24 часа

Гешев: Васил Божков е задържан в ОАЕ

Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

В последните 3 дни работихме усилено за издирването на Васил Божков. Имаме информация, че Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства в резултат на добрата работа на българските служби за сигурност и МВнР.

Труд

Димитър Радев: Българският лев е една от най-стабилните валути

Решението на парламента, с което дава мандат на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря за приемане на еврото по сегашния курс спрямо лева, е много сериозна подкрепа за позицията на БНБ. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по БНТ.

"ЕЦБ даде много бърза и силна подкрепа за промените в закона. Това до голяма степен е показателно за степента на взаимодействие и за процеса, който напредва съгласно предварителния план. Това е процес, който осъществява за първи път. Не виждам причина преходът към европейската валута да не протече гладко и успешно и в случая с България", категоричен е управителят на БНБ.

Монитор

Голяма пратка наркотици е заловена в София

Пратката е открита в района на борсата в столичния квартал Слатина. Наркотичното вещество било в камион, превозващ цитрусови плодове.

"Има трима задържани. Единият от тях е бивш шеф на Агенция "Митници". Плодовете са от страна извън Европейския съюз. Преминали са през почти целия съюз", съобщи на място главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Равностойността на този кокаин е в милиони. Колегите работят много сериозно. Осъществяват връзка с партньорски служби", категоричен беше главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че службите знаят кой е получателя на пратката.

Сега

България връща контейнери с отпадъци в Италия

Тези дни България ще върне контейнери с отпадъци в Италия, които са иззети след проверки във Варна и Батак. Това съобщи днес министърът на околната среда Емил Димитров. Той уточни, че ще бъдат върнати всички пратки, за които се установят нарушения от страна на вносителя, а ако виновни са българските фирми, за тяхна сметка ще се третират отпадъците у нас. Всички площадки за съхранение на отпадъци, където се открият нарушения, ще бъдат закрити, увери Димитров.

В екоминистерството ще бъде създаден оперативен център за контрол на трансграничния превоз на отпадъци. Задачата на центъра е да проследява пътя на товарите, тяхното оползотворяване и да обменя информация със съответните регионални екоинспекции.

Капитал дейли

Блицкригът срещу Васил Божков

Пред офиса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43 в столицата често спират луксозни автомобили.

В сряда сутринта там имаше паркирани полицейски коли. Същото се случи на бул. "Васил Левски" пред кооперацията, където се намира един от апартаментите на Васил Божков, на ул. "Фритьоф Нансен" пред офиса на "Национална лотария", както и на отбивката за бившата резиденция на Тодор Живков на Витоша, сега собственост на Божков.

Полицията е иззела документи оттам. Твърди се, че е била описана и колекцията му от антични предмети. Полицейските коли стояха пред тези обекти до късно вечерта.

Дума

Нено Димов е с обвинение и заради концесията на "Юлен"

Нено Димов е обвиняем заради условията на концесията на ски зоната в Банско. До момента бившият екоминистър бе с повдигнато обвинение заради водната криза в Перник. От днешно съобщение на прокуратурата става ясно, че срещу Димов има образувано досъдебно производство за извършени действия по служба, свързани с концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е "Юлен" АД. Още в деня, в който Димов бе арестуван, се появи информация, че прокуратурата е иззела документи, не само свързани с водната криза, но и с концесията в Банско. Досега обаче обвинения нямаше.

Днес, 31 януари 2020г., Специализираната прокуратура отдели материали от досъдебното производство, по което в качеството на обвиняем за умишлена безстопанственост е привлечен бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Стандарт

Божков с хибридна война срещу прокуратурата

Разследване срещу командира на Военновъздушните сили е причина за искането на Иван Гешев Обвиняемият Васил Божков води хибридна атака срещу прокуратурата. Това заяви говорителят на обвинител № 1 Иван Гешев Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Тя опроверга твърденията на Божков, че при акциите в дома и офисите му разследващите извършват изземване на ценни вещи и предмети в нарушения на реда, установен в закона.

"Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти", категорична бе прокурор Сийка Милева.до Конституционния съд да се произнесе за имунитета на държавния глава и да даде тълкувателно становище какво означава "държавна измяна". В хода на образувано наказателно производство има събрани доказателства, които сочат за съпричастност на държавния глава към престъпление.

Земя

Обвиняемият Васил Божков води хибридна атака срещу прокуратурата

Обвиняемият Васил Божков води хибридна атака срещу прокуратурата. Това заяви говорителят на обвинител № 1 Иван Гешев Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Тя опроверга твърденията на Божков, че при акциите в дома и офисите му разследващите извършват изземване на ценни вещи и предмети в нарушения на реда, установен в закона.

"Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти", категорична бе прокурор Сийка Милева.