„Просвета и здравеопазване в служба на инфлацията" е водещото заглавие на  „Дневник"

Запазването на монопола на държавата в образованието и здравеопазването води до общо повишаване на цените и до намаляване на покупателната способност на населението. Това е един от основните изводи от представения във вторник доклад на "Уникредит груп" за конкурентоспособността на България през 2005 и 2006 г. Решението на проблема, който за пръв път се представя и като макроикономически, минава през навлизането на частни фирми в тези сектори, което ще увеличи конкуренцията и ще направи услугите им по-качествени, смятат експерти на банката. "През 2005 г. здравеопазването и обучението са били един от сериозните източници на инфлация, като при тях поскъпването е било двойно по-високо от средното, или над 11%. За изминалата година цените им са скочили малко над средното", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на Булбанк. Според него решението е в увеличението на дела на частната инициатива навсякъде, където в момента държавата държи по-голямата част даден сектор.

Според анализа на "Уникредит груп", която в България включва Булбанк, "Биохим" и "Хеброс", намаляването на темпа на инфлация зависи и от реформите при т.нар. източници на структурна негъвкавост. Освен здравеопазването и обучението тук влизат и пазарът на енергоносители и на работна ръка, посочват от банката.

В същото време макроикономисти коментираха, че сегашното правителство не е силно мотивирано да прави кой знае какви реформи, с които би могло да забави инфлацията. "Все пак мандатът на кабинета в най-добрия случай ще изтече през през 2008 г. Приемането на еврото, което се определя за следващата голяма цел пред България, обаче ще е след това и е много възможно лаврите да се оберат от други, най-вероятно политическите противници на сегашните управляващи", коментират икономисти.

Оставането на неефективни сектори в държавни ръце ще води и в бъдеще до помпане на инфлацията, ако те не бъдат реформирани, смятат експертите. Всяка година държавата плаща дълговете на болниците, които са между 100 и 150 млн. лв., като този дефицит неофициално се залага още с бюджета за здравеопазването, припомнят специалисти. Няма официални данни за плащанията "под масата" в сектора, но според зам.-председателя на здравната комисия в парламента Атанас Щерев те вече са достигнали 2 млрд. лв. годишно. Пак според негови изчисления при бюджет на здравеопазването от 4.3% от БВП реално процентът достига 8 с всички пари, които пациентите и държавата дават допълнително.

В сферата на обучението държавата харчи повече пари от необходимото поради поддържането на прекомерно раздут учителски щат и то в условията на демографски срив. Сегашният брой на учителите е заложен при население от над 8 млн. лв. при реално живеещи у нас поне с половин милион по-малко и неблагоприятни демографски прогнози. Освен това и в образованието подкупите са честа практика, което означава, че на практика услугата струва все повече.

"В енергетиката също е нужна либерализация, за да се появят поне два играча, които да продават на населението и фирмите услугите си. Така ще се зароди конкуренция, в резултат на която цените е нормално да паднат", коментира още Кристофор Павлов от Булбанк.

Един от инструментите за контрол върху инфлацията е монетарната политика на централната банка, но заради действащия в страната валутен борд БНБ е със силно ограничени възможности за въздействие, обясни още Павлов. Според него такава възможност остава допълнителното затягане на бюджетните разходи. "Фискалната политика обаче вече е толкова стегната, че няма икономическа логика да бъде допълнително затягана", посочи главният икономист на Булбанк.

Инфлацията е най-голямото предизвикателство пред страната ни по пътя към покриването на маастрихтските критерии за номинална конвергенция към Еврозоната. Това означава, че приемането на еврото в България минава през поддържане на значително по-ниско инфлационно равнище. По план на Българската народна банка влизането в еврозоната трябва да се случи през 2010 г. Според анализаторите на "Уникредит" колкото по-бързо еврото стане законно платежно средство, толкова по-бързо икономиката ще бъде предпазена от значителни рискове, каквито например са дисбалансите по външната сметка.

Инвестициите в България са за вътрешното търсене

Две трети от общия обем на преките чужди инвестиции, които са направени у нас са били фокусирани върху задоволяване нуждите на местната икономика и то най-вече в сферата на услугите, а само около една трета от инвестициите са били с цел предислоциране на производствени мощности и ре-експорт, се казва още в доклада на "Уникредит".

Секторите с най-голяма привлекателност за чуждите инвеститори са финансово посредничество, търговията на едро и дребно и комуникациите. В последно време сериозни потоци от пари са насочени към пазара за недвижимо имущество и бизнес услуги, показват още данните на банката. Те бързо набраха скорост, достигайки 10.9% от общия обем на инвестициите към края на 2005 г. , като вероятно ще бъдат около 17% в края на 2006. Множество фактори сигнализират, че комуналните услуги и производството на електроенергия, ще бъдат особено атрактивни отрасли за вложения в идващите години, смятат в "Уникредит".

Най-голямата част от вложенията в промишлеността е насочена към капиталоемките сектори за производство на стоки за междинно потребление, включително производство на метали, химически и петролни продукти, както и разнообразни суровини и материали за бързо развиващата се строителна индустрия, се казва в доклада на "Уникредит".

Ако се запаси ниската скорост на нарастване на доходите у нас, България ще догони по доходи средното ниво за страните от ЕС-25 едва след 50 години, съобщи още Кристофор Павлов от Булбанк. Най-бързо в това отношение напредва Естония, която ако продължава с това темпо, доходите в тази страна ще се изравнят с европейските до десетина години. Най-близо пък до заплатите в ЕС е Словения. Там взимат близо 84% от дохода на европееца.

„Образование и здравеопазване в служба на инфлацията", коментира изданието

"Инфлацията е единствената форма на данъчно облагане, която може да бъде въведена без закон." За съжаление думите на Милтън Фридман от далечната 1912 г. важат в пълна сила в сряда в България.

Държавният монопол в образованието и здравеопазването, както и регулациите на цените на енергията и на пазара на труда запазват инфлацията висока, твърди изследване, оповестено във вторник. Преведено на всекидневния език, това означава: "Липсата на реформи в училищата и болниците отнема доходи от всички и ограничава стандарта им на живот." Това пък значи, че дори и хората, които ползват само услугите на частното образование и здравеопазване, плащат за вече легендарната липса на промяна. Още по-лошо е за тези, които все още разчитат на държавната грижа. Те са принудени три пъти да бъркат в джоба си за една и съща услуга - веднъж чрез данъци и осигуровки, веднъж чрез подкупи и веднъж с по-високи цени на другите стоки и услуги като резултат от инфлацията.

За пръв път някой посочва проблемите на тези два сектора не само като социални, но и като макроикономически. С това критичната маса от факти, които трябва да се съберат, за да се проведе и завърши реална реформа, вече е достигната. Сега топката е в полето на правителството, което неколкократно е заявявало, че образованието и здравеопазването са сред приоритети му. Засега обаче кабинетът по-скоро имитира промени. Обяснението е просто - нежелание да се плати политическата цена на необходимите радикални реформи, която е почти сигурна загуба на следващите избори. Затова цената на бездействието (за кой ли път) ще се поеме от всички останали.

„Българите стари и най-бедни", алармира  „Стандарт"

Българите са най-бедни и най-стари в целия регион. Това сочи изследване за конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа, изготвено от "УниКредит Груп". Ползвани са данни и на "Евростат". Средната месечна заплата у нас е 219 евро към 2004 г. За сравнение, в съседна Румъния получават 365 евро, а в Словакия - 620 евро. Българите са и най-застаряващата нация. Средната възраст на населението у нас е 41 г. В останалите държави тя е между 37 и 40 г. Ниската цена на труда обаче е един от факторите, които определят конкурентоспособността на икономиката ни и я правят привлекателна за чуждите инвеститори, посочи Дебора Револтелла, главен икономист на "УниКредит". Освен това България е номер едно по ниво на корпоративния данък - едва 10 на сто. Следващата най-ниска ставка е 16% в Унгария и Румъния. Ние сме обаче най-малко производителни - 34% от нивото за ЕС. А брутният ни продукт на глава от населението е 2758 евро. Румънците са с почти 100 евро по-богати, турците със 150 евро. Страната ни е в средата на класацията по брой на студентите и висшистите на глава от населението.

Секторите, които са с най-голям дял в износа ни за Евросъюза, са текстилът, производството на кожи, дървообработването, металургията и неметалните продукти. С потенциал за ръст е износът на мебели и кокс. Бележим спад обаче в химическата промишленост, сочи изследването.

"Доган блокира декларация за турските кланета"  e водещото заглавие на  „Новинар"

ДПС създава пречки българският парламент да приеме декларация, с която се осъжда арменският геноцид, извършен от Османската империя през 1915-1918 г. Такова мнение изказаха пред "Новинар" депутати и общественици. Повод за коментарите даде убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк в Истанбул от миналата седмица, който беше погребан вчера. Срещу Динк бе повдигнато обвинение за обида на турската държава заради настояването му Анкара да признае арменския геноцид.

Около 20 държави, сред които Франция, Русия и Великобритания, са осъдили официално клането над арменците. От своя страна Европарламентът призова Анкара да признае геноцида. Въпросът беше поставян два пъти пред българските депутати, но досега те отхвърлят исканията за подобно решение. По време на дебатите миналата година депутатът от левицата Татяна Дончева дори заяви, че арменският геноцид не бил доказан исторически.

