„Денкова и Стависки се окичиха със "Стара планина", отбелязва „Новинар"

Президентът Георги Първанов връчи най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен на Албена Денкова и Максим Стависки. Само преди седмица, на 3 април, той подписа указите №103 и 104 по единодушно предложение на правителството, с които двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне се награждават за изключителния си принос в развитието на физическото възпитание и спорта в България.

Треньорите им Наталия Линичук и Генадий Карпоносов получиха почетния знак на президента за постигнати изключителни резултати, утвърждаване авторитета на българския спорт и спечелената втора световна титла за страната ни. "Искам да изразя дълбоката си признателност към вас и всичко това, което направихте за нашите спортисти. Респектиран съм от тази "машина за шампиони", която представлявате вие и се надявам у нас да се чувствате като у дома си. Вярвам, че вече сте усетили топлите чувства на всички български граждани, не само на институциите", приветства треньорския тандем Георги Първанов. "Въпреки че получиха най-високото отличие в страната си, аз пожелавам на децата ни (Албена и Макс) олимпийската титла, защото Владимир Висоцки е казал - Най-хубавият връх е този, на който още не си стъпил", намери най-добрите думи за възпитаниците си Наталия Линичук. За церемонията в президентството от Австрия пристигна бащата на Албена Петър Денков. Майка й Силвия бе придружена от втория си съпруг Драго Демирев, който е баща на сестра й Ина и е отгледал фигуристката като собствена дъщеря. Двамата са и в основата на успехите на знаменития ни дует, след като дълги години влагаха съвсем не малки средства за подготовката им и първи се свързаха с великия тандем Линичук/Карпоносов, които в 13-годишната си кариера извън леда създадоха 9 двойки световни шампиони и покориха няколко пъти олимпийския връх с възпитаниците си. "Изключителни са успехите на Албена и Максим във фигурното пързаляне, но по-важното е това, което все още очакваме от тях. Трудно е човек да си представи нещо по-силно, по-емоционално въздействащо и много интелигентно като изпълнение и излъчване от техните програми на последното световно първенство, заяви държавният глава. Искам да ги успокоя, че имаме още медали и отличия и се надявам през 2010 г. да се съберем отново в тази зала по друг красив повод", допълни той. Президентът бе категоричен, че за да не се изгуби следата на танцовата ни двойка, е нужна нова спортна зала, където фигуристите да предават своя опит на подрастващите и да създадат още български шампиони. Той обеща да съдейства активно в това начинание и има намерение в най-скоро време да организира среща между заслужили спортисти и членове на правителството, които да намерят необходимото разрешение на проблема. "За нас е голяма чест да получим такова признание. Вълнувахме се като на стълбичката в Токио и сме страшно горди, че получихме тази награда", каза Албена Денкова. По-късно тя сподели, че с Генадий Карпоносов са обсъждали в каква чаша биха се събрали ордените, за да ги полеят с уиски според ритуала, който изпълниха в Токио със златните медали. Почти веднага й хрумна, че това отличие може да се превърне и в страхотно колие и след няколко опита за точното му местоположение със задоволство установи, че много й подхожда.

След церемонията дуетът ни и техните треньори бяха поканени на официален обяд от председателката на ДАМС Весела Лечева, която по-рано сутринта прие скъпите гости в сградата на агенцията и връчи на Линичук и Карпоносов почетния знак на ДАМС. Албена пък искрено поблагодари на бившата стрелкиня, че е успяла да убеди треньорите им най-после да посетят България и да получат лично многобройните си отличия и признания за отлично свършената работа.

 

„Албена и Макс паркират "Хамър" на "Дондуков" 2", четем в „Стандарт"

Президентът на България награди фигуристите и техните треньори на "Дондуков" 2

фото Борис Цанков

Двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки получиха най-високото държавно отличие орден "Стара планина" I степен. Георги Първанов награди с Почетния знак на президента техните треньори Наталия Линичук и Генадий Карпоносов.

На официалната церемония в Президентството присъства и семейството на Албена. За срещата танцовата ни двойка пристигна с личния си автомобил "Хамър Бейби". Изненадващо от нея слезе и президентът на БОК Стефка Костадинова. Тя обаче не се отправи към сградата на "Дондуков" 2, а потегли за заседанието на Изпълкома на олимпийския комитет.

Президентът пожела на Денкова и Стависки да останат още дълго на леда и да спечелят олимпийско злато. "Ще бъде грешка, ако говорим само за последното световно първенство. Много по-важно е какво да очакваме от Албена и Максим. Не се и съмнявам, че те ще постигнат Голям шлем в този красив спорт", сподели още г-н Първанов. Той подчерта, че ще им оказва помощ в тяхното намерение да създадат елитна школа по фигурно пързаляне в България. Президентът нарече треньорите на Денкова и Стависки "машина за шампиони" и каза, че ще се радва, ако нашата страна стане техен втори дом. "Вълнувам се като на стълбичката в Токио", призна Албена.

По-рано вчера шампионите и техните треньори бяха приети в ДАМС от председателя Весела Лечева. Там те бяха наградени с почетния знак на агенцията. След официалната част в кабинета на шефката на спорта последва борба с яйца по великденска традиция. Албена призна, че високите токчета доста я затрудняват и не се чувства много комфортно в елегантно облекло. Линичук пък спокойно можеше да бъде сравнена с холивудска актриса. Дамата беше облечена в стилен черен костюм и въпреки че отдавна се отказа от активна състезателна дейност, всички отбелязаха, че е в прекрасна форма.

 

„Сестрите ни коз в борбата за Елисей", според „Стандарт"

Никола Саркози призова Франция да се мобилизира в защита на сестрите , а с ъветникът на Сеголен Роаял Жак Ланг посети българките в Либия

Франция е страна, която не търпи неправди и с плам отстоява справедливи каузи. Ето защо съдбата на осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и палестинския лекар развълнува не само обикновените французи, но и политиците. Именно в Париж през март бе създадена Световната коалиция "Не сте сами" по инициатива на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио, омбудсмана Гиньо Ганев и председателя на международната организация "Заедно срещу смъртното наказание" Мишел Тоб.

Каузата на нашите сестри влезе и в предизборната кампания на основните кандидати за президент. Вотът ще е на 22 април и 6 май. Кандидатът на управляващата десница Съюз Народно движение Никола Саркози

поде темата още през март

В навечерието на Международния ден на жената - 8 март, Саркози призова Франция да се мобилизира в защита на медицинските сестри. По думите му българките "вече 7 години са скандално задържани в Либия по обвинение в заразяване на деца с вируса на СПИН". По думите му сестрите не са българки. "Те са французойки, защото са измъчвани за престъпление, което не са извършили, и Франция трябва да се мобилизира, за да ги измъкне от затвора", каза Саркози пред активистки на женска правозащитна организация.

