприятна. Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън бе подложен на нападките на "мюсюлманските гета" по думите му. Британските таблоиди се възмутиха от шофьор на такси мюсюлманин, който бил отказал да качи в колата си сляпа жена, тъй като присъствието на кучето й в колата било оскърбление за вярата му. Дори премиерът Тони Блеър не успя да се удържи и нарече мюсюлманските забрадки "белег на разделението".

Кой би си помислил, че ще се вдигне такъв шум заради парче плат, с което известна част от мюсюлманките на Запад покриват лицата си? Това не е първият случай, когато облеклото на мюсюлманките предизвиква криза, няма да бъде и последният. Защо обаче покривалото така разбуни духовете, подхранвайки подозренията, че мюсюлманите са неприспособимо малцинство, в противоречие с европейския начин на живот, както и заплаха за сигурността?

Първо, нека се върнем на плоскостта на дебатите и видим коя съм аз: добре образована и "добре интегрирала се" млада британка с професия, избрала да носи открито символите на вярата си - в моя случай забрадка. Родена съм в Лондон, но израснах в Сингапур. Никоя от жените в семейството ми не носеше забрадка, а на откритите прояви на религиозност се гледаше като на отживелица. Водена от силното си чувство за социална справедливост и в желанието да се върна към духовността си, "открих" исляма в университета. Решението ми да нося забрадката "хиджаб" първоначално бе свързано с определянето ми като личност, но с времето тя се превърна в израз и на религиозната ми посветеност. Вероятно никога няма да нося "ниджаб"-а, който закрива лицето, тъй като честно казано не ми е удобен. Но в духа на Волтер ще кажа, че винаги ще се боря и ще защитавам правото на мюсюлманката да се облича така, както иска.

Не съм единствена. Както установих неотдавна все повече млади и образовани жени избират да носят покривало. Типичен случай е университетската преподавателка по психология и физика Фатима Маят, която ми каза, че носи покривало, тъй като чувства, че това религиозно облекло стои най-близо до ислямския идеал. Тя обаче подчерта, че не би наложила избора си на друг. "Покривалото е просто част от забележителното разнообразие в тази страна", обясни Маят. Тя ежедневно води откровени и приятелски разговори с немюсюлмани, разяснявайки им защо носи покривало и рядко среща враждебно отношение. За разлика от Мароко, където хората на улицата викали "Хизбула!" при вида й.

Почти неизменно мюсюлманката, която носи покривало, е смятана за социално неангажирана, безсилна, за пионка на мъжа си и на една назадничава култура. При все това нека видим кои са забрадените жени, които така притесниха Стро. Като достатъчно загрижени за общността си, а и достатъчно добре запознати с демократичните процеси, те комуникират със своя представител в парламента. Колко британци, французи или германци знаят поне името на представителя си или си позволяват открито да го апострофират по време на публични срещи. А какво ще кажете за организации като женското дружество "Ан Ниса"- първото, което работи по програми за психично и сексуално здраве при мюсюлманките? Тази седмица то свика национална конференция, за да насърчи подпомагането на бащите мюсюлмани. Малко от присъстващите носят фередже, други хиджаб, трети пък не носят каквото и да било покривало. Това няма особено значение, по-важна е ангажираността.

Дебатите за забрадките във Великобритания, както и продължаващите спорове по темата във Франция или настървението след убийството на режисьора Тео ван Гог в Холандия, са свързани по-скоро с кризата на идентичността на самата Европа. Присъствието на дейни и силни мюсюлмански общности, които държат на религията, променя европейския обществен баланс. Демографските тенденции - имиграцията в добавка към високата раждаемост при мюсюлманите - показват, че ислямското население в страни като Австрия ще се увеличи от 4 на сто днес на 26 на сто към 2050 г., твърди политологът Ерик Кауфман в най-новия брой на сп. "Проспект". В резултат на това все по-трудно е да се мисли за отделни хора или страни в стриктно расови или етнически измерения, без да се има предвид тяхната религиозна идентичност. Затварянето на очите за демографското разнообразие, както постъпват французите, само вреди на интересите на онези, които го правят.

За много европейци покривалото е цивилизационно предизвикателство, заплаха за техния "християнски клуб". Онези, които мислят по този начин, напоследък се сдобиват с неволни съюзници. Председателят на британската Комисия по въпросите на етническото равенство Тревор Филипс предупреди, че некрасивият тон на дебатите за покривалото и нападките над британските мюсюлмани като цяло могат да предизвикат размирици на расова основа, подобни на размириците в северната част на Англия през 2001 година. Предупреждението на Филипс година след бунтовете в Париж подсилиха разпространеното впечатление, че британската мюсюлманска общност е тенджера под налягане, готова всеки миг да избухне, че е неспособна да бъде мирен участник в демокрацията и поради тази причина се нуждае от специални правила.

Всичко това отслаби вярата на британците в "мултикултурния" идеал, смята Хумера Хан, съучредител на дружеството "Ан Ниса". "Едно от достиженията на мултикултурния модел бе, че като нация станахме по-толерантни към външният вид на хората". Трябва ли сега, когато свикнахме с тази свобода, тя да се отнеме на жените, избрали да носят покривало. "Нужна ни е задълбочена дискусия за разбиранията ни за живота в едно разнообразно общество", отбелязва Хан.

От друга страна, и мюсюлманите не си помагат сами. Вместо да се съсредоточат върху силното теологично послание на исляма и практическата му връзка с модерна Европа, някои критици твърдят, че мюсюлманите хвърлят прекалено много енергия да защитават външните символи на вярата си. "Кризи като тази свидетелстват за духовен вакуум. Превръщаме се в обсебена от иконите религия. Забравяме, че боготворим Бога, но не и забрадките и брадите си", казва британският кинодокументалист Навид Ахтар.

Тези вътрешни борби не са новост. Преди близо 15 години известно време след публикуването на "Сатанински строфи" на Салман Рушди основателят и редактор на лондонското мюсюлманско списание Q-News, Фуад Нахди, запита: "Каква е идентичността на мюсюлманите от 21-ви век зад брадите, покривалото и халала?". Днес все още се стремим да отговорим на този въпрос.

И все пак почти неизбежно е европейският ислям да изплува на повърхността, вдъхновен от своето 1400-годишно, но автентично и съвместимо с нашите днешни европейски разбирания наследство. Голяма част от британските мюсюлмани са като мен: млади, интересуващи се от политика и обществено активни, възмутени от погрома в Ирак и т. нар. война срещу тероризма, но наред с това жадни за сериозни разисквания. Ние сме най-глобализираното поколение в европейската история, свързани със страните на родителите и дедите си, както и с широката духовна общност, Умма, на исляма в световен план.

Онези, които бият тревога заради покривалото, трябва да се запитат към какво точно трябва да се интегрират европейските мюсюлмани? Има много по-съществени причини за сегрегация от покривалото. Такива са бедността, жилищните проблеми и неравенството при търсене на работа, както и в областта на образованието. И за финал, в случай че не е очевидно - ние вече не сме чужденци. Живеем тук и повечето от нас вече са се интегрирали със или без покривало.