"Труд"

Ректори на бунт за пари и студенти

Ректорите на 7 държавни университета от Северна България се обявиха против предлагана от МОН промяна в ПМС 64 от 2016 г., която засяга план-приема за следващата учебна година. Тя ще доведе до редуциране на броя на студентите, а оттам и на държавното финансиране, което получават университетите.

"Стандарт"

Гонят професор от БАН за НЛО

НЛО и извънземни може да докарат уволнение на професор от БАН. Колеги на астрофизика Лъчезар Филипов поискаха той да бъде отстранен заради лъженаучни твърдения. Срещу хипотезите му, огласени в медиите, първо възроптаха студенти. Те бяха подкрепени с открито писмо до шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски от осем учени. "Медийните изяви на Филипов относно извънземни, венчелистчета и гущери на Венера, нещо, което диша под повърхността на Марс, нещо, което засмуква слънчева плазма от енергийни дупки и т.н., са абсолютно недопустими за служител на академията", се казва в писмото. "Това е манипулация срещу мен. Писмото е пълно с лъжи", коментира пред "Стандарт" Филипов. Той призна, че има наложена забрана при медийни изяви да се представя като учен от БАН. "Отивам да чета лекции в Италия, продължавам с моята научна дейност", заяви още синът на соцвеличието Гриша Филипов.,

"Монитор"

280 000 българи тръгват на път по Великден

Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви пред "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия. Почивката там излиза средно по 465 лева на човек.

"Става дума за поклоннически туризъм, защото сънародниците ни посещават църквите и манастирите в тези страни", коментира Драганов. Според него тази година ще се реализират голям брой пътувания, защото ще има и условия за сняг по зимните ни курорти. Заради това туристите ще имат възможност да карат ски в планините.

"Сега"

Цената на водата нажежи страстите в КЕВР

Остри спорове са съпътствали решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да върне предложението на експертите си за поскъпването на водата в София с 18%. Председателят на регулатора Иван Иванов е настоял за преразглеждане на нормата на възвръщаемост на капитала на оператора от 17%, но до гласуването на предложението му така и не се е стигнало. Миналия понеделник на закрито заседание комисарите решиха да дадат тридневен срок за представянето на ново предложение за цени. Протокол от това заседание бе публикуван вчера.

"Дума"

Затягат даването на статут на бежанци

Статут за бежанци ще се получава по-трудно. Това стана ясно вчера след заседанието на Министерския съвет. Готви се промяна на скандалното постановление 208, прието през август м.г. Според него мигрантите, получили убежище или международна закрила, ще бъдат заселвани в общини, а кметовете са длъжни да им осигурят жилище и да им плащат осигуровките, както и да ги информират за свободните работни места.

С промените ще се търси по-голямо конкретизиране на условията за мигрантите, получили убежище или международна закрила. Очакват се по-строги изисквания към мигрантите за интеграция, с които да се подпомогнат кметовете в страната.

"Капитал дейли"

Вместо да затвори, българско гейм студио беше купено от гиганта SEGA

Японският гейминг гигант SEGA обяви придобиването на българското студио Crytek Black Sea и екипа му от 60 разработчици. Сделката е чрез британското подразделение Creative Assembly, а софийското дружество "Крайтек Блек сий" вероятно скоро ще бъде преименувано на Creative Assembly Sofia. Цената на сделката не беше официално обявена, но прехвърлянето на всички дялове от предишния собственик - германската Crytek, към SEGA вече е минало през Търговския регистър. В договора там пише, че стойността на транзакцията е 933 405 евро.