Въпросът за измъчването на жени по света е достатъчно важен, за да разбере всеки независимо от различните мнения, че проблемът трябва да бъде обсъждан от всички политически партии и кандидат-президенти, смята десният кандидат.

Левицата, която се надява нейната кандидатка Сеголен Роаял да стане първата жена президент на Франция, също не пропусна темата за шестимата осъдени медици. Навръх Възкресение Христово стана ясно, че на неколкодневно посещение в Триполи е пристигнал бившият френски министър на културата Жак Ланг. Той е специален съветник на Роаял в предизборната й кампания, след като той се отказа от амбициите да бъде президент. Ланг категорично отрече посещението му да има връзка с политиката и президентската кампания във Франция. Той увери, че визитата му е продиктувана единствено от загриженост за правата на човека. Посещението било планирано още през януари, когато Ланг се срещнал в Париж със сина на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам. В. "Либерасион" отбелязва, че големият син на полковник Кадафи е човекът, който се занимава с блокирания проблем със сестрите.

През февруари на срещата си с бившия френски външен министър Ролан Дюма в Триполи либийският лидер го уверил, че задържаните няма да бъдат екзекутирани, въпреки че са осъдени на смърт за умишлено заразяване със СПИН на деца в Бенгази. В Триполи

Жак Ланг се срещна с българките

и със самия Кадафи и пледира пред него за тяхното освобождаване. Ланг призовал да бъде намерено "цялостно решение, което може да бъде справедливо обезщетяване на семействата и децата и освобождаване на сестрите". Според Ланг срещата му с осъдените била "разтърсваща", а Кадафи се отнесъл към него "внимателно и съсредоточено". Бившият френски министър каза, че приема като "жест на добра воля" разрешението да посети осъдените в затвора, и подчерта, че либийските власти са се отнесли към него с голямо внимание. По думите му той искал да предаде на българките "послание на солидарност и симпатия". По отношение на психологическото състояние на медицинските сестри той коментира, че някои от тях са с по-силен дух от другите, но всички имат чувството, че "няма напредък". Те имали книги и вестници и можели да гледат телевизия. "Тръгвам си по-малко песимист, отколкото пристигнах", каза Ланг. Пред френския в. "Либерасион" той каза, че това е човешка трагедия и за болните от СПИН либийски деца и семействата им, и за медицинските сестри, които са на края на силите си и се чувстват изоставени. "Затова европейци, французи и либийци имат дълг да намерят изход, за да сложат край на двете страдания и да намерят цялостно решение на тази "квадратура на кръга", смята Ланг. Според него е възможно да се намери изход, при условие че "бъде проявено въображение и бъде запазено достойнството на всички". "Сред възможностите са широко научно и медицинско сътрудничество в борбата със СПИН в Африка, в което да се впише либийският проблем", каза той. Ланг обещава да представи идеите си във френското външно министерство и Еврокомисията, както и на Сеголен Роаял.

Жак Ланг заяви в интервю за БНР, че смята да се обади на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да се срещне със Сейф ал Ислам, когато дойде в Париж и "отново да говорим по този случай". Ланг имал чувството, че либийските власти са били по-открити, но отбелязва, че не е получил конкретен ангажимент от тях. Бившият министър е на мнение, че не трябва да се прави директна връзка между положението на сестрите и на болните деца, тъй като сестрите са невинни. Ако искаме да стигнем до някакво решение, ЕС трябва да предприеме нови инициативи, казва Ланг. Той смята, че решение може да се намери. "Не знам как, не знам кога, но може да стане. Срещнах се с полковник Кадафи, на когото обясних ситуацията. Той каза само "ако господ ни даде" и остави нещата отворени. Така че той не ми отговори, но не ми и хлопна вратата под носа", допълва Ланг.

"Либерасион" отбелязва, че юридическият блокаж дава време на Триполи да преговаря за своите неотдавнашни искания - да бъде направена "връзка" между сестрите и атентата над Локърби, засилване на програмата за лечение на болните деца и по-голямо участие на европейците във фонда за помощи. Посредничеството на Франция, изглежда,

е позволило отбелязване на напредък

смята изданието. То отбелязва, че Триполи вече не настоява за освобождаване на либийския офицер, осъден до живот за атентата срещу самолета на Пан Ам. Според изданието Либия високо цени факта, че френският външен министър Филип Дуст-Блази е единственият чужд министър, отишъл в Бенгази, за да се срещне с болните от СПИН деца. Не бива да се забравя, че Франция е една от страните, където се лекуват 200 от заразените деца.

 

"Гражданското общество в Студена пребори държавата" е водещото заглавие на „Дневник"

Гражданското общество от пернишкото село Студена успя да спечели важна битка във войната с незаконния бизнес, в който от години необезпокоявано от държавните институции се добива скална маса от дузина кариери в околността. Прокуратурата нареди спиране на работата, поставяне на охрана и проверка срещу четири ведомства, включително и служба на полицията, разрешила взривни работи.

 

Това стана три години след началото на съдебната сага на законния концесионер срещу самонастанилите се в предоставените му каменоломни. Чашата преля, след като миналата седмица бе пребит председателят на инициативния комитет "Да спасим Студена" Михаил Мишев. Сдружението се бори срещу незаконните открити кариери в селото. Според МВР нападателят е криминално проявен и се работи по версия, че е действал по поръчка на незаконно копаещите фирми.

 

Районът е известен като "пернишкият Клондайк", а хората твърдят, че пред очите им околните хълмове изчезват към строежите в София и Банско. Те дори разказват, че тревата скърца в устата на домашните животни, защото всичко е покрито с фин прах от каменоломните.

 

Късно в петък прокуратурата разпореди да се прекрати дейността на шест дружества, а техниката им да бъде извадена от кариерите. Според зам. окръжния прокурор Пламен Найденов това са "Надежда ВИ", "ДЛВ-СИ", "Хидрострой", "Благоустройствени строежи", "Заводски строежи" и "Софстрой" - с. Мрамор. Работа ще продължат само законните концесионери "Автомагистрали Хемус" и "СК - 13". Постоянен контролно-пропускателен пункт ще проверява камионите при входа на обекта, се казва още в съобщението на прокуратурата.

 

"Действията спрямо нарушителите са прецедент в работата на прокуратурата, но трябваше да прекратим незаконния добив в землището на Студена, което продължаваше въпреки действията на държавните институции", обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Михаил Алексов.

