24 часа

ГЕРБ издига Фандъкова за нов мандат

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще получи нова номинация от ГЕРБ догодина. В партията, чийто зам.-председател е тя, за друга кандидатура въобще не се отваря дума, научи "24 часа" от централата на ГЕРБ.

Самата Фандъкова категорично отбягва въпроса за кметския вот на есен с аргумента, че за нея е важно да се върши работата за града, а не отсега да се влиза в кампания. И обвини опозицията, че прави именно това със скандалите около ремонтите в София.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче даде да се разбере, че отново тя е човекът за столицата, след като всякакви спекулации вървяха неофициално през последните седмици.

Труд

Изпратиха Ценко Чоков в затворническата болница

Апелативният спецсъд изпрати в болницата към затвора бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Съдебна охрана го задържа в залата с белезници.

Според съдебния състав с председател Георги Ушев домашният арест е мярка, която ограничава свободното придвижване на подсъдимите и ако им бъде позволено да напускат адреса, то е за да удовлетворят конкретни медицински нужди, но не и други битови или житейски.

Ценко Чоков е имал разрешение да напусне адреса в "Студентски град", за да посети зъболекар в "Красно село", за датите 17, 19 и 20 декември, 3,4 и 7 януари.

Бил е заварен в заведение в квартал "Драгалевци", където консумирал храна и вода и останал там около час между 19 ч. и 19.50 ч. в понеделник.

Монитор

Лъжат наркотестовете на пътя с кислородна вода

"Хората, които карат след употреба на наркотици, смятат, че след като се изжабурят с кислородна вода, ще се дезинфекцират или ще си окислят слюнката така, че да излъжат наркотеста. Това обаче не се получава, тъй като уредите ни са достатъчно съвременни и подобни трикове не минават. За нас е важно просто да вземем проба. Могат да пият и бензин, но отново няма да измамят устройството", категорични са служители от Пътна полиция.

От там напомниха и че вече се водят преговори и се оформят поръчки за 648 хил. лева, които ще отидат за еднократно полеви тестове за дрога. При добро стечение на обстоятелствата ще се доставят и седемвалентни тест-касети за други уреди за дрога, които ще са малко над 1 млн. лева.

Стандарт

Ще има детска болница! Кабинетът довършва стар строеж

Българските деца все пак ще имат национална педиатрична болница. Това стана ясно в началото на правителственото заседание. Кабинетът ще довърши започнатия през 80-е години на миналия век при Тодор Живков строеж на 12-етажна лечебна сграда, която е била предназначена още тогава за детска болница.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред министрите. Очаква се до средата на 2020 г. довършването на сградата да приключи, стана ясно от думите на здравния министър. През януари ще бъде извършено обследване, а след това и препроектиране до три-четири месеца, каза Кирил Ананиев. Той лично на място се е уверил, че сградата е в добро състояние.

Сега

Адвокати: Антикорупционният закон е бухалка срещу неудобните на властта

Последните идеи на ГЕРБ да бъдат освободени от действието на антикорупционния закон общинските съветници показва, че всъщност декларираната цел на горепосочения закон не е реалната, а този закон се явява бухалка срещу неудобните за властта личности или освобождава от отговорност удобните. Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели.

Това, че законодателят отказва да види проблема в работата на прокуратурата и едва ли не дава индулгенция чрез антикорупционния закон срещу наказателно преследване за корупция по високите етажи на властта в едни случаи, а в други бива ползван като репресия срещу неудобни на властимащите хора, опитвайки се да внуши на обществото виновността на проверявания не кореспондира с основните правни норми.

Капитал дейли

ЕК обяви плановете си в случай на Brexit без сделка

Европейската комисия (ЕК) започва подготовката си за Brexit без сделка, в случай че Великобритания излезе от ЕС без план. Институцията обяви временни мерки, за да ограничи негативните ефекти, но посочва, че не може да се справи с всички проблеми, които очаква. Сделката за Brexit на премиера Тереза Мей може да не бъде одобрена от парламента и двете страни се подготвят за най-лошия сценарий, пише ВВС.

Мерките на ЕК трябва да ограничат блокажа в ключови области като финанси и транспорт, ако през март Обединеното кралство напусне без сделка. Но в изявление се посочва, че "те не могат да смекчат цялостния ефект от сценарий без сделка". В този случай по-скоро става въпрос за "опит за ограничаване на щетите".

Дума

Президентът атакува с вето 48-часовите тайни арести

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Наказателния кодекс, с които се изменя и Наказателно-процесуалния кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Става въпрос за текстовете, с които се позволява арест до 48 часа, без да се уведомяват близките на задържания.

Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага, аргументира се Радев.