Разпитват Филчев за Алексей Петров

"Монитор":

Филчев на разпит заради Трактора

 

Бившият главен прокурор Никола Филчев ще бъде извикан в прокуратурата на разпит по делото "Октопод". Това научи "Монитор" от високопоставени източници в държавното обвинение.

Преди два дни МВР шефът Цветан Цветанов обяви, че влизането на Алексей Петров в спецслужбите е станало със санкцията на Филчев и бившия вътрешен министър Георги Петканов. Според Цветанов все още в контролните органи има лица от приятелския кръг на бившия обвинител №1, които работят срещу държавата.


Според запознати разследващите ще се интересуват от нерегламентираните връзки на Филчев със съмнителни лица както и от това, има ли политически назначения в съдебната власт по негово време.

 


"Сега":

ДСБ поиска арест и за Никола Филчев


Бившият главен прокурор Никола Филчев да бъде арестуван и разследван заради привличането на задържания при операция "Октопод" Алексей Петров като секретен сътрудник в НСС. За това призова вчера Атанас Атанасов от ДСБ. Той твърди, че като директор на контраразузнаването изобщо не е имал думата за привличането на Алексей Петров.

"Първо трябва да почнат от Костов", контрира бившият главен прокурор пред "Сега". По думите му лидерът на ДСБ Иван Костов искал да му отмъсти, тъй като Филчев се опитал да разкрие злоупотреби в приватизацията.

 

 

Рокада

 

"24 часа":


ДПС губи 1 мандат за сметка на ГЕРБ

 

На днешното си заседание Централната избирателна комисия е изпълнила искането на Конституционния съд да преизчисли вота в 23 избирателни секции в Турция.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че ДПС губи един мандат за сметка на ГЕРБ и съответно ще има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места, съобщи БНР.

На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от Седми избирателен район-Габрово, а Венцислав Василев Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото на Марияна Иванова Даракчиева от Синята коалиция от Седми многомандатен избирателен район.

 

 

Уволнения

 

"Труд":

"Обезглавиха" агенцията за бежанците

 

"Двамата зам.-председатели на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет (МС) - Красимир Косатев и Димитър Владимиров, бяха уволнени днес (б. р. вчера) заради констатирани изключително тежки нарушения при проверка." Това съобщи премиерът Бойко Борисов. И добави, че е подготвил "доклад в сряда на заседание на МС да се освободи и директорът на агенцията - Светослав Мичев". През уикенда била направена проверка от инспектората на МС и МВР. Оказало се, че било плащано за оборудване, което никога не било монтирано.

 

Темида

 


"Стандарт":

Убийците на Борилски се предадоха сами


Осъдените за убийството на студента Мартин Борилски се предадоха сами. Георги Желязков и Стоян Стоичков вече търкат наровете в килиите на Варненския затвор. 10 дни след като бяха обявени за общодържавно издирване и полицията ги търси под дърво и камък, двамата се отказаха да бягат. Точно в 8 часа вчера сутринта, придружени от адвокат Борислав Желязков, Георги и Стоян отишли в областното звено на Съдебна охрана, откъдето направо ги отвели в затвора. "Те са в приемното отделение, където ще останат до месец", потвърди Росен Желязков, шеф на варненския пандиз.

 

 

Втори шанс

 

"Стандарт":

Втори шанс за болниците


Кабинетът дава втори шанс на болниците. Лечебниците, които не отговарят на критериите, ще имат 6 до 12 месеца, за да изпълнят изискванията и да сключат договори със здравната каса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с директори на болници. Те му гостуваха вчера в Министерския съвет. В дебата за здравната реформа се включиха и вицепремиерът Симеон Дянков, както и здравният министър Божидар Нанев. До срещата се стигна, след като докторите обявиха, че са готови да излязат на протест заради сериозно намалените пари за лечебниците. По време на вчерашната среща управляващи и лекари си стиснаха ръцете.

 

Катастрофа

 


"24 часа":

Влак блъсна снегорин, шофьорът гине

 

Шофьор на снегорин загина на място вчера, след като машината се блъсна в товарен влак. Това стана към 5,00 ч сутринта на жп прелеза на ул. "Летоструй" в София, съобщи МВР.

Починалият Стефан Иванов, на 59 г., е служител на фирма "Титан", която чисти няколко района в столицата.

При катастрофата са пострадали и двамата машинисти на влака. Единият - Б.В.Г., на 40 г., е с опасност за живота и е настанен във ВМА. Има тежки контузии в гръдната и коремната област, контузии на дробовете и таза. Помощник-машинистът, Б.С., на 39 г., е прегледан в "Пирогов" и освободен за домашно лечение. Той е със счупен палец на десния крак.

 

 

Стихия

 


"Стандарт":

6 града като Титаник

 

Половин България подгизна. Поне 6 града потъват като "Титаник" с всеки изминал час заради пороите. Готови сме за евакуация на хората от най-засегнатите райони, обявиха от Гражданска защита. В Елхово придошлата Тунджа проби дигите от пясък и потопи половината град. Водата заля трафопост и остави без ток стотици къщи. Ямбол също е с наводнени мазета, но жителите му ходят и жадни заради авария на водопровода. Екипи на Гражданска защита и пожарната отводняват жилища и училища също в Хасково, Любимец, Свиленград, Димитровград.