„24 часа

Гласуваха заема за “Белене”, токът няма да поскъпва

Парламентът гласува в сряда отпускането на заем на НЕК, като с парите ще бъде платено оборудването за АЕЦ “Белене”. Депутатите одобриха на първо четене внесения от кабинета законопроект за предоставяне на помощ на държавната компания. В проекта точна сума не е посочена, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към “Атомстройекспорт” по решението на международния арбитраж в Женева.

„Труд”

Ваксини в бидони изнасяла държавната „Бул био“

Нелегално производство на ваксини от държавната фирма „Бул био“ завърши с уволнение на шефа й д-р Любомир Димитров и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушенията.

„Бул био“, чийто принципал е здравният министър Петър Москов, изнасяла в бидони ваксини ТетаДиф (ваксината е срещу тетанус и дифтерия) в Турция. В края на юни ръководството на дружеството решило да смени бидоните с „голи ампули“ (без надписи за съдържание и производител) за частната „Тюрк илач“. Това стана ясно от разследване на предаването „Открито с Валя Ахчиева“ на БНТ.

 „Стандарт”

Банки си въвеждат нова такса "запор"

Отскоро някои банки в страната са въвели нови такси - за обработка на запор и обслужване на запор, срещу които не само че не предоставят реални услуги, а на практика налагат такса за част от правосъдна дейност. Това заяви адв. Валентина Иванова, зам.-председател на Българския финансов форум. Преди дни се запознах с писмото на адвокат Станислава Виткова, адресирано до Министерски съвет, до председателя на правната комисия в НС и до омбудсмана на Република България, в което тя реагира на това, че някои банки са въвели в тарифите си тези две нови такси, разказа адв. Валентина Иванова. „Монитор”        

Небето пълно с нелегални парапланери

Десетки парапланери и мотоделтапланери кръжат незаконно в небето, съобщава в. Монитор. По данни на ресорната асоциация "Български национален аероклуб" поне около 200-250 човека летят редовно у нас, а като се добавят и хората, които го правят спорадично, бройката им минава хиляда.

„Сега”

Всеки трети тийнейджър у нас е пробвал наркотици

30% от младежите на 16 години в България са пробвали наркотици, а 86% от тях са опитвали алкохол. Това показват резултатите от европейски училищен изследователски проект за алкохол и наркотици за 2015 г., в който са включени изследвания при над 96 000 ученици в 35 европейски страни, включително и 24-те членки на ЕС. У нас анонимните анкети са правени от Националния център по обществено здраве и анализи и от Националния център по наркомании.  

„Дума”

Искат ни 1,6 млрд. евро за спрените реактори

Европейската помощ за спрените ядрени реактори не достига и затова е необходимо харченето на собствени средства за извеждането им от експлоатация. Така страната ни ще трябва да даде 1,6 млрд. евро за спрените малки блокове в АЕЦ "Козлодуй", става ясно от доклад на Европейската сметна палата. Ако се включат и разходите за окончателното погребване на отработено ядрено гориво, сметката ще набъбне до 2,697 млрд. евро.

Документът на европейската палата обхваща разходите за закриване на съветските реактори у нас, в Литва и Словакия. Палатата препоръчва след 2020 г. Брюксел да спре програмите за подпомагане на трите страни, но те да започнат да плащат повече още от догодина.

„Капитал дейли”

Грабежът "Белене"

Авантюрата АЕЦ "Белене", в която няколко правителства на България участват, вече струва милиарди на българските данъкоплатци. Голямата сметка обаче ще се плаща тепърва. Тази седмица правителството и парламентът гласуваха от фискалния резерв на страната да бъдат отпуснати 628 млн. евро, които да бъдат платени на руската "Атомстройекспорт", която осъди НЕК в Международния арбитраж в Женева заради поръчаните реактори за "Белене".

Общо парите, които България е изхабила за безсмисления проект, са близо 2.5 млн. долара. Те бяха натрупани по време на четири правителства и практически няма голяма партия, която да не носи отговорност.