Фалитът на застрахователната компания "Олимпик" е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Премиерът Борисов ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) утре. Предмет на разговор ще бъде фалита на застрахователна компания "Олимпик" и предложения към българските евродепутати да направят законови предложения за промени в европейското законодателство. Ще положим всички усилия да помогнем, до колкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Днес Борисов посети ремонтни дейности в Стара Загора, разказва БНТ. "Така или иначе това би било опасен инцидент - ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем, доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера", заявил той по повод фалита." - в. "Сега".

"Опасен прецедент е държавата да плаща за фалита на "Олимпик", обяви премиерът. България ще иска промяна на европейското законодателство заради кипърския застраховател. "Опасен прецедент е държавата да помага за всичко. Държавата е на данъкоплатците. Ако кажем, тя да помогне, това означава, че от всеки, платил данък, отделяме пари за тези неща. Това означава всеки да плати на тези, които са купували с 20-30 лв. по-евтини застраховки. Би трябвало да се замислиш, когато плащаш по-евтино, че вероятно има някакъв проблем. На битпазар трябва да си носиш риска за стоката, която купуваш." Така премиерът Бойко Борисов коментира в неделя възможността да се помогне с пари от гаранционния застрахователен фонд на останалите без застраховки на колите си над 200 хил. българи след фалита на "Олимпик". "Популизмът е завладял всички партии. Не трябва да се поддаваме, защото ще счупим държавата", допълни той. В понеделник сутринта Борисов извикал на съвещание финансовия министър Владислав Горанов и председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. България ще поиска промяна в европейското законодателство, за да има по-добър контрол при работата на компании от една държава в ЕС на територията на друга, какъвто е случаят с кипърската фирма "Олимпик", обясни Борисов. Помощта за българските клиенти на компанията ще е с юристи и каквото позволява законът, допълни той. Така хората можели да си търсят вече парите от кипърския гаранционен застрахователен фонд. Точно каква ще е държавната помощ, в понеделник ще обяснят финансовият министър Горанов и шефката на КФН..." - в. "24 часа".

"Господин премиер, не лъжете българските данъкоплатци. Твърдите, че ако държавата се намеси и плати на пострадалите от фалита на застрахователното дружество "Олимпик", това ще бъде от парите на всеки български данъкоплатец. Това е лъжа." С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Борисов във Фейсбук. Тя подчертава, че той или не познава материята, или се опитва да настройва едни българи срещу други. "Средствата в гаранционния фонд не се събират от нашите данъци. Те са вноски от самите застрахователни дружества (включително "Олимпик") именно като гаранция за такива случаи", пише още Нинова." - в. "Труд".

"Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети ремонтни дейности в Стара Загора. Още утре премиерът ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор, за да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство. "Така или иначе това би било опасен прецедент - ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера", добави още Бойко Борисов..." - в. "Стандарт".

Сривът в Търговския регистър също е сред актуалните теми.

"По темата за срива на Търговския регистър премиерът заявил, че са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда. "Виждате, има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата", коментирал Борисов. Бойко Борисов не пропусна да се похвали, че държавата работела добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструирали много обекти по градовете в страната..." - в. "Сега".

"Бившият вече изпълнителен директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова обяви, че с политически натиск е бил направен опит за отклоняване вниманието за срива на Търговския регистър "от преките изпълнители и отговорните лица". Това мнение излага Даскалова в своята оставка, която депозира в петък пред министъра на правосъдието, а Цецка Цачева я прие незабавно, съобщава "Правен свят". Даскалова заявява още, че разглежда оттеглянето си като дълг, вследствие на безпрецедентния срив на 9 август на Търговския регистър, администриран от Агенция по вписванията. "Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица, съгласно подписаните договори, ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти", пише Даскалова до Цачева, без да назова конкретни имена на политици или партии. В оставката си Зорница Даскалова посочва още, че "в Агенция по вписванията се намира цялата документация, доказваща взетите управленски решения от всеки ръководител (новоназначаван почти всяка година), както и документираното състояние на системите". "Искрено се надявам да бъде оповестено какво е реалното състояние на тези изключително важни за държавата системи, предвид на наблюдаваните и цитирани по-горе процеси", завършва тя." - в. "Дневник".

В. "Сега" съобщава, че хазартът вече е по-голям рекламодател от мобилните оператори и почти се изравнява с банките: "Рекламните бюджети на хазартните компании в България вече са почти изравнени с тези на банките и другите кредитни институции и категорично изпреварват парите, които мобилните оператори и автомобилните фирми дават за популяризирането си в медии. Това личи от данните за първото полугодие на годината, публикувани от специализираната агенция "Медиа клуб". Огромната заслуга за разрастването на хазартния бизнес е на играта "Националната лотария", която за втора поредна година се очертава като рекламодател №1 у нас. Лотарията е похарчила за телевизионна и печатна реклама около 13 милиона евро от началото на 2018 г., показва статистиката. С тези разходи тя изпреварва с около милион евро компании като "Лидл" и две фирми от фармацевтичната и хранителната индустрия и с доста повече представители на хранително-вкусовата промишленост като "Кока-Кола". През миналата година. "Националната лотария" даде за реклама около 23 милиона евро, пак по данни на "Медия клуб". Ако темповете на експанзия през тази се запазят, в края й томболата за търкане на билетчета ще надмине миналогодишното си постижение с поне десет на сто.
В списъка с рекламодателите от хазартния бранш присъстват още четири фирми. Те заедно формират бюджет от около 22 милиона евро за тази година. С подобна инвестиция не могат да се похвалят нито телеком компаниите, въпреки че в техния списък фигурират и трите GSM оператора заедно с още две фирми, нито автомобилните вносители, където също има пет дружества. Общите разходи на телекомуникационния сектор са около 18 милиона евро, а на търговците на коли - около 13 милиона. Ако се съди по отчисленията за реклама, хазартният бизнес генерира по-голям бюджет и от индустрията за продажби на битова химия - перилни препарати, препарати за съдове и т.н. Общият бюджет там е около 16 милиона евро..."