"Декларация, осъждаща арменския геноцид, не се приема поради простата причина, че вече втори мандат ДПС управлява България", смята лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Като гледам как и НДСВ, и БСП клекнаха пред лидера на ДПС Ахмед Доган по въпроса за гласуването в Турция, не мисля, че в този парламент ще се приеме такава декларация", допълни той. Историкът проф. Георги Марков коментира, че е възможно ДПС да има своята възпираща роля парламентът да не приеме декларация против геноцида над арменците.

Анахид Аждерян, която е управител и редактор на арменския седмичник "Ереван", излизащ в България, заяви пред в. "Новинар", че непризнаването на геноцида - по принцип, като деяние на човек срещу човека, не е само политика - то е негласно съгласие с бъдещи престъпления срещу човечеството. Тя е уверена, че българският парламент рано или късно ще стигне до тази мъдрост. "Що се отнася до това, че парламентът засега се въздържа от признаването на факта на геноцида над арменците поради наличието на партия от типа на ДПС в управляващата коалиция, връзката е очевадна", коментира тя.

Евродепутатът от ДПС Четин Казак отхвърли обвиненията против ДПС. Според него парламентът вече е изразил своето мнение, като не е приел подобен документ. Позицията на ДПС била, че нито една държавна институция не би могла да се ангажира с даване на каквито и да било оценки за исторически събития.

Станишев скръцна със зъби на Първанов", според  „Дневник"

"Ако на някого не му харесва съветът на коалицията, би трябвало да предложи друга формула" - така премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев във вторник отговори на критиките на президента Георги Първанов, който заяви в петък пред парламента, че не приема възлови решения да се взимат в тесния кръг на съвета. Станишев обясни, че след като не се сбъднали прогнозите, че тройната коалиция няма да просъществува дълго, сега правителството се атакува, че взима решения "едва ли не на тъмно". Той подчера, че не споделя изцяло критиките на Първанов, но допусна, че в работата на съвета може да се направят някои подобрения.

Леви депутати разтълкуваха острия тон на Станишев като потвърждение на слуховете за обтегнати отношения между двамата. Според тях една от причините за противоречията било желанието на премиера да отстрани Весела Лечева от шефското място в Държавната агенция на младежта и спорта (ДАМС) и съпротивата на Първанов, който е в близки отношения със съпруга на Лечева - бизнесмена Манол Велев. Социалисти твърдят, че заради противоречията Станишев упорито отказвал да трансформира ДАМС в министерство.

Премиерът влезе в задочен диалог и със столичния кмет Бойко Борисов. Сутринта кметът заяви пред "Нова телевизия", че корупцията у нас е свързана с властта, която пък е почти изцяло на БСП. Ще попитам: "Кой политик в България разполага с банка и как е придобита тя?", репликира Станишев, намеквайки за СИБанк, в която дял има приятелката на Борисов - Цветелина Бориславова.

„Станишев скастри кмет и президент", отбелязва  „Стандарт"

Сергей Станишев скастри кмет и президент. Дни, след като Георги Първанов смъмри тройната коалиция и часове след като Бойко Борисов се сдобри с Румен Овчаров, премиерът размаха пръст и на двамата.

Ако някой не харесва съвета на коалицията, би трябвало да предложи друга формула, каза Станишев. В петък Георги Първанов заяви, че решенията в държавата се взимат в тесен кръг от Съвета на коалицията.

Не може да става и дума за подмяна на институциите. Това не е съвет на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. В него влизат широк кръг експерти, отсече премиерът.

По-рано вчера Станишев се скара на Борисов. Откъде кметът има банка и колко убийства е разкрил, попита гневно премиерът. Бойко Борисов разгневи левицата с изявлението си, че корупцията у нас е изцяло червена. Това са пълни спекулации, каза премиерът. И поиска отговор от Борисов да му отговори на въпроса: "Кой политик в България разполага с банка и как е придобита тя?" "Явно кметът още не се е изживял като главен секретар на МВР", коментира Станишев. Той настоя и за отговор от столичния кмет за разкритите поръчкови убийства и случаи на корупция, докато Борисов е бил в МВР? "По-големи популисти от Станишев, от царя, от Доган няма", заяви Бойко Борисов пред Нова телевизия.

„Премиерът не бил съгласен с Първанов", четем и в  „Труд"

"Не бих могъл да споделя изцяло оценката на президента", заяви вчера премиерът Сергей Станишев по повод на критиката, отправена от Георги Първанов, че съветът на управляващата коалиция подменя институциите. Премиерът обаче предупреди: "Ако някой в политическото пространство очаква война между институциите, няма да я получи." Социалистите предложиха вчера комисията за отваряне на досиетата да не бъде на квотен принцип, а в нея да се включат само специалисти, приети от всички партии.

„4 стъпки да обърнем Европа за АЕЦ",  посочва  „24 часа", цитирайки премира

Четири стъпки на България, които биха могли да доведат до промяна в позицията на ЕС за АЕЦ, посочи премиерът Сергей Станишев вчера. Първата е да се генерира необходимата експертна оценка за безопасността на III и IV блок, втората - чрез активни консултации да се генерира обща позиция на страните от Югоизточна Европа за последиците от спирането на двата реактора. Следващата крачка е консултации с всички членки на съюза за тези социално-икономически последици. Освен това България трябва да постави на Брюксел въпроса за справедливи финансови компенсации, назова 4-ата стъпка Станишев. Той напомни, че лично го е повдигал миналата година при обсъждането на финансовата рамка на ЕС до 2013 г. В нея са включени компенсации за Литва и Словакия, те получиха по-добри условия, допълни премиерът. "Трябва да сме реалисти. Дай боже да се преборим, но и трябва да изпълняваме ангажиментите, поети от България", каза още Станишев.

„Станишев със спасителен план за III и IV блок", акцентира  „Дума"

Трябва да се генерира необходимата експертна оценка по отношение на безопасността на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Необходима е и позиция на страните от Югоизточна Европа за последиците от закриването на реакторите. Това заяви вчера лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Нужни са и консултации с всички страни членки от ЕС по отношение на икономическата и социалната реалност на Балканите. Ако това не стане, страната ще поиска финансови компенсации, посочи Станишев.

Кандидатите на БСП за евродепутати трябва да имат висок авторитет, познаване на институциите на ЕС и да знаят по минимум два езика. Това съобщи вчера зам.-председателят на социалистическата партия Ивелин Николов след заседание на Изпълнителното бюро. Кандидатите на БСП ще трябва да подпишат и изискваната по устав декларация за лоялност. Бъдещите евродепутати ще бъдат предлагани от комисиите и съветите към Висшия съвет, както и парламентарната група на Коалиция за България и граждански организации и партньори. На 3 февруари Висшият съвет на БСП ще проведе заседание, което ще е посветено основно на изборите за евродепутати, както и политиката, която партията ще предложи на този вот. Николов обобщи, че социалистите ще предложат три опорни точки за програмата си - по-добра социална политика, равен достъп до публични услуги, активно участие на всички граждани в обществения живот. Сред насоките в политиката ще бъдат - възможната пълна заетост, солидарност в обществото, инвестиране в хората, комплексни грижи за децата, интеграция на различни социални общности и други.

Формулата за явяване на изборите все още се уточнява, коментира още зам.-председателят на БСП. Според него на тези избори партията ще представи платформа за своето поведение като формация на европейски социалисти и на тази база може да търси подкрепа. С цел да се подпомогне работата на Националния предизборен център за вота на 3 февруари ВС ще гласува и към неговата работа да се присъединият Евгени Узунов, Кристиан Вигенин, Добромир Гущеров и Дора Янкова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира и изказаното от президента Георги Първанов известно недоволство, че важни за страната решения се вземат от Съвета на тройната коалиция. Кръгът от хора, които участват в заседанията на Политическия съвет на управляващата коалиция, е много по-широк от Изпълнителното бюро на БСП и политическото ръководство на НДСВ, категоричен бе министър-председателят. Според него такъв орган е необходим, защото там се дискутират спорните въпроси, изразяват се позициите на политическите формации в коалицията и се търси баланса между тях. Не може да се каже, че Политическият съвет на управляващата коалиция подменя конституционните институции в България, защото има много теми, които се коригират от Министерски съвет и Народното събрание, допълни соцлидерът.

Станишев коментира още, че най-голямата опасност за страната днес е популизма, който се опитва да даде лесни решения на трудни въпроси. Като пример за това премиерът посочи АЕЦ "Козлодуй". Според него България като член на ЕС, трябва да изпълнява своите ангажименти. Това обаче не означава, че въпросът за съдбата на АЕЦ няма да бъде повдигнат, категоричен бе Станишев. Той  предупреди, че поставянето на въпроса трябва да става по умен, а не по конфронтационен или едностранчив начин. Според него трябва да се генерира необходимата експертна оценка по отношение на безопасността на III и IV блок на атомната електроцентрала. Станишев допълни, че е необходимо чрез активни консултации да се генерира и позиция на страните от Югоизточна Европа за последиците в икономически план от закриването на двата реактора. Според премиера са необходими и консултации с всички страни-членки от ЕС относно техния поглед към икономическата и социалната реалност на Балканите след затварянето на блоковете. Ако това не стане страната ще постави въпроса за финансови компенсации.

