"24 часа"

Годината на домата

Идва "Алено сърце", което е по-сладко от розовото. Година на домата. Така агроспециалисти определят лято 2017. "Много хубава реколта. Високите температури не позволиха да се развият болести като картофената мана - най-големия бич. А тя се образува в резултат на чести валежи, каквито през последните месеци не се наблюдават", обясни пред "24 часа" доц. Даниела Ганева, директор на института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Климатичните условия това лято накараха доматите буквално да полудеят, а стъблата им да се огъват от плод.

Леко притеснение е имало през пролетта, когато се появило нападение от трипс - вид неприятел, който разболява доматите. Опасността обаче бързо била овладяна.

Сега тържищата са отрупани, а производителите са доволни от урожая. По щандовете на пазарите в градовете продукцията е в ценови диапазон от лев до 4,50 лв. Естествено, най-скъпо се продават едрите розови. По-дребните от тях вървят между 2 и 3 лева, а тези от "първо качество" достигат и 5 лв. Агрономи обаче смятат, че няма основание за такава висока цена при наличие на толкова добра реколта.

Август е пикът на изобилието. "Да, едрите розови домати са местна селекция. Имат по-добри вкусови качества. Нежна е кожицата им, което ги прави по-трудни за транспортиране, а периодът им на съхранение е по-малък. Затова винаги цената им се отличава от тази на обикновените. Но чак пък 5 лева за килограм", учудва се доц. Ганева.

"Стандарт"

Проверяваме за актове в КАТ и по интернет

От август т.г. плащането на глобите към КАТ може да става по електронен път. С пускането на няколко електронни услуги на МВР вече може дистанционно да се прави и проверка дали водачите имат неплатени глоби по фишове, актове за установяване на административно нарушение и наказателни постановление, информираха от Съюза на българските автомобилисти.

"Монитор"

Наливат 25 млн. eвро в БГ затворите

Над 25 млн. евро се очаква да бъдат отпуснати за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите и за реинтеграция на лишените от свобода по Норвежкия финансов механизъм в следващите 5 г., съобщиха от Министерство на правосъдието. Предстои изграждането на нов затвор в Кремиковци, ремонт на арести и затвори, както и създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, които са в края на изтърпяване на наказанието.

"Сега"

Община Хитрино е похарчила едва 1/6 от парите за възстановяване

овече от осем месеца след трагедията в Хитрино възстановяването на селото все още е мираж. Пострадалите хора живеят във фургони, а от обещаните нови къщи няма готова нито една. Общинската инфраструктура - пътища, водопроводи, сгради, не е ремонтирана. Общината е успяла да усвои около 1/6 от получените от държавата и от даренията пари - 2.123 млн. лв. от общо близо 12 млн.лв. Това става ясно от отчета на кмета Нуридин Исмаил, който не обяснява защо се бави усвояването на парите и възстановяването на селото.

"Дума"

Държавата дискриминира децата с увреждания

Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, тъй като са само за възрастни, съобщиха потърпевши родители. Отпусканите 486 лв. били достатъчни само за рингова количка, която обаче нямала нужните приспособления за дете с увреждания. Според експерти добрите детски колички, съобразени с индивидуалните нужди, са с цени от 1000 лв. нагоре и сумата, давана от държавата, е напълно недостатъчна.

Новият член на Комисията за защита от дискриминация - Петър Кичашки, от квотата на президента, заяви, че ще предложи на колегите си да препоръчат на социалното министерство да включи в списъка с помощни средства, които се финансират от държавата, и специализираните колички за деца с увреждания.

"Капитал дейли"

Кой ще контролира БНТ

Когато в края на август Съветът за електронни медии обяви името на новия генерален директор на БНТ, то сигурно ще падне в медийното блато, ще изпръска кал по имиджа на медиата и след това ще потъне незабелязано в дневния ред. В най-вероятните сценарии това ще бъде или Емил Кошлуков, или Иван Гарелов, или Константин Каменаров. Тоест или фигура с нечистоплътна биография и съмнения за политически и икономически зависимости, или милиционер, или роднина на статуквото в БНТ. В по-малко сигурните, но не по-малко компромисни варианти, ще е някой друг ретро герой. Така конкурсът не предлага същински избор, а е по-скоро първа стъпка към пълното овладяване на обществената телевизия от властта по начина, по който това се случи на пазара на печатни медии.