 

Прокурорите са разпоредили и проверки в регионалните структури на четири държавни институции, които през последните години са бездействали и въпреки жалбите от законните концесионери не са предприели адекватни действия срещу незаконния добив. Извънредните инспекции ще се проведат в служба КОС към пернишката областна дирекция на полицията, която е издавала разрешенията за взривяване на компании без лиценз. Областната инспекция по труда трябва да отговори защо не е проверявала компаниите, в една от които през последните две години при инциденти загинаха двама души. Проверка тече и в областната служба "Земеделие и гори", която е трябвало да провери дали в кариерата има земеделски земи, чието предназначение е трябвало да бъде променено, както твърдят жители на село Студена.

 

Преди три години законните концесионери от "Автомагистрали Хемус" прекратяват сключения от предишните собственици договор с "Надежда ВИ". Компанията обаче продължава работа през нощта и въпреки многобройните опити на собствениците да ги спрат кражбата на скална маса от кариерата не спира и дори се настаняват други. Досега само "Надежда" е изнесла около 2.5 млн. т материали, за които обаче "Автомагистрали" като законен концесионер трябва да платят на държавата близо 187 хил. лв. концесионни такси, без да се смятат разходите по възстановяването на терена. Това обясни инж. Николай Ръжев, изпълнителен директор на "Автомагистрали Хемус".

 

Злоупотребата може да има и сериозни последици за строежите, в които е влаган незаконно добит материал. Когато тази скала се копае, а не се взривява, се получава некачественият бетон, без останалите по веригата да подозират, че неволно стават участници в престъпление, обяснява още инж. Ръжев. Според него самонастанилата се пернишка компания се е сдобила с фалшиви сертификати за качеството на скалата, с които я продават на бетоновите възли. Доскоро те нямали право да взривяват, а дълбаят от повърхността, където скалата е изветряла.

 

Безкрайна изглежда и съдебната сага, започнала със завеждане на иск в Пернишкия окръжен съд от законния концесионер. Три дела завеждат и от регионалната инспекция за опазване на околната среда с обвинения за незаконния добив. В резултат регионалната прокуратура образува дознание срещу собственика на "Надежда ВИ" Венцислав Йорданов с обвинения за кражба на инертни материали, укриване на данъци и самоуправство. Делото обаче все още е висящо, тъй като са се наложили продължителни инспекции от вещи лица, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник.

 

"Държавата и община Перник много лесно могат да прекратят незаконната дейност, като се постави кантар на изхода към магистралата за Дупница, където излизат камионите", коментира Веселин Воденичаров, член на директорския борд на "Автомагистрали Хемус". Според него колко елементарно е това показва фактът, че самите "бракониери от фирма ДЛВ са си монтирали компютърен кантар върху държавния път". Нека контролните органи от Пернишко да отговорят как е издадено разрешение за този строеж върху публична собственост, допълни Воденичаров.

 

Той обяснява, че ако този кантар бе поставен от държавните органи, ще се засекат оборотите на всички производители, въз основа на което коректно да се заплатят концесионните такси на МРРБ и общината. Освен това според него така ще се контролират тонажите, защото сега камионите им се движат претоварени и рушат току-що изградената с десетки милиони левове народни пари южна магистрала и ще се възстанови гражданският мир в Студена.

 

„Римейк от мутренския период", коментира вестникът

Група граждани най-накрая успяха да накарат прокуратурата да започне разследване за незаконния добив от кариерата край пернишкото с. Студена. До този уникален пробив се стигна, след като шефът на инициативния комитет беше пребит миналата седмица заради шума, който вдига в медиите, а правоохранителните органи подобно на лешояд се включиха едва когато подушиха кръв. И, разбира се, опасност да се стигне до съда в Страсбург.

 

Защото, меко казано, невероятно е, че легалният концесионер, който през последните години е бил изместен от момчета с бухалки като онези от началото на 90-те, не е успял да постигне никакъв успех в защита на интересите си, въпреки че се е срещнал с няколко министри, включително този на вътрешните работи, и е сезирал прокуратурата, полицията и съда. Обиколката му по различните институции очевидно е била напълно безполезна, а може и допълнително да му е навредила. За сравнение обаче нелегалните му конкуренти са действали с подкрепата на местната власт.

 

Случаят в Студена е като римейк на уж отминалия мутренски период, когато организираната престъпност мимикрираше в икономиката, завардвайки входа и изхода на печелещите предприятия. Както се вижда, слуховете за кончината й се оказаха леко преувеличени. В крайна сметка легалният концесионер успя да се пребори с крадците, най-вече заради намесата на местното население, но няма съмнение, прокуратурата и полицията ще си го пишат като актив. Тази история доказва две христоматийно известни неща - че мафията разчита на институциите и че гражданското общество има по-голям потенциал от нея. Въпросът е дали иска да го използва.

 

„Стоичков абдикира" е водещото заглавие за „Новинар"

Христо Стоичков напуска българския национален отбор и поема "Селта", съобщиха испански медии. Ицо абдикира точно по средата на квалификациите за Евро 2008 в Австрия и Швейцария.

В БФС са очаквали подобна развръзка, стана ясно от изявления на президента Боби Михайлов и членове на Изпълкома. Единствено главният мениджър Димитър Димитров-Херо призна, че е изненадан. Той добави, че остава съпричастен към Стоичков, както е обещал, и също е подал оставка. Боби Михайлов е приел и двете молби. БФС всъщност е направил реверанс към Ицо, като го е оставил да си намери отбор, без да го уволнява, уточни първият вицепрезидент на съюза Йордан Лечков. Причината за напускането му били негативите и критиките към него в последно време. "Правилно или не, решението си е негово", отсече Михайлов.

Във Виго пък са очаквали Серхио Крешич да поеме "Селта" след уволнението на Фернандо Васкес и също останали изненадани. Христо, който снощи отпътува за Галисия, беше с изключен телефон. Пред "Ел Мундо депортиво", който го засече по пътя, той призна, че очаква в най-скоро време да подпише новия си договор. Ицо се нуждае от легализация на треньорската си диплома, за да може да поеме "Селта".

По всяка вероятност новият селекционер на националния отбор ще е българин, допълни шефът на БФС. Той се оплака, че по това време на сезона е трудно да се намери добър свободен специалист. Официално треньорът ще бъде обявен на сбирката на Изпълкома на 25 април, но пак оттам неофициално информираха, че той щял да бъде определен до дни. Покрай обсъжданите кандидатури се прокрадна любопитният факт, че Краси Балъков изпитва неудобства в "Грасхопърс", чийто спонсор се оттегли, а отборът е във финансова криза. Така Бала се очертава като "лесен" за вербуване. Още имаме шансове за Евро 2008, категорични бяха от БФС.