Станишев не пожела да коментира подробно думите на столичния кмет Бойко Борисов, че корупцията в страната била червена. Лидерът на БСП обаче попита след като градоначалникът още се изявява като главен секретар на МВР колко поръчкови убийства са били разкрити докато е бил на постта и колко случаи на корупция са били разследвани тогава.

„Разнобой в БСП заради Първанов", отбелязва и „Новинар"

Скандален разнобой по отношение на президента Георги Първанов се очерта в БСП след последната реч на държавния глава миналата седмица, когато той критикува управляващите, че взимат важни решения в тесния кръг на Съвета на коалицията. Който не харесва съществуването на Съвета на коалицията, би трябвало да предложи какъв да е форматът на коалиционно управление, заяви вчера лидерът на БСП и министър-председател Сергей Станишев. Той добави, че не споделя тази оценка на президента, и припомни, че съгласно споразумението при формирането на коалицията именно този съвет е политическият орган, който дискутира спорните въпроси. Такъв съвет съществуваше и в предишното управление на страната, каза още Станишев.

В понеделник обаче зам.-шефът на партията Ивелин Николов защити Първанов, като заяви, че той има основания за критики към тристранния кабинет, защото напоследък управляващите демонстративно се крият зад Съвета на коалицията. Този съвет трябва да изглажда противоречия между трите партии, а не да взима управленски решения, беше тезата на Николов. От БСП обявиха вчера, че комисията за досиетата, която предстои да бъде създадена, не трябва да е на квотен принцип, а съставена от хора с широка обществена подкрепа.

 "Либийският конгрес заклейми евронатиска по СПИН делото", информира  „Дневник"

Генералният народен конгрес на Либия заклейми във вторник "натиска, оказван върху Великата джамахирия, и опитите да бъде хвърлено съмнение върху либийското правораздаване" заради делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Триполи. На същото заседание конгресът направи промени в правителството, като смени министрите на финансите, на икономиката и на правосъдието. Промените могат да се окажат важни за случая с медиците, тъй като правосъдният министър оглавява Висшия съдебен съвет - последната инстанция, пред която могат да се обжалват присъдите, отбелязва Ройтерс.

В специална декларация, цитирана от агенция "Джана", депутатите в Триполи отхвърлиха "двойственото отношение към въпроса за човешките права и уважението към съдебните решения", определиха заразяването на над 400 деца със СПИН като "чудовищно престъпление, небивало в историята на човечеството", и настояха да бъдат разкрити "агентите и разузнаванията на страните, които стоят зад това".

Ние не се намесваме в дейността на съдебната система на Либия, но това, което винаги сме правили, е да поставяме въпроси, когато преценим, че има защо, заяви малко по-късно Ема Ъдуин, говорител на Еврокомисията по външнополитическите въпроси, цитирана от БНР. В понеделник Съветът на външните министри на ЕС прие декларация, с която осъжда смъртните присъди на медиците и настоява за бърз, ефективен и обективен процес.

Междувременно във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че срещу 11 лица ще бъде образувано дело за мъченията на медицински сестри в Либия. Не е ясно обаче дали Триполи ще позволи на разследващите от България да разпитват надзирателите в затвора. Прокурорът не изключи възможността в хода на делото да бъдат разпитвани и български дипломати, както настояват някои от роднините на медиците. Египетският адвокат Амин ал Дип пък съобщи пред БНР, че е готов отново да се заеме със защитата на българките.

„Дипломати на разпит по делото за мъчителите", извежда на първа страница  „Новинар"

Не изключвам в кръга от лица, които ще дадат показания как са били измъчвани медицинските ни сестри в Либия, да попаднат и дипломати. Това каза вчера шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. Констатираме ли престъпление, извършено от български служители и граждани, няма да има пречка те да бъдат обвинени, допълни прокурорът.

Миналата седмица близки на медицинските ни сестри, които ги посетиха в затвора Джудейда в Триполи, съобщиха, че учредяват асоциация за спасение на жертвите на мъчителите. Съпругът на Валя Червеняшка - Емил Узунов, посочи, че асоциацията ще заведе искове срещу дипломатите Людмил Спасов и Румен Петров, които през 1999 г. са излъгали, че всички арестувани българи са добре в периода, когато петте медицински сестри са били измъчвани жестоко. Синът на Здравко Георгиев - Мариан, поиска наказания за бездействието на българските власти спрямо медицинските сестри. Мариан Георгиев настоява и зам. външният министър Феим Чаушев да подаде оставка, тъй като заблудил обществото, че сестрите ще се приберат до края на 2006 г. Други от роднините пък бяха съгласни сестрите да бъдат разменени срещу атентатора от Локърби Меграхи, който излежава доживотна присъда в британски затвор.

Кокинов не изключи възможността да бъдат разпитани и бившите външни министри Надежда Михайлова и Соломон Паси. Делото ще бъде образувано до края на месеца срещу 11 либийски офицери, участвали в мъченията на сестрите. В края на миналата година главният редактор на "Новинар" Мирослав Боршош предаде на прокурор Кокинов списък с имената на 11 мъчители на медицинските сестри.

По делото вече са дали показания част от роднините на медицинските сестри. Миналата седмица Емил Узунов съобщи за "Новинар", че е бил разпитан от дознателите и е съобщил имената на български медици, които са били арестувани за кратко по СПИН-делото, но са били освободени. От групата задържани български медици са били освободени 23-ма.

Според прокурор Кокинов проверката е напреднала и се намира в интензивна фаза.

„В София тръгва процесът срещу мъчителите", четем в  „Дума"

До края на месеца Софийската градска прокуратура ще образува дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от "Дарик" радио. В момента прокуратурата извършва проверка и по нейни указания се разпитват хора. Наблюдаващ прокурор по проверката е Аксиния Матусян. Изключително широк е кръгът на лицата, които ще бъдат разпитани и в него може да бъдат включени и дипломати. Кокинов обяви, че ако има основание ще се образува дело и срещу български дипломати и лица, които са прикрили случая през годините. Националното следствие ще уточнява тепърва кой е виновен.
Част от роднините на медицинските сестри вече са разпитани. Делото вероятно ще бъде образувано срещу 11 либийци, участвали в мъченията на нашите сестри, по текст от Наказателния кодекс. Според него който принуди друг да извърши или претърпи нещо, против на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва със затвор от 3 до 10 години.
Заразяването със СПИН на деца е "чудовищно престъпление", небивало в историята на човечеството. Това е записано в заключителна декларация на либийския Генерален народен конгрес, цитирана от агенция ДЖАНА. Депутатите осъждат натиска над Либия и настояват да бъдат разкрити "агентите и разузнаванията на страните, които стоят зад това ужасно престъпление". Либийските депутати настояват донорите в международния фонд за лекуване на заразените деца да изпълнят поетите от тях задължения. В декларацията се потвърждава "справедливостта на либийския съд" и се заклеймява "натиска върху Великата джамахирия и опитите да бъде хвърлено съмнение върху либийското правораздаване".
В документа се казва още: "Парламентът потвърждава необходимостта от грижи за либийците в чужбина и тяхното събиране със семействата им в родината, да се отстояват техните интереси и да се полагат усилия за решаването на проблемите и трудностите, на които са изложени". След това в текста се подчертава необходимостта да се подновят усилията за освобождаването на "либийския политически затворник" Абдел Басет Али ал Меграхи, който излежава доживотна присъда в шотландски затвор. Бившият агент на либийските тайни служби е признат за виновен за взривяването на самолет над шотландското село Локърби през 1988 г., при който загинаха 259 души.

Мъжът на Червеняшка обяви гладна стачка", съобщава  „Труд"

Гладна стачка обяви в 16 ч вчера пред президентството Емил Узунов, съпруг на осъдената в Либия медицинска сестра Валя Червеняшка. Той поиска оставката на правосъдния министър Георги Петканов заради отказа му да допусне адвоката Владимир Шейтанов до материалите по либийското дело. "Преди месец Валя упълномощи Шейтанов за свой адвокат, но министър Петканов не го допуска да чете делото", обясни Узунов.  Вчера той поискал съдействие от президентството, за да се окаже натиск върху правосъдния министър. На "Дондуков" 2 Узунов бил приет от юристка, която обаче му обяснила, че президентската институция не може да отговаря за действията на министър Петканов.

"Разследват 11 мъчители на сестрите в Либия", отбелязва вестникът

Дело срещу 11 мъчители на българските медицински сестри в Либия ще бъде образувано до края на месеца. Това съобщи вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. Той поясни, че в момента полицията работи интензивно под наблюдението на прокуратурата, като се разпитват всички лица, които имат отношение към събитията в джамахирията от 8 г. насам.

Палачите ще бъдат подведени под отговорност за принуда по чл. 143 от Наказателния кодекс, който предвижда до 6 години затвор.След като делото стане факт, прокурорите ще поискат среща с нашите сестри в чужбина. Ако бъдат открити данни за български граждани, прикривали случая в Либия, ще се търси отговорност и от тях по друго дело, каза още Кокинов.

