"24 часа"

ГЕРБ иска прокурор да разследва строежа на "Цанков камък"

ГЕРБ иска прокурор да разследва строежа на "Цанков камък". Калпавите проучвания започнаха да гълтат пари още при строежа му. Оказа се, че част от земята в местността Гашня, която остава под вода, трябва да се тампонира допълнително с бетон и желязо, защото може да се окаже неустойчива във времето.

Точно 6 г. след пускането му се наложи ремонт. Почвата и земните пластове, които в района са ронливи, пропускат вода и НЕК го източи.

Установено е, че има нужда от омрежване на скат и укрепване на разхлабени скални късове и земна маса с ориентировъчен обем от 400 кубика. Срещу 125 хил. лева те трябва да се извозят и да се достави и монтира стоманена мрежа по ската с анкери и крепежни елементи за 40 дни.

"Стандарт"

Сбъдват се по три желания в минута

Нощта в събота срещу неделя ще бъде специална. В нея могат да се сбъдват до три желания в минута. За това е нужно само да видите падаща звезда. На 12 срещу 13 август е тазгодишният пик на Персеидите.

Метеоритите в небето ще са до 150 на час. Ярката Луна обаче ще затруднява звездобройците, затова космическото шоу ще се наблюдава най-добре след 2 часа. Ако искате да се наслаждавате на звездния дъжд, избягайте от града, където светлините и смогът пречат на гледката.

Идете високо в планините, в полето или в покрайнините на някое селце, съветват астрономите. Ако пък сте на морето, река Велека край Синеморец е мястото, където се събират по традиция любителите на уникалното явление.

"Монитор"

Домашната ракия в багажа за Гърция с бележка от казана

Носим ли си домашна ракия, отивайки на почивка в Гърция, то трябва имаме и бележка от казана, където е изпечена, който да покажем на границата или при проверка от полицията по пътя. Това гласят правилата за внос на акцизни стоки за лична употреба в южната ни съседка.

Гърците, както и ние сме приели минималните прагове в съответствие с евродиректива от 16 декември 2008 г. относно общия режим на облагане с акциз. Под този лимит ограниченията биха се приели за ограничаване на свободното движение на хора.

"Сега"

В партидите за втора пенсия има средно по 2688 лв.

Средната сума, натрупана за втора пенсия в универсалните фондове, се е увеличила с малко над 401 лв. за една година и вече е 2687.84 лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на юни. В деветте фонда има разкрити 3.620 млн. индивидуални партиди, но не се знае колко от тях са на хора, които не работят или са емигрирали, тоест по тях не се правят вноски. Във втория стълб се осигуряват с 5% от общата си пенсионна вноска хората, родени след 1959 г.

"Дума"

Никой не разчиства мините от Горни Лом

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин за пореден път сигнализира за притесненията на хората от Горни Лом заради необезопасените мини, които се съхраняват в местния завод за боеприпаси "Миджур". Той е изпратил сигнал до министрите на отбраната и вътрешните работи, видинския областен управител и до народни представители. През 2014 г. при взрив в предприятието загинаха 15 души.

Костин подчертава, че местните жители се притесняват, че един-двама охранители на завода не са достатъчни. Хората питат има ли видеонаблюдение и функционираща пожарна система. Според кмета заради сезона има риск от пожари, които могат да стигнат до складовите помещения.

"Капитал дейли"

Компания на Пеевски събаря софийската цигарена фабрика

Наследникът на основаната през 1909 г. "Цигарена фабрика - София", а през последните години - "София-БТ", физически отива в историята.

От 9 август на терена на фабриката, която беше затворена през миналия април, работи тежка техника, която събаря сградите. Според информационната табела събарянето на съществуващите сгради ще продължи пет месеца и половина, а изпълнител е компанията "Д.А.Р.К. 2002".