 

„Адиос, Стоичков!" на първа страница на „Стандарт"

Христо Стоичков заряза националния отбор по телефона. Камата се обадил лично на Боби Михайлов и му казал, че подава оставка. Президентът на БФС я приел от раз. Така 13 дни след резила срещу Албания спешно се търси нов треньор на "лъвовете".

Чух се няколко пъти с Христо. Мотивите му за напускането са слабите резултати в последно време и огромното медийно напрежение, което се създаде. Той подаде оставка заедно с Димитър Димитров, която аз приех, призна пред "Стандарт" Михайлов. Това е мъжка постъпка, коментираха в един глас Йордан Лечков и Емо Костадинов. Каталунската телевизия разкри, че Стоичков се гласи за треньор на Селта и вече е подпечатал тапията си във Виго.

 

„Стоичков си тръгна, чакат го в "Селта" е водеща тема и за „Труд"

Христо Стоичков напуска националния тим на България след 33 месеца на селекционерския пост. Българският футболен съюз и носителят на "Златната топка" се разделят по взаимно съгласие без неустойки. Камата имаше контракт до края на юни 2008 г.

Той води отбора в 28 мача, в които записа 13 победи, 10 ремита и 5 загуби.

Стоичков напуска заради напрежението в тима след 0:0 с Албания на 28 март. Атаките срещу него съвпаднаха с офертата да поеме испанския "Селта" и сигурно ще я приеме.

Най-вероятно треньор №1 на ХХ век у нас Димитър Пенев ще се върне на кормилото на националите. От 12 дни шефовете на БФС дискутират вариантите. Затова Изпълкомът се отложи от 13-и за 25 април.

 

„Оставка даде Ицо" на първа страница и на „24 часа"

Христо Стоичков подаде оставка като селекционер на националния отбор по футбол вчера.

Едновременно Камата финализираше преговорите да поеме испанския елитен клуб "Селта". Новината разпространи испанската TV3, но бързо я потвърдиха и шефовете на БФС.

 

„50 000 лева глоба за шум по морето", съобщава „Труд"

Глобата за заведение, което вдига шум в Слънчев бряг и Несебър след 23 ч вечер, ще стига до 50 000 лева. Това решиха общинските съветници в града.

Забраната да се шуми нощем ще важи за жива музика и озвучителна техника в заведения без шумоизолация, както и в откритите обекти и заведенията с тераси. Глобите за физически лица ще са до 5000 лева.

 

„Всеки с 3,00 студент", алармира „24 часа"

Председателят на Съвета на ректорите проф. Йорданка Кузманова и ректорът на спортната академия проф. Лъчезар Димитров посрещат вицепремиера Даниел Вълчев преди заседанието си. С шефове на вузове просветният министър обсъди предстоящите промени в закона за висшето образование.

Местата за студенти ще са с 4000-5000 повече от кандидатите. Това прогнозира вицепремиерът доц. Даниел Вълчев на заседание на Съвета на ректорите вчера.

Причината е, че след поправки в закона за висшето образование от тази година вузовете ще решават сами колко кандидати да класират. Министерският съвет вече няма да регулира приема им. Единственото ограничение ще е капацитетът на вузовете. За много от тях той е със стотици и дори хиляди бройки повече от утвърждаваните досега.

 

„Местата за студенти повече от мераклиите" отбелязва и „Стандарт"

Навръх 24 май университетите ще обявят с колко ще вдигнат таксите. Няколко дни преди това се очаква парламентът да приеме новия закон за висшето образование. Той разрешава всеки университет да определя семестриалните такси. Слага се само горна граница, която не може да се надминава. Според този праг ще решим колко да е сумата. Отсега мога да кажа, че ще е по-ниска от максимално разрешената, каза доц. Камен Веселинов, ректор на Техническия университет-София. Същото увериха и от УНСС. В момента таксите за редовно обучение варират между 250 и 800 лева.

СОФИЯ. И тройка ще е достатъчна, за да се влезе в университет отсега нататък. Тази година в най-елитните университети все пак ще има някаква конкуренция. Но от догодина тройката ще стига за влизане, където и да било.

Такава перспектива очерта министърът на образованието Даниел Вълчев след среща с ректорите на висшите училища у нас. Причините са две. Местата в университетите се увеличават с 4-5 хиляди. При това увеличението е точно за най-желаните ВУЗ-ове. За сметка на това напливът ще е по-малък. Защото родените през 1989 г. са по-малко от предишните набори. И защото много от тях вече са емигрирали в чужбина или смятат да запишат задграничен университет. Така местата ще са почти двойно повече от кандидатите. Очаква се на изпитите да се явят около 30 000 младежи за 50 хиляди места.

В следващите години кандидатите ще са още по-малко. Причината е, че в студентска възраст навлизат наборите след 1990 г., когато е най-големият демографски срив.

 

„Ректорите са против двата вида бакалаври", съобщава „Дума"

Съветът на ректорите не подкрепи вчера идеята да се въведат два вида бакалаври с поправка в Закона за висшето образование (ЗВО) - професионален бакалавър по с обучение 3 години и академичен баналавър (4 г.). Такъв проект бе внесен в НС от Лютви Местан (ДПС) и Пламен Славов (БСП).

Ректорите са склонни да се намалят до 3 г. бакалавърските програми в някои специалности, но са против степента "специалист по", за която сега обучават колежите, да се замени с "професионален бакалавър по". С крупна грешка искаме да поправим предишна, заяви ректорът на Русенския университет доц. Марко Тоадоров. Той напомни, че колежите ни сега са в европейската степен за професионално образование ISCED B5 и трябва да останат там, иначе България ще ликвидира цял клон на образованието, който не се дава степен бакалавър. Според доц. Тодоров трябва да се реши въпросът само с обучението за медицински сестри, а бъдещето на колежите да се обмисли сериозно. Появата на ниска степен бакалавър не е свързано никак с неждите на пазара у нас и е необяснимо, смята доц. Тодоров. Ректорът на ТУ-София проф. Камен Веселинов също предупреди, че се оголва зоната под баксалавър, която е много важна в инженерните науки. Той предлага колежите, които не успеят да минат акредитация за "професионален бакалавър по", да си останат в ISCED B5 със степен "специалист". Ректорът на ХТМУ доц. Кирил Станулов оспори идеята професионалните бакалаври да си доучват за академични или за магистър, защото те са предназначени за нуждите на турдовия пазар.