Вестниците поместват и публикации за значими археологически открития:

"Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей, предаде БТА. Подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни тази година, при които бяха открити тракийско светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир. В рамките на подводните проучвания са извършени спускания от трима водолази, които на две места са открили фрагментирана керамика. Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър, разказват археолозите за БТА. Те предполагат, че става дума за неизвестна до този момент крепостна стена, дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова. Археолозите посочват, че островът Свети Тома в миналото е бил част от полуостров." - в. "Дневник".

"Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да осигури финансиране от държавата за цялостното разкриване и консервиране на древнотракийската могила "Мал тепе". Министър-председателят посочи, че до края на септември следващата година могилата трябва да бъде напълно разкрита. По негови думи уникалното е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света, след египетските пирамиди. Висока е над 20 метра. Предполага се, че може би в нея е погребан римски военен император, но тъй като все още не установена датировката на гробницата, втората предполагаема версия е, че това може да е гробница на тракийски владетел от 2 век. "Имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света", каза още Борисов. Премиерът разгледа разкопките на царската гробница и благодари на доц. Костадин Кисьов, ръководител на разкопките и директор на Археологическия музей в Пловдив и на екипа му за това, което е видял и което са му разказали. "Знам, че част от предположенията на доц. Кисьов се основават на научни изследвания и негови опити и затова няма да си играем на части", каза премиерът. Той припомни, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, като по думите му този археологически обект ще е един добър подарък и за града, и за Европа. Затова, според премиера, ще е добре обектът да е завършен дотогава. По тази причина правителството и общината ще помогнат, за да бъде форсирана и подсигурена грубата работа, а след това археолозите ще си свършат и другата работа. "Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този вид гробница е нещо уникално за България. Затова нека да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история", каза премиерът. "Трима императори са били убити из тези региони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и затова има различни предположения. Но нека не говорим и не гадаем, а да помогнем максимално на археолозите", добави Бойко Борисов..." - в. "Стандарт".

"Невиждано откритие на Балканите: Император или цар лежи под гигантската пирамида до Пловдив. "Световно чудо" нарече Борисов гробницата, от която по-голям е само мавзолеят на Октавиан Август в Рим Тази гробница ще се превърне в световна атракция, след като се разкрие напълно и експонира. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като разгледа разкопките на Малтепе - най-голямата могила на Балканите. Тя се намира на 20 км от Пловдив и вече в нея са разкрити 8 метра от южната стена на огромно гробно съоръжение. "Няма такова в света, ако изключим египетските пирамиди. Най-високата гробница у нас е Поморийската, но тя е 5,5 метра. Други подобни гробници кули има в Рим и Палмира но те стигат до 6 метра. А нашата е над 20 метра", обясни му археологът доц. Костадин Кисьов... "Трима римски императори са убити в балканските земи и гробовете на двама от тях още не се знаят къде са", допълни министър-председателят. Той пристигна в събота по обяд и пое по могилата. Преди него дойде министърът на културата Боил Банов, който преди седмица беше за първи път на обекта. "Да не излезе отвътре някой кивот", попита Банов археолога. Кисьов му отговори, че при разкритията надолу в могилата всичко може да се очаква. Не е изключено да се намери и колесница... Нещо невиждано за Балканите - гробница пирамида, висока 22 метра, излезе при разкопките край пловдивското село Маноле. "Огромните ѝ размери подсказват, че тя или е императорска, или е принадлежала на един от последните тракийски царе", подозира откривателят ѝ доц. д-р Костадин Кисьов. Гробницата до Пловдив е по-мащабна дори от съкровищницата на Атрей в Микена, сочена за най-голяма в света със своите 14 метра височина. Единствено мавзолеят на Октавиан Август в Рим се извисява на 42 метра. Специалисти по антична архитектура са смаяни от откритието в могилата Малтепе до село Маноле. И признават, че подобно съоръжение не са виждали по нашите земи и дори на Балканите. "Тя е величествена. В най-горната си част, където е най-тясна, е с размери 7 на 7 метра, като всеки следващ сектор надолу се разширява, за да стигне 12 на 12 метра в основата. Самата могила е била оградена с крепида от мраморни блокове с дължина 450 метра", обяви сензационно археологът Кисьов. Първоначално екипът му смятал, че в огромната могила са разположени две гробници една над друга. При разкопките м.г. локализирали сграда в основата на насипа. Разкриването сега започна от върха на могилата, където се появи най-напред покривът на античния градеж. "Сметнахме, че сме попаднали на втората гробница, но се оказа, че съоръжението е едно - колосално и впечатляващо", разказа ученият. На терена запазените останки се извисяват на 20 метра. Оказва се, че всъщност е била 22 м, тъй като археолозите са открили върху разрушения от иманярите покрив огромни мраморни блокове, тежащи по половин тон. Те са представлявали постамент, който е носил статуя на върха. Най-вероятно тя е била на погребания или на върховно божество, почитано от положения в гробницата. "Надяваме се следващите дни да открием около покрива и останки от статуята, ако не е открадната от иманярите", казва Кисьов. Самата антична сграда е под формата на пирамида - нещо, неоткривано досега у нас..." - В. "24 часа".