24 часа

До 4% поскъпва токът от юли

До 4% се очаква да поскъпне токът от юли. Това сочат неофициални разчети на експерти, запознати с изчисленията на енергодружествата.

ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН публикуваха на 28 февруари намеренията си за подаване на заявления за цени от 1 юли в КЕВР. Това е тяхно задължение по Закона за енергетиката. Нито една от компаниите обаче не посочва с какъв процент иска увеличение. Конкретните искания ще бъдат обявени на 31 март, когато е крайният срок за подаване на заявления в КЕВР.

Труд

Арести в Перник за афери с боклука

Бившите кметове Илинка Никифорова и Иван Иванов разследвани за кризата със сметта от 2014 г. Платени са 10 пъти по-големи суми.

Монитор

395 татковци гледат бебето, докато майката работи

395 бащи са решили да се грижат за бебета си, за да могат жените им да се върнат на работа. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за миналата година. Това са мъже, които са поели грижите за детето между 6 и 24-месечна му възраст. През първите 6 месеца татковците ще получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана на 380 лв., колкото е регламентираният размер на обезщетението на отглеждане на малко дете.

Стандарт

Информацията за ЧЕЗ пратена на Борисов от чешки зам.-министър

Внесената от премиера Бойко Борисов информация за ЧЕЗ е изпратена от чешкия заместник-министър на финансите. Това се посочва в позиция, изпратена от правителствената информационна служба, която публикуваме едно към едно:

По повод появили се медийни интерпретации държим да уточним, че информацията относно сделката с ЧЕЗ е изпратена веднага след проведения телефонен разговор между премиерите Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда, заместник-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския министър-председател.

Както по-рано съобщихме, информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България е предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Сега

 

Финансирането на сделката за ЧЕЗ затъна в тайни и лъжи

Тайната информация за финансирането на сделката за активите на ЧЕЗ в България, която премиерът Бойко Борисов съобщи, че е получил от Чехия, се оказа табличка на банките и офшорките, които трябва да подпомогнат неизвестната дребна българска фирма "Инерком" в амбициозната задача. Внесена в секретното деловодство на Народното събрание справка, която е с неясен автор, без подпис и печат, на практика потвърждава информацията, изнесена досега от чешките медии.

Капитал дейли

Кой дава парите на "Инерком" според справката на Борисов

Какво пише в секретния документ за финансирането на "Инерком" в сделката за активите на CEZ в България, който премиерът Бойко Борисов твърди, че е получил от чешкия си колега Андрей Бабиш? "Капитал" получи документа, потвърди го от депутат и то съвпада напълно с вече публикуваната от чешкото издание lidovky.cz информация.

Данните, макар и част от офертата от преди месец-два, показват какъв е бил планът, макар да не обвързват посочените финансови институции. Замесените институции отричат публично, че имат нещо общо. Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова също твърди, че финансирането на сделката ще се случи по друга схема.