„Концесията за "Тракия" брои последните си дни", е водещото заглавие на  „Дневник"

Провалът на концесията за магистрала "Тракия" се очертава все по-ясно след  изявленията във вторник на министри и техни заместници, участвали в преговорите с португалско-българския консорциум, който спечели без търг договора за строителството на аутобана.

Преговорите с португалците приключиха неуспешно още на 10 октомври, защото те не се съгласиха да поемат рисковете, каза във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Поначало бях скептичен за хода на преговорите, коментира за "Дневник" от Брюксел финансовият министър Пламен Орешарски, който обеща повече подробности след завръщането си в София. Преговорите са прекъснати преди три-четири седмици и правителството трябва да реши дали да ги прекрати окончателно, или да продължат, каза строителният министър Асен Гагаузов.

Решението на правителството за бъдещето на концесията, подписана от кабинета "Сакскобургготски", се очаква вече месец. Преди две седмици премиерът Сергей Станишев извика финансовия министър Пламен Орешарски и регионалния Асен Гагаузов заради казуса "Тракия", но след срещата не бе обявено решение. Според неофициална информация след срещата проблемът е в управляващата тройна коалиция, която не може да се разбере за бъдещето на концесията. Във вторник обаче от НДСВ коментираха отново неофициално, че няма причина съветът на коалицията за се занимава с казуса и топката е в правителството.

Преговорите са се провалили основно заради отказа на концесионера да поеме риска при по-малък от планирания трафик, както и искането му да увеличи цената за строителството на липсващите участъци от магистралата от 2.1 млн. на 3.5 млн. евро на километър, каза Савин Ковачев. По време на преговорите въпросът за цената не е бил поставян, нито дискутиран, заяви за "Дневник" Георги Ченев, представител на португалските фирми в България. По думите му компаниите са се съгласили с всички искания на българската държава и са изпратили няколко писма до премиера Станишев и министър Гагаузов с желание преговорите да продължат, но до този момент нямат отговор.

Магистрала "Тракия" беше отдадена на концесия на португалско-българския консорциум с решение на предишното правителство от 30 декември 2004 г. Акционери в консорциума са българските държавни фирми "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали" с 49% от капитала. Останалите 51% са на са на португалските фирми МСФ, "Лена" и "Сомаг".

Съгласно публично обявената информация от регионалното министерство за договора цялата магистрала от Калотина до Бургас трябваше да бъде построена за 715 млн. евро. От тях 590 млн. евро са за трасето от София до Бургас, което се планираше да е готово до края на 2009 г. Участъкът от Калотина до София трябваше да бъде пуснат до 31 май 2010 г. срещу 125 млн. евро. Предвидени са неустойки за забава, които за първия месец са по 10 хил. евро на ден, а от петия нарастват на 40 хил. евро. В публикувания договор няма посочена цена за северната дъга на околовръстното шосе, също част от магистралата и срок за изграждането й. Предвидено е разходите за годишната поддръжка на един километър от "Тракия" да не надвишават 50 хил. евро, което включва текущ ремонт и зимно поддържане. Строителният риск се поема изцяло от концесионера, пише в договора.

В съответствие с международната практика за подобен вид проекти собственикът на пътната инфраструктура - в случая българската държава, поема риска от недостатъчен трафик до определено ниво, предвижда подписаният договор. Това условие беше определено от ЕВРОСТАТ като недопустима държавна помощ. Съгласно прогнозните числа в инвестиционната програма към концесията, през първите 8 години (от 2007 г. до 2014 г.) държавата трябва да компенсира концесионера с близо 170 млн. евро за недостига на трафик, като за всяка отделна година сумата не надхвърля 30 млн. евро. Впоследствие концесионерът би трябвало да върне на държавата получените от нея компенсации с лихви, като в сайта на министерството е записано, че само от лихвите в бюджета ще влязат 175 млн. евро.

На концесионера се гарантира 12% норма на възвращаемост, увеличена с годишната инфлация за еврозоната. Договорът включва и задължение държавата да компенсира концесионера за тежките камиони, които ще бъдат освободени от ТОЛ такси. Общата сума на заместващите плащания за целия 35-годишен период на концесията е 5.3 млн. евро.

Предвидената ТОЛ такса за преминаване през магистралата е 2.5 евроцента за лек автомобил, като размерът й може да се променя в зависимост от инфлацията с решение на правителството. Общата сума, която държавата очакваше да получи от концесионера за 35-те години, бе 5 млрд. евро.

В договора са предвидени и неустойки при предсрочното му прекратяване. Ако по вина на държавата концесията се развали, преди да е започнало строителството на магистралата, тя трябва да изплати на концесионера сума в размер на уставния му капитал.

Вариантите за "Тракия"

Три са основните варианти за изграждането на магистрала "Тракия" - продължаване на концесионния договор, нова концесия или да се строи с държавно гарантиран заем (както е в момента). Това каза преди месец строителният министър Асен Гагаузов, след като внесе доклад с възможните варианти в правителството, което трябва да вземе решение по въпроса. Неофициално се твърди, че предпочитаният модел е държавата да доизгради магистралата чрез кредит и избор на строителни компании чрез тръжни процедури. За това настояват българските пътностроителни фирми. Във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев също заяви, че според него възлагане по Закона за обществените поръчки е най-добрият начин за дострояването на магистралата. Самият Гагаузов неотдавна каза, че идеята е да не се прекъсва строителството на "Тракия".

„Магистрала "Тракия" в задънена улица" е водещо заглавие и за „Дума"

Преговорите между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и португалската фирма за магистрала "Тракия" вероятно са провалени. Това каза вчера заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.

Преговорите на работната група, която трябваше да направи промени в договора по концесията за изграждане на магистралата, не са успели да приключат с успех, каза Ковачев. Португалците са искали повишаване на договорената цена от 2,7 милиона евро на километър от магистралата на 3,5 млн., както и запазване на държавната гаранция при по-нисък трафик по магистралата от предвижданата.

Португалската страна е поискала при преговорите в работната група около 30% увеличение на цената на километър ново строителство и плащане от страна на държавата при по-нисък трафик от предвидения. Ковачев обясни, че не е постигнато съгласие по всички клаузи при преговорите, които са приключили още на 10 октомври. Предложението вече е дадено и се очаква решение на Министерския съвет дали концесията ще бъде потвърдена, или променена.

На 27 март т.г. Върховният административен съд реши, че сделката за магистрала "Тракия" е сключена законно. Тричленен състав на съда отхвърли протеста на зам.-главния прокурор Митьо Марков, който искаше съдът да обяви за нищожно решението на правителството, с което аутобанът беше отдаден на концесия на консорциум от две държавни български фирми и три португалски компании, а по-късно петчленен състави остави в сила решението на тричленката. Впоследствие беше създадена работна група, която да преговаря по оптимизиране на условията на договора за отдаване на концесия на магистралата.

Концесията на магистрала "Тракия" беше дадена с решение на правителството от 30 декември 2004 г. на дружеството "Магистрала Тракия". Акционери в него са държавните компании "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", които държат 49% от капитала. Останалите са собственост на португалските фирми "Лена", МСФ и "Сомаг". Смесеното дружество получи за срок от 35 години пътя Калотина - София, северната дъга на софийския Околовръстен път и отсечката от София до Бургас.

