Взаимните атаки между управляващи и опозиция след конгреса на БСП са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Популизмът и клюкарството не са политическа алтернатива. При ГЕРБ контрабандата е на най-ниските си нива от 2007 г. насам." Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана извънредно от лидера Бойко Борисов заради съботния конгрес на БСП, който реши да се иска вот на недоверие на правителството заради "липсата на борба с корупцията". Борим се активно с корупцията и организираната престъпност и изпълняваме приоритетите от управленската си програма. Абсолютно несъстоятелна е тезата на БСП за липсата на резултати в тази посока, отсече заместникът на Борисов. И показа данни от последната седмица, според които контрабандата се е ширила по време на управлението на БСП, а от управлението на ГЕРБ е на най-ниските си нива. "БСП да решава първо вътрешните си проблеми. Когато не можеш да овладееш своята партия и съмишлениците я напускат заради лидера, не може да говориш за робство", отряза Цветанов. И подчерта, че никой български лидер не е бил приеман навън така, както Бойко Борисов. "През последната година и половина, откакто Нинова е председател на БСП, тече кампания, изградена върху лъжи, и ние вече започваме да подготвяме регистър на фалшивите новини, които текат в централата на БСП", включи се депутатът Тома Биков. Той изреди 20-ина, звучали чного истински в момента на изговарянето: "Отнемат ни председателството" - така се говореше преди 3 месеца от Румен Гечев. "Няма 160 милиона евро за ограда" - твърдяха, че няма да е построена, сега, че е пропусклива. Твърдяха, че ще има режим на тока. На някой да му е спряло осветлението или печката? Преди 2 години говореха за 16 милиарда дълг, който ще бъде изхарчен. Не само не е изхарчен, ами и дефицитът и външният дълг на България намаляват. Защо спряха да говорят за тези дългове? Крадат се 15 милиарда от обществени поръчки, при положение че за обществени поръчки се дават по 6 милиарда. Как от 6 милиарда се крадат 15, да каже моралната милиция, сформирана на "Позитано", изреди Биков..." - в. "24 часа".

"Конгресите на ГЕРБ приличат на място, където излиза един лечител или гуру и казва, че слепите ще погледнат, куците ще проходят". Така зам.-председателят на БСП Деница Златева коментира пред Би Ти Ви думите на вицепремиера Томислав Дончев от по-рано днес, че конгресът на БСП му прилича на група за взаимопомощ, където се събират хора с еднакви проблеми и се откъсват от реалността. Според Златева с реакцията си след конгреса на БСП ГЕРБ е утвърдила социалистическата партия като алтернатива. По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че БСП е алтернатива на ГЕРБ, но лоша алтернатива. По думите на зам.-председателя на БСП в ГЕРБ са леко изнервени и притеснени след 49-ия конгрес на левицата. На 26 ноември предстои конгрес на ГЕРБ, за който Цветан Цветанов обяви днес, че ще бъде приета декларация, че ГЕРБ никога няма да влиза в управление с БСП..." - в. "Дневник".

"Ние не искаме да опитомяваме опозицията, искаме тя да е силна, но в момента е дивашка, продължи той. - Когато беше формиран 44-ия парламент, ние имахме едно желание. Искахме да предложим председателския пост на НС не, за да опитомим опозицията, а за да покажем държавническо поведение във връзка с предстоящото председателство. Виждаме, че от страна на българската опозиция с лидер Корнелия Нинова, това не се случва. Това, което наблюдаваме, е да се стремят да разделят нацията. Ние не искаме да водим дебата по този начин. Ние не искаме да се възприема, че българската опозиция трябва да бъде опитомена. Ние искаме да има силна опозиция, но в момента виждаме, че тя стана дивашка опозиция. С подобен подход могат само да разграждат институциите в България и да разграждат доверието, което ние сме създали в Европа и лидерството, което има днес Бойко Борисов. Бихте ли погледнали обективно кога някое управление в страната е имало такъв поглед към Западните Балкани?", запита Цветанов. "Спасявайки, може би, своите вътрешнопартийни проблеми, БСП искат да загробят имиджа на България, допълни Лиляна Павлова. - Като министър, отговорен за подготовката и провеждането на българското председателство, и от името на цялото правителство искам ясно да заявя, че българското председателство, първото българско председателство, е една тема, която е аполитична, надпартийна. Опитът на политически централи и конгреси да се заиграват с тази тема, да я политизират, манипулират, е грозен и недостоен. Казаното вчера е поредната лъжа. Приоритетите на председателството - ясно посочени са. Приоритетите на трите държави - ясно одобрени от всички европейски лидери на Европейския съвет през юни. На 100 % се припокриват с така наречените контраприоритети на БСП. Нито един от техните контраприоритети не е контра, той всъщност е про. Преписват или не четат? Лъжат или манипулират? Това е нашият въпрос", допълни Павлова..." - в. "Стандарт".

