Фалшив сигнал за бомба в "японския"

"24 часа":

Французи зъзнат след сигнал за бомба в „Кемпински"

 

Десетки французи прекараха вечерта увити с одеяла на открито, след като неизвестен злосторник подаде анонимен сигнал за бомба в елитния столичен хотел "Кемпински - Зографски".

Анонимен мъжки глас се обадил на дежурните в СДВР и съобщил, че е заложена адска машина.

На мястото на инцидента веднага бяха изпратени групи на ДОТИ с техника и обучени да откриват експлозиви кучета. 60-те гости на хотела, предимно французи, бяха евакуирани минути след сигнала. Част от тях се приюти в лобибара на съседен хотел, а другите с любопитство следяха действията на полицията, видя екип на "24 часа".

 

 

 

Газът поскъпва

 

 


"Труд":

Русия ни "обещава" 50% по-скъп газ


С 50 на сто ще се увеличи догодина цената на природния газ за чужбина, сочат разчетите на "Газпром". Сега цената на горивото за експорт е 280 долара за хиляда куб. м, очаква се да стане 418 долара. За България можело цената да е малко по-ниска заради транзитните такси, които получаваме. Това заяви в Москва говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

Прогнозата на руския енергиен гигант "Газпром" за цената на природния газ за чужбина през 2010 г. е с близо 50% по-висока спрямо тази година. Очакванията засега са за средна цена 418 долара за 1000 куб. метра при 280-285 долара през тази година.

 

 

Социална политика

 

"Монитор":

1 милиард лева за безработните

 


Над 1 млрд. лева срещу безработицата отпуска правителството за следващата година. Това каза вчера социалният министър Тотю Младенов при представяне на анализ на мерките за активна политика на пазара на труда, разработен от Икономическия и социален съвет (ИСС) по предложение на кабинета.

250 млн. лева са средствата, предвидени за мерки за заетост по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 200 млн. лева пък ще се отпуснат от бюджета за квалификация на работници, предвижда социалното министерство. Още 200 млн. лева са разчетени за обезщетения за съкратени.

 

 

Не завериха отчета на кабинета "Станишев"

 

 

"Стандарт":

Станишев забравил да отчете 1 млн. лв.

 

Кабинетът "Станишев" забравил да отчете близо милион лева от похарчените пари през миналата година. Това отсече Сметната палата и отказа да завери счетоводството на правителството за 2008 г.
Причината е, че 1,1 млн. лева от оперативната програма "Административен капацитет" и от ДФ "Земеделие" са "спестени" в отчета за харчовете на предишния кабинет. Становището на Сметната палата бе пратено вчера на премиера Бойко Борисов. Първоначално одиторите сложиха параф на доклада без резерви. После обаче ревизорите решили да върнат сметките заради установени грешки и нередности. Освен неотчетените пари в обобщения баланс не са включени 38 178,43 дка земи на Ловно стопанство "Искър" и 198 дка в Боровец. Изпуснато е и дворното място от 12,43 дка на бул. "Дондуков" 1. В документа липсват борчове към доставчици за 206 хил. лв.

 

 

Свършват местата за гробове

 

"Дума":

Местата за вечен покой свършват до 6 месеца

 

До 5-6 месеца местата в столичните гробищни паркове се изчерпват, заяви в понеделник директорът на общинското дружество Венцислав Григоров. Липсата на места е сред основните проблеми, с които трябва да се справи ръководството на дружеството. Григоров посочи, че само в гробищния парк в кв. "Бакърена фабрика" има свободни места, а във всички останали се извършват вторични погребения - покойниците се погребват в стари гробове.
Преди 8 години за гробището в "Бакърена фабрика" са били закупени още 200 декара, които са към края си. Към момента оставали около 10 свободни декара. Между 200 и 250 погребения месечно се извършвали там, а един декар побирал около 200 покойници, уточни Григоров.

 

 

Надежда Михайлова предложена за еврокомисар 

 

 

"Стандарт":

Сините искат Надка за еврокомисар

 


Втора дамска кандидатура за еврокомисар на България се появи вчера. Единственият депутат на Синята коалиция в Брюксел - Надежда Михайлова, бе номинирана от лидера на СДС Мартин Димитров за еврокомисар. След като от ГЕРБ подготвят издигането на външния министър Румяна Желева, синята евродепутатка е втората дама кандидат за поста. "Хубаво е да има няколко качествени имена и кандидатури, между които да се избере. Госпожа Михайлова е дялан камък и може да се занимава с много неща", поясни лидерът на СДС. Самата Михайлова днес ще се срещне с президента на ЕНП Вилфред Мартенс, за да обсъди името на еврокомисаря ни.