„Провал на преговорите за магистрала "Тракия", съобщава и „Новинар"

Преговорите с португалските фирми за промяна в концесионния договор за изграждане на магистрала "Тракия" са провалени и той няма да влезе в сила, ако Министерският съвет гласува прекратяването му в четвъртък. Разговорите са приключили още на 10 октомври и правителството трябва да приеме най-изгодния за страната вариант за завършване на аутобана. Португалците са поискали 3,5 млн.евро за изграждане на 1 км вместо договорените 2,7 млн.евро, съобщи Савин Ковачев, зам.-министър на регионалното развитие и член на работната група. Избраните от правителството на Симеон Сакскобургготски без търг и конкурс за концесионер на "Тракия" португалски компании настояли за запазване на държавната гаранция при по-нисък трафик по пътя от планираната в договора. Това бе една от най-важните промени, за които настоя правителството, за да пусне изпълнението му. Очакванията да получат сериозни обезщетения за едностранно прекратяване на договора, вероятно е причината за втвърдяване на позицията на португалците, твърдят някои експерти. Други обаче смятат, че слуховете за огромни неустойки са спекулации на фирмите, които ще бъдат отстранени от концесията. Ако договорът бъде прекратен, най-бързият начин за завършване на пътя е Министерството на регионалното развитие да обяви конкурс за избор на строителни фирми, като го финансира със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която даде 100 млн.евро за вече построените участъци и изрази готовност да отпусне още траншове, ако държавата поеме строителството.

„Сделката с "Тракия" пред разваляне", четем на първа страница на  „Труд"

"Сделката за концесиониране на магистрала "Тракия" може би пропадна", заяви вчера зам.-министърът на строителството Савин Ковачев, който беше натоварен от кабинета да я предоговори. Според него двете страни не са се споразумели за отпадане на държавните гаранции, а португалците са поискали цената за километър строителство да нарасне от 2,7 млн. евро на 3,5 млн. евро. Но според Георги Ченев, представител на един от концесионерите, португалците са приели всички изисквания на правителството. В разговорите не се е стигало до обсъждане на цената, заявиха от пресофиса на концесионера.

„Спират сделката за "Тракия"", отбелязва и  „Стандарт"

Преговорите между строителното министерство и португалците за концесията на магистрала "Тракия" вероятно са провалени. "Стандарт" съобщи новината още преди месец. Вчера официално признание направи и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Той обясни, че преговорите на работната група, която трябваше да направи промени в договора, не са приключили с успех. Португалците са искали повишаване на договорената цена от 2,7 млн. евро на 3,5 млн. евро на километър, както и запазване на държавната гаранция при по-нисък трафик по магистралата от предвижданата. Ковачев обясни, че не е постигнато съгласие по всички клаузи при преговорите, които са приключили още на 10 октомври. Предложението вече е дадено и се очаква решение на Министерския съвет дали концесията ще бъде потвърдена, или променена.

„Мисли за небитието разстройват полицаите" е водещото заглавие на „Новинар"

Специални брошури срещу стрес ще има от днес във всяко РПУ в страната. Дипляните се издават от Института по психология към МВР. Те са изготвени заради зачестилите случаи на депресия и ниска самооценка на служителите в системата и трябва да помогнат на полицаите да преодолеят професионалния стрес в работата си. Освен брошурите в полицейските управления ще се провежда и обучение един път седмично по два часа. Основните цели са полицаите да си помагат помежду си при първите признаци на силен стрес, защото според психолозите той е причината за повечето самоубийства. Полицаите са много вещи в това да си дават вид, че с всичко биха могли да се справят, обясниха психолози.

Според психолозите на МВР симптомите на депресията са следните - ако полицаят често се оплаква, че е уморен от живота, ако намалява интересът му към всекидневната работа, отслабва или надебелява, сънлив е през деня, развива чувство за непълноценност, става нерешителен, не може да се съсредоточи, от време на време разсъждава върху смъртта и безсмислието на живота.

Депресията е много важен фактор, преди човек да пристъпи към самоубийство, твърдят психолозите. Специалисти от Института по психология към МВР са направили сайт, който представя проблемите на професионалния стрес. Адресът на сайта е: stresizdrave.mvr.bg

При една трета от самоубийците е установено, че са били зависими от алкохол.

Много от последствията на професионален стрес при полицаите рефлектират върху най-близкостоящите до тях хора - съпрузите и децата. Според изследване, включващо 479 съпруги на полицаи, 77% от тях съобщават, че често са силно стресирани заради работата на съпрузите си. Най-честите причини и признаци за неразбирателство и стрес в семейството са ненормираното работно време, циничното поведение на служителите на МВР, страхът съпругът да не бъде убит, свръхвзискателността към децата, наличието на оръжие вкъщи, крайната бдителност и мнителност.

„Пускат частно тото" е водещото заглавие на  „24 часа"

Фирма "Евробет", зад която стои Васил Божков, пуска днес частно тото. Поканите бяха пратени вчера. Изненадващият ход на най-богатия българин изпревари намерението на кабинета да наложи държавен монопол върху подобни игри. Готови са промени в закона за хазарта, които министрите ще гледат до края на годината. Частната игра се казва "Еврошанс" и има лиценз от миналото лято. "Надявам се това да не се отрази на спорта", коментира изпълнителният директор на държавния тотализатор Иван Иванов.

„Новото тото тръгна", е водещо заглавие и за  „Труд"

Новото тото тръгна! "Еврошанс" е втората числова игра в България след държавния тотализатор. Тя работи пробно от понеделник, а днес ще е официалната й промоция.  В "Еврошанс" общият брой на числата във всеки талон е от 1 до 80. Всеки участник може да заложи по избор на едно, две, три или максимум на дванадесет от тях. Той сам определя залога за фиш - от 20 стотинки до 5000 лв. Тегленията ще бъдат на 10 минути между 11 и 23 ч всеки ден. Максималната възможна печалба от един фиш е 1 000 000 лева.

„Васил Божков пуска лотария", съобщава и  „Дневник"

Компанията "Евробет", която чрез две фирми е собственост на президента на "Нове холдинг" Васил Божков, пуска в България хазартната игра "Еврошанс".

По предварителни данни лотарията няма да конкурира дейността на Българския спортен тотализатор (БСТ) и популярната игра "6 от 49". В един тираж на "Еврошанс" ще се теглят 20 от общо 80 числа. Във всеки фиш за участие ще могат да се посочат от 1 до 12 числа. Коефициент, определен от броя на познатите числа в комбинацията, ще определя печалбата на всеки участник. Днес Самуила Жекова, управител на "Евробет", трябва да обяви официално подробностите около новата хазартна игра. "Евробет" получи лиценз за числовата лотария на 8 юли 2005 г., но до момента не участваше на този пазар.

Късно във вторник вечер комисията по хазарта разгледа и молбата за лиценз за цифрова лотария на фирмата "Ти 1 Ейч Кю". Дялово участие в нея имат и българските "Бравонет" (25%), собственост на бившия управител на зала "Универсиада" Ангел Лабов и на Ирен Недина, както и "Хавател" (5%) - собственост на Хава Симеонова. Управляващ на фирмата е южнокореецът Джун Хун Ким, който преди време беше арестуван в България по искане на САЩ.

„Господ е българин и във волейбола!", четем на първа страница на "Стандарт"

Господ отново е българин! Този път във волейбола. Франция ни носи късмет, сега вече е сигурно. На 17 ноември 1993 г. футболната чета на Пената отнесе "петлите" с 2:1 на "Парк де Пренс" и следващото лято стана 4-а в света. Сега заклахме "петлите" с 3:2 ( -23, -22, 22, 22, 10) в Хирошима и се класирахме първи за полуфиналите на световното по волейбол. 20 години след бронзовото отличие от Париж момчетата на Мартин Стоев записаха имената си в спортната история на България. Те влязоха с гръм и трясък в голямата четворка след 2-часов трилър срещу Франция.

