Обвиненията, че управляващите от ГЕРБ правят „досиета" на свои политически  опоненти са сред най-широко отразените теми в неделните вестници.

„Дневник" цитира депутатката от БСП Меглена Плугчиева, която е получила сигнал от съпартийци в Русенска област за списък с въпроси, въз основа на който активисти на ГЕРБ събират информация за конкурентите си в предстоящите избори.

„По думите й в досието се събира информация за образованието на кандидатите, техните ученически прякори, тема на курсовите работи и оценки, както и всичко за професията, длъжностите и местоработата, финансово положение - платени данъци, отношения с данъчните власти, дългове, битови условия, дали живее под наем, собственост в страната и в чужбина, членство в обществени организации, езици." - пише вестникът, като публикува и отговор на областния координатор на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев, който отрича партията му да е събирала такава информация.

Вестник „Стандарт" също разглежда подробно темата:

„На национален съвет на червените Меглена Плугчиева размаха въпросник от 81 точки, който по думите й изготвили от ГЕРБ. В него има въпроси за личните данни, навиците, характера и намеренията на политическите опоненти на ГЕРБ, заяви Плугчиева.

Социалистката уточни, че го е получила от русенската структура на БСП, които го взели от ГЕРБ. "Лично аз го тълкувам като чудовищно и безпрецедентно действие и заплаха за сигурността на изборите. Смятам за абсурдно, че може да се събират такива лични данни за политическите опоненти", заяви тя."

В публикация на в. „24 часа" се уточнява, че сред споменатите 81 точки в списъка на ГЕРБ има въпроси за семейното положение на опонентите, интереса им към суеверия, ритуали и паранормални явления, любимите им ястия и заведения, бившите им съпруги или съпрузи и причините за развода, както и хобита и слабостите на децата им,
„От БСП се заканиха да запознаят с въпросника Европейския парламент и посланиците у нас." - допълва всекидневникът.

Вестникът отделя място и на решението на социалистите да внесат вот на недоверие към кабинета до края на месеца. Цитирано е изказване на лидера на БСП Сергей  Станишев, че в две сфери е налице крещящ провал на правителството., като едната от тях са антикризисните мерки.
„Втората е - сферата на сигурността, правосъдието и вътрешния ред, защото всички виждаме и полицейщината, и нарушаването на гражданските права, и липсата на конкретни, видими резултати в борбата с престъпността и провала за Шенген." - продължава цитатът.

Продължението на темата за операция „Шок" също присъства в неделния печат.

„Бандата от 57 българи, които бяха задържани за финансови измами из цяла Европа в операция "Шок", била атакувана у нас, след като успяла да опразни и сметка на фирма, собственост на италианския премиер Силвио Берлускони." - пише „24 часа".

В. „Труд" също свързва арестуваните по време на акцията с източване на банкова сметка на „фирма или организация, свързана с премиера Силвио Берлускони",  като посочва, че това е една от причините италианската прокуратура да предприеме операцията.

„Информацията съобщиха адвокати, като изрично подчертаха, че се позовават изцяло на непроверени съобщения от Италия, но не и на документи, пристигнали с европейските заповеди за арест на клиентите им. В тях пише само, че българите са задържани за участие в организираната престъпна група "Нощния", извършвала компютърни и финансови престъпления, подправка на банкови карти и т. н. Фигурира и втора група, наречена "Станислав", като формулировките са същите. Единствената разлика бе, че освен в ЕС втората банда е действала и в ЮАР. Смята се, че за около 3 г. групите са източили от чужди сметки между 60 и 80 млн. евро." - пише всекидневникът, като уточнява, че от българската прокуратура са отказали коментар.

Вестникът  публикува и статия за раздадени премии в Министерството на правосъдието в размер на 247 607, 83 лв. за първите три месеца на годината.

В. „Сега" отделя място на изказването на Ахмед Доган, че „България е на път да стане част от отбор "С" на Европейския съюз".
„По думите му, страната няма стратегическа визия за развитие като част от европейските реалности, нито ясни национални приоритети." - се казва в статията.

В друга публикация вестникът информира, че ДПС няма да издига кандидат-президент.

Всекидневникът акцентира върху намеренията на правителството за развитието на летището в Балчик.

„Въпреки обещанията, че ще спазва строга финансова дисциплина, за да намали дефицита в бюджета, правителството продължава с лека ръка да харчи милиони за спорни начинания. По нареждане на премиера Бойко Борисов ще се инвестират спешно между 30 и 50 млн. лева за превръщането на военното летище в Балчик в гражданско. Решението е взето на същото заседание, на което кабинетът въведе лимит на парите, които отпуска за лечение на деца, тъй като там се очаква да има недостиг от 3 млн. лв.

Парите ще бъдат налети без никакви проучвания за очакваната възвращаемост на инвестицията, става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 7 юли." - пише „Сега".

От своя страна в. „Дневник" извежда темата за лимита от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина.

Цитирано е мнение на министъра на здравеопазването Стефан Константинов, който коментира, че решението е продиктувано от недостига на средства.

"Това са възможностите на държавата. Тя дава 8 милиона. Моля, нека всички останали, както правят дарения на такива институции като МВР, да помислят и за децата." - продължава цитатът.

Вестникът напомня, че решението да се въведе лимит предизвика остри реакции, включително на пациентски и неправителствени организации.

В. „Стандарт" отделя място на златните залежи при Брезник.

„Истински златен град лежи под хълмовете на Брезник. В недрата на родния Ел Дорадо изникна ново находище на благородни метали, похвалиха се от канадската компания EurOmax Resources в официалния си уебсайт. Жилата съдържа около 2,5 млн. тона безценна руда. Очаква се от нея да бъдат добити около 463 хил. унции злато и 2,1 млн. унции сребро. Съкровищата са пръснати на площ от 1,5 кв. км на около 150 метра под земята. Всеки тон руда от новото находище ще дава по 3,03 грама злато и 8,9 грама сребро и други метали." - пише вестникът.