Ректорите не одобряват и идеята на втория проект за ЗВО, внесен от депутатката Татяна Калканова и нейни колеги, в бъдещите настоятелства да влиза студентски омбудсман. Той дублира и омаловажава студентските съвети, а ако влиза в настоятелството, не е нормално да няма представител на преподавателите.

До октомври със закон ще бъде създаден държавен гаранционен фонд с възможности да дава заеми на 10 000 студенти, с които те да покрият бъдещите си увеличени такси 100 %, заяви министър Даниел Вълчев. С промяната в закона вузовете ще започнат сами да определят размера на всички такси. Отначало идеята бе фондът да е само за 4000 студенти, но сега МОН иска да го създаде с пари от стурктурния фонд на ЕС "човешки ресурси", с който оперира министър Емилия Масларова. България не предложи пред ЕС програма пари от структурните фондове да се насочат за образование. Затова сега идеята е очакваните около 50 млн. лв. допълнително от новите студентски такси да не се записват в общия консолидиран държавен бюджет и да остане непроменен досегашният процент от БВП за висше образование. Само тогава ЕС може да ни даде пари за кредитен студентски фонд, каза Вълчев. МФ обмисляло как да стане този вариант.

Също МФ трябва да измисли как приходите на вузовете от таксите да не се облагат с 10 на сто корпоративен данък, което ще е задължително, ако те сами си ги определят. МФ е против данъчно изключение за вузовете, по-вероятно било данъкът да се събира, но някак да се връща на вузовете и те да го реинвестират, обясни Вълчев. За целта в икономическите закони трябва да бъде измислена поправка в разумен срок, добави министърът. Според ректорката на ВСУ проф. Ана Недялкова просто в ЗВО трябва да се запише, че образователните услуги не са търговска дейност по смисъла на Закона за корпоративното данъчно облагане.

 

"Погват наши електромери в Македония", четем в „Труд"

Много домакинства в Източна Македония, които са си сложили електромери от България, ще трябва да ги сменят или ще останат без ток, пише македонският вестник "Дневник". Причината била, че нашите уреди не отговаряли на тамошните стандарти.

В Крива Паланка обаче се питат как досега българските електромери са били наред и изведнъж станали негодни, а България с такива уреди е влязла в ЕС.

 

„Пламна пловдивското депо със софийския боклук", информира „Дневник"

Два умишлени пожара в една нощ обхванаха сметището" край пловдивското село Цалапица, където от месец се карат софийските бали с боклук. Пожарникари потушаваха пламъците, а хора от депото хвърляха пясък върху тлеещия боклук.

Във вторник пламъците бяха обгърнали цялата източна страна на сметището и заради посоката на вятъра бяха навлезли навътре. Три пожарникарски коли, пристигнали сутринта, гасяха. След това тлеещата планина боклук се запръстяваше. Шест самосвала, две фадроми и два булдозера разстилаха купища пясък върху сметта, за да я загасят.

 

Сутринта извикахме пожарникарите, защото не можехме да се справим, обясни техническият ръководител на депото Петко Тодоров. Беше опасно за колите да работят, докато гори, допълни той. В понеделник вечерта хората от сметището са гасили по-малък пожар от южната му страна. Тръгнахме си и след час и половина беше пламнала и източната, разказа Тодоров. Докато сметището гореше, колона от над 30 камиона, натоварени със софийски бали, чакаха да бъдат приети. В същото време колите с пловдивския боклук влизаха в депото. Тодоров обясни, че не могат да обработват балите, защото площадката, на която ги разфасоват, е останала под дима и има опасност от инциденти. Към 14.30 ч. депото започна да приема опакованата софийска смет.

 

Умишлен палеж е, единодушни бяха всички на сметището. Не може 180 м от депото с височина 13 м да пламнат случайно, коментира Тодоров. Той обясни, че инцидентно огън може да възникне, ако стъкло пречупи слънчевата светлина като лупа. Но тогава ще задими, ще го видим и ще го изгасим, обясни Тодоров. Освен това пожарът в източната страна е започнал по тъмно.

 

Никой не се наема да каже кой би могъл да е подпалвачът. За големите пари е, казват работниците. Теренът, на който е сметището, е с площ 250 декара и е открит, отвсякъде може да влезе човек, без да бъде забелязан от охраната, каза Тодоров. Във вторник сутринта от полицията са дошли да разгледат и разпитат работниците и пазачите.

 

Тодоров обясни, че няма опасност от замърсяване на околните селища. Когато се изготвя т.нар. котлован, върху който се разстила боклукът, почвата се изолира, като се полагат пясък, глина, чакъл, специално фолио. Димът е единственият проблем, но той е като от битова сграда, защото тук боклукът е такъв, обясни Тодоров. Екип на екоинспекцията също посети депото и взе проби за вредни емисии във въздуха, но до вечерта резултатите не бяха готови. Вятърът разстилаше във вторник гъстия пушек ниско над полето към Пловдив и посоката му помагаше на гасенето.

 

Около 1000 тона софийски боклук се извозват към Цалапица дневно. Местното население протестираше срещу складирането на балите. След преговори селото ще получи около 3 млн. лв., част от 47-те млн., които правителството изплати на Пловдив за приемането на сметта.

 

„Пожар в Цалапица спря софийския боклук", отбелязва и „Труд"

Пожар на сметището край пловдивското село Цалапица спря депонирането на софийския боклук, съобщиха вчера от регионалната екоинспекция под тепетата. Горяха три от общо 12-те котлована в депото. За няколко часа край сметището се изви километрична опашка от камиони, които чакаха да стоварят боклука. Те бяха допуснати до бунището в късния следобед вчера.

Първият сигнал за огъня е бил подаден към 23 ч в понеделник. Пожарникарите потушили пламъците, но във вторник към 8,50 ч отново бил подаден сигнал за пожар в депото. За кратко време гъсти облаци дим обхванаха небето над близките села Кадиево и Оризаре. Паникьосани жители звънели по всички инстанции, а някои дори тръгнали за Пловдив заради задушливата миризма.

 

„Трети жълт министър влиза в прокуратурата", извежда на първа страница „Новинар"

Веселин Близнаков стана третият министър от НДСВ, чиято дейност ще бъде проверявана от прокуратурата. Вчера заместник-градският прокурор на София Роман Василев съобщи, че е образувана проверка по сделката за ремонт и модернизация на вертолетите Ми-17 и Ми-24 с израелската фирма "Елбит Системс". Споразумението беше подписано от военния министър Веселин Близнаков. В началото на тази година обвинителите се заеха и с договора за закупуване на самолетите "Пилатус", сключен през 2003 г., когато министър на отбраната беше Николай Свинаров.

