Вето. 

"Сега":

Единодушно НС отхвърли президентското вето върху изборните промени

Единодушно - със 154 гласа "за", парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс, предаде Агенция "Фокус". Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители.

Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори.

Президентът Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не както досега с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Депутатите от левицата, напуснаха парламента в знак на несъгласие именно с изборните промени, в сряда също не влязоха в пленарна зала. Лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър, обвини ГЕРБ и ДПС в "сключване на сделка". "ДПС подкрепи отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс, а в замяна ГЕРБ прокарват закон, с който да се опростят задълженията на Главното мюфтийство към държавата", заяви Нинова.

 

Инвалидни пенсии.

"Монитор":

7 от 10 българи с увреждания взимат до 300 лв.

Седем от десет българи с увреждания взимат до 300 лв., заради придобит дефицит, показват данните от онлайн справка в НОИ.

Почти 55 000 нашенци пък прибират месечно в джоба си между 300 и 700 лв. Най-малък е броят на хората с намалена трудоспособност, които получават по 910 лв. - едва 1396. Средният размер на инвалидната пенсия в страната е 248 лв. Сумата, която получават зависи от възрастта, стажа и процента инвалидност. Ако изчисленият размер на пенсията за инвалидност за общо заболяване е по-малък от защитените минимални размери, се определя като процент от минималната пенсията за осигурителен стаж и възраст. Това означава, че тези, които са с над 90 на сто намалена работоспособност, получават поне 238,74 лв., а тези с от 71 до 90 на сто -217,98 лв.

 

Криминално. 

"24 часа":

Варненец опита да продаде 9-годишното си дете, прокуратурата се самосезира

Районната прокуратура във Варна се самосезира след публикация за баща, опитал да продаде 9-годишното си дете, съобщават от институцията.

По повод информация, публикувана в информационната агенция "Черно море", Районната прокуратура във Варна се е самосезирала. На 5 март 2019 г. агенцията е публикувала информация, подадена от отдела за закрила на детето във Варна, за баща, който се опитал да продаде 9-годишното си дете.

За изясняване на случая и обстоятелствата около него е назначена проверка за евентуално извършено престъпление против младежта от раздел II на Наказателния кодекс.

 

Религии. 

"Дума":

Сделка за 12 милиона между ГЕРБ и ДПС

 

Срещу опрощаване на близо 12 млн. лв. задължения на мюфтийството към държавата ГЕРБ изтъргуваха подкрепа от ДПС, за да преодолеят президентското вето върху Изборния кодекс. Източници на ДУМА твърдят, че задълженията са както на централно, така и на местно ниво.

Сделката разкри Корнелия Нинова, която обърна внимание на предвидения за обсъждане в петък Закон за вероизповеданията. Според нея ДПС са поставили условието: "Ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, а вие опрощавате задълженията на мюфтийството".

Цветан Цветанов обяви, че ставало въпрос за около 8 млн. лв., той тепърва очаква да види разчетите. Запознати коментират, че финансовото министерство ще му даде само разходите на централно ниво.

С пълно единодушие, със 154 гласа "за", парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс, въпреки че всички партии по същество подкрепяха части от мотивите на Румен Радев.