Рокади

"Монитор":

Махат шефовете на Здравната каса

 


Цялото ръководство на Здравната каса ще си ходи. Това каза пред "Монитор" д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на НС и шеф на здравната комисия към него. След ожесточен дебат парламентът отхвърли вчера отчета за дейността на ведомството през 2008 г. По време на спора бе изтъкнато, че НЗОК не е изпълнила функцията да осигури равен достъп до здравни услуги. Д-р Иванов смята, че докладът е напудрен, а всъщност никой не бил доволен в крайна сметка от здравеопазването - нито лекарите, нито пациентите. Законодателят се възмути, че от НЗОК се хвалят, че са икономисали 46 млн. лв. "От здравето на хората ли трябва да пестим", запита депутатът. Той разобличи и твърдението на НЗОК, че е изградена информационна система.

 

 

Ревизия

 

"24 часа":

Етем дала 735 000 лв. за мнимо бедствие


735 хил. лв. са налети в ремонти на джамии и църкви в Разградско от Фонда за бедствия и аварии. Те обаче са отпуснати за несъществуващи разрушения.

С парите са ремонтирани клубове на ДПС и магазини, съобщи вчера областният управител на Разград Валентин Василев след ревизия. На 19 март 2009 г. в областта е имало вятър със скорост 5 м/сек и леки валежи, които не са причинили щети според Гражданска защита, Хидрометеорологичната станция и пожарната. Според Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, оглавявана от Емел Етем, на този ден са поразени от бедствие 6 джамии и 4 църкви, без да има пострадали други частни и обществени сгради.

Най-драстичният случай е в разградското село Дянково, където с отпуснатите 96 097 лева е ремонтиран партийният клуб на ДПС в двора на джамията и съседните магазини. Ремонтните дейности в храмовете пък били благоустроителни, а не укрепителни, установила проверката.

 

 

Без визи

 


"Монитор":


Визите за САЩ падали до 3 години


Най-късно до 3 години визите за български граждани за САЩ ще паднат. Това прогнозира вчера евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов. Европейският съюз да бъде по-настоятелен за отпадане на американските визи за оставащите страни  членки, настоя депутатът по време на обсъждане в парламентарната група на проекторезолюция за срещата на върха ЕС-САЩ. Проекторезолюцията призовава за пълна реципрочност при издаването на визи. "Европейски граждани плащат скъпо за американските визи, а американските граждани се радват на безвизов режим в рамките на ЕС", напомни Кирилов.

 

 

 

Криминално


"Труд":

Имало друг мъж до маниака със спринцовката?

 


Страх от отмъщение от авер на маниака със спринцовката е сковало хората от карловското село Ведраре. Там 47-годишният Валентин П. извърши последното си нападение над дете, преди да бъде заловен в София.

Местни хора очевидци са категорични, че когато извратеният тип пристигнал във Ведраре, заедно с него в мерцедеса му имало и втори човек. От полицията категорично заявиха, че няма доказателства за друг мъж. На 8 октомври бившият офицер от Строителни войски пристигнал в селото, тъй като, минавайки оттам преди време, забелязал че има много деца, разказаха запознати с разследването. Така той издебнал 8-годишната Станислава. Третокласничката чакала пред жилищен блок по-голямата си сестра. В този миг Валентин слязъл от светлия си "Мерцедес". Той се представил пред момичето за инкасатор и помолил да му покаже къде е ел.таблото. Станислава въобще не се усъмнила в непознатия тип и двамата влезли във входа. Там маниакът извадил от джоба си спринцовка и свалил бельото й. Момичето обаче се разпищяло и нападателят избягал.

 

 

 Криза


"Стандарт":

Треска за злато от Перник до Кърджали

 

Треска за злато като в Клондайк е на път да се разгори у нас. Няколко фабрики търсят спасение от кризата в добив на жълтия метал. Само преди дни две предприятия - "Челопеч Майнинг" и "Горубсо" - Кърджали, получиха разрешение от Министерството на околната среда и водите да извличат рудата с цианиди. Производство на благородния метал се предвижда да започне още от рудника на Ада тепе край Крумовград (концесията е на "Дънди Прешъс Металс", които държат и мината в Челопеч). "Трейс рисорсиз" ЕООД пък взе разрешение за търсене на злато за 3 г. в полето между Перник, Брезник и столичния квартал Божурище. Сондажите на фирмата са показали от 1,15 до 1,4 грама на тон злато от трите стари находища в областта и от 4,0 до 4,8 грама за тон от пет нови проби. Тези дни се разбра, че в битката за добиване на злато с цианиди се включва и пловдивският гигант КЦМ.

 

 

Социално равнище

 


"Новинар":


1 млн. българи живеят в лукс, още толкова в мизерия

 

Около 15 процента от населението на България е крайно бедно, като същият е и процентът на богаташите у нас. Това означава, че 450 000 домакинства или около 1 млн. души живеят под линията на бедност и още толкова водят луксозен живот. Това заяви вчера Богдан Богданов от Националния статистически институт на дискусия за задлъжнялостта на населението, организирана от БАН. За тази година линията на бедност е 194 лв., посочи Богданов.

 

 

Афера

 


"Стандарт":


Банкерка жили осем с кредити за милион

 

Банкерка ужили 8 дупничани с кредити за 1 милион. Бившата шефка на местния клон на търговска банка "Алианц" Рилка Кошутарска се разследва за длъжностно присвояване на огромна сума, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Дупница Димитър Начев. Сигналът за злоупотребите бил подаден от централното управление на банката, а нередностите хванали служители при вътрешна проверка, след която Кошутарска е уволнена.
Рилка започнала да източва банката още през 2006 година. Според разследващите бившата директорка е теглила осем кредита по над 100 бона чрез подставени лица от името на фирми, еднолични търговци и физически лица.

 

 

Класация

 

 


"Новинар":


Първанов в Топ 25 по сексапил сред световните лидери

 

Българският президент Георги Първанов зае престижната 25-та позиция в класация за най-привлекателните световни лидери, изготвена от сайта Hottest heads of state. По този начин държавният ни глава изпреварва утвърдени мачовци като френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони.

За най-привлекателен световен лидер бе определена премиерът на Украйна Юлия Тимошенко. След нея се нарежда норвежкият премиер Йенс Столтенберг, който е сравнен с холивудския актьор Клайв Оуен. Третото място грабва кралят на Бутан.

В класацията са включени общо 172 видни личности. Първанов си съперничи с руския премиер Владимир Путин, който е едва 18-ти в списъка, макар че често демонстрира спортната си физика и усилено гради имидж на мачо.