Бившият външен министър Соломон Паси също е обект на проверка за начина, по който са раздадени 20 млн. лв. по Комуникационната стратегия на България за присъединяване към ЕС. Разследаване на "Новинар" показа, че неправителствени организации, близки до тогавашния външен министър Соломон Паси и до НДСВ, както и негови приятели и бизнеспартньори, са печелели проектите по стратегията. Прокуратурата се самосезира по разследването на "Новинар", но все още резултатите от проверката не са обявени. Законовият срок, преди да се вземе решение дали има извършено престъпление, е 3 месеца, но той беше удължаван на няколко пъти.

Веселин Близнаков подписа договора с "Елбит" на 2 декември 2005 г. след оспорвана процедура и след две решения на Върховния административен съд (ВАС) в полза на израелците. Споразумението беше сключено, макар че израелската компания нямаше разрешение за модернизация от Русия, която е производител на хеликоптерите. В края на януари тази година обаче МО прекрати договора с "Елбит", тъй като фирмата не достави нито един ремонтиран вертолет въпреки обещанието това да стане през лятото на 2006 г. Сделката беше на стойност 57,8 млн. евро. Първоначално военните поискаха връщане на авансово платените суми от близо 12 млн. евро и неустойка в размер на 3 млн. евро. Официално обаче никой от МО не съобщи точния размер на компенсациите, които "Елбит" трябва да плати, и дали това ще бъде направено. Израелците спечелиха изпълнението на проекта на 20 декември 2004 г. в конкуренция с френската компания "Сажем", британската "БАЕ системс" и още една израелска фирма - ИАИ. През март 2005 г. процедурата беше спряна от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. От "Елбит" обжалваха, ВАС отмени решението на Свинаров за прекратяване на процедурата и неговият наследник подписа договора.

 

"Топлофикация" пак остава без директор", съобщава „Дневник"

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" може да бъде сменен за трети път в рамките на една календарна година. Мнозинството в Столичния общински съвет реши във вторник на извънредна сесия да отстрани Наско Михов, който пое ръководството на дружеството преди по-малко от 3 месеца. Точно преди година беше махнат от борда на "Топлофикация", а по-късно и арестуван скандалният дългогодишен шеф на фирмата Валентин Димитров. В края на 2006 г. беше задържан за злоупотреби и неговият наследник Георги Рогачев.

 

Окончателното решение за смяна в ръководството на "Топлофикация" ще трябва да вземе след седмица общото събрание на дружеството и ще зависи от представителите на Овчаров. "Обезпокоени сме за бъдещето на фирмата, но ще подкрепим отстраняването на Михов, защото е по искане на мажоритарния собственик", казаха от пресцентъра от енергийното министерство.

 

Отстраняването на Михов беше инициирано от групата на СДС и подкрепено от ДСБ и "Демократи за София" с мотив влошено финансово състояние на дружеството и отказ на директора да предоставя информация. СДС и ДСБ бяха против избора на Михов още в началото на годината и напуснаха залата, когато се гласуваше неговата кандидатура. СДС обяви, че ще иска и бърз конкурс за нов директор.

 

"Направихме това, което беше възможно да се направи. Събираемостта в дружеството не падна заради нас. Вие обаче явно очаквахте чудеса от храброст", каза Михов преди заседанието. "Г-н Михов, вие знаехте, че отивате в предприятие във фактическа несъстоятелност, и не направихте необходимото то да тръгне", отговори му Иван Нейков от СДС.

 

Единствено БСП и няколко души от НДСВ във вторник бяха против смяната. Те обвиниха СДС, че с акцията си търси предизборни дивиденти. От ССД също упрекнаха СДС за политиканстване, но пък подкрепиха искането им. Хората на Стефан Софиянски излязоха с екзотичната идея общината да предостави безвъзмездно акциите си на абонатите на "Топлофикация", за да се върне доверието в дружеството.

 

От една година настоявам "Топлофикация" да се освободи от политическата демагогия и от политическите сблъсъци. Не можем да допуснем още една година безвластие в дружеството", коментира енергийният министър Румен Овчаров преди заседанието на общинския съвет. Държавата е съсобственик с общината в "Топлофикация", като София има мажоритарния дял от 58%, но не може еднолично да взима решения. Кметът Бойко Борисов обяви, че и според него става въпрос за това чий човек е Михов. Той се закле, че назначената от него наскоро проверка и предварителните данни, според които има нарушения, нямали нищо общо с искането на сините за отстраняване на Михов.

 

„Изгониха шефа на парното - то било вече загинало", четем в „24 часа"

"Басни от селски вечеринки" ни разправя Наско Михов за "Топлофикация". Така квалифицира работата на шефа на парното Тошко Добрев от ДП на вчерашната извънредна сесия на Столичния общински съвет.

"Михов сигурно е много добър, но за комшия", оцени пък шефът на бюджетната комисия Иван Нейков (СДС). След близо час "присъди" за шефа на парното с 37 гласа от СДС, ССД, ДСБ, "Гергьовден" и "Демократи за София" СОС освободи Михов - едва 76 дни след назначаването му. Възпротивиха се 19 от БСП, НДСВ и Радомир Чолаков от ССД.

 

„Столичното парно отново без шеф", извежда на първа страница „Дума"

Столичният общински съвет реши да отстрани Наско Михов от поста изпълнителен директор на "Топлофикация-София". 37 общински съветници гласуваха "за" отстраняването му, 19 бяха против и един се въздържа по време на вчерашната извънредна сесия на СОС. Съветниците възложиха на своите представители в Общото събрание на "Топлофикация" да гласуват за отстраняването на Наско Михов. В негова подкрепа се обявиха общинарите от БСП и НДСВ, според които смяната му по никакъв начин няма да подобри състоянието на дружеството. На същото мнение бе и част от групата на съветниците от ССД. Останалите десни сили обаче бяха категорични, че дружеството се управлява некомпетентно и че периодът на управление на Михов е бил достатъчен за стабилизирането му.

 

Кметът на София Бойко Борисов, който нееднократно заявява, че не е съгласен с избора на Михов за изпълнителен директор, този път каза, че който и да се сложи на директорския стол в "Топлофикация", няма да събере дължимите пари от столичани при този разделен общински съвет. Кметът прогнозира, че събираемостта дори ще спадне. Борисов настоя и за публичен незабавен конкурс за нов директор на парното.

