ЕМКО. 

"Монитор":

ЕМКО дължи пари на МО

 

Оръжейната фирма ЕМКО на скандално известния бизнесмен и авер на забегналия в чужбина ексбанкер Цветан Василе - Емилиян Гебрев, е длъжник на държавата. Министерството на отбраната е помогнало на ЕМКО, предоставяйки му оръжейни складове, за да си реализира продукцията, но фирмата не си плаща борчовете от много време. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов след изслушването му пред ресорната парламентарна комисия.

Министърът съобщи, че е готов да събере веднага на извънредно заседание междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, на което да възстанови лиценза за износ на ЕМКО. Но зависи кога ще бъде готов докладът на МВР относно нередностите и отстраняването им в оръжейната фирма.

 

Европредседателството. 

"24 Часа":

Министър Павлова отчете напредък по подготовката на председателството

Отчитаме значителен напредък в изпълнение на мерките, заложени в плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС. Само за два месеца са изпълнени 10 мерки, в сравнение с предишните седем месеца те са били 17.

Така значително подобряваме темпа на подготовка и осигуряването на всички необходими компоненти  от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и от компетентните институции. 

Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред депутатите от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

 

 

След нападението. 

"Сега":

Шведът, изритал камериерката в "Слънчев бряг", си тръгнал дори без да плати глобата

Шведът Ралф Сундберг, който изрита в главата камериерка в "Слънчев бряг" през юни, си замина, макар още да не е платил глобата си, предава bTV.

Макар да се опитваше да избегне срещата ни с екипа ни, Ралф Сундберг призна, че се прибира в Швеция, без да е платил присъдената му глоба в размер на 4500 лв, добавя телевизията.

Според него той е получил наказанието, което е заслужавал и в родината му за подобно деяние би получил същото наказание.

Вчера съдът, като взе предвид чистото му съдебно минало, го осъди по административен ред на глоба, чийто максимален размер можеше да бъде 5000 лв. Защитата му поиска 1000 лв. В крайна сметка съдът наложи наказание от 4500 лв.

 

МКС. 

"Дума":

За пръв път в България връзка с космонавтите на орбита

За пръв път в България вчера бе осъществена пряка конферентна видеовръзка с космонавтите, които летят в момента на Международната космическа станция. Това се случи в рамките на международната конференция "Диалогът на нациите, организирана от Министерството на образованието и науката на Русия, Роскосмос, Югозападния държавен университет на гр. Курск, Руският културно-информационен център в София. Студенти, преподаватели, изследователи, млади учени участваха завчера в конференцията, чийто домакин бе ТУ-София, а вчерашното продължение в руското посолство бе изцяло посветено на космонавтиката и новите висши технологии. Науката е тази област, която трябва да бъде развивана приоритетно в ХХІ в., каза посланик Анатолий Макаров в приветствието си към форума.

По време на видеомоста с МКС ученици и студенти имаха възможността да задават пряко въпроси и получиха отговорите на двамата руски космонавти Сергей Рязански и Александър Мисуркин.