24 часа

Уникален климат прави BG домата най-вкусен в света

BG доматът е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. Но на какво се дължи уникалният вкус? “Основно на микроклимата - съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии. Най-хубавите домати ставали в по-южните райони - Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и т.н.

„Труд”

ДАИ прибира шофьорските изпити

сички теоретични изпити за шофьори вече ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Бившата ДАИ ще изпитва по електронните листовки във всички категории, дейност, която до момента извършваха над 200 частни учебни центрове у нас. Промяната става чрез Наредба 38 от Закона за движение по пътищата, обнародвана в “Държавен вестник”. Мярката е на транспортния министър Ивайло Московски и има за цел спиране на злоупотребите. От ведомството коментираха пред “Труд”, че “досега резултатите от изпитите се манипулираха с камери, монтирани в част от изпитните кабинети”, чрез слушалки, телефони и други устройства, с които верните отговори се диктуват на кандидат-шофьорите..

 „Стандарт”

Турция иска в ЕС до 6 г.

Турция би искала да стане член на Европейския съюз най-късно до 2023 г., заявява постоянният представител на страната към ЕС Селим Енел.

"Тогава Република Турция навършва 100 години от създаването си. За моята страна членството в ЕС съюз ще бъде тържествен венец", казва Енел за в. "Ди Велт". Дипломатът признава, че в момента условията за влизане в ЕС не са най-благоприятните, но това може да се промени бързо.

Енел добавя, че "сега между ЕС и Турция цари дълбоко недоверие". "Съмняваме се, че евросъюзът наистина иска да отмени визите за турските граждани, ако изпълним всички 72 условия. Искаме да получим гаранции, че Брюксел ще спазва споразумението", пояснява Енел. Той посочва, че ЕС и Анкара биха могли да постигнат договорка за либерализация на визовия режим още от този октомври. "Не искаме да има забавяне. Либерализацията на визовия режим трябва да бъде осъществена още тази година, 2017-а не е приемлив срок", подчертава дипломатът

„Монитор”        

Крадци точат ток като за цял град

По-малко бежанци се опитват да преминат границата незаконно, но за сметка на това стават все по-агресивни и опасни. С близо 60 % са намалели опитите за нелегално проникване в страната в сравнение с миналата година, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов в Малко Търново. По думите му обаче наблюдаваме подчертано по - агресивен тип поведение. За пример той даде последния случай в бежанския център в Карлово, където се стигна до бой с ножове между двама афганистанци. Профилът на мигрантите също е променен - от хора, които бягат от военни конфликти, към хора, които идват от страни, където няма войни.

Вече са разположени 85 служители на Фронтекс по цялата българо-турска граница, като Костов е категоричен, че нямаме никакви основания да отслабим охраната по границата. През последното денонощие 130 души са се опитали да пресекат нелeгално браздата с Турция. Той отправи призив към жители на пограничните села да сигнализират на спешния телефон 112, ако забележат групи бежанци. „Нека не ги задържат сами", заяви той.

„Сега”

Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолими. Най-бедната област - Видин, изостава почти два пъти по средна работна заплата в сравнение с най-богатата - София-град. Средното възнаграждение в Северозападна България е по-близко до минималната заплата, отколкото до средната, която за второто тримесечие е 946 лв. В общо седем области заплатите не могат да стигнат дори 700 лв. Това показва регионална статистика за второто тримесечие, оповестена от НСИ в последните дни.

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни столицата е на "светлинни години" дори от другите смятани за богати райони на страната.

„Дума”

Шефка на ДКЦ работи седмица и бяга

На извънредна сесия общинските съветници в София уволниха изчезнала управителка на 29 ДКЦ. Лекарите от поликлиниката сигнализирали, че новоназначената им шефка не се е явявала на работа от две седмици. Д-р Ваня Павлова заела длъжността едва преди месец след конкурс, на който според общински съветници от ГЕРБ се справила много добре и получила висока оценка. Тя пое управлението на лечебното заведение със запорирани сметки и дълг от близо 800 000 лева. Това обаче бе премълчано от общинските съветници от ГЕРБ по време на сесията вчера. Оказа се, че д-р Ваня Павлова е изпратила молба за освобождаване в Столичната община. Като мотив е посочила тежкото състояние на поликлиниката и невъзможността й да се справи със ситуацията.

„Капитал дейли”

Какво не показа проверката на банките

Над две години след като крахът на Корпоративна търговска банка торпилира публичното доверие в БНБ, институцията публикува резултатите от своята детайлна проверка на сектора. Упражнението беше натоварено с много очаквания - след признатия надзорен провал сега регулаторът с новия си гуверньор Димитър Радев трябваше да започне да изгражда наново авторитета си. А за целта имаше нужда да посочи ясно проблемите и как ще ги адресира.

Това не се случи. Резултатите показаха по-малко проблеми и от най-оптимистичните прогнози. И докато това само по себе си е добра новина, натоварената с публичното съмнение БНБ не успя да ги комуникира убедително - от начина на представянето на изводите през редактирането на методологията в крачка до скриването на детайлните данни от проверката. Централната банка постигна ефекта резултатите да бъдат поднесени меко и да няма някакви трусове около двете институции с най-големи констатирани проблеми - ПИБ и Инвестбанк. Но не успя да убеди, че това е всичко. Съдейки по това, което се знае за практиките на отделни играчи, и по това, което явно в БНБ се знае още по-добре, регулаторът явно не е научил нищо ново от скъпото упражнение. А същевременно пропусна и възможността да стъпи на външните институции в прегледа, за да втвърди тона.