Предизборни обещания и листи

"Сега":

БСП надмина ГЕРБ по предизборни обещания

 

Социалистите, които през последните дни критикуваха управленската програма на ГЕРБ за популистки залитания, вчера на свой ред раздадоха порции от щедри обещания. Премиерът Станишев и министрите му официално представиха платформата на БСП, наречена "Управленски проекти 2009-2013 г." Станишев подчерта, че ако остане във властта, БСП няма да прави никакви резки движения и ексцентрични ходове, намеквайки, че съзира подобни опасности в лагера на десните партии. В програмите на двата основни политически опонента всъщност има малко разлики и много прилики, а най-много са въпросителните как ще се реализира обещаното.

Социалният проект на левицата обещава до 2013 г. нови 100 хил. работни места, 950 лв. средна работна заплата, около 450 лв. средна пенсия и 200 лв. минимална пенсия. Социалистите се заричат да не допуснат безработица над 7.5% и да запазят работните места на 18 хил. души, работещи на половин работен ден. В програмата на ГЕРБ липсва такава конкретика, а при представянето й Бойко Борисов обясни, че не иска да лъже пенсионерите, че ще им удвоява доходите, тъй като бюджетът е в окаяно състояние. Но и в плана на герберите не липсват щедри обещания - като удвояване на добавките от пенсията на починал съпруг от 20 на 40%, и допълнение от поне 50 лв. за над 75-годишните пенсионери.

Министър Емилия Масларова вчера обяви тези "екстри" за нереалистични, тъй като биха отворили дупка в бюджета от над 750 млн. лв. Социалният министър разкритикува и заявката на ГЕРБ за сваляне на осигурителната тежест с до 5%. Това означава 1.4 млрд. лв. дефицит в бюджета, изчисли Масларова.

Въпреки че критикува ГЕРБ, вчера стана ясно, че левицата също планира подобна мярка и тя е записана в програмата й. Разликата е във времевия хоризонт. Министърът Петър Димитров обяви, че социалните осигуровки, внасяни от работодателите, могат да паднат от сегашните 17.9% до нивото на данъците върху фирмените и личните доходи, което е 10%. Но не конкретизира в какви срокове може да се случи това. Депутати от БСП обясниха, че идеите, представени вчера, са за целия мандат - до 2013 г.

 

"24 часа":

Пилот, кмет и лекари водят ГЕРБ

 

В три избирателни района излиза на парламентарния вот председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дясната ръка на Бойко Борисов се изправя в майсторски дуел на два фронта - с лидера на БСП Сергей Станишев във Варна и с водача на столичните червени Румен Овчаров в 23-и МИР - София.

Освен че води две листи, Цветанов излиза и в трети район - Велико Търново, но като мажоритарен.

Лидерът Бойко Борисов няма да участва в надпреварата. "Ясно е, че той е енергийният носител на партията. Няма защо да го ползваме в изборите - имаше логика да го правим, ако имахме съмнения, че бъдещото управление е на ГЕРБ", обясни Цветанов. Победят ли на вота, Борисов отивал направо премиер и щял да е първият министър-председател, минал два пъти през мажоритарни избори (за кмет на София - б.а.). Цветанов сметна, че партията ще вкара в парламента поне 10 мажоритарни депутати.

Битката в 24-и МИР ще води зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова. В 25-и ще се сражава оргсекретарят на партията - пилотът Красимир Велчев. Той ще води и друга листа - тази в Габрово. В 25-и МИР, но като мажоритарен кандидат, излиза шефката на младежкия ГЕРБ Моника Панайотова, която бе 7-а в евролистата на ГЕРБ. На същата позиция, но в централния 24-и е младият финансист Владислав Горанов, който бе рамо до рамо с Борисов по време на дебата със Станишев.

 

 

"Труд":


И другият брат Галев ще атакува парламента


И другият от Братя Галеви - Ангел Христов, по всяка вероятност ще е кандидат-депутат за 41-вото народно събрание, казаха хора от РИК - Кюстендил вчера.

