Бъдещият служебен кабинет е сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

"Експерти масово отказвали на предложение да бъдат назначени за временни министри. Причината е, че за разлика от последния служебен кабинет, оглавен от проф. Георги Близнашки, сега не е ясно чие ще е следващото правителство. Тогава се знаеше, че Бойко Борисов отново ще се върне на власт, и немалка част от поканените знаеха, че ще останат министри. Такива са примерите с Даниел Митов и Христо Иванов. По-голямата част от служебните министри пък бяха част от президентската администрация и отново се върнаха в нея. Най-вероятно на Румен Радев ще се наложи да изпрати част от екипа си от "Дондуков" 2 в сградата на Министерски съвет... За Радев най-трудно се оказало намирането на служебен премиер. След като стана ясно, че проф. Огнян Герджиков е възможният претендент, завалели предупреждения, че срещу него ще бъдат извадени компромати от времето, когато бе синдик на Агробизнесбанк..." - в. "Труд".

В. "Стандарт" публикува коментар по темата на Първан Симеонов: "От една страна, едно такова правителство трябва да бъде ярко. Но това означава, че и премиерът, и министрите му, трябва да са известни имена, за да вдъхват доверие. Но ярки имена означава утвърдени имена. А утвърдените имена са познати имена. Имена на хора, вече участвали в политиката, включително и в изпълнителната власт. С други думи стари имена.
Но от друга страна, изборът на Румен Радев си тълкува от всички като символ на нещо ново. тук идва големият проблем. Новоизбраният президент трябва да намери имена, които са обединяващи. Такава имена обикновено се асоциират с центъра. В нашия случай с НДСВ. Но ако наистина заложи на нейни бивши деятели,, ще чуем какви ли не обвинения и коментари - че възкресява НДСВ, тройната коалиция, кабинетът "Орешарски" и какво ли още не. Ще бъдат изкарани на бял свят всички негативи от биографиите на тези хора. Но същевременно Радев трябва да се съобразява и с БСП. Ако пък назначи за министри хора, определено свързани с "Позитано" - пак лошо. Радев беше издигнат от БСП, но на втория тур за него гласуваха стотици хиляди привърженици на други партии- от националисти и фенове на Марешки до част от електората на ДПС. Така че очакванията на обществото са, че той няма да бъде точна проекция на БСП, въпреки че на "Позитано" вероятно не мислят така. Това е основният проблем на Радев при избора на лицата за служебния кабинет.
Нещата се усложняват и от още един фактор. Не може да се каже, че кабинетът ще просъществува до 26 март или 2 април, които са най-вероятните дати за парламентарните избори. Защото резултатите от тях могат да бъдат такива, че да му се наложи да работи повече време -докато се намери най-сетне коалиционната формула на новото правителство, което да бъде подкрепен от едно стабилно парламентарно мнозинство. Така че новият президент буквално трябва да ходи по тънко въже. Ако това се получи той ще може да натрупа още в началото на президентството си политически капитал, който да инвестира в бъдеще в собствен проект..."

Съдбата на референдума и парламентарните дебати от първия ден на последната сесия на настоящия парламент също са сред водещите теми.

"Ще се борим за разглеждането на решението по въпросите на референдума, имаме ясна позиция. Ще заседаваме, ако трябва извънредно, каза пред камерите на БНТ председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Подкрепихме резултат от вота на избора на хората, които гласуваха на референдума, смятаме, че трябва да са подкрепени, допълни Кирилов. Според него трябва да се уважи мнението на хората. "Искаме този въпрос да се обсъди, дори и да са се забави съдът и решението на ЦИК, искаме да предварим това решение, искаме "да"за трите въпроса от референдума..." - в. "24 часа".

"Разглеждането на референдума от депутатите се отлага неясно за кога, след като парламентът реши, че ще чака решението на Върховния административен съда (ВАС) по делото за резултата от допитването. Чак след това евентуално ще се реши дали НС да се занимава с него. Това се разбра от краткия, но яростен дебат в Народното събрание по внесеното от ГЕРБ проекторешение. То предвижда да се признават резултатите от допитването и се вменява на парламентарната правна комисия задачата да изготви законодателни промени, чрез които да се въведе чист мажоритарен вот и да се съкрати държавното финансиране за партиите до 1 лв. на глас. Онзи ден правната комисия обаче отказа да се занимава с казуса. Подобен сценарий се разигра и вчера. Да се обсъди документът поискаха 76 депутати от ГЕРБ, БДЦ-НС и неколцина независими. Против бяха 99 от останалите формации и дебатът пропадна. На 6 януари стана ясно, че ВАС е удължил с още 10 дни срока за насрочените по делото експертизи. Което означава, че съдебно решение може да се очаква вероятно към края на следващата седмица. А ново парламентарно обсъждане по въпроса - по-скоро към края на месеца. Това намалява до минимум шансовете въобще да има такова, тъй като новоизбраният президент Румен Радев се зарече да не бави процедурата с разпускането на НС и насрочването на избори. Още при четенето на традиционните за началото на годината декларации на политическите сили в началото на новия парламентарен сезон се разбра, че никой няма намерение да се занимава с референдума..." - в. "Сега".