Невероятният залог скова българите в началото. При 15:13 те рухнаха под сервиса на Гранворка и "петлите" вдигнаха гребена с 6 поредни точки. От 15:19 обратът беше невъзможен. Докато се усетят нашите, Франция открадна и втория гейм. Тогава Мартин Стоев извади своя жокер Боян Йорданов. 23-годишният левичар смени диагонала Владо Николов и спука с мощни атаки прехвалената френска защита. Покрай него се разигра и Матей Казийски, а капитанът Пламен Константинов завърши успешно най-трудните топки. Евгени Иванов-Пушката пък спря клетниците в червени фланелки с убийствена блокада и записа общо 7 точки в защита, почти два пъти повече от целия отбор на Франция.

Нашите смачкаха "петлите" в третия и четвъртия гейм, а в тайбрека те наведоха глави пред българската гилотина. С 15:10 героите ни затвориха мача и записаха 8-ма поредна победа на японска земя. Днес играем с Бразилия, а Полша и Сърбия ще определят съперника ни на полуфинала в пряк двубой.

„Волейболисти герои", извежда на първа страница и„Труд"

България има отново своите спортни герои - волейболистите. Националите отвориха нова страница в историята, като се класираха за полуфиналите на световното в Япония след епична битка за 3:2 (-23, -22, 22, 22, 10) над Франция.  Така за първи път след бронза от шампионата на планетата през 1986 г. във Франция мъжкият ни волейбол е на път да спечели медал. Защо не и титла.  Отборът на треньора Мартин Стоев превзе Бастилията с изключително мъжество и воля. В последния мач между двата тима "петлите" сразиха нашите с 3:0 в полуфинал на световната лига в края на август в Москва. Френският кошмар живя и в Япония, но само до третата част.

„България постигна исторически успех на световното по волейбол", четем в „Дневник"

Националният отбор на България постигна исторически успех на световното първенство по волейбол за мъже в Япония, след като във вторник взе изключително трудна победа с 3:2 гейма за 1 час и 14 минути след обрат срещу състава на Франция в предпоследния си мач от група F. Така българите, които продължават без загуба вече осем мача от началото на турнира, се класираха на полуфиналите на шампионата за първи път от 1986 г. насам, когато отборът спечели бронзовите медали. Националите имат шанс да изравнят и дори да подобрят най-доброто постижение на страната до момента - второто място от първенството през 1970 г.

Французите започнаха по-добре мача и след спечелването на първите два гейма изглеждаше, че ще повторят лесния си успех с 3:0 от финалната фаза на тазгодишната Световна лига в Москва, но отборът, воден от треньора Мартин Стоев, постигна впечатляващ обрат. В герой за българския състав се превърна 23-годишният Боян Йорданов, който в третия гейм замени титулярния диагонал Владимир Николов и реализира 15 точки до края на мача. Играещият с лява ръка Йорданов е капитан на българския шампион "Левски Сиконко" тази година и направи отлично впечатление в мачовете от Шампионската лига, където сините победиха италианския гранд "Лубе Банка" (Мачерата). Във вторник главният мениджър на клуба Георги Захаринов обяви пред медиите, че от следващия сезон младият национал ще премине в отбор от силно първенство. "Ръководството на "Левски Сиконко" е взело решение да продаде Йорданов през следващото лято, но няма да се водим по цената, а по класата на отбора и на първенството, в което играе, съобщи Захаринов за БТА. Имаше сериозни оферти още тази година от Япония, но той не е играч за там. Трябва да отиде в силен отбор с амбиции и да се развива като волейболист."

Тази сутрин от 6.00 ч. българският отбор играе последния си мач от група F срещу защитаващия титлата си състав на Бразилия (пряко по Канал 1). Победа в тази среща ще означава, че избраниците на Стоев със сигурност ще запазят първото си място в групата. Съперник на полуфиналите в събота ще бъде Сърбия или Полша. Двата отбора са съответно първи и втори в група Е преди днешните срещи и също като българите нямат загуба до момента. Във вторник бразилците надиграха категорично Италия с 3:0 и са фаворити за единственото вакантно място във финалната четворка, но за да не оставят дори теоретична възможност да отпаднат, трябва да спечелят срещу България. При загуба южноамериканците могат да бъдат изместени от победителя в двубоя Италия - Франция.

„Българи юнаци!"- на първа страница на  „Новинар"

Българските волейболисти се радват след победата си над Франция с 3:2, класирала ги за полуфиналите на световното първенство в Япония. Това беше осми пореден успех в първенството за момчетата на Мартин Стоев, осигурил им място в първата четворка на планетата за пръв път от 20 години насам.

„Колим "петлите" и на волейбол", отбелязва и „24 часа"

Знаменитата българска победа над Франция на "Парк де пренс" се повтори 13 години по-късно във волейбола. На 17.11.1993 г. Пеневата чета победи 2:1 "петлите" в Париж и се класира за финалите на световното по футбол. Снощи в Япония волейболните лъвове обърнаха 3:2 Франция и отиват на полуфинал в шампионата на планетата.   Хиляди фенове на водения от Мартин Стоев тим станаха преди първи петли, за да гледат по телевизията решителния мач. През август французите спряха победния път на нашите към финала на световната лига и снощи всички очакваха отмъщението.   Мачът обаче започна много лошо за нас.  "Петлите" поведоха 2:0 гейма, а срещата поразително приличаше на августовската. Франция започна със същото самочувствие в третата част, но след това се случи нещо, което едва ли се е въртяло в главите и на най-големите оптимисти сред българите.  Стоев смени Владимир Николов, който е до болка познат на французите покрай изявите си в техния шампионат, с Боян Йорданов. Младокът от "Левски Сиконко" поведе останалите към паметен обрат със серия от успешни атаки. 194-сантиметровият нападател бе неуловим за съперника и с играта си запали останалите. Нашите изравниха 2:2, а в тайбрека не оставиха никакъв шанс на сащисаните европейски вицешампиони.

„Кунева мина теста за еврокомисар", съобщава „Дневник"

Министърът по европейските въпроси и кандидат за поста еврокомисар по защитата на потребителите успешно премина теста на Европейския парламент (ЕП). Парламентарната комисия за вътрешен пазар и защита на потребителите във вторник уведоми в официално писмо председателя на ЕП Жозеп Борел, че я одобрява за еврокомисар, след като в продължение на три часа в понеделник депутатите от комисията проверяваха подготовката й да поеме ресора. "Кунева има лични качества, опит и отговаря на изискванията за независимост и компетентност", се казва в писмото на комисията. Формалното гласуване на номинацията й в пленарна зала ще бъде на 12 декември.

Въпреки принципното одобрение, което Кунева получи, някои от депутатите в комисията заявиха, че са очаквали повече. Оценката на депутата от Европейската народна партия Андреас Шваб беше "компетентна, но с пожелание за повече прецизност". Според други депутати Кунева била "колеблива" и не достатъчно конкретна за бъдещите си планове, както и че се е изказвала чрез популярни клишета. "Не усещам елемент на лична инициатива", заяви по време на самото изслушване датската социалистка Евелин Гебхард. Общото впечатление в комисията беше, че въпреки краткото време за предварителна подготовка по ресора и очевидното й вълнение, българката с лекота е цитирала факти, статистика и европейски директиви. Ханс Свобода, вицепредседател на групата на европейските социалисти, заяви, че е впечатлен от "личната й отдаденост на работата за развитие на ЕС".

На често задавания въпрос дали ресорът й няма да се покрива с други, Кунева беше категорична, че няма да има противоречия и вече е обсъдила тази тема с бъдещите си колеги. Друга обсъждана тема била дали желанието й за хармонизацията на националните закони на страните членки в областта на защитата на потребителите няма да доведе до понижаване на стандартите в страни като скандинавските и Холандия, разказа Кунева пред БНТ.

