24 часа

Общините ще получават паметници на културата, ако пустеят 5 години

Общините да имат право да поемат владението на запуснати къщи, да изземват от собствениците стари къщи, паметници на културата от местно значение, които са оставени да се разрушават. Да внесе законопроект за това, се ангажира народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев на дискусията “Региони в растеж”, която в. “24 часа” организира във Велико Търново.

Труд

Депутатите пуснаха референдума на Слави

Президентските избори може да се окажат „три в едно“. Освен за държавен глава наесен българите най-вероятно ще имат възможност да участват и в два референдума - на Слави Трифонов и на Веселин Марешки. Общият брой въпроси за двете допитвания са 11 (6 са на шоумена и 5 на варненския бизнесмен). Напълно се препокрива един от въпросите - за орязване броя на депутатите на 120. От ГЕРБ са категорични, че след като ГРАО провери допълнително внесените от Марешки 100 000 подписа, ще гласуват и неговото допитване.

Стандарт

ГЕРБ намери подкрепа за Дончев в парламента

Вицепремиерът Томислав Дончев да поеме социалното министерство. На този вариант се е спрял премиерът Бойко Борисов, който възнамерява да предложи именно вицето си за освободения от Ивайло Калфин пост. Борисов дори заръчал на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да провери как другите партии зад правителството приемат кандидатурата на Дончев и да подсигури необходимите гласове.

Монитор

Дупка в закона пълни жилищата ни с фантоми

Дупка в Закона за гражданската регистрация оставя фиктивни адресни регистрации да пълнят списъците с населението, а собственици да делят дома си с непознати, макар и само на книга.

Въпреки че от юли миналата година действа поправка, която по принцип дава възможност за служебно отписване от регистрите по сигнал на собственика или по инициатива на кмета, такова на практика трудно се извършва, да не кажем, че се оказва почти невъзможно, показа проверка на Агенция „Монитор“.

Капитал дейли

Къде отиват българските ученици и студенти

Статистиката показва, че Англия е най-привлекателна за българските ученици, решили да продължат средното си образование зад граница. В топ 5 за Европа са също Германия, Швейцария, Испания (с обучение на английски) и Италия. САЩ и най-новите дестинации Португалия и Канада също попадат сред желанията на младежите, отчитат консултантски агенции по образование в чужбина. Преди години на второ място след Англия като избор е била Швейцария заради това, че там се предлагат индивидуализирани, модерни и качествени програми, предназначени за чуждестранни ученици. Сега Германия е втора и причина за това са високите такси на пансионатните училища в Швейцария, обобщава Наташа Христова, консултант за средно образование в консултантската къща за образование в чужбина "Дарби". За някои ученици и за техните родители плюс на средното образование в Германия пък е, че профилирането и специализацията започват от много ранен период, което улеснява бъдещата реализация.