"Три месеца преди предсрочните парламентарни избори у нас партиите откриха предизборната кампания в първия работен ден на 43-ото Народно събрание след празниците. В декларации за старта на новата пленарна сесия днес парламентарните формации обещаха воля за въвеждане на мажоритарна избирателна система, действия за намаляване на бедността и увеличаване на демографския прираст, както и по-активна позиция на страната ни като член на Европейския съюз (ЕС). От няколко дни ГЕРБ настоява да се удължи животът на парламента, за да може да бъде променена избирателната система, като се въведе мажоритарен избор на депутати с абсолютно мнозинство в два тура. Днес зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че моралът на ГЕРБ задължавал парламента да се съобрази с волята на гражданите на референдума. В противен случай - по думите му - щяло да има дълбока политическа криза. Задълбочаване на политическата криза у нас прогнозира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, но по друга причина - ако и следващото мнозинство в парламента бъде "нехомогенно" и "без общи ценности", можело да се стигне до "изборен маратон". В крайна сметка единствено депутатите от БДЦ-НС застанаха зад предложението на ГЕРБ 43-ият парламент да обяви резултатите от референдума за задължителни и решението не бе разглеждано в пленарна зала. Един от мотивите на другите партии - съдът все още не се е произнесъл по жалба срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за незадължителен характер на резултатите от референдума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поиска промени в Изборния кодекс, но след предсрочните избори. Социалистите са за смесена избирателна система. Днес Нинова обеща държавни инвестиции в предприятия, безплатно здравеопазване, по-малко бедност и повече деца в България, ако БСП дойде на власт. Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев се обяви за активна позиция за влизане на страната ни в Шенген, защото България пази границите на ЕС ефективно. Той обяви още, че България е трябвало да даде ясен знак за санкциите към Русия. ГЕРБ се обяви за съвършенство в предизборната кампания. А Патриотичният фронт предпочете да не чете декларация. Говорителят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова заяви, че партията й ще дава път на нови, млади хора, които да работят за България..." - в. "Дневник".

Скандалът с отказа на НЗОК да заплаща лечението на терминално болни от хепатит С също е сред темите на всекидневниците.

"Геноцид за тежко болни хора предрекоха пациенти и лекари дни преди да влязат в сила новите критерии, по които здравната каса ще плаща за скъпо лечение на хепатит С. От 16 януари НЗОК смята да плаща за най-новата и скъпа терапия за заболяването според икономическата целесъобразност и препарати няма да се отпускат на хора с наркотична и алкохолна зависимост, както и "пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания, която не може да бъде подобрена с безинтерфероново лечение". От касата мотивират въвеждането на подобни своеобразни лимити с високата цена на лечението. Касата плаща за безинтерфероновата терапия за хепатит С, за която се смята, че лекува успешно заболяването в до 90% от случаите, от март миналата година. Само от март до август 2016 г. медикаменти са получили 218 души, а за тях са платени 15.4 млн. лв. Броят на хората, получаващи терапията, расте от 9 през март до 186 през август. Към декември подадените молби за лечение са 750, а одобрените - 400. Един курс на лечение струва около 50 000 лв. Затова и надзорният съвет на НЗОК реши да въведе критерии, с които да се ограничи отпускането на новата терапия..." - в. "Сега".

"Ще заведем дело срещу здравната каса, ако не промени критериите за лечение с новите успешни терапии за хепатит С с директно действащите антивирусни средства, каза Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение "ХепАктив". Най-смущаващо според нея е, че пациентите няма да имат равен достъп до трите реимбурсирани терапии, а за две от тях хепатолозите ще трябва да получат одобрение от надзора на здравната каса, "в който няма лекари" . Съмненията са, че решенията ще се вземат с икономически, а не с медицински аргументи. НЗОК предвижда от 16 януари модерната терапия да е недостъпна за "пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания, която не може да бъде подобрена с безинтерфероново лечение". Ограничение има и за пациенти с тежки бъбречни заболявания, които са на хемодиализа. Алкохолици и наркомани с хепатит С ще бъдат включвани за директно действащо антивирусно лечение, след като се докаже шест месеца чист период от зависимостите, предвиждат правилата на касата..." - в. "24 часа".

"Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила по отношение на медицинските показатели." Това отговори Националната здравноосигурителна каса в официално съобщение до медиите, след като по-рано днес бяха публикувани и разпространени правилата, според които хора, на които не им остава много живот по преценка на касата, няма да получават достъп до съвременното лечение. "Действащите критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари 2017 г., съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от касата и притежателите на разрешения за употреба на лекарствата", посочват от институцията. От касата уверяват, че направеното позициониране на база най-нисък разход за нея не пречи на лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент. Прогнозната бройка на пациентите с хепатит С, които ще бъдат лекувани през 2017 г., е 650 души..." - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и на новостите около приема в университетите.

"Не повече от 20 въпроса ще съдържат тестовете по български език и по история за кандидатстване в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това обяви на пресконференция днес деканът на историческия факултет Тодор Попнеделев. В края на декември академичният съвет на Софийския университет взе решение кандидатстудентският изпит по български език и литература да се състои от две задължителни части - тест и създаване на аргументативен тип текст по зададена тема. Времето, за което кандидат-студентите ще трябва да се справят с двете задачи, ще бъде 4 часа, колкото е и в момента. "Ще се съобразим с това, че вече ще има и тест, като темата ще бъде значително намалена, като ще се отнася до по-кратък хронологически период", обясни Попнеделев. По думите му кадидат-студентите ще имат време да решат теста, да напишат темата и да я проверят. Тежестта на двата компонента е различна за изпитите по литература и история. Така за изпита по литература по-голямо значение ще има тестът, докато по история по-важна ще бъде темата. Съотношението при образуването на оценката от теста и темата за изпита по литература ще бъде 70 на 30, а по история отношението е 80 за темата срещу 20 за теста. И в двата случая ненаписана тема ще носи слаба оценка. Новият формат на изпита ще се използва за пръв път през март тази година, когато е предварителната кандидатстудентска сесия..." - в. "Дневник".

"Държавата орязва субсидиите за медицина и национална сигурност По-високи университетски субсидии за математици и инженери отпуска държавата. Увеличено финансиране ще ползват специалностите, чиито кадри са най-търсени на пазара на труда, реши кабинетът в оставка на вчерашното си заседание. Държавната субсидия се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност. Кабинетът реши коефициентите за приоритетните професионални направления да се увеличат между 6 и 28%. Най-голям скок ще има за математика, информатика и компютърни науки, биология, химия и физика, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия и др. Вдигат се и коефициентите за педагогика. Намалява се обаче финансирането за професионално направление национална сигурност, с изключение на военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен. По този начин се орязва драстично финансирането за новоприети студенти в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където също има направление "Национална сигурност". Намаляват се коефициентите и за медицина, стоматология и фармация. Сметките на държавата показват, че там се обучават достатъчно студенти. Освен това голяма част от завършващите в последствие заминават в чужбина. Досега коефициентът за тези специалности беше 9.40, тоест държавата даваше над 6500 лева годишно за обучението на един студент." - в. "Стандарт".

В. "Труд" информира за множеството посетители при Паметника на кирилицата преди отпътуването му за Антарктида:
"Паметникът на кирилицата, който от седмица е изложен във фоайето на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", се превърна в истинска атракция за студентите и жителите на София. Монументът, който в неделя ще замине за Антарктида, за бъде поставен до българската база там, привлича вниманието на студентите и те не пропускат да си направят снимки с него, които вече обикалят социалните мрежи. Тъй като достъпът е свободен, много хора идват специално, за да видят уникалния паметник, който ще потегли с товарен самолет до най-южния град на Чили - Пунта Аренас. След това с кораб и с лодки ще достигне до базата "Св. Климент Охридски", където ще се качи група от трима български учени. "Интересът беше голям още първия ден, в който го представихме. Десетки любопитни хора се спираха да се снимат и прочетат табелата, която сме сложили, за да знаят всички какъв е този паметник", разказа пред "Труд" археологът проф. Николай Овчаров, чиято е и идеята за създаването на монумента. Самият проф. Овчаров обмисля лично да отиде до Антарктида за официалното откриване на паметника на кирилицата през есента. "Ако това стане, имаме идея да направим първите археологически проучвания на ледения континент. Според някои версии се предполага, че испански експедиции са стигали до Антарктида още в средата на ХІХ век, преди официалното й откриване, и е възможно да попаднем на следи от техните кораби", обясни проф. Овчаров. По думите му подобно проучване ще е много интересно и за модерната археология, тъй като е възможно да се открият следи от редица експедиции, проведени преди десетилетия."