Сняг. 

"Дума":

Фандъкова призна, че София не е почистена

 

Йорданка Фандъкова призна, че София не е почистена след обилните снегове. Затова тя глобила със 17 000 лв. фирмата, която не се е справила с почистването на бул. "Цариградско шосе" на 10 януари вечерта.

Кметицата се оправда с честия снеговалеж и заяви, че не може да се очаква да бъде почистено както миналата зима, когато паднал "нормален за последните години сняг".

Фандъкова се оплака, че наличните соли за обработка започват да се изчерпват. В сряда се наложило да търси съдействието на държавните органи, за да могат да се придвижват камионите с допълнителни соли за фирмите, ангажирани с почистването.

Соли имало за още няколко обработки на улиците, които от няколко дни се третирали с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзвали.

 

Студ.

"Монитор":

В 10 области няма да се учи и утре

В 10 области на страната няма да се учи и утре, заради влошената метеорологична обстановка и грипната епидемия. Това са Бургас, Добрич, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Стара Загора, Ямбол и Шумен.

В областите Видин, Велико Търново, Габрово, София град и София-област има възобновени учебни занятия, а в останалите области на страната няма да се учи само в отделни общини или училища. В столицата заради аварии няма да работят три училища.

 

Потребители. 

"24 Часа":

Без арбитраж за неплатена сметка

Потребителските спорове ще се разрешават извън арбитражните съдилища. Това означава, че арбитрите ще решават само спорове между търговци. Тези промени в Гражданския процесуален кодекс гласуваха окончателно депутатите. Така предварителните арбитражни клаузи в договорите на потребителите с различни компании ще се смятат за нищожни. "От следващата седмица след обнародването на промените всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето", обяви в парламента омбудсманът Мая Манолова. През миналата година тя започна законодателната инициатива срещу частния съд.

 

 

Клетва. 

"Сега":

Радев и Йотова ще положат клетва на 19 януари

Новоизбраните президент и вицепрезидент на България Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание на 19 януари.

Заседанието ще се проведе от 10.00 часа и ще се предава пряко по БНТ и БНР, съобщиха от парламента.

На церемонията са поканени да присъстват президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания.

Представител на гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението, с което ЦИК обявява Радев и Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България.

 

Ток. 

"Труд":

Режим на тока, ако спре блок на АЕЦ "Козлодуй"

 

Решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, заяви Иван Айолов.

До режим на тока може да се стигне само ако заради авария спре работата някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви бившият заместник-министър на енергетиката и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов пред БНР.

По думите му водноелектрическите централи могат да компенсират евентуалното спиране на работа на блокове от ТЕЦ.

Според него решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата.