Екип. 

"Сега":

Иво Христов ще е началник на кабинета, Елена Йончева - прессекретар на Радев

Главен секретар в екипа на президента Румен Радев ще бъде полк. Димитър Стоянов, доскорошният началник на Щаба на Военновъздушните сили. Журналистът Иво Христов ще бъде началник на кабинета на новия президент, а Елена Йончева - неговият прессекретар.

Това са част от имената в екипа на следващия президент на България, потвърдени пред "Дневник" от социалисти. Радев положи клетва в парламента в четвъртък, а в неделя, 22 януари, ще встъпи в новата си длъжност.

Освен тях, тази вечер Би Ти Ви съобщи, че правният секретар на новия президент ще бъде проф. Емилия Друмева; секретар по председателството на Европейския съюз ще е Деница Златева от БСП, която беше и част от предизборния му щаб; и секретар по външната политика ще е Атанас Кръстин.

 

 

Планове.

"Труд":

БСП ще маха пръстовите отпечатъци в болниците, оставя плоския данък

 

Премахването на системата за пръстови отпечатъци в болниците ще е първото, което БСП ще направи, ако спечели изборите и управлява.

Това е заложено в предизборната платформа на червените, която бе приета на техния закрит за медии пленум, съобщава Канал 3. Още в откритата част на заседанието, в речта си соцлидерът Корнелия Нинова обеща, че ако дойдат на власт, здравноосигурените няма да доплащат нищо, за да се лекуват.

БСП планира също да разкрие здравен кабинет във всяко училище. Студентите по медицина, които не са платено обучение, а държавна поръчка, ще подписват предварително договор с държавата, че след завършването и след специализацията си остават да работят в България половината от годините, в които са се обучавали. Мярката има за цел да задържи изтичащите на Запад медици. Тя ще засяга и медицинските сестри, акушерките и лаборантите.

 

Мигранти. 

"24 Часа":

Бъчварова: Намалява миграционният натиск към България

Над 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница, отчете министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде Нова тв. Тя участва в инспекция на работата на граничния пункт "Брегово". Бъчварова заяви, че оградата по границата с Турция е почти завършена. Тя изрази надежда, че ще има значително намаляване на миграционния натиск и през тази година след предприетите действия, присъствието на служители на ФРОНТЕКС, осигурената техника, както и допълнителното оборудване, което ще бъде обезпечено с европейски средства.

 

 

 

Църква. 

"Монитор":

8 епископи кандидати за Врачански митрополит

 

Осем кандидати за Врачански митрополит определи Светият синод. Толкова са епископите, които отговарят на условията, за да се кандидатират, съобщиха от Синоадалната палата.Това са Месемврийският Иаков, Величкият Сионий, Драговитийският Даниил, Главиницкият Йоан, Браницкият Григорий, Белоградчишкият Поликарп, Агатополският Йеротей и Мелнишкият Герасим. В следващите дни Старозагорският митрополит Киприян, който управлява временно Врачанска епархия след смъртта на дядо Калиник, ще изпрати писма с имената на кандидатите до всички епархийски избиратели, както регламентира Уставът на Българската православна църква.

На заседание в средата на февруари Светия Синод ще определи дати за епархийските избори. Седмица след тях, за двамата кандидати, събрали най-много гласове, ще гласуват архиереите от синода, и така ще изберат кой от тях да бъде следващия Врачански митрополит.