Самият Михов бе категоричен, че е свършил всичко необходимо за времето, в което е бил начело на дружеството. Явно очакванията към мен и към екипа ми са били други и не сме ги оправдали, заяви Михов. Той отрече да взема заплата от 3000 лева. Парите му се формирали на база процент от средната работна заплата в дружеството.

Веднъж сме приели предложението на СОС за избирането на Наско Михов и сега отново ще приемем решението на мажоритарния собственик, коментира по-късно министърът на икономиката Румен Овчаров.

 

„Сапунки скриха секирата с парното", коментира „Стандарт"

Драмите около столичната "Топлофикация" вече засенчиха по рейтинг хитови сериали като "Вдовицата в бяло" и "Блясък". Вместо да се давят в душевните терзания на Алисия Гуардиола и да преживяват мъките на богатите с фамилията Дракос, цял ден вчера домакините тръпнеха в очакване каква ще е съдбата на шефа на парното Наско Михов. Някъде в ранния следобeд, по време на N-тия епизод на "Разбито сърце", главата на наследника на Вальо Топлото падна, отсечена от 37 общински съветници. С това епизодът, аха, да свърши. Но не и евтината сапунка. В следващите серии фабулата ще се завърти около това кой ще седне на горещия стол, човек на кого е той, колко компромати ще се изсипят срещу него и т. н.

В сценария не се очакват изненади и обрати. В кадър вероятно

ще влязат нови лица и позабравени стари муцуни

Сигурно е, че пак ще има сеири. Които обаче никого не забавляват.

Истината е, че целият цирк е удобен параван за реалните проблеми, заради които дружеството агонизира. И които удрят директно по джоба на софиянци. Всеки път, докато се вихри поредният скандал, така, между другото, някой изпуска новината я за предстоящо увеличение на цените, я за солените сметки, които вече пътуват към пощенските кутии. Или пък за студен душ през лятото, защото служителите на "Топлофикация" заплашват да стачкуват в разгара на потния сезон - парите им били малко.

Така се разви действието и вчера. Дръвникът за уволнението на Михов бе подготвен повече от седмица. Вниманието на всички бе внимателно фокусирано към неудобния вече шеф, за да може в деня Х по периферията да изтече другата, значително по-скандална информация. Михов вземал по 3000 лв. заплата, хванаха го за яката пазители на държавно-общинското имущество. Не съм, вдигна ръце набеденият, вземам само процент. Колко, колко? - скандира множеството, убедено, че пак някой е щипвал пари от уж изпразнената касичка.

Михов готвел увеличение на цената на парното от лятото, посочиха го с пръст радетели за справедливи сметки за топло. И криел! - освирепяха в миг домакините. Е, стана ясно, че с Михов или с някой друг, поскъпване ще има.

Ако не с 13%, то поне с 5 на сто

Което е и най-същественото в цялата дандания.

"Топлофикация" затънала в 230 млн. лева дългове. Михов, защо спиш! - не спират да размахват пръст общинарите на "Московска" и вече си представят как си взема шапката и затваря вратата отвън. А хората се чудят на кого да плащат? Не може на оня, дето скъта едни милиони, които твърди, че не са негови, но пък и никой не си ги иска. На Михов също няма как вече - че го изпратиха по живо по здраво преди да закръгли 90 дена. Е, като няма на кого, няма да плащаме, плясват с ръце хората. "Топлофикация" обаче затъва с още метър надолу.

Никой не си дава сметка, че докато разиграват куклен театър с главата на Михов, поставят бъдещето на дружеството на карта. Блокира се инвестиционната програма на фирмата, спират ремонти за милиони. Защото няма кой да сложи параф на мястото, където пише "изпълнителен директор". Това в крайна сметка пак ще излезе през носа на обикновените абонати. Старите тръби ще се пукат като балони, хората ще стоят на студено, а отгоре на всичко ще плащат за течовете.

Иначе атовете продължават да се ритат.

Идва период на безвластие, това ще е в ущърб на потребителите, рипва министърът на енергетиката Румен Овчаров, на пръв поглед изнервен, че бутат човека на БСП.

Да се направи нов конкурс. Незабавно! - нарежда кметът Бойко Борисов и гледа да не се изпусне, че още го стяга гърлото от миналия път, когато натириха неговия човек.

Народът обаче повече надава ухо за разкритията

за шмекериите на топлинните счетоводители

Май ще ги глобим, зарича се още по-разгорещен Овчаров. Кого май? - не вярват хората. И не могат да разберат каква точно секира им се готви с някаква нова наредба за отчитане на парното, която щяла да влезе в сила със задна дата. Май.

В края на епизода се разбра, че шефът на "Топлофикация" е уволнен, ама не съвсем. Защото пишат план за спасяването му. Но каквото е трябвало да се каже в суматохата, казано е. На който не му е ясно, че пак ще му дерат кожата с яки сметки за парно, да гледа следващата серия от сапунката. Засега героите гузно се оттеглят от сцената, а от джобовете им издайнически се подават списъци с новите кандидати за стола на Топлото.

 

„БСП адаптира програмата си за нов мандат", информира „Дневник"

БСП ще актуализира социално-икономическата си програма, така че да може да й послужи и за нов управленски мандат. След заседание на Изпълнителното бюро на партията във вторник премиерът и лидер на социалистите Сергей Станишев обяви, че в обновената програма някои от новите приоритети са за срок от пет години. Тя ще бъде добра основа да поискаме отново доверието на гражданите през 2009 г., каза Станишев , като имаше предвид следващи редовни парламентарни избори.

 

Новата програма ще бъде одобрена на разширено заседание на Висшия съвет с депутатите, областните и зам. областните управители от БСП, както и регионалните партийни лидери. Премиерът уточни, че ще партията ще съгласува идеите с коалиционните си партньори от НДСВ и ДПС. В документа ще има и анализ на изпълнените досега предизборни обещания на левицата. Станишев се похвали, че някои вече са изпълнени на 100 процента, като например намаляването на осигурителната тежест с 6 на сто, въпреки че е заложено намаляване с 5 процента, и то за целия мандат.

 

Засега от ръководството на БСП отказват да съобщят официално конкретни нови идеи в социално-икономическата програма. Говорителят на партията Ангел Найденов уточни само, че става дума за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите, за конкурентоспособна и високотехнологична икономика, както и за "високо образована и здрава нация". Според социалисти се обсъжда служителите в държавната администрация вече сами да поемат плащането на осигуровките си, които сега са изцяло за сметка на държавата, а работещите в частния сектор да ги поделят с работодателя си.

