Казусът с превръщането на военното летище в Балчик в гражданско и заплахата от санкции от страна на ЕС е сред най-отразяваните теми в съботните вестници.

„Правителството трябва да уведоми Европейската комисия за намерението си да инвестира средства за превръщането на запустялото военно летище в Балчик в гражданско. Причината е, че за целта държавата планира да даде средства на новосъздаденото държавно дружество "Летище Балчик" ЕООД, което според правилата на Европейския съюз е непозволена държавна помощ. За проблема предупреждава министърът на финансите Симеон Дянков по време на последното заседание на кабинета, става ясно от неговата стенограма." - информира в. „Дневник".

„Преди два дни министрите решиха да се създаде еднолично дружество с ограничена отговорност "Летище Балчик" ЕООД с капитал 390 000 лв. Той ще е разпределен в 390 000 дяла по един лев всеки, които ще са собственост на държавата." - допълва всекидневникът.

„Премиерът съветва да се каже на Брюксел, че изграждането на алтернативно летище на Варна е антимонополна мярка, тъй като над 60 000 автобуса преминават от аерогарата през центъра на града за Северното Черноморие." - пише по същата тема  „24 часа"

„Дори заплахата от глоба от ЕК не отказа Борисов от летището в Балчик" - обобщава в. „Сега".

„Упорството на премиера Бойко Борисов летището в Балчик да стане гражданско ще вкара правителството в поредната процедура за предоставяне на държавна помощ." - пише всекидневникът.

"Това е изключително важно - летище Балчик на 1 май трябва да работи", казва премиерът, който прегърна проекта след среща с бизнесмени при откриването на нов голф комплекс край Калиакра." - допълва в. „Сега".

Същевременно всекидневникът цитира в друга своя публикация изказване на премиера, че няма да допусне разкол в кабинета, по повод на интригата между вицепремиерите Дянков и Цветанов.

„Явно няма къде да ни намерят кусур и търсят лични дрязги." - продължава цитатът.

Вестник „Стандарт" помества интервю с премиера, озаглавено „Кръстя се българите да имат търпение".

Като обобщение е изведен друг цитат от интервюто: „Държавата трябва да заработи, за да получава пари за по-високи заплати и пенсии".

Премиерът коментира още неизменната тема за магистралите и казуса с лиценза на „Лукойл", като  обещава борба с монополите.

Друга водеща тема е усилването на видеонаблюдението от КАТ, като мярка срещу незаконните гонки с коли, на фона на нощния инцидент в София, при който бяха прегазени двама пешеходци.

„Шест камери на КАТ ще следят през нощта за гонки по столичните булеварди, съобщи началникът на КАТ Богдан Милчев. Камерите ще са разположени на места като бул. "България" и Околовръстния път на София, за които се знае, че по тях се правят бесните състезания, посочи Милчев." - пише „24 часа".

„За катастрофата, която стана след полунощ на бул. "България" и при която загинаха двама души, Милчев обясни, че разследващите не изключват версията двамата шофьори да са участвали в такова нерегламентирано състезание." - допълва вестникът.

„До драконовските мерки се стигна след поредната тежка нощ в столицата, в която при две катастрофи загинаха трима души.

Двама пешеходци бяха премазани на тротоара след зверски сблъсък между БМВ и "Ауди 4" около час след полунощ в петък...
Двете возила се сблъскали, качили се на тротоара и премазали 34-годишен мъж и неговата приятелка (39 г.), които се връщали от купон. Жената издъхнала на път за "Пирогов", а кавалерът й - във Военна болница."  - се казва в статия на в. „Труд".

В. „Стандарт" публикува информация, че единият от участниците в инцидента и син на столичен прокурор.

„21-годишният съдебен охранител Бисер Андреев, син на обвинителя Венцислав Андреев от Софийска градска прокуратура, карал БМВ." - пише вестникът.

"Синът ми е участвал в ПТП-то в петък, това е ужасна трагедия и той ще си понесе отговорността." - цитира „Стандарт" изказване на Венцислав Андреев.

В. „Труд" отново отделя внимание на темата за спецсъда, като информира, че шестима магистрати се борят да го оглавят.

„Гореща кадрова есен се задава за Висшия съдебен съвет. Веднага след ваканцията на 12 септември той ще избира ръководители на специализирания наказателен съд и на по-горната инстанция - Апелативния спецсъд." - пише вестникът .

„За шеф на първата инстанция са класирани трима. Георги Ушев е зам.-председател на Софийския районен съд, но сега е командирован като съдия в Софийския градски съд... Величка Иванова-Влашева е военен съдия в Пловдив... Третият кандидат Георги Николовръководи Районен съд - Сливница.

В борбата за шеф на Апелативния спецсъд са допуснати четирима желаещи.Сред тях е Георги Ушев, който се кандидатира и тук. Другите са Десислав Любомиров, Асен Христов и Румяна Илиева." - се казва в публикацията.

В. „Дневник" разкрива, че полицаят, осветлил даренията в МВР, е напуснал системата след натиск.

Цитирано е изказване на шефа на СДВР Валери Йорданов, според което Константин Иванов, който разпространи информацията за списъците с дарители на МВР, е „наказван в годините си на работа шест пъти и веднъж е разжалван за полицейско насилие".

Всекидневникът напомня, че на полицейските служители е било забранено да спират на пътя дарителите, включени в списъците, изнесени от Константин Иванов.