„Парламентът в Триполи пак съзря заговор", четем в  „Стандарт"

Заразяването със СПИН на деца е чудовищно престъпление, небивало в историята на човечеството. Това се казва в декларация на либийския парламент, приета вчера. Местните депутати осъждали натиска над Либия и настоявали да бъдат разкрити "агентите и разузнаванията на страните, които стоят зад това ужасно престъпление". По повод създадения международен фонд за лекуване на заразените деца в Бенгази парламентът призова донорите да изпълняват задълженията си. В декларацията либийските депутати изтъкват "справедливостта на либийския съд" и заклеймяват "натиска, оказван върху Великата джамахирия, и опитите да бъде хвърлено съмнение върху либийското правораздаване". Парламентът отхвърля "категорично двойственото отношение към въпроса за човешките права и уважението към съдебните решения" и заявява, че "трябва да бъдат разкрити агентите и разузнаванията на онези страни, които стоят зад това ужасно престъпление". Либийските депутати искат още да се подновят усилията за освобождаването на "либийския политически затворник" Абдел ал Меграхи, който е зад решетките за атентата над Локърби през 1988 г., когато бяха убити 259 души.

„Наш граничар спипа паспорт менте в Лондон", четем в  „Стандарт"

Дни преди Нова година британските медии вещаеха мрачни прогнози за Европейския съюз след присъединяването на България и Румъния. Хиляди престъпници ще се насочат към Острова, през границите на България могат да влязат терористи в съюза, пишеха английските вестници. Дано тези дни до местните редакции обаче е стигнало писмото на шефа на Дирекцията по имиграция и гражданство в Хоум офис Тони Смит, изпратено до директора на българската Гранична полиция гл. комисар Красимир Петров. Защото, ако е така, британците вече със сигурност знаят, че нашите гранични полицаи са изключителни професионалисти и има какво да се научи от тях.

Духчето гледа лошо. На професионалния жаргон на родните граничари това означава, че международният паспорт, който проверяват, е подправен. Това вече знаят и на лондонското летище "Хийтроу".

Мирослав Аврамов оказа голямо съдействие и помощ на британските имиграционни служби във връзка с българските документи за самоличност през първите пет дни на присъединяването на България към ЕС. Това пише шефът на британската дирекция по имиграция Тони Смит. Повод за писмото му е професионализмът на Мирослав, който работил с британските си колеги на "Хийтроу". На 4 януари с негова помощ е заловен албанец, който опитал да влезе във Великобритания с фалшив български паспорт.

31-годишният Мирослав Аврамов е инспектор в отдел "Гранично контролно-пропускателна дейност". Командирован е в Лондон като експерт по контрол на документи, за да окаже помощ на британските си колеги на летище "Хийтроу" в първите дни на присъединяването на България към ЕС. Инициативата за командироването на българина е на Хоум офис и е свързана с факта, че от 1 януари за българите вече не се искат  визи и могат да пътуват и само с лична карта.

Такъв документ те не бяха виждали, на Острова не се издава подобен, уточнява Мирослав.

Той пътувал за Лондон с трансфер през Париж на 1 януари, когато - по собствените му думи, се случило нещо необичайно. Служители на летището, които проверяват документите на пътниците, ме питаха къде ми е визата за Англия, разказва Аврамов. "Моля, стой тук", казали му французите. След 10 минути служителят се върнал: "Шефът каза, може". Това е превенция на авиокомпанията, обяснява с усмивка Мирослав. Когато се срещнах с колегите в Лондон, за сетен път се убедих, че имаме еднакви проблеми, добавя той. На Острова Мирослав имал задача да подпомага колегите си при реалния контрол и да ги запознае с нашата лична карта. Трябвало и да им обясни типовите подправяния в документите за пътуване.

Работел на два от терминалите в зависимост от полетите и заедно с британските имиграционни офицери проверявал пътниците. Мирослав съставил и специален тест на български език за разпознаване, с който лесно може да се разбере дали пътникът е българин или не. Той включва няколко елементарни въпроса, обяснява граничният полицай. Един от тях е: Заградете числата 1 и 14 в поредицата. Особеното в случая е, че цифрите са изписани с думи. Ако човек не е българин, почти няма шанс да се справи с тази задача. Но е важно да се види първата му реакция обяснява Мирослав. Подобни тестове ползват и българските гранични полицаи, но примерно на гръцки език.

На 4 януари на Терминал 2 британска служителка открила албанец с български паспорт, който бил много нервен. Усъмнила се, че документът му е фалшив, и показала паспорта на Мирослав. Още щом го видял, граничният ни полицай разпознал фалшификата с набитото си око. Албанецът Исуф Балиу твърдял, че има двойно гражданство. Пристигал в Лондон не от София, а от Атина. Това още повече засилило подозренията на властите. Защитите на паспорта му на първата страница били по-бледи. Изображението от микротекста пък било дори по-ясно, отколкото трябвало да бъде. Именно това звучи на граничарския език "духчето те гледа лошо", обяснява Мирослав. В паспорта на чужденеца имало и фалшиви гранични печати, които създавали историята на пътуването му. Той обаче не я знаел. Затова казал, че влязъл в Гърция със самолет, а според печатите е минал границата с автомобил. Заради всичко това албанецът бил задържан и върнат в Гърция.

Когато Мирослав се прибрал в София, установил, че истинският притежател на паспорта е жена от Пловдив. Все още не е ясно как албанецът се е сдобил с документа, в момента се води разследване в Пловдив.

Случилото се на лондонското летище е само поредното доказателство за добрата професионална подготовка на българските гранични полицаи. По аналогичен начин работят и наши експерти с австрийските си колеги от май миналата година. Благодарение на съвместната работа с австрийските власти бе овладян проблемът с българските джебчии във Виена. Британците пък вече са изразили желанието си да се задълбочи сътрудничеството между двете страни като европейски партньори.

„Прокурори ще търсят формулата за цените на парното", информира „Дневник"

Не може сметките за парно да са някаква метафорична величина, коментира градският прокурор на София Николай Кокинов (вдясно). Колегата му Божидар Джамбазов (в средата), който наблюдава делата срещу шефовете на "Топлофикация", заяви, че не може да се разчита на пряка връзка между надвишените сметки и присвоените пари. До тях е прокурор Стелиана Кожухарова

Софийската градска прокуратура (СГП) ще проверява дали фирмите за топлинно счетоводство коректно взимат, отчитат и пресмятат данните за потреблението на парно в София и дали представят вярно информацията на "Топлофикация". Това каза във вторник градският прокурор Николай Кокинов по повод възложената им проверка на компаниите за дялово разпределение. Важно е да се извадят на показ всички формули и индекси, за да може хората сами да правят изчисления за консумираното парно, както е с тока и водата, коментира Кокинов.

Намерението на прокуратурата е да проследи работата на топлинните счетоводители от самото им създаване. За проверката ще бъдат използвани и 20-30 сигнала, които наблюдаващият прокурор по делото за "Топлофикация" Божидар Джамбазов е получил. Според него дори проверката да покаже, че сметките на хората са надписвани, няма да може да се намери пряка връзка с присвоените средства от "Топлофикация". Това означава, че хората ще трябва сами да си търсят правата по съдебен път, допълни Джамбазов.

И Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна проверка на начина, по който "Топлофикация" е формирала сметките. Проверката търси доколко коректно компанията е отчела всички елементи в сметките. Това според регулаторната комисия са: количеството енергия, постъпило в абонатната станция, енергията, изразходвана за отопление на жилищата, отопляемият обем, както и отоплението на общите части от сградата. До намесата на комисията се стигна след жалби на абонати за двойно и тройно по-високи сметки за декември. Експертите на комисията обясниха, че те са прогнозни и за истинско завишение може да се говори, след като станат ясни изравнителните сметки през лятото.

От регулатора заявиха, че не контролират дейността на компаниите за дялово разпределение, а това по закон е задача на Министерството на икономиката и енергетиката. В момента топлинните счетоводители работят по договори и общи условия, одобрени от регулаторната комисия, в които е вписан само срокът за отчитане на измервателните уреди и изработването на сметките. Дейността им би трябвало да бъде контролирана от ДКЕВР и топлофикациите, отговориха от енергийното министерство.

Компаниите за дялово разпределение са длъжни да предоставят на топлофикациите информация за инсталираната мощност на радиаторите в жилищата и общите части, броя на демонтираните радиатори и на тези без измервателни средства, броя на водомерите и имотите без такива, както и за максималното количество топлина, което радиаторите отделят. Това предвижда нова наредба за топлоснабдяването, която парламентарната енергийна комисия ще разгледа в сряда. Министерството предлага нова методика за дялово разпределение на енергията, която да отчита реалното потребление в сградата и по имоти вместо сегашния процент от сградната инсталация. Според експертите на ведомството в момента заради неправилно избран дял за сградна инсталация на работещите радиатори се начислява повече енергия, отколкото реално могат да отдадат.

Още преди две години ДКЕВР и енергийното министерство поискаха да разберат как топлинните счетоводители разпределят енергията, но от компаниите им отговориха, че софтуерът им е уникален и това е търговска тайна.

