Цветанов - кандидат-президент на ГЕРБ

 

"Монитор":

ГЕРБ пуска вицепремиер на президентския вот

 

Вицепремиер в кабинета ще бъде издигнат от ГЕРБ за президент на изборите в края на 2011 година. Това обяви вчера министър-председателят Бойко Борисов. ГЕРБ има своя кандидат за президент, но това не съм аз, увери премиерът и допълни, че претендентът на управляващата партия ще бъде един от двамата му заместници.

Ще обявя името, когато му дойде времето, преди изборите след година и половина, каза пред „Монитор" Борисов.

В  парламентарните редици на ГЕРБ обаче моментално тръгна мълвата, че става дума за дясната му ръка - вътрешния министър Цветан Цветанов, който се ползва с респектиращо висок рейтинг в обществото. Самият

Цветанов не потвърди да е бил офертиран от премиера да се кандидатира за президент и отрече въпросът да е бил обсъждан в партията.

 

 

ДДС

 

"Дневник":

ДДС сюрприз II - най-малко 23%

 

Данък добавена стойност ще се увеличи и то с повече от 2 процентни пункта, въпросът е колко ще стигне - 23 или 24%. Това са цифрите, които се обсъждат на експертно ниво в правителството.

Вчера премиерът Бойко Борисов потвърди, че на 5 май кабинетът ще вдигне нагоре сегашната ставка от 20%. Според източници от "Дондуков"1 целта е непопулярната мярка за увеличаване на приходите в бюджета да се гласува бързо в парламента и да се приложи, ако може, още от 1 юни.

 

 

Министри излизат в отпуск 

 

"Труд":

15 дни без Дянков, 20 дни без правителство

Финансовият министър Симеон Дянков изоставя бюджета за 15 дни.

А правителството излиза в принудителен 20-дневен отпуск, стана ясно вчера.
Вицепремиерът Дянков ще бъде зад граница до 20 май. Първата му спирка ще са САЩ, но не за да нагледа имота си във Вашингтон, а за да участва в конференция на Международната финансова корпорация.

В негово отсъствие парламентът ще трябва да гласува повишаването на ДДС.
Междувременно правителството разпространи стенограма от последното министерско заседание, на което Бойко Борисов заявява: "От 1 до 20 август кабинетът излиза в отпуск".

А на министрите, които горят от желание да работят, казва: "Никой не ти пречи да си работиш вкъщи".

 

 

Реформа

 


"Монитор":

Проценти сменят двойката и шестицата

 

Оценяване в проценти,според качеството на изпълнение на даден проект може да замени двойката и шестицата в училище по предложение на родителски организации. Това стана ясно вчера на Петата национална конференция "Училището - желана територия на ученика".

Системата на оценяване в училище в България е доста архаична и се нуждае от модернизация. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по време на конференцията.

 

 

Гергьовден

 


"Стандарт":

Парад по партенки

 

С малко, но от класа. Така ще бъде почетен тази година празникът на армията - 6 май. Това ще бъде нещо като парад по партенки, защото сиромашията в държавата не подмина и войската.
Само три хеликоптера и към 500 военни ще дефилират на площад "Княз Александър Батенберг". Няма да има нито самолети, нито чужди рейнджъри, нито пък танкове и БТР-и. Както сам призна наскоро военният министър Аню Ангелов, армията е по цървули и заплашена от фалит навръх празника си.

 

 

Лукс имот

 


"24 часа":

Българин купи най-скъпия таван на Виена

 

Бизнесмен от българо-руски произход купи мансарден апартамент в центъра на Виена за 5 млн. евро, съобщи австрийският в. "Виртшафтсблат". От фирмата продавач "Ото имобилиен" потвърдихя пред "24 часа" за сделката, но отказаха подробности за клиента.

Жилището е на последния етаж в напълно реновирана сграда на ул. "Римергасе". Площта му е 250 кв. м, т.е. за всеки квадрат купувачът е платил по 20 000 евро.

Сделката е рекордна за Виена за тази година, обясни Рихард Буксбаум, който отговаря за продажбите в "Ото имобилиен".

 

 

Махат Станишев

 


"Сега":

Станишев се инати за лидерството в БСП

 

Сергей Станишев обяви, че е готов да води партията към нови избори като лидер на БСП и въпреки разгорещените 3-часови дебати за отстраняването му на партийния пленум вчера вътрешната опозиция за пореден път не успя да надделее.

"Имам намерение да бъда лидер към момента, когато се провеждат местни избори през 2011. Не мисля, че сега е моментът да обявявам моята кандидатура, нито друга за президент", заяви Станишев.

 

 

По роднински

 

"24 часа":


7-8 депутатски роднини се трудели в парламента

 

Три деца на депутати са назначени в администрацията на Народното събрание. Това съобщи шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси Димо Гяуров пред bTV вчера.

Той отказа да посочи колегите, които са си взели наследниците за сътруднициq и посъветва медиите да направят тази проверка. Не било трудно, тъй като фамилиите съвпадали. Депутатът от Синята коалиция обаче бе категоричен, че такава практика е нередна и затова е забранена в проекта за етичен кодекс на народните представители.

"Не очаквайте да бъдат от опозицията", уточни Гяуров.