Предизборно

 


"Стандарт":

Яне с оферта към Бойко

 Яне Янев протегна ръка към Бойко Борисов. Лидерът на РЗС заяви вчера във Варна, че партията му е готова да подкрепи кандидати на ГЕРБ в 20 мажоритарни района.
"Ние сме съгласни на това, ако и ГЕРБ застане зад наши кандидати в 11 района на страната. Обмисляме да предложим такава подкрепа на ГЕРБ и следващата седмица ще решим това на политически съвет на партията", заяви Янев. Той бе категоричен още, че РЗС е готова на следизборна коалиция с ГЕРБ, стига хората на Бойко Борисов да се съгласят с условията на партията му. Без рамото на ГЕРБ ДПС и БСП ще спечелят 25 мажоритарни района, заяви и водачът на евролистата на РЗС Димитър Абаджиев.
В ГЕРБ обаче поне засега не посрещат подадената ръка с въодушевление. "Никакви договорки с политически партии! Не виждам причина поне за момента ГЕРБ да се откаже от планираното досега самостоятелно участие на изборите", отсече председателят на партията Цветан Цветанов пред "Стандарт". Той заяви, че няма да коментира оферти, тъй като "всички искат да бъдат партньори на ГЕРБ". Цветанов допълни, че партията ще избере хора, които не са били част от управлението през изминалите 18-20 години. "Ако те бяха управлявали добре, нямаше да има нужда от ГЕРБ в момента", заяви Цветанов.

 

"Труд":


Дупничани чакат на опашка, за да подкрепят Галев

Стотици дупничани се включиха вчера в подписката за издигане кандидатурата на ексбаретата Пламен Галев (40 г.) като независим кандидат за депутат. В петък беше регистриран инициативен комитет "Пламен Галев", записан под № 1 в районната избирателна комисия в Кюстендил.

По закон независимият кандидат трябва да представи поне 10 000 подписа. Още не се знае кои ще са конкурентите му. В Кюстендил обаче се говорело, че той щял да разчита на "мутрите, ромите и мангизите" (виж стр. 3 - бел. ред.).

Събирането на подписи за Галев изглеждало многообещаващо. Или поне така твърди членът на комитета Сашо Вельов, бивш шеф на областните дирекции на МВР в Кюстендил и Благоевград. Вчера Вельов и адвокатът Александър Райнов, също член на комитета, бяха дежурни в опънатата до централния площад "Свобода" в Дупница шатра, където се събираха подписите.

 


"24 часа":

Янев закрива КАТ, ще го прави наново


КАТ като система плаче за разформироване, трябва да се закрие и да се разкрие отново, за да заработи по европейки образец вместо в стил рекет, заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред граждани на Силистра. У нас имало 70 000 полицаи, които не вършели работа, докато в Израел се справяли с 20 000.

Емилия Масларова пък лъжела и криела реалния процент на безработицата. Тя е двойно по-висока от обявената и другата седмица ще поискаме изслушване на социалния министър в парламента и незабавна среща с директора на НСИ, обяви в Добрич Янев. Той бе възмутен, че единствено България пращала в Европарламента бивши сътрудници на ДС. Ние още живеем в модела, произведен от Андрей Луканов и комунистическата мафия, каза още лидерът. РЗС ще въведе текстове в закона, които да спрат влизането във властта на хора с досиета.

 


"Сега":

16 млн. лв. ще ни струват изборите за парламент

Малко над 16 млн. лв. са предвидени в проекта на план-сметката за изборите за национален парламент, научи "Сега" от министерството на администрацията. Проектът е пуснат за съгласуване и вероятно ще претърпи промяна, защото натискът на ведомствата за повече пари е голям.

17 млн. лв. излезе вотът за депутати преди 4 г., но тогава в сметката на царския кабинет бяха заложени 3 900 000 лв. за томбола за повишаване на избирателната активност. В момента МДААР залага само по 50 000 лв. за двата вота за разяснителна кампания. През 2005 г. Външно също получи солиден бюджет - 1.6 млн. лв. заради многото изборни секции в чужбина. В сегашната сметка е предвидено още МВР да вземе за охрана колкото и за евровота - около 2.5 млн. лв.