Междувременно във вторник в ЕП се състоя изслушването на българския и румънския кандидат за Европейската сметна палата Надежда Сандолова и Овидиу Испир от парламентарната комисия по бюджетен контрол. Ако Сандолова бъде одобрена, кандидатурата й ще бъде гласувана заедно с тази на Кунева.

„Европарламентът пише 6 на Кунева", отбелязва и „24 часа"

Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент даде вчера най-високата си оценка за представянето на Меглена Кунева пред нейните членове. На закрито заседание депутатите изготвиха писмо за изпита на Кунева до шефа на Европарламента Жозеп Борел.

Документът, който "24 часа" видя, описва отговорите на препитването, кои са приоритетите на Кунева и какви ангажименти е приела. В заключението шефката на комисията Арлийн Маккарти заявява: "Мога да потвърдя, че Кунева напълно отговаря на личностните изисквания за убеденост, независимост и компетентност, и притежава необходимия професионален опит...

„Одобриха Кунева за защитник на потребителите в ЕС", информира  „Новинар"

В официално писмо до председателя на Европейския парламент (ЕП) от вчера Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите одобри Меглена Кунева за поста европейски комисар по защита на потребителите, съобщи пресслужбата на ЕП. Това стана след тричасовото й изслушване от членовете на комисията в понеделник вечер.

Евродепутатите решиха, че Кунева има лични качества, опит и отговаря на изискванията за независимост и компетентност. Те приветстваха принципите, които тя изтъкна като водещи в бъдещата й работа на европейски комисар: по-добра комуникация, политика, основана на доказателства, ефективност,

пропорционалност, субсидиаритет, се казва в писмото до председателя на ЕП.

При изслушването Кунева обеща, че дори и да бъде на различно мнение с евродепутатите, ще се вслушва в тях. За каквото и да говорим в ЕС, трябва да имаме предвид, че зад него стои потребителят; трябва да направим потребителя център на тази наша малка вселена, каза тя. Кунева е написала в автобиографията си, че е била сценарист на филм. Това провокира британски евродепутат саркастично да я попита защо е избрала да се занимава с политика, а не с шоубизнес.Тя обясни, че филмът е бил част от кампания срещу смъртното наказание по време на комунизма, като по този начин си спечели одобрението на някои депутати, предаде сайтът "ИЮ Обзървър".

„Десните призоваха да се бърза със закона за евродепутати", отбелязва  „Дневник"

Дясната опозиция в парламента настоя във вторник мнозинството да побърза с консултациите по закона за избор на евродепутати, за да се проведе навреме вотът. На заседание следващата седмица съветът на управляващата коалиция ще определи точната дата, като се очаква тя да е през май 2007 г. На сбирката трябва да бъдат уточнени и основните параметри на бъдещия закон за избор на депутати в Европарламента.

Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова заяви във вторник, че месец май е подходящ момент за гласуване, тъй като тогава ще бъдат изборите в Румъния и България не трябва да изостава във времето. От ДСБ обаче настояват още преди коледната ваканция на депутатите да бъде ясно по какъв закон ще бъдат избрани българските представители в Страсбург.

Филип Димитров от СДС пък коментира, че технически вотът може да е дори през март, но това е въпрос на политическа воля. Според него управляващите бавят закона, опитват се да изкарат вота маловажен и да демотивират избирателите. От това печелели партии, които могат да мобилизират електората си - БСП, ДПС и до голяма степен "Атака". Очаква се управляващите да се разбират дали изборът да е с национална листа, настояха и във вторник от ДПС, както и от СДС.

„Главният прокурор търси още съмнителни имоти на Острова", информира  „Дума"

Главният прокурор Борис Велчев ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избере за софийски градски прокурор Николай Кокинов, който в момента изпълнява временно длъжността. Кокинов е и един от седемте кандидати по обявения конкурс на Софийската градска прокуратура. Според Велчев програмата на Кокинов е практически най-добре ориентирана. В нея е заложено до бъде въведен принципът на случайно разпределение на делата при прокурорите, както е в някои съдилища. И.д. градски прокурор предлагал още наваксване в работата по направлението на закона за регистриране на политическите партии.

Обвинител номер едно каза още, че по време на посещението си във Великобритания със своите колеги са говорили за съдебната поръчка, която страната ни е отправила за имотите на покойния Константин Димитров-Самоковеца в Лондон. Велчев обяви още, че е била обсъдена и възможността за по-интензивно сътрудничество между двете страни в правната област. По думите му продължава търсенето на имоти във Великобритания и на други фигури, за които има съмнения.

За образуваното досъдебно производство за "царската болница" главният прокурор заяви, че засега няма основание за образуване на наказателно поризводство срещу предишния премиер Симеон Сакскобургготски. Велчев отрече категорично над бившия премиер да има политически чадър по случая.

„Съдът реже румънски мераци за Пирин", четем на страниците на  „Стандарт"

Няма да ни се наложи да учим румънски, вярваме в съдебната ни система. Така жителите на Сандански коментират мераците на румънския гражданин Фека Диму районният съд да му върне 150 000 дка гори над града. Чужденецът иска да му се реституират въпросните земи в местностите Каменица, Баш мандра, Кел мандра и Уланови. Той се надява да стане собственик на огромните площи, тъй като бил наследник на Михай Мишо. Точно той според документ от 24 юни 1835 година е закупил и владеел всичките тези терени, а през 1871 година ги продал на сина си. Първият документ е удостоверен от тогавашния мелнишки митрополит Григорий. "С такива документи, които са още отпреди Освобождението ни от турско робство, не могат да се предявяват никакви искове за земеделска земя", категорични са юристи. Исковата молба била внесена на 11 октомври тази година и е срещу Общинска служба "Земеделие и гори"-Сандански.

Първото дело се проведе на 23 ноември. Разпитани са няколко свидетели, които са били румънски граждани. На заседанието Диму не предостави доказателства, че са плащани данъци за този имот, нито пък удостоверение за наследници. Второто дело е насрочено за 30 януари 2007 г. Дадена е възможност на ищеца да представи нови доказателства. "Ако съдът прецени, че те са достатъчни, то на 30 януари делото трябва да приключи. Съдия е Бисерка Бакалова. При нас съдиите се определят от специална компютърна програма", уточни районният съдия Димитър Узунов. При отхвърляне на иска на Фека Диму то той може да го обжалва в 14-дневен срок пред Окръжен съд-Благоевград, който ще е последна инстанция по делото. 

"Не е възможно румънецът да получи тези земи. Абсурдно е. В неговите документи не са посочени граници, нито съседни имоти. Писан е на ръка и трудно се чете. Вярно е, че повечето от поисканите от него земи са на територията на Национален парк Пирин. Неговите прадеди са продавали мястото на своите наследници", сподели за "Стандарт" шефът на НП Пирин Георги Грънчаров. На първото дело от общинска служба "Земеделие и гори" са внесли молба в съда да се призоват представители на парка като трета страна. "Още нямаме известие от съда за взетото решение. Фека твърди, че баща му Панайот Адам Мишов е бивш жител на село Бождово в община Сандански. Баща му купил от дядо му тези гори", каза още Грънчаров. Той е категоричен, че няма как земи от парка, които са изключителна държавна собственост, да се продават, заменят или възстановяват. В най-лошия случай съдът може да реши да се компенсира румънският гражданин с някакви други земи.

Проверка на случая разпореди общинският кмет Андон Тотев. "Няма да стоим със скръстени ръце, след като някакъв румънец твърди, че хиляди декари край града са негови - това е половината от територията на общината", заяви градоначалникът. Той е готов да предостави всички налични документи, с които разполага кметството, но най-старите от тях са от 1912 година. Кметът е уверен, че районният съд ще вземе правилното решение.

