"24 часа"

Eвропарламентът уби дюнера!

Дюнерите може да изчезнат от страните от ЕС до края на 2018 година, ако остане в сила прието решение на Еврокомисията да забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо.

Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами.

"Труд"

Ходатайстваме за признаване на македонската църква

КАТ прави фалшива статистика за броя на загиналите и ранените при тежки автомобилни катастрофи. Това показа разследване на "Труд", започнало още от средата на септември. Всеки ден МВР публикува на сайта си данни за пътната обстановка, които са пълни с грешки, включително и от елементарно събиране и изваждане на числа. Повечето от тях остават непоправени. Така към края на годината се получава изкривена статистика, която не се сравнява нито с данни от прокуратурата, нито от министерство на здравеопазването, нито с отчети на застрахователните компании.

"Стандарт"

Парламентът отказа пари за ремонт на църквите

Депутатите не отпуснаха 1,130 млн. лв. за ремонта на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и Зографския манастир, а депутатите на ДПС напуснаха залата.

Народните представители подложиха на прегласуване отпуснатите във вчерашния ден 1,130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и Зографския манастир в Света гора, тъй като те не бяха отразени в рамката на бюджета, която беше гласувана преди това. "За" текста гласуваха 82 народни представители, "против" - 12 и "въздържали се" - 104, с което той бе отхвърлен.

"Монитор"

Еврокомисията планира: Зърнените барони с по-малко пари от еврофондовете

Зърнените барони у нас и в ЕС от следващия програмен период ще получават по-малко пари от еврофондовете, защото ще се прилагат прогресивно намаляващи плащания за големите площи. Това става ясно от съобщение на ЕК до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите, озаглавено "Бъдещето на прехраната и селското стопанство". Едновременно с това Брюксел планира повече пари за прехранващите се само от фермерство.

Графика в документа показва, че 3,43 млн. малки стопанства до 5 ха с обща обработваема площ 7,7 млн. ха получават годишно по 2,4 млрд. евро. На други 3,29 млн. стопанства от 5 до 250 ха, простиращи се на 107,4 млн. ха

"Сега"

Сделката за царските имоти минира управляващата коалиция

Сделката, която се подготвя тихомълком между правителството и бившия премиер Симеон Сакскобургготски за царските имоти, може сериозно да минира управляващата коалиция. В гневна декларация ВМРО призова държавата да не влиза в договорки. Партията директно посочва, че се готви отстъпване на собственост в полза на царските наследници.

"Дума"

Раздор във властта заради "царските" имоти

Раздор назрява в управляващата коалиция между ГЕРБ и патриотите заради намерението на Бойко Борисов да върне на Симеон Сакскобургготски отнетите му от съда имоти, които той успя да реституира, докато бе премиер на страната. Регионалният министър Николай Нанков е поискал спиране на две от делата, които държавата води срещу Симеон и сестра му - за дворците "Врана" и "Царска Бистрица", до подготвянето на извънсъдебно споразумение. В Министерството на правосъдието дълбоко засекретена група юристи начело с бившата правосъдна министърка на НДСВ Миглена Тачева работи върху споразумението заедно с адвокати на Симеон и сестра му Мария-Луиза. Ведомството на Цецка Цачева подготвя и специален закон за връщане на царските имоти.

"Капитал дейли"

Гласуването на Бюджет 2018 - безсмислен двудневен маратон

Без обективни причини парламентът се впусна в двудневен среднощен маратон по приемането на един от най-важните закони за годината - този за Бюджет 2018. В сряда депутатите удължаваха заседанието си на три пъти, дебатираха около 9 часа и в крайна сметка стояха в пленарна зала до почти 3.30 часа през нощта. В четвъртък гласуването продължи, но от критиките и предложенията на опозицията и дебатите по тях не последва нищо.

Почти всички текстове се приемат без изненади, а промените между двете четения са минимални. Най-едрата редакция са 8 млн. лв. повече за заплати на работещите в детските домове, кръвните центрове и психиатричните диспансери.