„И властта обяви бойкот на парното" е водещото заглавие на  „Стандарт"

Камуфлажната проверка на топлинните счетоводства само хвърля пясък в очите на софиянци. Опитват се да прикрият кражбите в "Топлофикация", коментира Понева. Според нея бойкотът на парното ще даде урок на дружеството. Ако това ще подобри работата на "Топлофикация", аз съм "за" идеята, присъедини се и Ваньо Шарков от ОДС. Сметката за парно на централата на РЗС на "Врабча" 12-А за декември е 552 лева за апартамент от 70 кв., скочи и Яне Янев. Бяхме във ваканция, радиаторите бяха спрени, добави той. За жилището на депутата, което е 60 квадрата, сметката при изключени радиатори е 202 лв. за ноември и 230 лв. за декември. Ще спра да плащам не само парно, но и ток, защото и сметките за електричество се надписват, добави Янев. Той ще заведе дело срещу фирма CEZ, която надула сметката на партията за ток и тя ударила 117 лв., при условие че работели само крушки и компютър. РЗС обмисля протестни действия срещу "Топлофикация" и CEZ.

306 лв. е сметката, която получих за парно за ноември 2006 г., каза вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. Той уточни, че сумата е за апартамент от 65 кв. м. Въпреки завишената сума Кокинов беше категоричен, че ще си плати сметката. Градските обвинители започнаха проверка на фирмите за топлинно счетоводство след публикация на в. "Стандарт". Бихме искали да проследим работата на тези фирми от самото им създаване, каза Кокинов. Изключително важно е да се извадят на показ всички досега прикрити формули, индекси и коефициенти, които са забулени в тайнственост, категоричен беше обвинител №1 на София.

Върху „Всички нищят сметките за топлото"  кцентира и  „Дума"

И експерти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извършват проверка в "Топлофикация-София" ЕАД за начина на образуване на сметките за топлинна енергия през настоящия отоплителен сезон. Това съобщиха вчера от комисията и уточниха, че това се прави от средата на миналата седмица. Оттам обещаха проверката да свърши до дни и да обявят публично резултатите.

Новината дойде ден след като столичният кмет Бойко Борисов и енергийният министър Румен Овчаров се договориха за съвместна проверка на дейността на фирмите за топлинно счетоводство. Тогава и прокуратурата обяви, че ще разследва как са правени сметките за топлото в София. Вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов обясни, че ще се провери дейността им от тяхното създаване. По думите му било изключително интересно "да се извадят на показ" индексите и формулите, по които се калкулира изразходваната топлинна енергия. В същото време обаче зам. градският прокурор на София и наблюдаващ делото "Топлофикация" Божидар Джамбазов коментира, че трудно би било при констатирани нарушения неправомерно взетите пари от гражданите да им бъдат върнати.

Работата на фирмите, които отчитат топлинната енергия, ще бъде проверявана още от създаването на дружествата. Това каза вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов, предаде агенция "Фокус". По думите му ще бъдат проверявани коректно ли са взимани и отчитани данните за изразходваната топлинна енергия, както и ще бъде ревизирана цялата работа на фирмите. Според Кокинов изключително интересно било "да се извадят на показ" индексите и формулите, по които се калкулира изразходваната топлинна енергия. Не може да знаем колко струват водата и токът, а никой в тази държава да не може да обясни как се калкулират индексите и формулите, поясни той.

Откакто са тръгнали делата срещу "Топлофикация-София", при мен има постъпили 20-30 сигнала от граждани за некоректни сметки за парно, каза Божидар Джамбазов, зам.-градски прокурор на София. Той уточни, че и тези сигнали ще бъдат разгледани при проверката на СГП, която е поверена на прокурор Поповска. По думите му обаче трудно би било при констатиране на нарушения неправомерно взетите пари от гражданите да им бъдат върнати. Джамбазов, който е и наблюдаващ прокурор по делото "Топлофикация", не пожела да уточни дали ще бъдат разпитвани столичният кмет Бойко Борисов и предшественика му Стефан Софиянски.

Вчера стана ясно още, че в началото на февруари СГП ще обяви конкурс за назначаването на 20 прокурори. Опитваме да мултиплицираме модела със специалното звено на Джамбазов, тъй като той има ефект, обясни Кокинов.

„Проверяват топлинните фирми от създаването им", съобщава  „Новинар"

Фирмите, които отчитат топлинната енергия в столицата, ще бъдат проверявани от самото им създаване, съобщиха вчера от Софийската градска прокуратура. Дружествата ще бъдат проверявани дали коректно са взимали и отчитали данните за изразходваната топлинна енергия. Ще бъде ревизирана и цялостната им работа. Зам. градският прокурор Божидар Джамбазов съобщи, че откакто е тръгнало делото срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Дичитров, при него са постъпили около 20 - 30 сигнала от граждани за некоректно образувани сметки за парно. Те също ще бъдат проверявани. Според Джамбазов трудно би било да се върнат парите на гражданите, даже и да се установят нарушения. "Не можем да знаем колко струват водата и токът, никой в тази държава не може да обясни как се калкулират индексите и формулите", каза още Джамбазов. Той не пожела да съобщи дали министърът на енергетиката и икономиката Румен Овчаров е бил разпитван конкретно по писмото на Валентин Димитров, в което той моли "Р.Овч." за помощ.

„И прокурорите - репресирани от парното", според  „Труд"

Декемврийски сметки за парното вкъщи като за поддръжка на доменни пещи получиха вчера и столичните прокурори. Ден след като образува проверка на фирмите за топлинно счетоводство, обвинител №1 на София Николай Кокинов плати 411,74 лв. за отоплението в жилището си от 68 кв. м. Кокинов се зарече да разкрие тайните формули на парното.

„Ядрена коалиция между ГЕРБ и "Атака"", отбелязва  „Новинар"

Лидерите на "Атака" и ГЕРБ Волен Сидеров и Бойко Борисов обявиха вчера пред Нова телевизия, че тръгват заедно в борбата за ново отваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Столичният кмет е категоричен, че ще работи с всеки, който защитава националния интерес. Сидеров пък застана зад тази позиция на ГЕРБ и допълни, че "Атака" ще си сътрудничи с тези, които имат желание да се борят с турцизацията на България и с корупцията. Той изказа възмущението си от последните изявления на българския еврокомисар Меглена Кунева, че ако е имало политическа воля, проблемът с двата реактора можел да бъде решен. Кунева и Соломон Паси носят най-голяма вина за затварянето на реакторите, смята той.

Основен виновник за закриването на III и IV блок е кабинетът "Сакскобургготски", коментира Сидеров. Пропусна ДПС и Иван Костов, намеси се и Бойко Борисов. Кметът изтъкна, че член 36 от присъединителния ни договор дава възможност за възстановяване на реакторите. Всички усилия в посока спасяването на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат поздравявани, независимо от кого идват, намеси се лидерът на "Атака". По повод оповестения от министър Румен Овчаров екшън план за ядрената централа Борисов не скри искрената си радост от това, че социалистите вече използват английски чуждици. Сидеров изтъкна недоволството си, че ще бъде наемана консултантска фирма, която да ни помага за двата реактора. Според него тя ще вземе само парите на данъкоплатците.

Българските политици страдат от големи комплекси, коментира Бойко Борисов, според когото националните интереси са загърбени заради "снимка с големите хора от Европейския съюз". Снимка с голям човек от Европейския парламент се счита за индулгенция, допълни кметът и изтъкна, че в името на това у нас да дойде еврогост, се изпълняват неособено добри за страната условия. Това са тънкостите на българския риболов, заключи той.

„Галактион мина в нелегалност", съобщава „Стандарт"  и извежда в подзаглавие „Синодът обяви за издирване владиката, който направи с измама Слави Бинев архонт"

Лют скандал се завихри в Светия синод. Зимната сесия на владиците започна с издирването на митрополит Галактион, който не се яви на заседанието. То трябваше да се занимае с неправомерните от канонична гледна точка действия на Старозагорския епископ по даването на архонтска титла на Слави Бинев в римската църква "Санта Мария Маджоре".

Синодалните старци се събраха, след като присъстваха на тържествената церемония за встъпването на Георги Първанов във втори президентски мандат. Но така и не успяха да направят нищо, тъй като колегата им не се яви на заседанието. Дядо Галактион не отговаря на телефонните обаждания в митрополията. Запознати твърдят, че той съзнателно не се е обзавел с GSM, за да няма лесен достъп до него.

Русенският митрополит Неофит заяви вчера, че ако трябва, синодална делегация може и да отпътува за Стара Загора, за да се осведоми за състоянието на архиерея и по какви причини се отлъчва от заседание на Светия синод, което е задължително за всички архиереи. Ако се наложи, ще го обявим за църковно издирване, каза епископ Неофит.

Така вместо Галактион владиците изслушаха архиепископ Джузепе Леанца, папски нунций в София. Според монсеньор Леанца посещението на митрополит Галактион е трябвало да бъде частно. Владиката е заявил предварително, че ще отслужи благодарствен молебен в храма по повод приемането на страната ни в ЕС. Митрополит Галактион щял да се срещне с представители на папския съвет за насърчаване на християнското единство при Ватикана, който се възглавява от кардинал Валтер Каспер. Кардинал Каспер обаче е отсъствал от Рим, както и кардинал Бърнард Лоу, настоятел на "Санта Мария Маджоре".