 

Подготвя се и намаляване на данъка върху доходите на физическите лица за най-бедните, който от 20 на сто ще стане 16 процента. Социалистите продължават да спорят и как точно да уеднаквят доходите на тези, които са се пенсионирали преди и след 2000 г., защото има случаи при еднакъв стаж да има голяма разлика в изплащаните пенсии. Всяко от тези предложения ще бъде консултирано с ресорните министри, каза още Найденов.

 

„Трети жълт министър влиза в прокуратурата", извежда на първа страница „Новинар"

Веселин Близнаков стана третият министър от НДСВ, чиято дейност ще бъде проверявана от прокуратурата. Вчера заместник-градският прокурор на София Роман Василев съобщи, че е образувана проверка по сделката за ремонт и модернизация на вертолетите Ми-17 и Ми-24 с израелската фирма "Елбит Системс". Споразумението беше подписано от военния министър Веселин Близнаков. В началото на тази година обвинителите се заеха и с договора за закупуване на самолетите "Пилатус", сключен през 2003 г., когато министър на отбраната беше Николай Свинаров.

Бившият външен министър Соломон Паси също е обект на проверка за начина, по който са раздадени 20 млн. лв. по Комуникационната стратегия на България за присъединяване към ЕС. Разследаване на "Новинар" показа, че неправителствени организации, близки до тогавашния външен министър Соломон Паси и до НДСВ, както и негови приятели и бизнеспартньори, са печелели проектите по стратегията. Прокуратурата се самосезира по разследването на "Новинар", но все още резултатите от проверката не са обявени. Законовият срок, преди да се вземе решение дали има извършено престъпление, е 3 месеца, но той беше удължаван на няколко пъти.

Веселин Близнаков подписа договора с "Елбит" на 2 декември 2005 г. след оспорвана процедура и след две решения на Върховния административен съд (ВАС) в полза на израелците. Споразумението беше сключено, макар че израелската компания нямаше разрешение за модернизация от Русия, която е производител на хеликоптерите. В края на януари тази година обаче МО прекрати договора с "Елбит", тъй като фирмата не достави нито един ремонтиран вертолет въпреки обещанието това да стане през лятото на 2006 г. Сделката беше на стойност 57,8 млн. евро. Първоначално военните поискаха връщане на авансово платените суми от близо 12 млн. евро и неустойка в размер на 3 млн. евро. Официално обаче никой от МО не съобщи точния размер на компенсациите, които "Елбит" трябва да плати, и дали това ще бъде направено. Израелците спечелиха изпълнението на проекта на 20 декември 2004 г. в конкуренция с френската компания "Сажем", британската "БАЕ системс" и още една израелска фирма - ИАИ. През март 2005 г. процедурата беше спряна от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. От "Елбит" обжалваха, ВАС отмени решението на Свинаров за прекратяване на процедурата и неговият наследник подписа договора.

 

"Пръскат 40 млн. лева за нов дом на художниците", четем в „Стандарт"

Дебатите около новата сграда на Художествената академия продължават с пълна пара. Традиционалисти и авангардисти ту дрънкат оръжия, ту се опитват да заровят томахавката в името на проекта, който би трябвало да приобщи визията на София към тази на европейските мегаполиси. Споровете се движат на ръба на скандала, в някои моменти пък приличат на буря в чаша вода. Ясно е, че екипът, който осъществи грандиозните намерения, ще спечели не само пари, но и неимоверен социален престиж. Това обаче съвсем не означава, че трябва да се правят постоянни опити за спъването му. Въпреки че в тях няма нищо лично. В България аршинът по принцип е еднакъв към всеки, който спечели подобен мащабен конкурс.

Ябълката на раздора беше откъсната, след като доц. Пламен Вълчев, бивш зам.-ректор на Художествената академия, обвини настоящия й ректор Божидар Йонов, че е готов на компромиси. Вълчев подозира колегата си, че ще позволи да се събори едната част на сградата, строена през 1905 г., че новият стъклен корпус ще загрози пейзажа, че част от ателиетата ще трябва да бъдат преместени под земята, че ще има прекалено много паркинги и ресторанти...

Какво отговориха вчера пред медиите проф. Йонов и неговите съмишленици?

Новият архитектурен проект, който би трябвало да стане реалност през 2008 година, е първият, който получава едно от най-големите европейски финансирания след влизане на страната ни в Евросъюза. Цената на строежа е 40 милиона лева без ДДС. Голямо дарение направи белгийският колекционер Уго Вутен, който откупи цялата изложба на Христо и Жан-Клод Явашеви за 20 000 долара.

Автор на проекта е арх. Стефан Добрев. Преди две години той спечели национален конкурс за прединвестиционно проучване и проектиране за разширение и реконструкция на сградата на Художествената академия. Авторитетно жури даде гласа си за неговите скици и сметки. Оттогава и досега промяна в документацията няма.

"Министерствата на териториалното развитие и благоустройството, на образованието, на културата и на финансите, както и столичното кметство, дадоха благословията си. Никога не е ставало дума за 22-етажен стъклен небостъргач", коментира проф. Божидар Йонов.

"По проект не се предвижда събарянето на уникалната червена сграда, паметник на културата", увериха професорът от ВИАС Тодор Кръстев, шефът на архитектурната камара Димитър Младенов, един от корифеите в гилдията арх. Лило Попов и, естествено, авторът на проекта арх. Стефан Добрев. Запазват се и северните ателиета откъм ул. "Оборище". Но тъй като те са на повече от сто години, ще бъдат основно реконструирани.

Добрата новина е, че академията най-сетне ще може да обедини под един покрив двата си факултета, приложен и изящен, които досега се помещаваха в различни сгради. Затова се предвиждат 127 ателиета и 21 кабинета. Цялата сграда запазва предназначението си и заплахата от трансформирането на нейни помещения в офиси на евродепутати архитектурният екип и ректорът смятат за "импровизирани идеи".

Проектът единствен от премираните в конкурса по единодушно мнение на журито запазва визуалната връзка между Народната библиотека, Софийския университет и храм "Свети Александър Невски". Стъкленото фоайе предпазва двора от шума и мръсотията, идващи от бул. "Васил Левски" и не би трябвало да "затапва" катедралния храм, както твърдят опонентите на проекта.

Паркът вътре в карето се запазва. Засегнатите от изкопните работи дървета, които са диви орехи, ще бъдат подменени с подходящи видове. Съвременната световна практика е повторена и в нашия случай. В квартала на академията ще има подземен паркинг, галерия, музей, арт магазин, книжарница, кафенета.