Шпиони.

"24 часа":

Двама руски разузнавачи, скрити като дипломати у нас, инфилтрирали шпиони с измислен живот

До понеделник двама руски дипломати дискретно ще се качат на самолета за Москва.

Поне така е обещал в петък посланик Анатолий Макаров пред високопоставен служител на българското министерство на външните работи. Той е бил извикан на среща, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. Външно е дало срок от 48 часа, а посланикът е обещал срокът да бъде спазен.

Двамата руски дипломати, извършвали шпионска дейност, са установени по сигнали на ДАНС, обяви българската прокуратура. Това, което са вършили, попада под ударите на чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 г. до доживотен затвор без право на замяна за шпионаж. И макар да има доказателства за тяхната дейност, съгласно Виенската конвенция служителите на посолство се ползват с имунитет и не могат да им се повдигнат обвинения.

Грип.

"Дума":

Грипна епидемия от понеделник в София, учениците са във ваканция до 5 февруари

Столичната регионална здравна инспекция обявява грипна епидемия на територията на София-град от понеделник, 27 януари. От Министерството на образованието съобщиха, че от 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

Също от понеделник грипна епидемия ще бъде обявена и на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.

Грипна епидемия за цялата област Бургас също е в сила от понеделник. Данните за заболеваемостта са в нива, които налагат мерки за овладяване разпространението на грип във всички 13 общини. От 27 януари до 31 януари включително, учениците в област Бургас излизат във ваканция.

От днес грипна епидемия е обявена на територията на област Велико Търново.

Водна криза.

"Монитор":

София решава за водата към Перник във вторник

Столичният общински съвет (СОС) ще решава дали през водоснабдителната система на София да се подаде вода към Перник във вторник на извънредно заседание.

Предложението на правителството е миньорският град да се снабди с вода от язовир "Белмекен", през "Бели Искър", която да премине през водопроводите на София, като допълнително се изгради 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник. Идеята вече беше обсъдена в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС в началото на седмица, като министрите на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова, на екологията Емил Димитров и градоначалникът на Перник Станислав Владимиров обявиха, че това е решението за справянето с водната криза в града.

Кметът на София Йорданка Фандъкова нееднократно вече заяви, че предложението на държавата ще бъде подкрепено единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на столицата. Пред правителството тя настоя също да се поемат ангажименти и за два важни обекта за София. Първият - ремонт на стената на яз. "Бели Искър" да започне още тази година. Вторият - изграждане на ново трасе от яз. "Огняново" до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.

Вот.

"Сега":

Вотът на недоверие увисна на каприза на "Воля" и "Атака"

Пълна политическа безотговорност демонстрираха "Воля" и "Атака" на разискванията по вота на недоверие на правителството, внесен от БСП и подкрепен от ДПС, заради провала му в екополитиката. Партиите на Веселин Марешки и Волен Сидеров разполагат с общо 18 депутати, които могат да наклонят везните при гласуването, което ще се проведе на 29 януари. От "Воля" обаче така и не се осмелиха да излязат с каквато и да било позиция, а атакистите с половин уста обявиха, че са склонни да подкрепят кабинета.

"Свалянето на правителството ще отложи решаването на проблемите. Избори, ново правителство - ще минат месеци, през които нищо няма да бъде направено", каза депутатът от "Атака" Павел Шопов.