Монсеньор Леанца е изразил изненадата си от произвеждането на Бинев в архонт и е заявил, че католическата църква няма нищо общо с тази награда. Ватиканът не е давал съгласие това да става в храма "Санта Мария Маджоре", обяснил нунцият.

Очевидно дядо Галактион е злоупотребил с доброномереното отношение на Ватикана към православието и особено към БПЦ, като е извършил церемонията по архонтията на Слави Бинев, каза за "Стандарт" Богдан Паташев, пресаташе на нунциатурата в София. Католическата и православната църква споделят едни и същи тайнства, а и след премахването на схизмата през 1965 г. няма католически духовник, и не само в Рим, който да откаже на свой православен събрат да отслужи литургия в храма му. Г-н Паташев потвърди изразеното в Светия синод мнение на монсеньор Леанца, че Ватиканът смята това за дребно недоразумение и няма да изпрати официална нота, но държи на устно обяснение.

За изясняване на случая проф. Огнян Герджиков, председател на парламентарната комисия по правата на човека, е назначил заседание в четвъртък, на което са поканени представители на външното министерство и на Светия синод, както и шефът на дирекция "Вероизповедания" проф. Иван Желев. Според Герджиков статутът на Ватикана като самостоятелна държава прави случая с действията на митрополит Галактион особено неприятен и излиза от чисто църковните проблеми.

Архонтската титла на Слави Бинев най-вероятно няма да бъде призната от Светия синод.

Митрополит Неофит е категоричен, че при възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. в наградния фонд на Българската православна църква такава титла няма.

На дядо Галакитон можеше и да му се размине, ако броени дни след церемонията в Рим митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия, не излезе с открито писмо по повод архонтията на Слави Бинев. След това владиците Кирил Варненски и Натанаил Неврокопски остро порицаха действията на Галактион. Към тях се присъединиха почти всички владици. Единствено Доростолският владика Иларион защити старозагорския си колега. Не е тайна, че Иларион, Галактион и Западно- и Средноевропейският владика Симеон са привърженици на едно по-тясно сътрудничество между православната ни църква и Ватикана. Което обяснява и защо церемонията по архонтството на Бинев бе извършена именно в Рим.

Според запознати обаче Светият синод не може да наложи някакво сериозно наказание на митрополит Галактион.

Според тях теоретично всеки православен владика има право да дава подобна титла, ако това се гласува на епархийски съвет. Сигурно дядо Галактион не притежава такова решение, но това не е нещо, за което могат да го изгонят от епархията, коментират запознати. Особено при сегашното напрежение в БПЦ около предстоящото отваряне на досиетата на висшето духовенство и продължаващите скандали с църковните имоти.

„Ванко 1 ще бъде осъден за трети път в сряда",  съобщава  „Днвеник"

Апелативният съд в Пловдив ще произнесе в сряда присъдата срещу рап певеца Иван Главчев-Ванко 1 и братовчеда му Димитър Рачелов за трафик на момичета и склоняване към проституция. Делото се върна в Пловдив, след като Върховният касационен съд определи то да започне отначало заради скандалните поправки в Наказателния кодекс, станали известни като "Ванко 1".

Първоначално Главчев и Рачелов получиха по 12 и 10 години затвор. След тайните промени в НК през ноември 2006 г. наказанията за склоняване към проституция бяха значително намалени и рапърът и братовчед му излязоха на свобода. Върховният съд даде указания, че в случая с двамата не трябва да се прилага по-лекият режим, тъй като са извършени няколко престъпления и те трябва да бъдат разгледани поотделно.

Прокурорът Красимир Папаризов поиска във вторник по 4.5 години затвор за двамата, което е максималното наказание. Главчев и Рачелов призоваха за справедливи присъди при смекчаващи вината обстоятелства. Двамата дойдоха в залата с лични вещи, тъй като очаквали да ги задържат веднага. На излизане Ванко 1 заяви: "Съдът е като жената - не знаете какво ще стане." Рапърът беше категоричен, че ще осъди България в Страсбург. Ванко 1 и Рачелов са излежали досега три години в затвора.

Въпреки неколкократните обещания парламентът още не е променил скандалната поправка в Наказателния кодекс като оправданието е, че има по-спешни закони. Междувременно много обвинени в сводничество се възползваха от поправката "Ванко 1". Сред тях е и сливенският фолк певец Кондьо Савов.

„Искат пак затвор за рапъра Ванко", отбелязва и  „24 часа"

Затвор от по 4,5 г. поиска вчера прокуратурата за Иван Главчев-Ванко 1 и братовчед му Димитър Рачелов за склоняване на момичета към проституция в чужбина. Апелативният съд в Пловдив гледа за трети път делото, след като Върховният касационен съд отмени присъдите им съответно от 10 и 8 г. затвор. Двамата се появиха в залата с раници, за да бъдат готови за затвора, в случай че съдът им даде ефективна присъда. Рапърът и Рачелов бяха освободени от затвора в края на миналата година, след като бе приета поправка в НК, според която за техните престъпления наказанието бе намалено до 3 г. затвор. Законът дава възможност те да бъдат освободени от наказателна отговорност и да получат административна санкция - глоба. Последваха обаче указания от ВКС, според които Ванко 1 и братовчед му трябва да получат ефективна присъда, тъй като имат повече от едно престъпление.

„Заплатите на специализантите ще са между 270 и 540 лв.", извежда на първа страница "Дневник"

Държавата ще плаща между 270 и 540 лв. месечно на лекарите специализанти, които досега работеха безплатно в лечебните заведения. Промяната е предвидена в наредба, публикувана във вторник в Държавен вестник.

С влизането на документа в сила от 1 януари 2007 г. държавата се ангажира да плаща на специализантите не по-малко от 1.5 официално определени минимални заплати. През тази година най-ниската заплата за страната е 180 лв., но практиката показва, че всяка година тя се увеличава. Максималното възнаграждение на специализантите е ограничено до 3 минимални заплати. Конкретната сума ще зависи от професионалния опит на кандидата.

Специализациите се изравняват в съответствие с изискванията на Европейския съюз за взаимно признаване на професионалната квалификация в регулираните професии, съобщи Министерството на здравеопазването.

С наредбата се въвежда нова номенклатура на специалностите, отпада досегашното им разделение на основни и профилни, променят се сроковете за обучение по някои от тях. Целта е всичко това да бъде съобразено с европейските изисквания за взаимно признаване на квалификацията в регулираните професии, поясни Министерството на здравеопазването.

В новия нормативен документ специалностите са разделени на две части. Първите 51 от тях се признават автоматично в държавите - членки на ЕС. Между тях са вътрешни, инфекциозни, очни, детски болести, гастроентерология, кардиология, нефрология, психиатрия, неврохирургия. Останалите 87 специалности не се узаконяват автоматично в Евросъюза, но могат да се признават в онези от страните, в които също съществуват, поясниха от Министерството на здравеопазването. Желаещите могат да кандидатстват направо във всички специалности от новата номенклатура.

Като основна форма на обучение се въвежда клиничната ординатура. Приемането ще става по предварителна заявка на бройки, за да бъдат планирани парите в бюджета на Министерството на здравеопазването. Същевременно е възможно да се обявяват и места за платено обучение. Приемът ще се определя според нуждите от специалисти, като се взима мнението на съсловните организации, центровете по здравеопазване, болничните и университетските ръководства.

За по-точно прогнозиране на нуждата от специалисти към министъра на здравеопазването ще бъдат създадени консултативни съвети по медицина, стоматология, фармация, здравни грижи и немедицинските специалности. Съветите ще могат да предлагат евентуални промени в учебната програма и в стойността на обучението. До края на март тези структури трябва да бъдат създадени, а до края на юни да е остойностено обучението по всички специалности.

Медиците, спечелили конкурса за държавната поръчка, ще сключват договор за заплатата си с министерството и с висшето училище, а специализиращите срещу заплащане - само с университета. В договора ще се посочват условията за полагане на дежурства и мястото, където специализантът ще работи след края на обучението.

Списъкът на лечебните и здравните заведения, получили при акредитацията положителна оценка за обучение, ще бъде публикуван на интернет сайта на Министерството на здравеопазването.

От ведомството уточниха, че специализантите, приети в предишни години, ще продължат да работят без заплата, както и досега. Вече завършилите могат да получат от Министерството на здравеопазването удостоверение за стаж, ако искат да работят в ЕС.

"Лекари ще придобиват специалност безплатно", отбелязва и  „Дума"

Държавата вече ще заплаща обучението на лекарите за придобиване на специалност. За целта обаче те трябва да са спечелили конкурси за клинична ординатура, съобщава пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Друга новост е, че отпада досегашното разделение на специалностите на основни и профилни, променят се сроковете за обучение по някои от тях. Те се изравняват в съответствие с изискванията на Европейския съюз за взаимно признаване на професионалната квалификация в регулираните професии.

Това са основните промени, които се въвеждат с обнародваната вчера Наредба 34  за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С документа се определя нова номенклатура на специалностите и се уреждат по нов начин условията и редът за провеждане и финансиране на обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С документа се въвеждат изискванията на Директива 36 от 2005 г. на ЕС, регламентираща следдипломната специализация на медицинските кадри.

