В очакване на евродоклада

 

"Дневник":

Проектодокладът на Европейската комисия: Пак няма присъди по знаковите дела


Европейската комисия ще разкритикува съдебната система в България заради слабите резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност. Това показва черновата на доклада за напредъка на София в областта на правосъдието и вътрешния ред, която "Дневник" видя.

Документът, който официално ще бъде оповестен до края на март, сочи "сериозни недостатъци". Като особено тревожни са споменати търговията с влияние във Висшия съдебен съвет и убийството на Боби Цанков, който е описан от ЕК като свидетел по важно разследване срещу организираната престъпност.

 

 

Темида

 

"Сега":

Злоупотребата с евросредства се наказва с меки присъди

 

3-годишна условна присъда е най-тежкото наказание, постигнато до момента у нас по дело за злоупотреби с европейски средства, обясни пред "Сега" Ангелина Митова от Върховната касационна прокуратура. Тя оглавява звеното срещу злоупотребата с европари. В него влизат около 40 обвинители от цялата страна. Въпросната условна присъда е за присвояване на пари по програма "Леонардо да Винчи" и е постигната със споразумение, след като щетите са възстановени.

 

 

АЕЦ "Белене"

 

"24 часа":

Икономисти: "Белене" ни влачи към Гърция


Държавата да се откаже от АЕЦ "Белене" и да не закопава повече пари в централата. Ако продължим с бюджетните харчове, ще се стигне до задълбочаване на кризата, както се случи в Гърция, предупреди вчера Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Приказките, че трябва да продължим проекта, защото в "Белене" имало заровени няколко милиарда, били грешка.

Никой не е видял още бизнес план за атомната централа. Това значи или че няма такъв, което е глупаво, или че има нещо тайно, което пък е опасно, каза още Ганев.

 

 

Кристалина похвали Дянков

 

 

"Новинар":


Кристалина: Дянков е добър икономист, но има голямо бреме

 

Правителството да не хвърля пари наляво и надясно. Това посъветва в предаването "На четири очи" по Нова телевизия българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й кабинетът трябва да се стреми да задържи макроикономическата стабилност в страната, както и да държи отворени вратите на еврофондовете, които могат да ни помогнат да излезем от кризата.

Засега правителството държи фронта, каза еврокомисарят.

 

 

Дупките по пътищата

 

"Стандарт":


Кръщават дупки на кметове

 

Дупки с имена на кметове пълнят Фейсбук. Идеята тръгна от Смолян, но вече е хит в цялата държава. Шофьори от родопския град първи решиха да отмъстят за разбитите пътища, като кръстят ямите на местни управници. Снимки в мрежата показват подробно къде са рововете, както и чии имена носят. Варненци най-ентусиазирано качват и кръщават фотоси с уличните кратери. Модата превзема и София, където снегът и дъждовете също отвориха много пробойни по асфалта. Дупките по пътищата на България ще глътнат между милиард и 1,5 млрд. лева, пресметна премиерът Бойко Борисов.

 

 

Сциентолози плъзнаха из България

 

 


"Монитор":


Сциентолози зарибяват висши БГ мениджъри

 

Сциентолозите, които са обявени за заплаха за националната сигурност в Германия и други държави, обучават мениджъри от водещи български фирми, установи проверка на "Монитор". Сектата е намерила начин да печели пари и да развива дейност, въпреки че не е регистрирана в България като религия, чрез организиране на обучения за ръководни кадри. Само на един от безплатните семинари на "Идеас България" в столичен хотел в листа за регистрации. Де Турк обяснява как "умствените картинки" пречат на връзката между тялото и съзнанието.могат да бъдат забелязани служители на управленски позиции в енергоразпределително дружество, голяма верига супермаркети и една от водещите месопреработвателни фирми у нас.

 

 

Вежди хвърля оставка, разтревожен за Кърджали

 

"Труд":


Вежди готов да напусне кабинета


Вежди е готов да напусне кабинета и да се върне да помага на хората в Кърджали, които го избраха за свой депутат.

Пред Нова тв министърът на културата разказа, че градът продължава да се управлява от ДПС и на хората, които не са с движението им е трудно. Рашидов информирал Бойко Борисов за проблема и се надява в края на месеца заедно с още няколко министри да направят посещение в Кърджали. Той вече завел при премиера 20 местни хора, за да разкажат за проблемите си.

 

 

Искат отваряне на сметките на властта през прехода

 

"24 часа":


Закон да отвори сметките на властта от 1989 до 2009


Закон, който да даде достъп до данъчни проверки за сметки и фирми, свързани с управлявалите последните 20 г. у нас, предлага икономистът Владимир Каролев.

Дали имат или са имали сметки и фирми, трябва да декларират според консултанта министри, зам.-министри, кметове, общински съветници, депутати, членове на президентската администрация и висши магистрати. И да дадат съгласие българските данъчни да получават от банки информация за проверки по декларациите им. Зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев подкрепя тази идея, ако има ефект.

 

 

Разцепление

 

"Труд":

ВМРО-НИЕ ще води към урните наши македонци

Новосформираната партия ВМРО-НИЕ ще води към урните българите в Македония, съобщи председателят й Петко Атанасов. Виновен за разцеплението на войводите бил лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който не искал да се оттегли.

ВМРО-НИЕ щяла да отцепи от партията майка 3000 души. 19 дружества от Петричко напуснали Каракачанов и отишли при алтернативните войводи. Очаквало се така да постъпи и кметът на Пловдив Славчо Атанасов.