На тези избори ще се спести от перото за прозрачни урни, а двете ЦИК са едни и същи и сумите за осигуровки и заплати ще се вдигнат с 1/3. МДААР има готовност бързо да проведе търгът и набави нужните апарати за електронното гласуване, увери министър Николай Василев. Една от обсъжданите идеи в ЦИК била подобно гласуване да се организира само в Студентския град.

За евровота в чужбина ще има 51 секции в 30 държави, съобщиха от ЦИК. 20 от държавите са в ЕС, а 10 извън Евросъюза. Най-много ще бъдат разкритите секции в Испания - 12 в 12 различни града. Преди две години се гласуваше само в Мадрид. Всеки български гражданин, който пребивава в страна от ЕС, може да участва във вота с лична карта и не е необходимо удостоверение за това.

Печатницата на БНБ ще изработи и бюлетините за национален парламент, а ИПК "Родина" отново получава поръчка за изборните книжа.

 

 

24 май

 


"Стандарт":

Власт и опозиция заедно за 24 май


Власт и опозиция ще загърбят различията си и ще почетат заедно 24 май. Празнично шествие ще изпълни улиците на София днес, а тържества и митинги са организирани в цялата страна.
Лично държавният глава Георги Първанов ще участва в шествието в столицата, организирано от МОН. Президентът ще присъства на официалната церемония при Паметника на светите братя Кирил и Методий. Там държавници от всички цветове и партии ще поднесат цветя и венци. След това президентът ще разгледа изложбата "Красотата на кирилицата" в Народната библиотека. По-късно Първанов и съпругата му Зорка ще бъдат домакини на традиционния прием. Този път той ще бъде в НДК и ще включва и празничен концерт в зала 1.
Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев ще поведе шествието в София заедно с ректорите на висшите училища у нас. Поканени са шефовете на всички парламентарни групи и председателят на Народното събрание Георги Пирински.
Домакин на тържеството при Паметника на светите братя Кирил и Методий ще е шефът на СОС Андрей Иванов. Там ще бъде и зам.-кметицата по култура Йорданка Фандъкова.
В Деня на славянската писменост и култура премиерът Сергей Станишев пък ще празнува в Пловдив. Той ще пререже лентата на ново училище, което се открива в село Рогош. Рейдът на министър-председателя ще продължи с полагане на венец пред Паметника на светите братя Кирил и Методий, след което той ще се включи в градските тържества. Заедно с министъра на отбраната Николай Цонев премиерът ще отиде и до летище Крумово, където ще гледа провеждащото се там въздушно шоу.
Морската столица пък е избрал за 24 май министърът на икономиката Петър Димитров. Той ще се включи в тамошното празнично шествие, което ще е с мажоретки и духова музика.

 

 

 2500 деца в София без детска градина

 

"24 часа":

2500 остават без забавачка в София

Близо 2500 деца не успяха да се класират за детска градина след първия кръг вчера. В яслите положението е още по-сложно - там не стигнаха 4000 места. Това съобщи Мария Минчева, шеф на дирекция "Образование" в столичната община.

Между 5 и 15% били малчуганите с еднакъв брой точки.

Приехме 3600 деца, на второто класиране ще има още свободни места, коментира зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. Родителите, чиито деца сега били отрязани, можело да се надяват да бъдат записани до септември-октомври. Тя съветвала майките и бащите редовно да следят ситуацията, системата в интернет давала възможности за това. Започвали и ежеседмични текущи класирания.

Миналата година с градината се разминаха 3500 деца. Заради разкритите нови групи проблемът бил частично решен, но били нужни още много усилия, за да се уредят всички. За яслите напливът бил още по-голям, тъй като, кандидатствайки за тях, родителите всъщност си запазвали автоматично място за първа група.

Следващата седмица в София ще бъдат разкрити две нови групи - в районите "Сердика" и "Лозенец", каза Фандъкова. До края на годината пък тя обеща още 40. По правилник всяка една от тях била за 25 деца, но заради напрежението в столицата засега се допускало да се записват по 30. Така че до декември близо 2000 деца щели да влязат в забавачка.