24 часа

И 40-годишни ще стават войници

И 40-годишни да могат да стават професионални войници, а офицерите да работят между три и пет години извънредно. Тези мерки за решаване на хроничния проблем с недостига на кадри за армията предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов. Освен че облекчават проблема с липсата на хора, мерките щели да спасят и Националния осигурителен институт от тежки дефицити.

Пределната възраст за постъпване в армията за всички длъжности и звания да е 40 години, предлага Каракачанов с проект за промени в закона за отбраната.

Труд

Как да оцеляваме от апокалипсиса на Биг брадър

"Работете, работете джаджи" отдавна е манталитет в моята къща. Може би и при Вас. Един смартфон улесни поддържането на връзка. Умната телевизия излъчва още милион предавания. Умен говорител ви позволява да говорите с умен термостат, без да ставате от леглото. Това е напредък, нали?

Но, сега имам ново отношение. Не е само това, което мога да извадя от технологията, а искам да знам какво технологията взима от мен. През последната година съм по следите на тайния живот на нашите данни. Какво се случва, когато поставите Вашия iPhone на нощното шкафче? Има ли подслушване на Alexa на Amazon на Вашето семейство? Кой знае накъде шофирате и къде ползвате своята кредитна карта?

Монитор

Двама от трима ще декларират данъците си онлайн

През 2018 г. една трета от декларациите на физически лица са били подадени по интернет, а миналата година бе рекордна, като за пръв път електронните формуляри са повече от хартиените.

В края на тази седмица ще започне годишната данъчна кампания, като от 10 януари до края на април всеки български гражданин, чиято заплата или доходи от други дейности, например наем, се облагат, ще трябва да декларира това обстоятелство пред приходната агенция.

Данъчната кампания за 2020 г. обаче ще протече малко по-различно. Освен по-късното започване на кампанията, вече ще имаме два месеца повече за получаване на отстъпка. Предишни години от 5% отстъпка или до 500 лева от данъка за довнасяне можеше да се възползват само тези граждани, които попълнят правилно и внесат декларацията си до края на януари. Сега този срок се изменя до края на март с допълнителното условие, че няма неплатени стари задължения.

Сега

Национална транспортна стачка ще блокира страната на 13 януари

Национален транспортен протест ще блокира страната на 13 януари. Превозвачи от близо 10 браншови организации обявиха днес, че спират превоза на пътници и товари в над 70 града, докато управляващите не седнат с тях на преговори за промяна на тарифата за тол-таксите. Гилдията иска и оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

"МРРБ еднолично внесе тарифата, без да се съобрази с нито едно предложение на бизнеса. Ние настояваме за намаляване на обхвата на тол-таксите и на техните размери. Искаме плавен преход за българския транспортен бизнес", заяви Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

Транспортните фирми настояват също така за по-активни мерки срещу нерегламентираните превози на пътници, както и недопускането да бъде приет сегашният вариант на системата "Бонус-малус" за определяне на застраховката "Гражданска отговорност".

Капитал дейли

За първите пет дни на 2020 г. износът на ток намалява с почти 70%

Износът на електроенергия продължава да намалява, като данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че за първите пет дни от началото на годината има спад с цели 67.45% спрямо същия период на 2019 г.

Това не е изненада, а по-скоро запазване на негативната тенденция. През миналата година износът на електроенергия от България беше с 25% по-малък спрямо 2018-а, най-вече заради по-високите цени на тока на свободния пазар в страната.

Дума

Нинова: Някой изкарва много пари, за да трови българския народ

"ГЕРБ ни дадоха още един аргумент за вот на недоверие. Освен че са некомпетентни и проявиха безхаберие за кризата с водата и боклука, умишлено прикриват информация, опасна за здравето на българския народ. Ивелина Василева каза, че не е внасян болничен отпадък в България. Разполагам с писмен отговор от Владислав Горанов, който гласи, че общото количество, внесени от трети страни болнични отпадъци, през периода 2014- 2019г. е 2,9 тона. Г-жа Василева е била министър по това време. И днес излиза и лъже българския народ или прикрива тези факти". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

"Бях извикана в Бобов дол по покана на жителите на общината. Те многократно, с месеци наред алармират институции, агенции, но никой не им обръща внимание. Там всеки ден се карат десетки камиони с боклук от третият свят, които се горят с въглища. Остатъкът се зарива в открития рудник в Бобов дол. Учители ми сигнализираха, че там има бум на хепатит А при деца, както и случаи на туберкулоза. Някой изкарва много пари, за да трови българския народ", каза Нинова. Лидерът на БСП обясни и за визитата си в с. Яворец, където след нейната намеса е отказано разрешение за промиването и изхвърлянето на боклуци в местната река.

Стандарт

Тоско бил бит с тежък предмет

Смъртта убития в Солун привърженик на "Ботев" Тоско Бозаджийски е причинена от удара на колата. Преди това обаче на младия мъж са били нанесени удари с тежък предмет. Това сочи аутопсията на Тоско, съобщи БНР. Резултатите от нея вече са предадени на семейството на Бозаджийски.

Земя

Сушата посред зима отново тревожи фермерите в Добруджа

Сушата отново е на дневен ред в Добруджа и застрашава есенните посеви. Към момента се повтаря ситуацията от предходната зима, в която почвените запаси от влага бяха критични, заяви за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. "Декември отмина без грам валежи. В момента сме с 0 градуса температура, без влага. Локалните 3-5 литра на кв.м са без значение и са много далече от това, което трябва да е по това време на годината. На 60 % сме от пределната влагозапасеност, което е доста надолу", коментира още Жекова.

Според прогнозите януари също се очертава тревожен за земеделските стопани, тъй като няма вероятност за валежи до средата на месеца, а се очертават температури от -15 градуса. "Ако това се случи, на места ще бъде пагубно за пшениците, особено там, където прораснаха значително. Дългата и топла есен благоприятства развитието им и се наложи третиране с фунгициди, за да задържат развитието", допълни още производителката.