"Научихме от пресата за казуса. Няма нищо при нас в общинския съвет. Всеки има право на иск, дори чуждите граждани. Друг въпрос е доколко състоятелен е той", заяви общинският съветник Иван Чолаков, който е адвокат. Като екзотичен, но нямащ нищо общо с действителността, определи мерака на румънеца друг местен парламентарист - Антон Цанев. "Това е несериозно. Няма защо да го коментирам. Защо чак сега се е сетил, че има толкова много земи тук?", допълни той.

Владимир Симеонов

„Европейският омбудсман получил 43 жалби от българи", отбелязва  „Дума"

В рамките на една година при мен са получени и 43 жалби от българска страна, свързани с провежданите конкурси за набиране на служители. Това заяви вчера европейският омбудсман Никифорос Диамандурос по време на лекция "Демокрацията, отговорността и омбудсманът". При немалко от тези жалби аз установих, че българските граждани имат право, допълни още той.

Диамандурос обобщи, че при него годишно постъпват около 4 хиляди жалбите, като 95 % от случаите се решават за година. Жалбите, получавани от европейския омбудсман, най-често били свързани с оплаквания от лоша администрация, тръжни процедури, както и провеждани конкурси от страна на Европейската комисия за набиране на служители в съответните институции. От тях около 70 на сто обаче не били основателни. Според Диамандурос основната причина за това била свързана с факта, че хората не правят разлика между европейския и националния омбудсман. Той отново подчерта, че ще назначи български юрист за свой правен съветник при решаването на въпроси, идващи от България.

По-късно проф. Диамандурос и омбудсмана на България Гиньо Ганев бяха приети от премиера Сергей Станишев. Европейският омбудсман е запознал министър-председателя с дейността на институцията, която оглавява. На срещата е бил коментиран и докладът за България на Комисията по външни работи на Европейския парламент, в който се посочва, че "България трябва да положи още усилия за засилване на ролята на българския омбудсман".

„Ветеран от Ирак се самоуби", съобщава „Новинар"

Рейнджърът от контингента ни в Ирак ефрейтор Веселин Сариев е открит прострелян в дома си в столичния квартал "Надежда". Тялото на Сариев е открито малко преди 23 часа във вторник от съпругата му. От Министерството на отбраната съобщиха, че ефрейторът е прострелян със законно притежаван пистолет "Макаров". Една от версиите е самоубийство.

Веселин Сариев е един от ранените български войници след унищожителния атентат на 27 декември 2003 г. в Кербала. Тогава загинаха пет български бойци, а други 64 наши войници бяха ранени. След атентата с кола-бомба база "Индия", в която българите изпълняваха мисията си, бе разрушена напълно. Зам.-началникът на Центъра по военна психология към Генералния щаб (ГЩ) на армията д-р Красен Даскалов вчера отказа коментар по случая. Психолозите обаче са категорични, че огромното напрежение по време на мисиите се отразява пагубно на психиката на рейджърите. Само от началото на годината това е шестият случай на военен, посегнал на живота си. Сариев е кадрови войник от 2000 г. и след инцидента в Ирак е служил в поделението в с. Мусачево. От ГЩ обясниха, че смъртта на ефрейтора продължава да се разследва от НС "Сигурност", Военна полиция и контраразузнаването.

„Три "бомби" цъкат в закона за Черноморието", съобщава  „Дневник"

Три "бомби", които могат да доведат до масови протести, цъкат във внесените между първо и второ четене промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Това коментира във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Проблемните текстове са за собствеността на плажовете, отмяната на действащи сега подробни устройствени планове и увеличаването на зоната, в която се ограничава строителството.

Ако влезе в сила предложението в населените места също да има ограничетелни зони за застрояване, това означава, че на 500 м от плажа във Варна и Бургас ще е забранено по-високо строителство от 7 метра или 3-етажни кооперации, обясни зам. министърът. По думите му две трети от територията на Варна ще попадне в тази зона.

Още по-скандален, според него, е текстът в преходните и заключителни разпоредби на закона, който предвижда влезли в сила подробни устройствени планове да бъдат заменени с предвиденото застрояване по новия закон. Така например, ако има одобрен план от 1993 г., който позволява да се издигне сграда с разгърната застроена площ от 20 хил. кв.м, а новият закон предвижда 10 хил. кв. м, то в сила остава по-ниското застрояване, обясни Ковачев. По думите му това е значително намаляване на придобити имуществени права и ако случайно такъв терен е купен от западен инвеститор, въпросът може да бъде поставен и пред ЕС. Ковачев твърди, че с промените се посяга на гражданския мир.

Савин Ковачев е категорично против плажовете да се дават на общините, защото по конституция те са изключителна държавна собственост. Освен това няма територия от национално значение, която заради местните власти да не е окалпазена, каза зам. министърът. Той даде примери с презастрояването в Слънчев бряг и Банско.

Ограничаването на строителството на 500 м от плажа ще ощети Бургас с 2 млрд. лв., заяви във вторник Ваклин Стойновски. Той стана известен с проекта за небостъргач в морската градина. Стойновски ще изпрати писма до всички институции срещу промяната. На 500 м от морето е жилищният комплекс "Зорница", част от центъра на града и бъдещ квартал. Стойновски прогнозира, че ако ограничението влезе в сила, цената на земята ще падне 6 пъти.

Варненският клон на Българската строителна камара (БСК) и Общинският съвет в града също реагираха много остро. Те са изпратили писма до президента, премиера и Народното събрание, в които искат ограничението да не се въвежда или от 500-метровата ивица да бъдат извадени урбанизираните територии. Камарата подчертава, че промените са в разрез с приетия план за развитие на Варна и на практика приравняват черноморските градове с горските и земеделските земи.

Новият Закон за общия устройствен план на София, който предстои да влезе на второ четене в парламента, също предвижда отмяна на влезли в сила планове. Например инвеститор, който е купил терен и по стария план има право на жилищно строителство, по новия може да се окаже собственик на градинка, посочи Савин Ковачев.

„Ветеран от Ирак се гръмна в главата", отбелязва „Стандарт"

Рейнджър, оцелял при зверската терористична атака в база "Индия" преди 3 години в Ирак, се самоуби в понеделник вечерта. Ефрейтор Веселин Любомиров Сариев се простреля в главата с личния си, законно притежаван пистолет Макаров. Окървавеното му тяло е открито в дома му в столичния кв. "Надежда" в 22,50 ч от съпругата му. Все още не са известни причините за самоубийството, обявиха от Министерството на отбраната. Случаят се разследва от Военна прокуратура.

Ефрейтор Веселин Сариев е женен, но няма деца. В редовете на армията е от 2000 г. и е изкарал службата си в Мусачево. През 2003 г. като на шега заминал в Ирак. Ефрейторът участваше в първата и най-тежка мисия в Ирак. Малко преди края й - на 27 декември 2003 г., терористи нападнаха една от двете български бази. Камион с експлозив се вряза в оградата й. Петима българи загинаха, други 27, между които и Сариев, бяха ранени.Военните криха инцидента 6 часа. По-късно обясниха, че са го направили, защото не знаели кой е починалият в американска полева болница българин, тъй като на английски имената на Веселин Сариев и Николай Саръев се изписват еднакво. Няколко дни по-късно Сариев бе евакуиран и настанен за лечение във Военномедицинска академия. След възстановяването си продължи службата си в поделение Мусачево.

„Войнишките съпруги под строй на психолог", продължава вестникът

Войнишките съпруги веднага да отидат на психолог. Тази настоятелна молба ще бъде изчетена пред строя в поделенията, от които се набират рейнджъри за мисии в чужбина.

