ГЕРБ ще управляват сами

 

"Монитор":

ГЕРБ с правителство на малцинството

 

ГЕРБ ще управлява с правителство на малцинството. Това стана ясно вчера от думите на председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. В речта си пред 41-вото народно събрание той заяви, че формацията ще предложи меморандум за политическо партньорство и подкрепа за новото управление, но без партиите, участвали в предишното управление. Да подпишат документа, ще бъдат поканени Синята коалиция, РЗС и "Атака". "Монитор" научи, че според герберите обаче най-добре било да получат твърдата подкрепа на партиите от ЕНП, което ще рече - ДСБ и СДС, които са в състава на Синята коалиция. Борисов е отрязал десните за министерски пост, но Костов и Димитров ще лобират поне за един, съобщиха запознати.

 

 

"Новинар":


ГЕРБ се готвят да управляват сами, предлагат меморандум за партньорство

 

ГЕРБ ще управляват сами и няма да имат други партньори в следващия кабинет. Така бяха изтълкувани думите на лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов, който каза, че ще предложат на останалите партии да подпишат меморандум за политическо партньорство. При учредяването на 41-вия парламент той заяви, че ще поискат от партиите само подкрепа за техния кабинет и парламентарно сътрудничество, но няма да се пазарят за постове в правителството.

 

 

Първи ден на 41-то НС

 

 


"Монитор":


239 се заклеха

 

239 народни представители се заклеха вчера в парламента. Отсъстваше единствено  рапърът Тодор Йосифов-Маниака от ГЕРБ, който пожела да бъде отзован преди първото заседание на 41-вото народно събрание. Според процедурата Маниака трябва да изпрати молба до ЦИК, но все още не е сторил това. Това е и причината следващият от листата на ГЕРБ - зам.-кметът на Поморие Иван Алексиев, да не се закълне като депутат още вчера. Най-ранобуден от избраниците се оказа Лъчезар Иванов, който прекрачи прага на Народното събрание малко след 8 сутринта.

Новосформираният парламент започна с техническа засечка. За шестима от депутатите боравенето с пултовете се оказа проблем. Всички се пребориха успешно с техниката пред себе си с изключение на атакистите Камен Петков, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, както и колегите им от ГЕРБ Владимир Тошев, Ирена Соколова и Цецка Цачева, която по-късно бе избрана за шеф на парламента.

 

 

Връчват мандата на Борисов 

 

 

"Дневник":

 

Борисов ще получи в четвъртък мандат за съставяне на правителство

 


В четвъртък в 9.30 ч. ще бъде връчен мандатът за съставяне на новото правителство. За това са се разбрали президентът Георги Първанов и кандидатът за премиер Бойко Борисов, съобщи лидерът на ГЕРБ след консултациите във вторник с държавния глава за сформиране на правителството.

По конституция кандидатът за премиер има 7-дневен срок да изпълни мандата - т.е. до 23 юли. Ако проучвателният мандат приключи успешно, кандидатът за премиер го връща на президента, който го изпраща в Народното събрание с предложение правителството да бъде одобрено. Първият работен ден, в който депутатите могат да гласуват новия кабинет, е 27 юли.

 

 

Криминално 

 

 

"Дума":


Хърватско издание:

Матанич е убивал по заповед на Борисов

 

Хърватската полиция по време на разследването на атентата срещу Иво Пуканич и Нико Франич е стигнала до шокиращи разкрития, а именно, че Роберт Матанич, един от участниците в атентата срещу Пуканич и Франич, е убивал в България по поръчка на вероятния нов български премиер Бойко Борисов. Това предаде вчера хърватското електронно издание tportal.hr, цитирайки материал на седмичника "Национал". Информацията бе съобщена от агенция "Фокус"
Според неофициална информация, на полицията това е разказал човек, който преди няколко години е бил заедно с Матанич в България. Същият човек е разказал, че Матанич по поръчка на Бойко Борисов именно е извършил атентата, при който загина и българският полицай Кирил Живков, твърди още изданието. За това убийство, според твърденията на "Национал", Матанич е получил от Борисов 350 000 евро.

 

Клир

 

 

"Новинар":

Медицински прегледи да показват кои монаси са хомосексуални

 

С открито писмо от Вашингтон, в което настоява хомосексуалистите да бъдат отстранени от българската православна църква, се обърна към патриарх Максим миналата седмица свещеникът Стефан Михайлов. Визираните от него случаи са обвиненията за блудство на бившия ректор на Софийската семинария епископ Сионий и за съжителството на главния секретар епископ Наум с друг мъж в неговия апартамент в Светият Синод. Според Михайлов църквата ни никога в историята си не е имала такова покварено висше духовенство. В писмото си той обвинява патриарх Максим, че ръкополага за епископи и митрополити духовници, за които всички знаят, че са хомосексуалисти.

 

 

Бивш депутат от ДПС в затвора

 

 

"Стандарт":

Беев в затвора за 3,5 години

 

Втори депутат получи ефективна присъда вчера. След като магистратите пратиха бившия избраник от Атака Владимир Кузов зад решетките, сега направиха същото и със Фидел Беев. Екснародният представител от ДПС ще лежи в затвора 3 години и 6 месеца, реши Софийският градски съд. Присъдата подлежи на обжалване. Беев ще бъде на топло при първоначален общ режим, решиха още магистратите начело с шефа на съда Георги Колев. Той заедно с останалите магистрати решиха, че Беев е виновен и по двете обвинения на прокуратурата. Първото от тях бе за престъпление по служба, а второто - за неизгоден договор. Според държавното обвинение като кмет на Велинград Фидел Беев е ощетил общината с 16 000 лева. Това станало с търг за доставки на горива за детски градини.

 

 

По жицата

 

 "Труд":

 Кмет хвана бяла лястовица за Бойко Борисов

 

Кметът на шуменското село Мировци Валентин Кръстев улови с ръце бяла лястовица насред мегдана.

До обед младо и старо се беше извървяло да гледа и пипа чудатото пиле, което се гушеше в ръцете на 44-годишния селски управник. "Посвещавам я на доброто на България, сега имаме нова власт, ново правителство ще дойде. Ако трябва, ще я подаря на Бойко Борисов", зарече се кметът. Кръстев ечлен на НДСВ, но когато ставало въпрос за късмета на страната, партиите нямали значение.