"За да има нормални процеси в държавата, трябва да се смени формулата и визията за управление и правене на политика в страната - това е казал председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в поздравлението си към активистите на ДПС в област Монтана. Председателят на ДПС е участвал в дискусия, посветена на политическата активност. Той е подчертал значението на политическото участие в процесите за вземане на решения в държавата. "Когато някой вместо нас определя политиката и посоката за развитие на държавата, а те са погрешни, трябва да се направи промяна", е казал Карадайъ и е призовал за активност и мобилизация партийните структури на ДПС. Карадайъ е добавил още, че при сформирането на този кабинет, от ДПС са предупредили, че основата и структурата са грешна и ще произвежда грешни политики. Днес сме свидетели, че прогнозата ни се сбъдна, допълнил той. Председателят на ДПС е припомнил, че тогава са предложили и алтернатива - ДПС би подкрепило програма за управление на страната без да участваме пряко в управлението. По думите му "се предпочете грешната формула". Включването на националистите във властта, според Карадайъ, е много опасно и това се потвърждавало всеки ден. Той е посочил още, че "В Испания популистите създават напрежение. Това е заразно и се пренесе в Италия. Такива процеси на Балканите са много по-опасни и по-сложни. Балканите сме мозайка от етноси. Всяка една държава в момента живее с представите, че граничи със себе си. Нито една държава не прави изключение в това отношение. От тази гледна точка популизмите и национализмите на Балканите имат естествена среда и много по-бързо могат да се развият в опасна посока. Освен това, от съставянето на правителството до днес няма нито една държавна политика, за която да можем да дадем положителна оценка". Председателят на ДПС е казал още, че властта като конструкция и конфигурация, като начало трябва да бъде променена, а заедно с това и като политика трябва да бъде променена..." - в. "Стандарт".

Вестниците цитират и експрезидента Расен Плевнелиев, който също засяга темата за корупцията.

"Росен Плевнелиев: Президентът носи основната вина за проваления КСНС на тема корупция Това е първият провален Консултативен съвет за националната сигурност в историята на президентството и основната вина за това носи президента", обяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев по Би Ти Ви. Така той коментира ситуацията около последното заседание на КСНС, на което трябваше да се обсъжда антикорупционния закон и създаването на специален разследващ орган, се състоя на два пъти, тъй като при първото заседание не се събра кворум. "В месеците преди КСНС имаше два алтернативни законопроекта, които е съвсем нормално да влязат в Народното събрание за обсъждане. Държавният глава по-скоро игра ролята на еднопартиен, отколкото на надпартиен президент. Резултатът беше печален", категоричен е Плевнелиев. По думите му българският народ е свидетел на тоталния провал на целия политически елит по темата с корупцията. На въпрос дали президентската институция трябва да назначава шефа на разследващия орган за корупция, Плевнелиев е категоричен, че не трябва."Повече от шест месеца бях едноличен ръководител на тази държава, направих две служебни правителства. Представете си, държавният глава еднолично управлява държавата и еднолично назначава органа, който се бори с корупцията и неговия ръководител. Това означава, че държавният глава има безгранична власт и това не е добре", поясни Плевнелиев. Бившият държавен глава критикува и действията на президента Румен Радев по повод бойкота на военните пилоти от база "Граф Игнатиево". "Категорично не одобрявам действията на летците. Това за мен оставя горчивото впечатление и неразбиране как функционира Конституцията. Не съм съгласен и с действията на държавния глава, който се опита да защити тези действия, които са поне с нагласата да бъдат противоконституционни", каза Плевнелиев..." - в. "Сега".

"Предишният президент Росен Плевнелиев обяви в ефира на БиТиВи, че държавният глава Румен Радев се е опитал да защити противоконституционни действия заставайки на страната на летците от базата в Граф Игнатиево, които преди няколко дни отказаха да летят. Не одобрявам действията на тези летци. За мен това също оставя горчивото впечатление за неразбиране как функционира конституционалността, в какво се състои войнишкият дълг. Не съм съгласен и с действията на държавния глава, който се опита да защити противоконституционни действия, обясни Плевнелиев. Допълни, че летците имат легитимни начини да обърнат внимание на състоянието на авиацията - чрез своите ръководители и организации. Плевнелиев все пак посочи, че всеки политик трябва да чувства вина за състоянието на армията, обясни, че е направил по време на мандата си възможното да се излезе от това положение. Припомни, че вече има одобрен план за превъоръжаване на армията. Според него настоящият държавен глава носи вина и за първото в историята провалено заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Плевнелиев посочи, че в месеците преди него Румен Радев не се е държал като надпартиен президент, а се е опитал да защити само един - този на БСП, от проектите за създаването на антикорупционен орган. Извън това той посочи, че има цялостен провал на българския политически елит по темата корупция. В отговор на въпрос Плевнелиев обясни, че не би приел президентът да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган - такова е предложението в проекта на БСП, с което Румен Радев изрази съгласие.Той мотивира позицията си с неговия опит, при който заради политическата криза се наложи да назначи две служебни правителства последователно и така да управлява еднолично държавата за 6 месеца. Назначаването и на шефа на такъв орган би съсредоточило твърде много еднолична власт в ръцете на президента, който няма от кого да бъде контролиран, обясни Плевнелиев..." - в. "Дневник".