Безплатните прегледи са част от Системата за подкрепа на семействата на военнослужещите, изготвена от Генщаба. Консултациите ще се извършват в Центъра по психопрофилактика във Военномедицинската академия. Семействата и сега имат право на безплатни прегледи, идеята е те да станат по-редовни, коментира шефът на ВМА ген. Стоян Тонев. Причината е, че все повече зачестяват нещастните случаи със завърналите се от мисии войници. Стресът от фронта разбива психиката им, склонни са на агресия към себе си, както ефрейтор Сариев, който посегна на живота си, каза генералът.

След завръщането си от мисия рейнджърите са длъжни да посещават психолог в продължение на 6 месеца, но това невинаги е достатъчно. Много често стресът се отразява по-силно на съпругите, които изживяват тежко самотата. Психолозите често говорят и с децата на рейнджърите, за да преодолеят болезнената липса на бащите си. В Системата за подпомагане на армейските семейства се предвижда за децата да се организират тържества във военните клубове. Освен това армейски семейства ще бъдат пращани на безплатни почивки в базите на военното министерство.

„Поскъпване на тока или режим от 2007 г.",  извежда на първа страница  „Новинар"

Страната отново е заплашена с режим на тока. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изправена пред дилемата да одобри нови, по-високи цени на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ Варна, което по веригата да стигне до крайния потребител, или да поеме част от негативите от недостига на ток след 1 януари 2007 г. Вчера ръководството на ТЕЦ-а отново заплаши, че ще спре централата, ако регулаторът не приеме предложението му за поскъпване на изкупната цена на тока с около 20% , защото не могат и няма да работят на загуба. Действащата цена е 45,82 лева на мегаватчас. Искането се основава на увеличените с 23% цени за покупка на вносни въглища и нарасналите във връзка с това разходи на централата, обясниха от дружеството. В момента ТЕЦ Варна губела по около 10 лева на всеки продаден мегаватчас електроенергия. Националната електрическа компания (НЕК) няма да може да компенсира по-високата цена на тока с износ, както досега е правила, заради спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", опонираха енергийните комисари. Заплаха от режим има и защото за ТЕЦ-а няма достатъчно въглища на склад. За работата на трите блока на централата са необходими 180 000-200 000 тона, а тя има в резерв едва 50 000. НЕК вече е глобила с 400 000 лева собственика, чешката компания ЧЕЗ груп, защото не е осигурил горивото за така наречения студен резерв, задължителен по приватизационния договор. Централата във Варна е поискала от Министерството на икономиката и енергетиката да се освободят 50 000 тона въглища от Държавния резерв, но все още няма решение на Междуведомствения комитет за отпускане на количествата от военновременния запас на страната. Потребителите от село Царев брод, чиито електроуреди изгоряха заради авария в мрежата и по-високо напрежение, ще бъдат обезщетени, заяви Маркус Кауне , вицепрезидент на германската компания Е.ОН, мажоритарен собственик на Енергото в Североизточна България. Компанията щяла да направи 100 млн. лева инвестиции за 2006 и 2007 г. в мрежата и съоръженията, но досега е вложила 25 млн. лева, каза Кауне. ДКЕВР обяви вчера, че започва проверка на електросъоръженията и качеството на тока освен в Шуменско и в Смолянско.

„Спират режим на тока с въглища от резерва", отбелязва  „Стандарт"

Режим на тока ще ни се размине само ако извадим въглища от военновременния резерв, с които да се захрани ТЕЦ "Варна". Това заяви шефът на централата Иван Бъчваров. Той вече е изпратил писмо до енергийния министър Румен Овчаров. Очаква се по казуса да се произнесе междуведомствена комисия. Както "Стандарт" вече писа, доставките на руско-украинските въглища за България бяха силно намалени заради енергийното ембарго на Киев. Така без гориво остана централата, която дава над 10% от тока за енергийната система на страната и поддържа 3 блока студен резерв. За нормалната работа на само един от шестте блока на ТЕЦ-а са нужни 180-200 хил. тона въглища на месец. Вчера в ТЕЦ-а имаше едва 50 хил. тона на склад, които ще стигнат за 4 дни работа при пълна мощност, обясни Бъчваров. Преди дни пристигна и първият кораб от Украйна след забраната с 60 хил. т гориво. Утре трябва да дойде още един с 40 хил. т. Въглищата обаче са с много лошо качество. На 3 декември чакаме кораб от Виетнам, а до Коледа и още един. В резултат на ембаргото цените на кюмюра скочиха с 23%. В момента дружеството губи по 10 лева на всеки произведен мегаватчас. Така само за месец загубата е над 2,5 млн. лв., обясни Бъчваров. Вчера ТЕЦ "Варна", собственост CEZ, отново поиска токът, който произвежда, да поскъпне с 20%. Промяна на цената може да има, ако загубите вече са реално настъпили, отсече Параскева Кисева от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Това означава, че ще убиете централата и ще изправите България пред режим на тока, контрира Бъчваров.

„Беров и Костов погребаха АЕЦ", анализира изданието

На 31 декември 2006 г. България ще затвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Само ден преди да стане пълноправен член на Евросъюза. Независимо от факта, че външната комисия на Европейския парламент гласува за 8-месечно отлагане на спирането на двата реактора. С мотива, че регионът ще бъде изправен пред недостиг на ток и нарастваща енергийна зависимост от Русия.

Българското правителство ще затвори III и IV блок и въпреки очакваното днес в пленарната зала на Европарламента окончателно одобрение на доклада на Джефри ван Орден, който апелира за "по-гъвкаво отношение" към АЕЦ "Козлодуй".

Ще ги затвори, но не защото правителството на тройната коалиция е българофобско, както се опитват да го изкарат политическите му опоненти. Напротив - реакторите ще спрат точно защото кабинетът е високоотговорен и стриктно спазва както договора за присъединяването ни към ЕС, така и подписаните преди него споразумения. Колкото и да му е мъчно на стария атомник и страстен защитник на четирите малки реактора на "Козлодуй" Румен Овчаров, той ще нареди затварянето на III и IV блок на 31 декември. И те ще спрат, така както спряха през 2002 г. I и II реактор. Но не защото Овчаров е променил личната си позиция, откакто зае високия пост министър на икономиката и енергетиката. А просто защото е прав колегата му Ивайло Калфин, който кратко и ясно заяви: "Няма начин страната ни да смени вече подписания договор с ЕС и да не затвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Така е - ако искаме да запазим двата реактора, трябва да променим договора за присъединяване с ЕС, което води до нова ратификация от страните членки. Т. е. пак да занимаваме Еврокомисията и още 25 парламента с нашето присъединяване. Нещо немислимо да се случи. Това е. Договорите се подписват, за да се изпълняват, и то стриктно. А това, че някои преди това са подписвали други договори и меморандуми и са поемали ангажименти, без да им пука

за последиците само за да се бият в гърдите, че са направили поредната важна крачка за присъединяването ни към ЕС, трябва да се припомни. За да е наясно обществото, че не Овчаров, Калфин и Станишев затварят III и IV блок на "Козлодуй". А че само изпълняват договори, които просто няма как да не изпълнят. Договори, поети от безхаберния кабинет на Любен Беров и преподписани от правителството на Иван Костов.

