Катастрофа. 

"Сега":

Чиновническо безхаберие е в дъното на верижната катастрофа на "Тракия"

Тежката верижна катастрофа с над 40 автомобила и камиони и 30 пострадали на магистрала "Тракия" край Ихтиман в сряда сутринта илюстрира безхаберието на държавните органи, когато става дума за безопасността и сигурността на данъкоплатците. МВР и агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), които иначе са безкомпромисни, когато трябва да вземат пари от шофьорите, цял ден си прехвърляха топката кой е виновен за почти нулевата видимост на аутобана между 46-ия и 47-ия километър и неинформирането на водачите за това. От противоречивите становища на различните институции се разбра, че причината за сериозния инцидент е пожарът от тлеещото наблизо сметище и утринната мъгла. Стана ясно и че въпреки засиления трафик към морето в ранните часове, на пътя не е имало катаджии и никой не е регулирал движението към Пловдив и Бургас. Шофьорите не са били уведомени и за опасността от съчетание на дим и мъгла.

 

Македония. 

"Сега":

Неясности около подписването на договора с Македония

Няма официална информация, че се отлага подписването на договора за добросъседство с Македония, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от агенция Фокус. Преди това нейният македонски колега Никола Димитров обяви на парламентарната комисия по външна политика вчера, че договорът за добросъседство с България няма да бъде подписан на 2 август 2017 г. Според министър Димитров въпреки поканата на премиера Заев към българския министър-председател Бойко Борисов да подпишат договора между двете страни на 2 август 2017 г., подписването ще се отложи, поради ангажименти на Македония към заседание на страните от Адриатическата харта. На 2 август 2017 г. в Подгорица трябва да се състои среща на страните от Адриатическата харта с вицепрезидента на САЩ, Майк Пенс. В Адриатическата харта членуват Македония, Черна Гора, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, а статут на наблюдатели имат Сърбия, Косово и Словения.

 

 

Асеновград. 

"Монитор":

Изпращат ромите от Асеновград обратно в Стара Загора, Пазарджик и Хасково

 

"Предстоят събаряния на част от незаконните постройки. Хората от разрушените постройки ще живеят там, откъдето са дошли, защото огромна част от тази махала всъщност са пришълци от Стара Загора, Пазарджик и Хасковско.". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с размириците между българи и роми в Асеновград и подчерта, че почти ежедневно се чува с кмета на града Емил Караниколов.

"Извършват се необходимите констатации, така както изисква закона", обясни Симеонов. По думите му в Асеновград нещата отиват към успокояване и основание за това са действията, които предприели управляващите. "Незабавно се ангажирахме с проблема, заявихме съпричастността на държавата, а не както досега - общините бяха оставени сами да решават проблемите си, институциите оставаха отстрани", посочи Симеонов.

 

Бедствие. 

"Монитор":

736 ракети срещу градушките за 2 дни

 

За периода 2-3 юли са проведени 9 въздействия върху 75 облачни градоносни клетки, изстреляни са 736 ракети срещу градушките. Това отчете от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с метеорологична обстановка в страната от последните дни, като се позова на данни от земеделското министерство. Имало подадени 8 заявления за сформиране на комисии за оглед.

"Нанесени са щети по републиканската пътна мрежа в Плевен, Ловеч, Враца, Велико Търново и София. Има наводнени пътни участъци, свлечени земни маси, изровени банкети, паднали дървета. Вследствие на голямата буря има теч в лявата тръба на тунел "Ечемишка", обясни още Радев пред народните представители. Той допълни, че водните нива на почти всички реки в Дунавския басейн са се повишили но са под праговете.

Общо над 650 сигнала, свързани с паднали клони, дървета и задръстени шахти са получени за периода от 2 до 4 юли на Националния телефон за спешни повиквания 112. 

 

Кандидати. 

"Труд":

Трима претенденти за нов шеф на НЗОК

Веднага след като парламентът прекрати пълномощията на управителя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, в кулоарите бяха спрегнати първите три имена за нов шеф на Касата. Проф. Камен Плочев, Иванка Кръстева и това на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Новият управител на НЗОК ще бъде гласуван възможно най-бързо от народните представители. А всички парламентарни групи имат право да издигат своите номинации. И тримата коментирани не са обявени официално все още от нито една партия.

Вчера оставката на д-р Комитов бе приета с 88 "за" и 67 "въздържали се". Преди това обаче председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова се наложи да иска удължаване на времето в пленарна зала, за да може народните представители да гласуват освобождаването на д-р Глинка Комитов.