Планове.

"Монитор":

До 500 лв. за първо дете в София, 1900 лв. за трето

До 500 лв. еднократна помощ за раждане на първо дете в София, а за трето бебе да се дават до 1900 лв. Това предвижда програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца, внесена за обществено обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) от групата на "Патриоти за София". Помощта е обвързана с образованието на родителите.

Вносителите предлагат да се стимулират родителите със средно и висше образование - бакалавър и магистър. За първо дете на хората със средно образование се предвиждат финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето 1500 лв. При висшистите със степен бакалавър еднократната помощ за първо дете да бъде 450 лв., за второ 800 лв., а за трето 1700 лв. Съответно за магистрите помощта е 500 лв., 900 лв. и 1900 лв. Всичко това би струвало на общината по 8,2 млн. лв. годишно.

Заплаха.

"Сега":

Разширяват кръга на българите, които ще се тестват за коронавирус

Националният оперативен щаб е взел решение да бъде разширен кръгът на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи директорът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че във ВМА са направени 19 проби и всички са отрицателни, а също така 4 проби са изследвани в Националната лаборатория (също отрицателни). Пробите от Варна днес не са пристигнали в лабораторията.

Мутафчийски съобщи още, че до два дни трябва да пристигне помощта от Турция - маски, гащеризони, калцуни. "Сега се уточнява и колко тестове за коронавирус ще ни дарят", добави генералът и каза, че е приятно изненадан от факта, че частни лица също са изразили желание да дарят тестове за коронавирус.

Газ.

"Дума":

"Газпром" свали цените на газа за България с 40%

Навръх 3 март "Газпром" свали цените за руския газ към България с 40 процента. Това е най-голямото намаление на цената на природния газ, стана ясно от извънреден брифинг в Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов определи това като символичен подарък и добави, че "диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво". След това изтъкна колко много е направило правителството и как други хора се опитали да му пречат в преговорите. "По време на преговорите трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и политическа обстановка. Проведохме разговорите професионално. Неслучайно точно на днешната дата от страна на "Газпром" ни върнаха договора подписан. Има символика", възгордя се Борисов. Припомняме, че президентът Румен Радев на няколко пъти призова правителството да ускори процеса на преговори с руската държава по темата с цената на газа. От кабинета му отговориха остро, обяснявайки, че само те имат право да водят преговори с Москва и че той не трябва да им се бърка.

Мигранти.

"24 часа":

В София договориха стратегията на ЕС по мигрантската криза

"Виждаме в лицето на Бойко Борисов не само приятел, но и истински европеец. Проведохме много важни разговори за стратегическия подход към миграцията и как да работим с Турция в района. За нас беше много интересно, ценно и важно да се поучим от огромния опит на премиера в района и добросъседските отношения на България с останалите страни." Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен снощи след над двучасова среща между нея, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и премиера Бойко Борисов в залата на правителствения ВИП на столичното летище.