Първата точка в договореностите за затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" бе поставена на срещата на Г-7 в Мюнхен на 6-8 юли 1992 г. Тя взе решение за създаване на международна програма за подобряване безопасността на ядрените централи в Централна и Източна Европа. Като част от нея през февруари 2003 г. Европейската банка за възстановяване и развитие създаде Фонд за ядрена безопасност, който трябваше да предоставя помощи за модернизиране и удължаване срока на експлоатация на руските реактори. На практика обаче фондът взе на прицел само "Козлодуй" с идеята да компрометира руските реактори ВВЕР, които нямат нищо общо с чернобилския тип РБМК. Фондът предприе стъпки към закриване на четирите блока, подпомаган и от световноизвестни еколози като Жак Ив Кусто. Правителството на Беров не направи нищо за защита на четирите реактора. Напротив - на 16 юни 1993 г. заедно с НЕК то сключи споразумение с ЕВВР за 24 млн. екю безвъзмездна помощ за повишаване на безопасността на I-IV блок на "Козлодуй". Според него I и II блок трябва да бъдат затворени до 1 април 1997 г., а III и IV - през 1998 г. Кабинетът "Костов" не изпълни споразумението и за да защити блоковете, през март 1999 г. парламентът прие Национална стратегия за развитие на енергетиката и енергийната ефективност до 2010 г. Документът предвижда спирането на I и II блок да започне след приключването на модернизацията на V и VI блок, а на III и IV - през 2008 и 2010 г. На 29 ноември 1999 г. обаче еврокомисарят Гюнтер Ферхойген дойде в София точно преди да получим поканата за преговори за присъединяване към ЕС. След проведена среща лично с Костов тогавашното правителство излезе с изявление, че "има пълна решимост да затвори реакторите I-IV към най-ранните възможни дати". Ангажимент, поет лично от Костов и неговия кабинет без мандат от Народното събрание. В резултат на това НЕК и "Козлодуй" подписаха на 29 май 2000 г. заемно споразумение за 212,5 млн. евро.

Това е истината. Беров продаде малките реактори на "Козлодуй" за 24 млн. екю, а Костов ги предаде окончателно срещу заемно споразумение. Кабинетът "Сакскобургготски" потвърди тези споразумения с ЕС, въпреки че имаше възможност да договори отлагане спирането на III и IV блок преди затваряне на глава "Енергетика". Още повече че по негово време се проведе и т. нар. партньорска проверка, която доказа, че III и IV блок са сред най-обезопасените в света и могат да работят поне до края на проектните си срокове - 2010 и 2012 година.

Остава да обобщим загубите от ранното затваряне на четирите реактора. А те са непроизведени над 51 млрд. квтч електроенергия. Която по изкупни цени на вътрешния пазар струва над $1,440 млрд.), а по цени на външния - над $5 млрд. Затварянето ще се отрази и чрез повишаване на цените на електроенергията, което ще доведе до 930 млн. евро загуби за икономиката отделно от споменатите. Отделно остават социалните, екологичните и регионалните загуби, които е трудно да се изчислят. Поне за 7 г. напред България драстично ще намали износа си на ток, от което ще губи над $300 млн. годишно. За заместване на четирите реактора България ще инвестира 4 млрд. евро без лихвите за изграждането на два блока в АЕЦ "Белене". Или няколко милиарда загуби срещу 24-те млн. екю на Беров. Както казва народът - кон за кокошка. По-точно - за яйцето на кокошката.

„В Инфекциозна зеят дупки и голи кабели", алармира  „Стандарт"

В Инфекциозната болница в София не е правен основен ремонт от 50 години. Ако човек влезе вътре, ще се почувства като герой от филма "Разрушителят". Падащата мазилка отвън се набива на очи още отдалече. В лабораторията на първия етаж има дупки в стената. В една от тях жиците за тока са над тръбата с водата. А в съседната стая под мивката има огромна дупка навътре. В стаите на горния етаж, където са настанени пациенти, пък има оголени контакти, покрити с анкерпласт.

Въпросът за основен ремонт е повдиган многократно през годините, но може би сега имаме шанс и той ще бъде направен, разказа пред "Стандарт" изпълнителният директор на болницата д-р Костадин Костов. Надеждата за ремонт се появява преди 1-2 месеца, когато в писмо до лечебното заведение здравният министър Радослав Гайдарски се интересува от състоянието на сградата и иска отчет какво точно трябва да се направи, за да се закърпи Инфекциозна. Обратно писмо е изпратено веднага. Технически екип дори се среща с Гайдарски, за да му обясни всичко в детайли. Ремонтът на болницата ще струва 5-6 милиона лева, прогнозира д-р Костов. В момента Инфекциозна чака писмо от Гайдарски, с което да стартира ремонта. Надеждата идва и от факта, че като членка на Евросъюза България трябва да има изрядни болници, в които да предлага добри условия и лечение на пациентите си.

В болницата работят 25 лекари. Заплатата за шеф на отдел е 480 лв. Лекар специалист взима 400 лв. на месец, а този без специалност 350. Заплатата на медсестрите е едва 230 лв., а старшите взимат с 50 лева повече. За да направят от болницата по-уютно място, от персонала са донесли цветя от вкъщи. Но дори зеленината не може да скрие окаяното състояние на Инфекциозна. Трябва алуминиева дограма, плочки на пода, където в момента има мозайка. Болницата няма и пречиствателна станция, което е лошо. Много сме зле, жалва се д-р Костов.

Инфекциозна посреща на ден средно по 10-15 пациенти. В период на епидемия те достигат до 25. Иначе с апаратурата и лекарствата сме добре, справяме се, опитва се да тушира нещата д-р Костадин Костов. Пациентите обаче на излизане се кръстят никога повече да не влизат в такава съборетина.

„Без диплома за Икономическия" е водещото заглавие на  „Стандарт"

Край на зубренето в училище. Шестиците в дипломата от гимназия вече нямат никакво значение за влизане в университета. Революционната идея е на Икономическия университет в София. От догодина само тестът ще решава кой да влезе в елитното учебно заведение, научи "Стандарт". УНСС обмисля още наказателни точки за грешен отговор. Целта е да се избегне тотото при решаване на тестове с посочени пет възможни отговора, обясниха от университета. Зачеркването на дипломите силно ще демотивира учениците, заяви пред "Стандарт" зам.-министърът на просветата Кирчо Атанасов. Идеята не съответства с плановете на МОН оценките от матурата да са вход за университетите. Ще преговаряме с УНСС да преосмислят идеята си, допълни Атанасов.

„Правнуците ни ще приличат на Слави",  според  „Стандарт"

След 200 г. повечето българи ще изглеждат като Слави Трифонов и Котоошу. Изследванията на БАН показват, че за последния половин век нашенецът е пораснал с 5 сантиметра. Ако тази тенденция се запази, нашите правнуци ще са високи около 2 метра, твърдят учените.

Какво е физическото развитие на българите разкрива луксозното издание на БАН "Антропология на населението на България в края на ХХ век". Книгата бе представена официално вчера. Написана е от научен колектив с редактор член-кореспондент Йордан Йорданов.

Сега средният ръст на мъжете у нас е 171,47 см. Българката пък се е издължила само с 2,9 см за 50 г. и в момента достига средна височина от 158,58 см. Повече от 50 на сто от мъжете страдат от излишни килограми. Средното им тегло е 77,7 кг, а на жените - 65,3 кг. Пулсът е нормален - 76 пъти в минута.

Оценката на антропологичната характеристика на БАН се базира на 169 показателя, от които 30 са описателни, а останалите 139 - метрични. Чрез тях са изчислени още 129 производни показателя, при което броят им вече достига 300 за всеки отделен индивид. По този начин авторите на изследването са успели да направят задълбочена и всестранна оценка на антропологията на населението, обясниха от БАН. Оттам допълниха, че подобни изследвания са рядкост в световен мащаб, а за Балканите са уникални.