Като основна форма за обучение се въвежда клиничната ординатура. Специализанти ще се приемат както на места за клинична ординатура, финансирани от държавата, така и на места срещу заплащане, определени по реда на наредбата. Обучението на местата за клинична ординатура ще се финансира със средства от държавния бюджет.

Към министъра на здравеопазването се създават консултативни съвети за специализация по професионалните направления "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация" и "Здравни грижи", както и за немедицинските специалисти. Целта е по-точно прогнозиране и осигуряване на необходимия брой специалисти в страната. Консултативните съвети ще дават становища по учебните програми, стойността на обучението, промените в номенклатурата на специалностите и потребностите от специалисти и места за специализация.

При спечелен конкурс на място за клинична ординатура ще се сключва договор за обучение за придобиване на специалност между спечелилия конкурса, МЗ и висшето училище, а при спечелен конкурс на място срещу заплащане договорът ще се сключва между спечелилия конкурса и висшето училище. С него се определят мястото и продължителността на обучението, както и възнаграждението на лицата, спечелили конкурс за клинична ординатура. Регламентирано е, че заплащането не може да бъде по-малко от 1,5 и по-голямо от 3 минимални работни заплати за страната, като конкретната му стойност се определя в зависимост от професионалния опит на кандидата.

В договора се посочва и стойността на обучението по съответната специалност на лицата, които са спечелили конкурс на място срещу заплащане, както и условията, при които те получават възнаграждение за извършена дейност. С договора се определят и условията за полагане на дежурства от специализанта в лечебното заведение, както и мястото, в което специализантът се задължава да работи след придобиването на специалност за срок, равен на продължителността на обучението. В МЗ ще се води регистър на специализантите и на придобилите специалност.

Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г. Специализантите, които са приети преди тази дата, продължават обучението си при условията, при които са приети. Тези, които имат основна специалност, ще могат да се обучават за придобиване на специалност по реда на новата наредба, като се зачита част от обучението им по признатата специалност при условия и по ред, определени от висшето училище.

Лицата, които желаят да упражняват професията в държава, членка на ЕС, държави от Европейското икономическо пространство и в Швейцария, и са придобили основна или профилна специалност преди влизане в сила на тази наредба, могат да получат удостоверение от министъра на здравеопазването, че са упражнявали действително и законосъобразно съответните дейности в продължение на не по-малко от 3 последователни години през последните 5 години.

„Спешна помощ призова болните от грип да не викат линейки", съобщава  „Дневник"

Болните от грип, с изключение на децата до 3-годишна възраст, трябва да търсят помощ от личните си лекари, а не от Спешна помощ. Това призова д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна помощ.

През последните два почивни дни линейките са се отзовали на над 300 повиквания от пациенти, като половината от тях са били за случаи на грип, обясни Гелев. По думите му това не е спешно състояние, а подобни повиквания затрудняват работата на спешните екипи. При съмнение за грип хората трябва да се обърнат към личния си лекар или медицинския център, с който той има договор за обслужване на пациентите си. Много от пациентите, които ни повикаха през почивните дни, се оплакват, че не могат да открият личния си лекар, а той по закон е длъжен да осигурява денонощна неотложна помощ, обясни Гелев. Работещите денонощно 20 екипа за Спешна помощ се затрудняват да бъдат навсякъде навреме в подобна ситуация, каза той и допълни, че се реагира приоритетно на сигнали за болни деца.

Затихване на грипната епидемия се очаква в първата десетдневка на февруари, прогнозира Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. Очаква се средна по размер грипна епидемия, но е възможно да има изненади, добави той. Щамът, който се разпространява в момента, е "Уисконсин" и той много прилича на миналогодишния, което означава, че доста хора имат изграден имунитет, допълни Гълъбов. Той обясни, че за лечение на грип масово се изписват антибиотици, а това се налага само при бактериална инфекция, каквато грипната не е. Профилактиката трябва да се прави с противогрипни вещества, имуностимулатори и антиоксиданти, препоръча Гълъбов.

В момента сме в разгара на грипната епидемия, съобщи д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиологичния контрол в Министерството на здравеопазването. Болестта е засегнала цяла Южна България и големи части от Северна.

От 25 до 31 януари всички училища в Пловдив излизат в грипна ваканция. Временно се преустановяват женските и детските консултации, отменят се плановите операции и свижданията в болниците. Ще работят детските ясли и градини, но посещенията на децата в тях ще бъдат по усмотрение на родителите. В Пловдивска област положението засега не е толкова сериозно и там няма ваканция.

„540 души търсят "Бърза помощ" за ден" е водещото заглавие на  „Труд"

Лекарите от столичната "Бърза помощ" не са на себе си. Само преди ден те обиколиха 540 адреса, а обикновено сигналите за помощ са около 300 за денонощие. "Хората ми не могат да седнат, нямат време дори да хапнат между курсовете", съобщи вчера д-р Георги Гелев, шеф на столичната спешна служба. Рекордният брой пациенти и увеличението им в последните дни се дължи на върлуващите в страната грип и вирусни инфекции. Затова докторите тичат от адреси с инфаркти, задушавания и астми в домовете на хора с висока температура, кашлица и възпаления на горните дихателни пътища. За щастие положението в страната е по-спокойно, отколкото в столицата. Здравното министерство съобщи вчера, че болните от грип и вирусни инфекции вече са 280 души на всеки 10 000 от населението (срещу 132-ма през миналата седмица).

„Грипът затихва до 14 дни", четем в  „24 часа"

Епидемията от грип ще трае още около 2 седмици и ще затихне до 10 февруари, но може да удари втора вълна през март. Това прогнозира вирусологът проф. Ангел Гълъбов, шеф на Института по микробиология на БАН. Според него грипът е дошъл от Македония и Северна Гърция. и у нас инфекцията тръгна от Южна България. Средната заболеваемост в момента е над 280 на 10 000. За седмица случаите са скочили от 9140 на 19 356. "В районите на Хасково, Сливен, Стара Загораболедуват по 500 на всеки 10 000 души Такава епидемия не сме имали напоследък", обясни д-р Ангел Кунчев. До петък очакваме да бъде изолиран грипният вирус "Уискънсин", каза доц. Росица Коцева, шеф на националната лаборатория по грип.

„Грипът позлати аптеките", според „Стандарт"

Тя е различна в зависимост от разходите, които прави аптеката. Докарвам заплата от 1500 лева, сподели фармацевтка. Тя призна, че пести от разходи за заплати, защото работи сама.

15 лева излиза лечението на настинка, показа проверка на "Стандарт". Ако грипът е по-тежък, доктори предписват антибиотици. Тогава лечението излиза между 40 и 50 лева.

Надценката на лекарствата не може да надхвърля 28%, каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов. От тях 8 на сто отиват за дистрибуторите, а останалото остава за аптекарите. Мит е, че аптекарите печелят много. Не бива да се забравя, че те имат много разходи, заяви шефът на фармацевтите проф. Евгени Минков. Според него аптекарите имат много разходи за заплати, ток, парно и наем.

В момента в страната върлува грипният вирус "Уисконсин". Той е подобен на миналогодишния, което означава, че много хора имат изграден имунитет. Необходимо е хората да засилят имунната си система - това става с имуномодулатори. Важно е и приемането на поливитамини, които действат като антиоксиданти.

„Всеки курорт с летище", четем в  „Стандарт"

Борба да уредят градовете си с летище поведоха кметовете на десетки градове. Най-активни са там, където има курорти. Липсата на близка до курорта аерогара съсипва бизнеса. Англичаните идват за 3 часа до София, а после бият още толкова път до Банско, обясни областният управител на Благоевград Владимир Димитров. Затова той настоява военните да дадат старото летище край Гоце Делчев, което и без това не се използва. От него до най-големия ски курорт у нас пътят е само 35 мин.

Военните летища да се дадат на концесия, поискаха кметове на редица общини. Най-голям интерес имат курортите. Заради липсата на близки летища те губят хиляди клиенти. Засега обаче само част от летище Балчик е отдадено на концесия. Но въпреки интереса на туристите то още не предлага аеротаксиметрови услуги. За да може да придобие тази правоспособност, трябва аеропортът да получи лиценз за летищен оператор, а след това и право за извършване на пътнически услуги.

Летище Равнец край Бургас в края на миналата година бе прехвърлено от военното към транспортното министерство. То вече като цивилен стопанин подготвя концесията. Авиобазата, която доскоро бе дом на най-модерните ни изтребители МиГ-29, е с единствената у нас кръстата писта. На нея могат да кацат самолети от четири посоки. Дълга е 3 км и оттам могат да излетят 3 - 4 самолета един след друг.

Още 6 летища в най-скоро време ще бъдат прехвърлени от военното към транспортното министерство и отдадени на концесия. Това са Горна Оряховица, Стара Загора, Габровница край Монтана, Безмер край Ямбол и Узунджово край Хасково.

Гражданското летище в Стара Загора бе жертвано още в годините на социализма заради пребазирането на вертолетен полк край града. Малко след промените и военните отлетяха. Оттогава аеропортът обрасва в трева, а през пролетта и есента е рай за гъбарите. През миналата година общинските съветници дори официално задвижиха процедурата то да стане общинска собственост, като се замени срещу част от бившия партиен дом.