Състоянието на армията ни също е във фокуса на всекидневниците.

"Искаме оферти за нови Ф-16 и пак за "Грипен" Красимир Каракачанов смята, че в условията на конкуренция България ще избере по-добрия военен самолет В най-кратки срокове Министерството на отбраната ще поднови процедурата за нови изтребители. Оферти ще бъдат поискани както за Ф-16, така и отново за "Грипен". Това съобщи в интервю за "24 часа" министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Ще изискаме офертите досега да бъдат повторени и да ни бъдат дадени предложения и за нови самолети. Тези оферти ще бъдат разгледани. Който даде най-добри условия, печели и ще започнат конкретните разговори с него за сключване на договор, заяви Каракачанов. При създалата се ситуация на конкуренция ще получим оферти, от които да можем да изберем по-доброто, убеден е вицепремиерът..." - в. "24 часа".

"Армия като днешната българска армия няма начин да бъде изхранена и поддържана с 600 милиона евро. Това подчерта експертът и бивш министър на отбраната Бойко Ноев по БНР. "Няма такава армия, която да може в този размер, с тази структура, с тези задачи да може да живее, да функционира с 600 милиона евро. Дълбокото противоречие между размер на армията, задачи, структура и средства води до това, че в армията вече има много свободни места. Хората масово напускат", посочи Ноев. Според него, като последствие от това е и бунтът на пилотите. "Това беше своеобразен бунт. Това не бяха двама души, които имаха неразположение. Това беше цялата авиобаза. Ако прикриваме проблемите под масата, нищо няма да бъде решено. Аз симпатизирам на пилотите, защото те по някакъв начин показаха, че това повече не може да продължава", каза Бойко Ноев. Той обаче не е съгласен с начина, по който пилотите са направили своя протест: "Те трябваше по официален път с докладни записки, както и техният командир по команден път, да сезират своите началници по командната линия, че базата не може да продължава да изпълнява своите задачи." - в. "Труд".

Ролята и мястото на България в ЕС е сред темите с продължение.

"Поемаме председателството в ключов момент, в който говорим за бъдещето на ЕС. България може да има невероятна роля. Сега е време за обединение в страната, а не за разделение. България се превръща във фактор". Това заяви за "Събуди се" на Нова тв еврокомисарят Мария Габриел. "Брюксел гледа на България като на устойчив партньор, който се движи в правилната посока", допълни тя. Относно конфликта в Каталуния, тя коментира: "Това беше незаконен референдум. Наш събеседник остава Мадрид и испанското правителство. Много е важно да се запази диалогът". Еврокомисарят по цифровизацията коментира също влиянието на социалните мрежи и феномена "фалшиви новини": "За 4 месеца тази тема не ми е убягнала. Стартирам до месец обществена консултация и след това ще създам експертна група на високо ниво, която да излезе с много конкретни мерки. "България има потенциал да се превърне в регионален лидер на Балканите, когато се говори за цифровизация", допълни тя пред Нова тв..." - в. "Сега".

"Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес, че е убеден, че в четиригодишния управленски мандат на кабинета "Борисов 3" механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне и за България, и за Румъния. През последните десет години Европейската комисия наблюдава напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, а заради европредседателството следващият мониторингов доклад се очаква да излезе през ноември, а не в началото на 2018 г. Коментарът на Цветанов бе в отговор на въпрос на журналисти за заключенията на еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова, която на форум в София тази седмица заяви, че когато се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров, остава с впечатление, че "в България всичко е наред", но после вижда фактите и започва да се съмнява дали "всичко е толкова прекрасно". Днес Цветанов заяви, че е убеден, че механизмът ще отпадне в рамките на това управление, защото през последните няколко седмици от ЕК се чували подобни индикации заради политическата воля на правителството и парламентарната група на ГЕРБ..." - в. "Дневник".