„40 ст. за час нощен труд", съобщава  „Труд"

За час нощен труд догодина да се плащат 40 стотинки, а не 7, както сега. За това преговарят социалният министър Емилия Масларова и финансист №1 Пламен Орешарски. Но според техни колеги Масларова иска, Орешарски не дава. Според запознати междинният резултат клонял към Масларова. Драмата започна, когато преди две седмици тристранният съвет одобри проектонаредба за определяне на работните заплати. Тогава от "Подкрепа" скочиха срещу записа, че час нощен труд ще струва 20 ст. и поискаха цената му да е 1% от минималната заплата (догодина 180 лв.), т.е. 1,80 лв. Синдикатът се възпротиви и срещу отреденото чрез наредбата ниско заплащане за т.нар. разположение на работодателя. Става дума за часовете, през които шефът може да извика подчинения си от къщи, защото е възникнала спешна задача. Сега този труд се плаща по 9 ст. за час, а догодина ще е 10 ст. Това е подигравка, смятат от "Подкрепа". И настояват час такъв труд да струва поне 0,3% от най-ниската заплата или 54 ст.

„Властта харчи 1,4 млн. лв. за концерт", отбелязва  „Стандарт"

1,4 млн. лева ще струва новогодишният концерт на площада в центъра на София, с който България ще влезе в Евросъюза. Това става ясно от плана за празненствата и разходите, обнародван в Държавен вестник. БНТ, Нова тв, bTV, Столичната община и правителствената информационна служба работят по подготовката на уникалния спектакъл. Очаква се в полунощ да има светлинно шоу.

Специалният евробал на властта ще струва 50 000 лв. Всеки от конкурсите за рисунки и есета на европейска тематика пък няма да излязат повече от по 2000 лв.

„Стоичков обърка Панайотов с Герджиков, НДСВ с групировка", съобщава  „Новинар"

Треньорът на националния футболен отбор Христо Стоичков замеси името на зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов в скандал с имоти и нарече жълтата партия "групировка". Камата обвини столичните общинари, че са дали на бившия вицепремиер апетитен терен на безценица. Стоичков пожела да отговори пред бТВ на жълтия съветник Владимир Каролев, който го обвини, че играе с босове на ВИС за имота от 300 кв. м в бъдещото софийско Сити, който получи за 300 000 евро. Часове по-късно Панайотов поиска националният селекционер публично да му се извини, защото "в този случай не е улучил вратата, която трябва". Панайотов и Каролев бяха категорични, че Стоичков се е объркал или е бил подведен. От Столичната община уточниха, че бившият вицепремиер няма сделки с общински имоти, но друг депутат от НДСВ - Огнян Герджиков, получи къща и терен в Симеоново в края на юли. След уточнението националният селекционер се обади от Испания в централата на НДСВ и поиска извинение от Панайотов за неверните твърдения.

„Камата топи Панайотов за далавера с имот", отбелязва и  „Стандарт"

След Стоичков и актьорът Стефан Рядков поиска земя от общината. Майсторът на скечовете си е харесал 320 кв. м в кв. "Връбница". Парцелът е оценен на 130 хил. лева. За да го вземе, Рядков трябва да даде на общината жилища за същата цена. Намеренията на актьора са да строи арт център. По настояване на съветника от НДСВ Владимир Каролев молбата на актьора е отложена за следващото заседание на общинската бюджетна комисия. Жълтият общинар е поискал Рядков да представи в писмен вид подробности за инвестиционните си намерения.

Скандалите с общински имоти вече станаха всекидневие. Поредният гръмна вчера. Столична община е продала имот на зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов на много ниска цена. Това заяви треньорът на Националния отбор по футбол Христо Стоичков пред Би Ти Ви. Камата прикани общинския съвет да се занимава с тази сделка, а не с неговата. Миналата седмица Стоичков купи парцел от 300 кв. м на ул. "Одрин" за 300 000 евро. Никога не съм определял цената на въпросния парцел, категоричен бе селекционерът. Той обясни, че първоначалната цена за имота бе 80 хил. евро, а след това стана 200 000. Най-лошото обаче е да се споменава моето име, свързано с различни групировки, защото не участвам в сделки като групировката НДСВ, заяви Камата. Той категорично отхвърли и обвиненията на жълтия съветник Владимир Каролев, че е съсобственик на съседния парцел заедно с Румен Гайтански - Вълка. По повод изказванията на съветници, че общината му е подарила имот, Камата отговори: "Не искам никой нищо да ми подарява, искам да си го купя". По-късно в телефонен разговор Стоичков се извини лично на Пламен Панайотов. Националният селекционер помолил зам.-председателя на НДСВ да му прости за неверните твърдения. На заседанието на СОС на 27 юли депутатът от НДСВ Огнян Герджиков смени два апартамента в новострояща се сграда за терен. Замяната ми е по пазарни цени, обясни тогава Герджиков, който посети лично кмета, за да обясни мотивите си. До кабинета на кмета го заведе пък жълтият съветник Владимир Каролев

„Христо Стоичков: Не участвам в сделки като групировката НДСВ", четем и в „Дума"

Столична община е продала имот на заместник-председателя на НДСВ Пламен Панайотов на много ниска цена. Това обяви вчера пред бТВ националният футболен селекционер Христо Стоичков. Аз не участвам в сделки като групировката НДСВ. Никога не съм участвал в групировки, заяви Камата.

Столичен общински съвет одобри миналата седмица свое решение за предоставяне на общински имот срещу жилища за 300 хил. евро в полза на Христо Стоичков. Цената беше предложена от общинския съветник Антон Кутев от БСП и беше одобрена след повторно гласуване. При първото гласуване съветниците подкрепиха становището на стопанската комисия, имотът да бъде предоставен за 400 хил. лева. Става въпрос за терен с площ 300 кв. м, с двуетажна постройка върху него с площ 131 кв. метра на ул. "Одрин" 91. Според становище на кмета на район "Възраждане" сградата е безстопанствена, не се охранява и към нея не са предявени реституционни искания. Вчера Стоичков обяви, че никога не е определял цената на въпросния парцел. Аз съм направил много повече за България, отколкото ти за София, моето име никога повече не го споменавай, обърна се Стоичков към общинския съветник от НДСВ Владимир Каролев. Камата категорично отхвърли и обвиненията на Каролев, че е съсобственик на съседния парцел заедно с Румен Гайтански-Вълка. По повод изказвания на общински съветници, че на Христо Стоичков общината трябва да подари имота, а не да му го продава, защото е направил много за България, националният селекционер заяви, че не иска нищо да му се дава даром. По-късно зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов иска публично извинение от националния селекционер заради изявлението му. Той заяви, че не е придобивал имот със съдействието на столичното кметство и че няма никакви отношения с общинската администрация, свързани с недвижими имоти. Той предположи, че Стоичков е бил умишлено подведен и му препоръча да проверява занапред информацията, която огласява.

„Големия Маргин - с инвалидна количка в ареста", съобщава  „Новинар"

Красимир Маринов-Големия Маргин ще бъде в ареста с инвалидна количка. Това е разрешил Софийският градски съд още миналата седмица. Маргина се оплаква от дискова херния, хемороиди, стомашно-чревно заболяване и камъни в бъбреците. Петима експерти вече препоръчаха операция за хернията му, която го мъчела от 14 години.

Ако медицинска експертиза установи, че подсъдимият има тежко заболяване, което пречи на производството, това е законен повод делото срещу него да бъде спряно. Братята са в ареста вече година. Маринов заедно с брат си Николай и още петима други са подсъдими по дело за подготовката на 3 убийства - на покойния вече Иван Тодоров-Доктора, финансиста Никола Дамянов и бившия министър и офицер от ДС Любен Гоцев.Следващото заседание по делото е на 13 декември.