Многократни опити да си вземе летището прави и община Сливен. Близкото до града летище Бършен винаги е било собственост на МО. Но в момента само местният парашутен полк от време на време използва летището за скокове.

Предстои концесионирането и на летище Щръклево край Русе, което до 1993 г. бе гражданско, а до 2005 г. военно. Само пистата му струва над 50 милиона лева. Сградата е умалено копие на парижкото Орли. След възстановяване дейността на летището Русе ще стане един от малкото градове в страната, който разполага с всички видове транспорт - автомобилен, железопътен, воден и въздушен.

„Какво откри ДУМА в „Нешънъл джиографик" или  „Тракийското злато в три версии"

Световното списание "Нешънъл джиографик" може да изглежда различно в отделните страни, в които излиза. Това се установи, след като ДУМА попадна на руското издание на списанието за декември 2006 г., където бе публикувана статията на Ан Уилямс за тракийското злато, възмутила професионалните и медийните среди у нас.

Ако човек прочете статията в руския вариант на броя за декември 2006 г. не би разбрал защо обществеността в България се възмущава. При превода са спестени грозните думи и квалификации, употребени в оригиналното издание на английски език и в българския вариант (почти дословен превод). Няма квалификации като "престъпник" и тенденциозност по адрес на археолога Георги Китов, няма определения като "отчасти съветски диктатор, отчасти капиталист" за директора на НИМ Божидар Димитров.

Да започнем с корицата. Редакцията на списанието в САЩ се отказа да сложи тракийското злато на титула си и вместо него постави... Сатурн. Българското издание се появи увенчано със златната маска от могилата Светицата, а руското - с митологична сцена от един от съдовете на Рогозенското съкровище. По-съществено е, че в руското издание са сменени заглавието и подзаглавието на репортажа. В оригинал и на български те звучат така: "Българската треска за злато - иманярите копаят за заровени съкровища, докато предприемачите ламтят за самата земя". На руски обаче четем: "Древното злато на България - сензационни находки на съкровища на тракийските царе предизвикаха в страната археологически бум". Звучи различно, нали?

Коренно различни са и уводните думи в руското издание. Вместо английско-българската закачка как Китов трескаво копае с булдозери четем: "В древността земите на България са били място за съприкосновение на велики култури - тракийската и гръцката. Тук интензивно работят археолози, правят се разкопки, вече са намерени множество уникални исторически паметници.

Но на учените им се налага да бързат: трябва да изпреварят иманярите - грабители, които разрушават погребенията и отнасят ценни артефакти на нелегалния пазар. А трябва да успеят да изследват и териториите, предназначени за жилищно застрояване". Така, макар да не е спестено нищо за иманярските набези у нас, акцентът на целия материал коренно се променя. Оригиналът е за това как цяла България безогледно рови и алчно граби оставени от траките злата, докато темата на руския е борбата на археолозите да изпреварят иманярите и да спасят богатото историческо наследство на страната. 

Русия има стабилни традиции в правенето на научнопопулярни списания на високо професионално равнище, каквото по принцип е и американското "Нешънъл джиографик". Очевидно това е изиграло роля да изчезнат в руския текст неуважението към археологията, тенденциозността, едностранчивостта и доста грубият език на оригинала, които никак не пасват на традиционния прецизен стил на самото "Нешънъл джиографик", както и на всички световни научнопопулярни списания. В руското издание го няма и примитивният антисъветизъм - очевиден политически привкус на английския текс, също  нехарактерен за научнопопулярно списание. Вероятно на редакторите в различните държави изданието майка дава право да променят и съкращават части от текстовете. Така всъщност публикацията на Ан Уилямс в руски вариант е приведена в унисон с останалите материали в изданието и не стърчи от него като чуждо тяло.

Това е основната разлика в подхода, другото са следствия. Всеки ще види как са представени бляскавите находки с едри надписи до огромните снимки. В английско-българския вариант златната маска от Светицата събужда алчност: "Блясъкът на приказни артефакти като масивната златна маска на тракийски цар от V в. пр. Хр. вдъхновява и законни, и незаконни разкопки". В руския брой е различно: "Българските археолози намериха златна маска на тракийски цар от V в. пр.Хр. Тя е почти 10 пъти по-тежка от знаменитата маска на Агамемнон".

Същото е с ритона от Панагюрище. Вместо "За иманярите България е Елдорадо - земя с огромно богатство от заровени съкровища, където има гробове, криещи злато от поне 4000 г. пр.Хр.", рускоезичният читател ще научи, че "Земята на България крие несметни богатства от отминалите епохи. Златни изделия тук са се създавали още 4000 г. пр. н.е".

Дребна подробност - в българското издание изобщо липсва следният абзац от оригинала: "Не останаха настрана в тази толкова доходна работа и държавните служители. Няколко случая са известни на всички. Тук ще ви разкажат например история как кметът на един град тръгнал веднаж със семейството си и с приятели на пикник извън града и решил да опита да разкопае един хълм, приличащ на могила - ами ако му провърви и намери нещо стойностно? Ще чуете и разказ за това, че за нелегални разкопки е бил арустуван полицай, а също, че от музей, вероятно не без помощта на неговите сътрудници, са изчезнали старинни монети и накити за няколко милиона долара".

И още. В две странички редакторите на всеки вариант са имали право да добавят свой текст.  Българският вариант разказва за откритото от Даниела Агре злато в Синеморец. Руските редактори са допълнили повдигнатата тема с текст под заглавие: "Може ли техниката да помогне в борбата с иманярите, кога и за какво я използват учените". В него археоложката Татяна Мишина от Руската академия на науките, която е работила с групата на Китов, казва за него: "Всичките му находки отиват в Националния археологически музей, а не в частни колекции, и са достъпни за изследователите".

Посочвам трите варианта на "Нешънъл джиографик", за да се усети отликата в гледната точка по отношение на културното наследство. Археологическите находки не са просто предмети от лъскаво злато, за които всички ламтят, а са пластове история. Ако обаче следваме противоположната гледна точка, започваме да спорим дали да узаконим частните колекции. Проблемът не е в думичката "частни", нито в липсата на закон (имаме си го, но не се спазва), а е във въпроса "какви частни". Големият проблем е може ли от една анонимна златна маска да се извлече история. В луксозния каталог за колекцията на Васил Божков например проф. Иван Маразов много се е постарал да опише перфектно какво точно изобразява всеки предмет и да посочи датирането му. Но понеже не се знае къде са намерени ценностите, в тях в най-добрия случай има култура, но няма история.

Главният български проблем не е дали сме запазили едно произведение на кило злато, а е, че не запазваме миналото си. Иманярството, от което произхождат събраните предмети, означава точно това - загубване на огромна историческа информация. Затова ключово значение има казаното от археоложката Мишина: "предметите са достъпни за специалистите". Именно анализът на мястото на намиране на даден археологически предмет и след това - на самия него, носи знание за миналото на всяка земя. Иначе предметът е красив слитък обработено злато, но е "ням". Едно е златната маска да "излезе" под Шипка, друго е - неизвестно къде. А понеже не са преставали опитите с миналото да се прави политика, нищо чудно утре да чуем, че траките са прародители на турците, понеже в днешните турски земи активно се проучват тракийски обекти. При това - при наличието на драконовския закон на Турция за културните паметници.

Ето защо трябва да се върнем към темата, която май вече съвсем заглъхна. Трябва да спрем да приемаме иманярството като неизбежно зло и индулгенция, а най-сетне и у нас да се въведат убийствени санкции за него, както е във всички близки и далечни нам културни държави. А не да слагаме смешни глоби за вандалите и прекупвачите, унищожаващи историята; да минават с лекота през границите ни торби с древни монети и мраморни римски глави; адвокатите без усилие да измъкват грабителите; да хулим учените на английско-български, а после да купуваме собствените си ценности от чужбина, без да можем да докажем, че са наша история. И да ни пишат на английски в "Нешънъл джиографик".

Отгоре на всичко - да се хвалим с това.

Открийте разликите

"Нешънъл джиографик" за това как двама братя намерили Панагюрското съкровище:

На български и английски: "В България древните съкровища са собственост на държавата и някога това се е приемало много сериозно... Страната била попаднала под съветско влияние само няколко години преди това и новата тоталитарна власт се разправяла брутално с всеки, който нарушавал закона, така че братята чинно предали находката си на властите... Би ли могло това да се случи днес? Вероятно не."

На руски: "Според българските закони археологическите древности са държавна собственост и някога този закон се е спазвал безпрекословно... Братята знаели, че нарушителите на закона ги чака сурово наказание и послушно предали своята находка на властите... Би ли могло това да стане днес? Сложно е да се каже."

„Българи - доставчици на Кремъл" е водещото заглавие на  „24 часа"

Две компании - "Роза импекс" и "БРК-козметикс", ще продават български стоки в Кремъл - официалната резиденция на Владимир Путин. За първи път български фирми издържаха двегодишна щателна проверка на бивши служители от Федералната служба за охрана, които през 2003 г. създадоха гилдията на доставчиците. Българите получиха вчера специалния сертификат и ще предлагат боя за коса, балсами, мусове и лакове за коса, произведени от "Роза импекс" и разпространявани в Русия от "БРК-козметикс". Двете компании се наредиха до 15 прочути световни марки.