В 15,50 ч били внесени документите на Партия за либерална алтернатива и мира (ПЛАМ), в които фигурирало едно-единствено име - на Ангел Христов Христов. "Нямам никаква представа дали това е същото лице, или съвпадение на имената. Предстои ни утре да проведем заседание за разглеждане на постъпилата кандидатура - дали ще я приемем или отхвърлим", добави говорителката на РИК Мая Шишкова. "Що за трик е пък това сега от страна на Братя Галеви. Вероятно ги учи защитата им, адвокатите им разиграват някаква сложна комбинация", недоумяват тукашни администратори и партийни активисти.

А самите кюстендилци и дупничани очакваха Пламен Галев да бъде пуснат от ареста, след като беше издигнат за независим кандидат по мажоритарния вот.

 

 "Стандарт":

 

Ген. Илиев VS. Петков


Лидерът на РЗС Яне Янев продължава да изненадва опонентите си. Ден преди края на регистрацията на кандидат-депутати той реши да изправи бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев срещу вътрешния ексминистър Румен Петков в Плевен. Илиев хвърли оставка в края на 2007 г. заради тежки противоречия с тогавашния МВР шеф. В Кърджали водач на пропорционалната листа и едновременно с това мажоритарен кандидат ше бъде адвокат Филип Саръев - брат на известния в региона отец Боян Саръев. Самият Янев пък ще се изправи срещу лидера на ДПС Ахмед Доган в Благоевград. Сред другите кандидатури за софийските листи от РЗС усърдно спрягат името на юриста Атанас Семов, син на покойния проф. Марко Семов.

 

"Труд":

Най-скъпата евродепутатка - Надежда Михайлова

 

Точно 470 349 лв., вложени в реклама по телевизията, струва единственият евродепутат на "Синята коалиция" - Надежда Михайлова. Тя е и "най-скъпата". Ако обаче Лисабонският договор бъде приет, десните ще вкарат още 1 човек в Страсбург, тогава и "цената" им ще падне двойно.

За петимата ГЕРБ-ери в Страсбург са изхарчени едва по 20 406 лв. Четиримата на "Коалиция за България" в Европейския парламент (ЕП) са на "цена" от по 280 455 лв. всеки. В същото време ЛИДЕР и РЗС не успяха да вкарат свой човек в ЕП дори и срещу повече от 400 000 лв., платени за рекламни клипчета в тв ефира (виж таблицата вдясно). Сметките са на база данните от анализ на пийпълметричната агенция GFK за тв рекламите, за които партиите са платили в периода 1 май - 7 юни. Тук не влизат парите за реклами в печата, интернет и билбордове, с които е възможно някои партии да надхвърлят допустимите от закона 2 млн. лева.

Оценката за парите, които са давали политиците, се прави на базата на официалните тарифи за тв рекламите без ДДС, като не се отчитат отстъпките.

"Коалиция за България" е платила най-много пари за реклама по телевизията по време на предизборната кампания за Европарламент. За целта коалицията е броила близо 612 000 лв. Отделно от това обаче БСП е дала още близо259 000 лв. за тв реклама, а съюзникът им в коалицията - Нова зора - 251 000 лв. Така общо сумата на червените надхвърля 1,12 млн. лв. На второ място е "Синята коалиция", следвана от ЛИДЕР, РЗС и НДСВ (виж горната таблица вдясно).Общите разходи за тв реклама на победителите ГЕРБ са около 102 хил. лв.

Рекламата беше изместена от политическия пи ар, но харизмата на отделните личности победи и пи ара, и рекламата, обобщи доц. Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

Най-много клипчета - 579, в ефира е завъртяла ЛИДЕР. На второ място е "Коалиция за България" - 482, само БСП отделно като партия - 112, а партньорът й Нова зора - още 212.

Видеото "Спри корупцията" с Яне Янев се е появило 208 пъти по телевизора.

И по този показател ГЕРБ е извън "топ 10".

Сумарно като продължителност "Коалиция за България" е присъствала най-дълго в рекламните паузи - малко над четири часа. Следват ЛИДЕР с 2 часа и 30 минути, "Синята коалиция" - 2 ч и 15 минути и РЗС - 2 ч. ГЕРБ са се рекламирали под 1 час.

Най-много политическа реклама през миналия месец са излъчили логично трите национални телевизии - Би Ти Ви, БНТ и Нова тв. Любопитен е и рейтингът, който са постигнали клипчетата сред аудиторията. По този показател на първо място е БСП, чиито клипове са били гледани средно от 347 000 души, след това е "Атака" (345 000 души), НДСВ (286 000 души), "Синята коалиция" (283 000 души) и ГЕРБ (274 000 души).

Най-скъпо като инвестиция в тв реклама, но с относително най-малък резултат в изборите е движение "Напред" - със средна цена на глас от 3,50 лв. Следват РЗС - 3,40 лв. и ЛИДЕР - 2,86 лв. Стойността на вота, даден за ГЕРБ спрямо вложените пари в реклама по телевизиите, е само 16 ст. Това пък са данни, които представи Добромир Живков от агенция "Маркет Линкс".

 

 

Корупция

 


"Монитор":

Подкупът от 100 000 лв. предложен на визитка

 

Подкупът от 100 000 лева, който беше отказан от шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, е бил предложен с визитна картичка. Това съобщиха пред "Монитор" източници от разследването. Димитров получил картичката от шефа на фирма "Авто инженеринг" Росен Маринов, на гърба на визитката била изписана сумата 50 000 евро. В замяна ръководителят на агенцията по рибарство трябвало да подпише договор за доставка на два катера на стойност 2,5 милиона от фирма "Авто инженеринг".

Първоначално Маринов потърсил помощ от висш държавен служител, с когото бил в много близки отношения. Ресорът на чиновника обаче нямал нищо общо с агенцията по рибарството. Затова го свързал с правилния човек.

Градският прокурор на София Николай Кокинов потвърди вчера официално, че в схемата има посредник, който заема висш пост в държавата. В момента се проверяват всички документи, подписани от заподозрения чиновник, като е назначена и графологична експертиза. Според източници на "Монитор" най-вероятно в началото на следващата седмица и на него ще му бъдат повдигнати обвинения. Разследването разполага и със записи от СРС, които доказват връзката на Росен Маринов с държавния служител, съобщиха още пред вестника от прокуратурата. По неофициална информация телефоните на Росен Маринов и Марин Димитров са били подслушвани от ДАНС в продължение на седмица. В един от двата разговора помежду им ясно се чувало как бизнесменът предлага 100 000 лв. на държавния служител.

 

 

 Криминално

 

 

"24 часа":

 

Гадняр плаши жени с киселина, иска им по 20 бона

 


40-годишен безработен багерист заплашвал с есемеси заможни жени и мъже, че ще ги залее с киселина или ще ги убие, ако не му платят между 2 и 20 хиляди лева.

Сред жертвите му са счетоводителки, лекари и строителни предприемачи.

Най-нагло е била изнудвана 49-годишна финансистка от София, която е в ръководството на голяма институция.

За 20 дни жената получила повече от 30 SMS заплахи на мобилния си телефон. Заканите били, че ако не плати 10 хил. лв., изнудвачът ще я обезобрази с киселина и ще се гаври с нея.

"Следя те денонощно, ако направиш грешна стъпка, край с теб", пишело в смразяващите предупреждения. Изнудвачът знаел подробности от личния живот на финансистката, което още повече я стреснало.

На 18 май жената се оплакала в МВР и със случая се заел секторът "Противодействие на организираната и тежка престъпност" в столичната полиция. Още в първите дни на разследването се оказало, че само в София има още една жена и мъж, които са получавали подобни страховити съобщения.

"Поръчаха ми да ви убия, ако ми платите 20 хил., ще оживеете!", писал изнудвач на други потърпевши.

Веднъж щом влезли в следите му обаче, столичните антимафиоти бързо разкрили, че зад заплахите стои 40-годишният Йордан Йорданов от Бобов дол. Той бил осъден на два пъти за издръжка на сина си, но от 2000 г. бил напълно извън закона, защото нямал никакви документи.

Разследващите били шокирани от факта, че с някои от жертвите Йорданов имал роднинска връзка, а финансистката от София му била братовчедка.